Web Analytics Made Easy - Statcounter

درحالی که در برخی کشورهای جهان از جمله کشورهای هند و ژاپن سرانه روزانه مطالعه کتاب و نشریات بین 90 تا 100 دقیقه برآورد می‌شود، اما در ایران آمارهای عجیب‌وغریبی از سرانه مطالعه ارائه می‌شود، تا جایی‌که برخی نهادهای فرهنگی کشور سرانه روزانه مطالعه در کشور را 75 تا 79 دقیقه و برخی دیگر این میزان را بین 13 تا 18 دقیقه در روز ذکر می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان عده‌ای نیز در فضای مجازی به شوخی و طنز سرانه مطالعه در کشور را حدود دو دقیقه ذکر می‌کنند.

گرچه آمار دقیقی از سرانه مطالعه در کشور در دست نیست، اما وضعیت بازار نشر کتاب می‌تواند تصویری روشن از سرانه مطالعه کشور در دهه‌های اخیر را به نمایش بگذارد. براساس آنچه در ادامه می‌آید، بازار نشر کتاب در ایران به‌طور قابل‌تأملی از کتاب‌های عمومی، کلیات، علمی و تحقیقاتی به سمت کتاب‌های کمک‌آموزشی و کنکوری رفته است، به‌طوری‌که می‌توان گفت ایرانی‌ها کتابخوان‌تر نشده‌اند، بلکه این «صنعت کنکور» است که بازار نشر کتاب کشور را به قبضه خود درآورده است.

کاهش 72 درصدی تیراژ کتاب براساس آمارها، قبل از انقلاب اسلامی بیشترین تیراژ متوسط کتاب در ایران نزدیک به 2500 شمارگان بوده است که با وقوع انقلاب اسلامی در سال 1357، در جهت تبیین مواضع انقلاب اسلامی، ترسیم آینده انقلاب، جبران عقب‌ماندگی‌ها در حوزه‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، علمی و تحقیقاتی به‌سرعت میزان تیراژ کتاب بالا رفت، به‌طوری در سال 1358 شمارگان متوسط حوزه نشر کتاب از 2500 جلد به بیش از 11هزار جلد افزایش یافت. این میزان گرچه در سال‌های بعد به نسبت سال 58 نبود، اما وضعیت نشر کتاب تا اوایل دهه 1380 با استقبال عمومی از وضعیت مناسبی برخوردار بود؛ چنانکه متوسط شمارگان کتاب در طول سه دهه بعد از انقلاب همواره بیش از چهار هزار جلد بوده است. اما از اوایل دهه 1380 میزان اقبال عمومی به کتاب کم‌کم دچار افت‌وخیزهایی شد و در اوایل دهه 1390 آخرین ضربه‌های کاری به صنعت نشر کتاب وارد آمد. این وضعیت یعنی روند سیر قهقرایی حوزه نشر، حتی با آمدن حسن روحانی که شعارهایی از جنس فرهنگ عمومی می‌داد نیز متوقف نشد، به‌طوری‌که در حال حاضر متوسط تیراژ سالانه کتاب با کاهش 72 درصدی (نسبت به دهه 60 و 70) به 1600 تا 1700 جلد رسیده است.

موضوع آنجایی جالب می‌شود که بدانیم «عنوان» کتاب در سال 1375 تعداد 14 هزار، در سال 1390 تعداد 68 هزار و در سال 1395 به 88هزار و 700 عنوان رسیده است. به‌عبارت‌دیگر، هرچند تعداد عنوان کتاب در طول دو دهه اخیر 83 درصد افزایش‌یافته، اما این تعداد عنوان کتاب با تیراژ بسیار پایین منتشرشده است. شاید این ادعا طنز باشد، اما تیراژ برخی کتاب‌ها حتی به تعداد انگشتان دست هم نمی‌رسد و صرفا برای پر کردن رزومه دانشگاهی و علمی نوشته می‌شوند.

کنکوری‌ها نبودند، فاتحه کتابخوانی باید خوانده شود

در مورد تجارت میلیاردی موسسات کنکوری حرف‌وحدیث‌های زیادی گفته‌شده است، تا جایی‌که برخی کارشناسان حوزه آموزش، از این آزمون علمی به‌عنوان «صنعت کنکور» نام می‌برند. یکی از این موارد، اظهارات رئیس دانشگاه آزاد اسلامی است که چندی قبل با اشاره به گردش مالی هشت هزارمیلیاردی کنکور برای برخی افراد گفت: «برخی ذی‌نفعان اجازه حذف کنکور را نمی‌دهند.»

علاوه‌بر آمارهای متناقض و متفاوت از درآمدهای میلیاردی موسسه‌های کنکور از برگزاری کلاس‌ها، مشاوره تحصیلی، برگزاری آزمون‌های آزمایشی، فروش نرم‌افزارهای آموزشی و سی‌دی کتاب‌ها، حوزه نشر کتاب نیز بازار سودآوری را برای ذی‌نفعان این «صنعت» فراهم کرده است.

براساس آمارهای «خانه کتاب» که به‌صورت ماهانه و تفصیلی ارائه می‌شود، درحالی که اغلب ناشران کتاب از وضعیت عدم استقبال عمومی به حوزه نشر و کاهش حمایت‌های دولتی از این حوزه گله‌مندند، اما 5/23درصد از انتشارات حوزه نشر کتاب در اختیار کنکوری‌هاست.

براساس این گزارش، در طول 9 ماهه سال 96 تعداد 85 میلیون و 716 هزار و 157 جلد کتاب منتشر شده است که ناشران کتاب‌های کمک‌درسی با انتشار بیش از 20 میلیون جلد، پیشتاز حوزه نشر کشور هستند. پس از حوزه کمک‌درسی‌ها، حوزه کودک با نشر بیش از 19 میلیون جلد کتاب در رتبه دوم و حوزه معارف اسلامی و ادبیات با نشر 9 میلیون کتاب به ترتیب در رتبه‌های سوم و چهارم قرار دارند.

درمجموع منتشران کتاب‌های کمک‌درسی و کودک با انتشار 39 میلیون جلد کتاب، بیش از 46 درصد حوزه نشر کتاب کشور را در اختیار دارند و 10 حوزه دیگر نیز که در نمودار دو آمده‌اند، با نشر 46 میلیون جلد حدود 54 درصد انتشارات کتاب کشور را در دست دارند.

به‌این‌ترتیب می‌توان گفت اگر شمارگان کتاب‌های کمک‌درسی را از حوزه نشر کتاب کشور حذف کنیم، بازار نشر ایران حرف‌های زیادی برای گفتن دارد؛ حرف‌هایی که از جنس بی‌مهری‌ها به کتاب و کتابخوانی است.

35 درصد درآمد حوزه نشر در اختیار کمک‌درسی‌هاست

همان‌طور که گفته شد، در 9‌ماهه سال 96 بیش از 85 میلیون جلد کتاب در حوزه‌های مختلف علمی، فرهنگی و کمک‌درسی و کودک منتشر شده است که درمجموع ارزش مالی کل کتاب‌های منتشرشده حدود یکهزار و 341 میلیارد و 930 میلیون تومان است که کتاب‌های کمک‌درسی با 464 میلیارد و 728 میلیون تومان نزدیک به 35 درصد از ارزش مجموع 12 حوزه نشر را به خود اختصاص داده‌اند.

در رتبه دوم کتاب‌های حوزه علوم عملی قرار دارند که با فاصله 294 میلیارد تومانی از حوزه کمک‌درسی‌ها، در مجموع هفت میلیون کتاب به ارزش 170 میلیارد تومان منتشر کرده‌اند. همچنین مجموع ارزش مالی کتاب‌های حوزه کودک، ادبیات و علوم اجتماعی هرکدام 134 میلیارد تومان است که این حوزه‌ها به ترتیب در رتبه‌های سوم تا پنجم قرار دارند.

منبع: فرهیختگان

منبع: ایسکانیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۶۴۲۴۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نمایشگاه کتاب امسال فضای بیشتری دارد

همشهری آنلاین- گروه فرهنگی: مریم سادات ظهوریان عضو شورای سیاست‌گذاری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران درباره تغییرات پیش روی نمایشگاه سی‌وپنجم، گفت: فضاهای نمایشگاهی با توجه به تکمیل‌تر شدن فضای مصلی امام خمینی(ره)، امسال وسیع‌تر است و فضای بهتر و بیشتری در اختیار نمایشگاه کتاب قرار گرفته است. با تکمیل فضاهای مصلی امام خمینی(ره) حتی بخش‌هایی که در دوره‌های قبل در اختیار نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بود به نحو کاملتری در اختیار ناشران قرار می‌گیرد. به طور کلی نظم نمایشگاه کتاب هر سال بیشتر شده و از تجربه سال‌های قبل نیز بهره‌برداری می‌شود.

توسعه دیپلماسی فرهنگی با نمایشگاه کتاب

امیرحسین بانکی‌پورفرد عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی درباره نقش و جایگاه سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در توسعه دیپلماسی فرهنگی کشور، گفت: نمایشگاه کتاب تهران یک جمع‌بندی از کل فضاهای فرهنگی کشور در بازه زمانی یکسال گذشته محسوب می‌شود، که به صورت یکجا می‌توان تأثیر آن را بر دیگر شئون مشاهده کرد. در بخش بین‌الملل نمایشگاه نیز که کتاب‌هایی از ناشران دیگر کشورها عرضه می‌شود، زمینه برای دیپلماسی فرهنگی فراهم است و می‌تواند نقطه اصلی مزیت کشور ما در جهان اسلام و کل دنیا باشد. از این نظر کمتر به این کارکرد نمایشگاه توجه شده است.

حس خوب نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

حسین ریگی، کارگردان سینما که با فیلم «میرو» در چهل و دومین جشنواره فیلم فجر حضور پیدا کرده بود، با اشاره به رویداد فرهنگی بزرگ سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: وقتی به نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران وارد می‌شویم متوجه جنب و جوش کسانی خواهیم شد که کتاب و مطالعه در زندگی‌شان تاثیر گذاشته است. آنها حامل یک انرژی مثبت هستند و فکر می‌کنم این حس خوب همچنان در نمایشگاه جاری است.

فراخوان مشارکت مردمی در تولیدات رسانه‌ای

کمیته روابط عمومی نمایشگاه درنظر دارد، از شهروند – خبرنگارانی که درباره این دوره از نمایشگاه کتاب در صفحات یا کانال های خود در شبکه‌های اجتماعی تولید محتوا می‌کنند یا به بازنشر اخبار ستاد خبری نمایشگاه می‌پردازند، تقدیر کند. آن دسته از شهروند – خبرنگارانی که علاقه مند هستند در فاصله بین اول اردیبهشت تا پنجم خرداد ۱۴۰۳ اخبار یا محتواهایی مرتبط از روند آماده سازی تا روزهای برپایی سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را منتشر کنند، می‌توانند در این فراخوان شرکت کنند.

کد خبر 845799 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها کتاب - نویسندگان و پدید آورندگان نمایشگاه بین‌المللی تهران کتابخانه، کتابخوانی، کتابداری نمایشگاه

دیگر خبرها

  • تحقق ۷۹ درصدی درآمد شهرداری قم در فروردین
  • مدیریت تمام نوسانات ارزی در اختیار بانک مرکزی نیست
  • چای از لیست کالا‌های مشمول مالیات یک درصدی حذف می‌شود
  • مشارکت ۴۳ درصدی خراسان رضوی در حوزه اشتغال
  • کاهش ۱۰ درصدی مصدومین تصادفات نوروزی | ثبت بیش از یک میلیون بازدید بهداشتی
  • کاهش ۱۰ درصدی مصدومین ترافیکی در نوروز ۱۴۰۳/ فعالیت ۳۳۴۵ پایگاه اورژانس در سراسر کشور در ایام نوروز
  • چه بر سر طبقه متوسط آمد؟
  • اعلام قیمت عمده انواع میوه و سبزی+جدول
  • نمایشگاه کتاب امسال فضای بیشتری دارد
  • رشد ۵ درصدی بارش‌های کشور با فعالیت سامانه اخیر