Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-03-29@06:21:46 GMT

راز نجات چینی‌ها در حادثه نفتکش چه بود؟

تاریخ انتشار: ۲۶ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۶۳۲۶۷۶

راز نجات چینی‌ها در حادثه نفتکش چه بود؟

معاون سازمان بنادر و دریانوردی جزئیاتی از حادثه نفتکش سانچی را بیان کرد و گفت: انفجار مهیب اولیه در کشتی سانچی فرصت عکس العمل را به خدمه این کشتی نداد.

به گزارش تسنیم، هادی حق شناس افزود: در این کشتی 30 نفر ایرانی و دو نفر بنگلادشی بودند.

وی گفت: کشتی سانچی 115 هزار تن میعانات گازی با درجه اشتعال منفی 18 درجه سانتی گراد حمل می کرد که در برخورد با کشتی چینی یک یا دو مخزن 20 هزار تنی منفجر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

معاون سازمان بنادر و دریانوردی افزود: اطلاعات اولیه به دلیل آسیب شدید نفتکش سانچی درباره کارکنان آن ناامید کننده بود البته تا آخرین لحظه برای حداقل انتقال اجساد تلاش شد اما به دلیل حجم آتش و گازهای سمی امکان این کار ایجاد نشد.

حق شناس گفت: عمق حادثه در همان لحظات نخست مشخص بود و نشت گاز های سمی اجازه نفس کشیدن به هیچ کس را تا شعاع هزار متری نمی داد.

وی افزود: پس از برخورد دو کشتی و انفجار نفتکش هیچ علامت و تقاضایی از سوی نفتکش سانچی نداشتیم و این نشان می داد پس از انفجار هیچ یک از کارکنان فرصت عکس العملی را نداشت.

معاون سازمان بنادر و دریانوردی گفت: کشتی سانچی ساخت سال 2008 کره جنوبی به وسیله شرکت هیوندا بود و جدید ترین استانداردهای جهانی را داشت.

حق شناس افزود: این سانحه در دو سه دهه اخیر بی نظیر بود.

وی گفت: کارکنان کشتی کریستال پس از برخورد با نفتکش سانچی به آب می پرند و به وسیله قایق و بالگرد نجات می یابند و کشتی چینی نیز که به موتور آن آسیبی وارد نشده بود به ساحل برده شد.

معاون سازمان بنادر و دریانوردی افزود: 90 درصد واردات و صادرات کشور و همه نفت و فرآورده های نفتی به وسیله کشتی حمل می شود.

حق شناس گفت: جعبه سیاه کشتی سانچی با حضور همه ذینفعان از جمله چین، هنگ کنگ، پاناما و ایران در چین باز و اطلاعات آن بررسی می شود.

وی افزود: اعلام نتیجه بررسی ها روند حقوقی دارد و حداقل یک ماه زمان لازم دارد.

معاون سازمان بنادر و دریانوردی گفت: نتیجه بررسی ها برای بیمه ها و مالکان سانچی مهم است.

حق شناس افزود: نماینده ایران از کشتی چینی بازدید کرد اما مقامات این کشور اجازه مصاحبه با کارکنان آن کشتی را ندادند در صورتی که باید با کارکنان کشتی کریستال نیز مصاحبه کنیم.

وی منطقه حادثه را منطقه پرتردد برای کشتی ها اعلام و اضافه کرد: به طور قطع نمی توان گفت به چه دلیل این دو کشتی با یکدیگر برخورد کردند و باید جعبه سیاه بررسی شود.

معاون سازمان بنادر و دریانوردی گفت: منطقه برخورد جزء نقاط کور راداری نیز نبود.

منبع: فرارو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۶۳۲۶۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشریح توانمندی های استان آستاراخان در همایش بین المللی روسیه

تین نیوز

‍اخیرا استاندار استان آستاراخان، ایگور بابوشکین، در همایش بین المللی روسیه که در محل نمایشگاه دستاوردهای اقتصاد ملی مسکو موسوم به ودنخا، برگزار شد و در آن استانداران روسیه و مناطق خودمختار حضور داشتند، به تشریح آخرین وضعیت توانمندی ها و دستاوردهای این استان پرداخت.

به گزارش تین نیوز به نقل از اندیشکده حمل و نقل، اهم موارد مطرح شده حوزه ترانزیت به شرح ذیل است:

1. استان آستراخان نقش کلیدی کریدور بین المللی حمل و نقل «شمال جنوب» را ایفاء می نماید. کالاها از روسیه، بلاروس، ایران، عراق، هند، امارات متحده عربی و سایر کشورها از طریق بنادر آستراخان ترانزیت و ارسال می گردند.

2. در سال 2023 نزدیک به 4 میلیون تن محموله از بنادر دریایی واقع در آستاراخان بارگیری و تخلیه گردیده است که نشانه همکاری فعال این استان با همه کشورهای حوزه دریای خزر به ویژه با جمهوری اسلامی ایران است.

3. استان آستاراخان به مرکز کشتی سازی خزر تبدیل گردیده است. کارخانجات کشتی سازی استان سفارشات کشورهای حوزه خزر را انجام می دهند.

4. ساخت کشتی های کانتینربر در منطقه جنوبی روسیه و از جمله ترمینال های جدید بارگیری و تخلیه روغن و غلات در دستورکار قرار گرفته است.

5. به دستور رئیس جمهوری فدراسیون روسیه، عملیات لایروبی کانال کشتیرانی جهت عبور کشتی ها با ظرفیت بالا در حال انجام است. این کانال تنها مسیر اتصال آب های داخلی روسیه به دریای خزر می باشد.

6. همچنین به گفته وی ایجاد مرکز لجستیک ترکمنستان در منطقه ویژه اقتصادی بندری آستاراخان و نیز موضوع ایجاد خط رو - رو بین بنادر استان آستاراخان و ترکمن باشی(ترکمنستان) که از سال 2014 در دستور کار طرفین قرار دارد، مجددا مورد توافق قرار گرفته است.

مهمترین مزیت اقتصادی استان آستاراخان، قرار گرفتن در مسیر کریدور شمال جنوب می باشد که پس از جنگ روسیه با اوکراین و محدود شدن راه های دسترسی این کشور، مورد توجه بیشتری قرار گرفته است و عملا دسترسی و صادرات روسیه به خلیج فارس، هند و دریاهای آزاد را از طریق ایران میسر می کند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • سقوط پل در شهر بالتیمور ۶ کشته برجای گذاشت
  • 6 کشته در پی فروریختن پل فرانسیس اسکات در آمریکا
  • ◄ ارتقا عملیاتی بنادر کشور و افزایش توان فنی- تعمیراتی نیروهای بومی در بزرگترین بندر تجاری ایران
  • فعالیت ۱۴۹ شناور سنتی و تفریحی در ساحل بوشهر در ایام نوروز
  • بازدید فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش از بندر امیرآباد
  • مرگ احتمالی ۶ نفر در حادثه فرو ریختن پل در آمریکا
  • تفاوت نفتکش با کشتی های حمل گاز LNG را بدانید (فیلم)
  • تشریح توانمندی های استان آستاراخان در همایش بین المللی روسیه
  • فروپاشی پل بالتیمور در پی برخورد کشتی
  • حضور ۱۹ هزار گردشگر دریایی در استان گیلان تا چهارم فروردین