Web Analytics Made Easy - Statcounter

"دونالد ترامپ" آشکارا قصد دارد روسیه، چین و ایران را از تصمیم گیری در مورد برجام کنار بگذارد، ولی بعید است طرف‌های اروپایی با درخواست وی در مورد توافق هسته‌ای با ایران موافقت کنند. ۲۵ دی ۱۳۹۶ - ۱۱:۱۱ بین الملل اروپا آسیای غربی نظرات

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه «کامرسانت»، چاپ مسکو، در تحلیلی می‌نویسد: به نظر می رسد توافق هسته‌ای با ایران مدت زیاد دیگری موجودیت نداشته باشد، "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا تهدید کرده که اگر تا ماه مه توافقنامه مضاعفی که درخواستهای شدیدالحنی علیه مقامات تهران در آن گنجانده شده باشد، منعقد نشود، از آن خارج خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

واشنگتن قصد دارد با سه طرف اروپایی شرکت کننده در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، یعنی انگلیس، فرانسه و آلمان، به تنظیم چنین سندی بپردازد و دیگر شرکت کنندگان در آن، یعنی روسیه، چین و خود ایران در این زمینه نقشی نداشته باشند. همانطور که انتظار می رفت در تهران، پکن و مسکو به سخنان ترامپ در این باره واکنش بسیار منفی نشان داده شده، ولی با توجه به لحن تهدیدآمیز درخواست واشنگتن از طرفهای اروپایی، امکان ادامه حیات توافق هسته‌ای که «معامله قرن» نام گرفته بود، کمتر شده است. این در حالی است که برنامه جامع اقدام مشترک که بطور رسمی در ماه جولای سال 2015 در خصوص برنامه هسته‌ای ایران منعقد گردید، توافقنامه‌ای است که جامعه بین الملل 12 سال در انتظار آن بود، ولی جمعه شب، سرنوشت آن تغییر کرد.

تلاش ترامپ برای همراه کردن اتحادیه اروپا در تغییر برجام

دونالد ترامپ که بارها از برجام انتقاد کرده، قصد دارد این توافقنامه را به اصطلاح «اصلاح» کند. رئیس جمهوری آمریکا می خواهد شرکت کنندگان اروپایی برجام (انگلیس، فرانسه و آلمان) را وادار سازد تا توافقنامه مضاعفی به سند کنونی بیفزایند که شامل درخواستهای شدیدالحنی از ایران باشد و اگر مقامات تهران هر یک از این خواسته ها را عمل نکنند، آمریکا و اتحادیه اروپا باید تحریمهای جدیدی، از جمله در زمینه بانکی و انرژی، علیه ایران اعمال کنند. یعنی در واقع ترامپ از کشورهای اروپایی خواسته تا در شرایط کنونی توافق هسته‌ای تجدیدنظر شود. ضمن اینکه فهمانده است که در مذاکرات پیرامون این مسئله، تهران، مسکو و پکن هم شرکت نخواهند داشت.

علاوه بر این، واشنگتن ممکن است به رژیم تحریمهای سابق علیه تهران بازگشته و حتی اتحادیه اروپا را نیز با خود همراه کند. کنگره آمریکا نیز باید لایحه قانونی در تشدید درخواست‌ها از طرف ایرانی تصویب کند. حتی اگر در کنگره آمریکا هم با تغییر شرایط برجام مخالفت شود، ترامپ باز می تواند با حق امضای رئیس جمهور، رژیم تحریم‌ها علیه ایران را تمدید کند.  

طبیعی است که واکنش مقامات تهران، مسکو و پکن به موضع گیری دونالد ترامپ بسیار منفی بوده و در هر سه کشور از اقدام رئیس جمهوری آمریکا بشدت انتقاد شده است. ولی در عین حال موضع گیری کشورهای اروپایی در این رابطه هنوز چندان روشن نیست. هرچند مقامات انگلیس، فرانسه و آلمان و حتی "فدریکا موگرینی" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بارها از توافق هسته‌ای با ایران حمایت کرده و بر لزوم ادامه پایبندی طرفین به برجام تاکید کرده اند. ولی تاکنون پایتخت‌های اروپایی با اولتیماتوم مستقیم واشنگتن در این زمینه روبرو نشده بودند و در چنین شرایطی تنها اعلام شده که آنها باید با یکدیگر رایزنی و به دیدگاه مشترکی دست یابند.

اروپا با درخواست ترامپ برای تغییر برجام موافقت نخواهد کرد

"ولادیمیر ساژین" کارشناس ارشد موسسه شرق شناسی در آکادمی علوم روسیه و کارشناس مسائل ایران در گفتگو با روزنامه «کامرسانت» چنین ابراز نظر کرده که دولت آمریکا نمی تواند کشورهای اروپایی را با خود در مورد تغییر توافق هسته‌ای با ایران، همراه کند. وی می گوید: «همه کشورهای میانجی و جامعه جهانی در کل از ادامه اجرای برجام حمایت کرده و آن را یکی از مهمترین دستاورهای دیپلماسی بین المللی می دانند. در واقع آمریکا با زیر سئوال بردن توافق هسته‌ای با ایران، فقط خود را در انزوا قرار داده است.»  

این کارشناس در عین حال یادآور شده که از آنجا که برجام مورد تایید شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفته، تحریم‌های یکجانبه علیه ایران بر اساس قوانین داخلی آمریکا، نقض حقوق بین‌الملل تلقی می شود. و لغو این توافقنامه هم فقط در صورتی برای سایر شرکت کنندگان در آن ممکن خواهد بود که طرف ایرانی به تعهدات خویش در چارچوب آن پایبند نباشد، در حالیکه آژانس بین المللی انرژی اتمی بارها تایید کرده که تهران همه تعهدات خود را عمل کرده است.   

تنها هدف ترامپ اعمال فشار بر ایران در تمامی جبهه‌هاست

"آنتون خلوپکوف" مدیر مرکز سیاست انرژی و امنیتی روسیه، معتقد است که هدف اصلی دولت دونالد ترامپ، نه تغییر توافق هسته‌ای ، بلکه اعمال فشار بر ایران در همه جبهه هاست. وی در گفتگو با این روزنامه گفته است: «در مورد امکان تغییر توافق هسته‌ای باید بگویم که به عقیده من، واضح است که نمی توان برای یک کالا دوبار پول پرداخت کرد. ایران قبلا بارها بهای کاهش تحریم‌ها علیه خود را پرداخت کرده و با تمامی محدودیتهای مقرر برای فعالیت‌های هسته‌ای خود موافقت کرده است. بطوریکه حتی در داخل ایران، بسیاری تردید دارند که امضای توافق هسته‌ای واقعا به نفع این کشور تمام شده است.»

خلوپکوف می‌افزاید: «واقعیت این است که در واشنگتن امیدوارند که با اعمال فشار بیش از اندازه و چندجانبه به تهران، توازن شکننده موجود پیرامون حمایت از برجام در داخل ایران را از بین ببرند و خود از شکست این توافقنامه بهره ببرد.»  

به گفته این کارشناس روس، در هر صورت تلاش آمریکا برای بازنگری در توافق هسته‌ای با ایران ممکن است منجر به لغو آن شود که این مسئله می تواند بر روند اوضاع در خاورمیانه تاتیر منفی گذاشته و به رژیم عدم گسترش هسته‌ای نیز آسیب جدی برساند. وی افزود: «کره شمالی با دقت بسیار زیاد روند اوضاع پیرامون برجام را زیر نظر دارد و اگر توافق هسته‌ای با ایران شکست بخورد، علامت آشکاری برای پیونگ یانگ است که نباید با آمریکایی‌ها به توافق رسید.»  

انتهای پیام/

R1016196/P36446/S8,89,90,95,97,1128/CT7 واژه های کاربردی مرتبط برجام

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۶۰۵۹۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گروسی به ایران می آید؟ | پیام جدید مدیرکل آژانس به تهران | واکنش به تهدید حملات هسته‌ای

به گزارش همشهری آنلاین، "رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و نبود دسترسی بازرسان بین‌المللی به تاسیسات اتمی آن، به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن دامن می‌زند.

با این وجود، گروسی گفت که نسبت به حفظ گفت‌وگوها در این باره متعهد است. خبرگزاری آلمانی دویچه وله گزارش داد که گروسی در گفت‌وگویی با این خبرگزاری مدعی شد ایران "چند هفته، نه چند ماه" با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد.

او افزود: اما به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت.

مدیرکل آژانس توضیح داد، در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در سطح نظامی نگران‌کننده است، نمی‌توان بر اساس این نتیجه گرفت که ایران در حال حاضر یک سلاح اتمی دارد.
گروسی گفت که اهداف ایران در این زمینه مشخص نیست و تنها می‌توان درباره آن گمانه‌زنی کرد.

ابراز نگرانی مدیرکل آژانس در حالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که ایران یک سال و نیم پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای(برجام)در سال ۲۰۱۸، متحمل شدن تحریم‌های بازگردانی‌شده واشنگتن و بدعهدی شرکای اروپایی در کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که در پنج گام تعیین‌شده و طبق بند ۳۶ برجام از انجام دادن برخی تعهدات داوطلبانه خود در توافق فاصله می‌گیرد.

محدود کردن امکانات نظارتی آژانس در تاسیسات ایران نیز اقدام متقابل تهران در واکنش به قطعنامه تنبیهی آمریکا و شرکای اروپایی برجام در دو سال گذشته انجام شد. اما مذاکرات میان ایران و آژانس برای حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده ادامه دارد و ایران تا کنون به تعهدات خود در بیانیه‌های مشترک با آژانس عمل کرده است.

اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای تعهدات خود، اقدامات انجام‌شده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند.

در این میان، مذاکرات میان ایران و طرفین اصلی برجام به منظور احیای این توافق که در مارس ۲۰۲۱ آغاز شد، به بن‌بست رسیده است. ایران طی توافق هسته‌ای متعهد شده بود که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.
دویچه وله در ادامه نوشت که گروسی مدعی شد، آژانس از سطح دسترسی مورد نیازش در ایران برخوردار نیست که گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن را تشدید می‌کند.


او همچنین به حل‌وفصل نشدن مسئله برخی یافته‌های آژانس، از جمله ذرات اورانیوم در محل‌های پیش‌بینی‌نشده اشاره کرده و گفت که این موضوع به تردیدها درباره شفافیت ایران دامن می‌زند. او گفت: این موضوع محور اصلی گفت‌وگویی بوده است که تلاش کرده‌ام با ایران برقرار کنم.


مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه، با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی اقدامات متجاوزانه این رژیم و پاسخ قاطعانه ایران، هرگونه ایده حمله به تاسیسات هسته‌ای را محکوم کرد.
او بیان کرد:حمله به تاسیسات هسته‌ای امری، مطلقا، ممنوع است.

گروسی همچنین درباره تهدید حملات هسته‌ای نیز گفت: به نظرم عادی‌سازی صحبت کردن از تسلیحات اتمی، استفاده از تسلیحات اتمی، کسب تسلیحات اتمی واقعا اسفناک است.

او همچنین گفت که آژانس همواره از گفت‌وگوها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند.


مدیرکل آژانس همچنین درباره مذاکرات میان ایران و آژانس گفت: آنچه واقعا به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است، چون چیزهای زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد داریم به زودی به ایران سفر کنیم.

او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند.

کد خبر 846538 منبع: ایسنا برچسب‌ها رافائل گروسی هسته‌ای - آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خبر ویژه

دیگر خبرها

  • آمریکا: مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم
  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم
  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟
  • گروسی: ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست
  • گروسی : ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • ایران با ساخت بمب اتم "چند هفته، نه چند ماه" فاصله دارد
  • اظهارنظر گروسی درباره هسته‌ای شدن ایران/ به تهران می‌روم
  • گروسی: ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد
  • گروسی به ایران می آید؟ | پیام جدید مدیرکل آژانس به تهران | واکنش به تهدید حملات هسته‌ای