Web Analytics Made Easy - Statcounter

 

به گزارش خبرگزاری بسیج، نرخ دلار در بازار آزاد از ابتدای هفته سیر صعودی را طی می کند و بنظر می رسد فعلاً بازار ارز شاهد کاهش قیمت نباشد چراکه به گفته فعالان این بخش، اراده ای برای ارزانی دلار وجود ندارد.

افرادی که در بازار ارز شغل شان خرید و فروش دلار است از دست های پشت پرده ای می گویند که از افزایش قیمت دلار سودهای میلیاردی به جیب می زنند و اجازه نمی دهند قیمت ها کاهش یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی از این افراد دولت و بانک مرکزی را مقصر اصلی گرانی های دلار اعلام می کنند و می گویند هر سال دولت از محل افزایش قیمت دلار کسری بودجه خود را جبران می کند و عده دیگری هم می گویند که اگر بانک مرکزی مثل قبل وارد بازار می شد دلار تا این قیمت بالا نمی رفت.

دلال ارزی دیگری هم می‌گوید: این کارها کار بانک مرکزی است به‌خاطر اینکه دولت و بانک مرکزی راحت می‌توانند با تزریق دلار بازار را کنترل کنند ولی وقتی بانک مرکزی بعضی روزها دلار کم عرضه می‌کند و قیمت را بالا می‌برد همین وضعیت شکل می‌گیرد.

باوجود افزایش قیمت ها در بازار و گلایه فعالان این بخش از کمبود ارز، هنوز معاون ارزی بانک مرکزی که اتفاقاً مسوولیت تنظیم بازار برعهده اوست، سیاست خاصی برای مهار گرانی دلار انجام نداده است.

این قیمت ها در حالی هر روز در بازار ارز رکوردهای جدیدی را به ثبت می رسانند که قبلاً نوبخت سخنگوی دولت از خاطر مکدر رئیس جمهور به دلیل گرانی دلار سخن گفته بود. اما ظاهرا خاطر مکدر رئیس جمهور هم نتوانست ابزار محرکی برای بانک مرکزی باشد تا نسبت به مدیریت قیمت ها در بازار اقدام کند.

نرخ دلار امروز هم با سیر صعودی همراه شد و در بالاترین قیمت به 4453 تومان رسید. البته فعالان بازار ارز نرخ های مختلفی را برای دلار در روز جاری از  4440 تا 4450 تومان ثبت کرده اند. ضمن آنکه یورو نیز در بازار ارز رشد چشم گیری داشته و با قیمت 5530 تومان فروخته می شود؛ پوند انگلیس نیز به نرخ 6108 تومان رسیده است.

* بانک مرکزی امروز نه ارز داد نه نرخ اعلام کرد/ دلار بانکی از کجا وارد بازار شد؟

یکی از صراف ها به خبرنگار تسنیم گفت: اتفاق عجیبی امروز در بازار ارز رخ داده است؛ از صبح تا کنون بانک مرکزی نه ارزی وارد بازار کرده نه نرخی داده است ولی دلار های بانکی درحال خرید و فروش توسط دلال هاست.

صراف دیگری می گوید: از صبح همه صراف ها به شدت دنبال دلار بانکی هستند ولی به در بسته می خورند؛ اما نمی دانیم چطور برخی واسطه ها در بازار دلار بانکی در اختیار دارند آنهم بدون اینکه بانک به صرافی ها ارز داده باشد.

* چه کسانی پشت پرده دلارهای بانکی هستند؟

یکی از صراف ها می گوید: احتمالا این دلارهای بانکی که همه بازاری ها را امروز شوکه کرده، از سوی برخی واسطه های افراد مهم و سرمایه دار وارد بازار شده است. این واسطه ها به دلیل اینکه دلارهای زیادی در اختیارشان است باعث تشدید تنش ها در بازار شده اند.

صراف ها که این روزهای خود را با تغییرات لحظه ای دلار سپری می کنند در شوک هستند که امروز چه اتفاقی در بازار رخ داده و چه کسانی از رانت دلار دولتی استفاده کرده و سودهای میلیاردی به جیب زده اند.

البته نباید از نقش افزایش قیمت درهم امارات طی روز جاری در بالا رفتن قیمت دلار غافل شد چراکه درهم امارات نیز امروز با رشد بالایی به قیمت 1240 تومان رسیده است؛ معمولا رابطه مستقیمی بین گرانی و ارزانی دلار با تغییرات قیمت درهم وجود دارد.

از چند هفته قبل که سیر صعودی دلار آغاز شد؛ صراف ها گفتند که دلیل این گرانی ها بالا رفتن قیمت درهم امارات است که طبق سیاست جدید دبی، بناست به درهم مالیات ارزش افزوده اضافه شود.

صراف های خیابان فردوسی می گویند: با وجود افزایش قیمت، خرید و فروش چندانی در بازار امروز انجام نشد. البته برخی صراف ها که از وقایع اخیر در بازار ارز در شوک به سر می برند و دلیل قانع کننده ای برای گرانی های اخیر این بازار پیدا نمی کنند این بار به این نتیجه رسیده اند که پایان سال را توجیه گرانی های دلار اعلام کنند.

یکی از صراف ها از کمبود ارز در بازار گله دارد و می گوید: بانک مرکزی به برخی صرافی‌ها ارز می‌داد ولی میزانش خیلی کم بود؛ که انهم از امروز قطع شد. صراف دیگری می گوید: یک دفعه در بازار ارز کم می شود و به دنبال آن قیمت ها بالا می رود؛ وی تأکید دارد که حضور بانک مرکزی این روزها در بازار ارز اصلا مثل قبل نیست؛ وی می گوید: بانک دیگر آن بانک قبل نیست.

* پاساژ افشار شلوغ شد

دلال‌های این بازار می‌گویند هر زمان قیمت‌ها یک‌باره جهش پیدا می‌کند، خیابان منوچهری مقابل پاساژ افشار هم شلوغ‌تر از روزهای قبل می‌شود چراکه همه می‌خواهند بدانند در این مرکز چه قیمت‌هایی برای دلار ثبت می‌شود.

خیابان منوچهری، مقابل پاساژ افشار که پاتوق اصلی دلارفروشان تهران است امروز هم روز شلوغی را سپری می‌کند و از صبح شاهد افزایش قیمت بوده تا جایی که دلار از 4 هزار و 440 تومان دیروز به 4  هزار و 450 تومان رسیده است.

گفتنی است، مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارشی اعلام کرده است که شرایط فعلی تعامل بازار تعادلی و بازار غیررسمی به‌گونه‌ای نیست که در صورت ثبات اقتصادی و اوضاع سیاسی تا انتهای سال شوکی به بازار ارز وارد شود که بتوان نام جهش را به آن اطلاق کرد.

با این حال باید توجه داشت که صرف‌نظر از رابطه نرخ ارز تعادلی و بازار، همیشه و برای همه اقتصادها امکان وقوع جهش ارزی به‌واسطه حادث شدن شوک‌های غیرمنتظره اجتماعی، سیاسی و بین‌المللی وجود دارد. در این باره تهدیدات اخیر در رابطه با بازگشت تحریم‌ها می‌تواند از عوامل بروز جهش باشد.

به گزارش تسنیم بعد از اغتشاش‌های اخیر در کشور بازار ارز و سکه متلاطم شد و قیمت دلار و البته سکه رکوردهای بالایی به ثبت رساند ولی بعد از آن تنها دو سه روز سیر نزولی در این بازار آغاز شد اما مجدداً در روزهای بعد دلار اوج گرفت بنابراین به‌نظر می‌رسد افراد پشت‌پرده اجازه نمی‌دهند قیمت‌ها شکسته شود.

منبع: بسیج نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت basijnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بسیج نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۶۵۴۹۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارزپاشی بانک مرکزی از محل ذخایر ارزی و منابع صندوق توسعه ملی

دکتر مهدی دارابی، مدیر گروه پولی و مالی مرکز پژوهش‌های مجلس در گفتگو با تابناک اقتصادی درباره سیاست‌های تثبیتی بانک مرکزی در بحث ارز بیان کرد: بانک مرکزی از سال‌های گذشته یک سیاست تثبیتی را در پیش گرفته است و یکی از مصادیق آن تخصیص ارز ۲۸۵۰۰ و اعمال سقف نرخ ارز در مرکز مبادله است.

وی افزود: به این دو سیاست، انتقاداتی را می‌توان وارد دانست. در خصوص ارز ۲۸۵۰۰ تومانی گفته می‌شود که ما ۲۰ میلیارد دلار از این ارز به اقلام اساسی تخصیص دادیم. با توجه به عدم تحقق بودجه نفتی و درآمد‌های نفتی سازمان برنامه که در اواسط سال اعلام شد، ما باید کسری زیادی در تامین ارز ۲۸۵۰۰ تومانی داشته باشیم.

دارابی گفت: این کسری از محل صندوق توسعه و ذخایر ارزی بانک مرکزی پوشش داده شده است. استفاده از ذخایر صندوق توسعه یعنی کاهش سرمایه‌گذاری در زیرساخت و کاهش ذخایر بانک مرکزی، هم به مفهوم کاهش قدرت بانک مرکزی در مقابل شوک‌های ارزی است.

به گفته وی، حدود ۲۰ درصد از منابع ارز ۲۸۵۰۰ تومانی از محل صندوق توسعه تامین شده است و به این ترتیب، منابع این صندوق به جای سرمایه‌گذاری، خرج بودجه جاری کشور شده است.

برداشت هشت میلیارد دلاری از صندوق ذخیره ارزی

مدیر گروه پولی و مالی مرکز پژوهش‌های مجلس توضیح داد: در بودجه سال گذشته برای تامین ارز ۲۸۵۰۰ تومانی ۲۰ میلیارد دلار در نظر گرفته شده بود. پیش‌بینی شده بود که نزدیک به ۱۸ میلیارد دلار آن از محل فروش نفت تامین شود که به گفته رئیس سازمان برنامه، حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد این رقم محقق نشده است. به این ترتیب حدود هفت تا هشت میلیارد دلار ذخایر ارزی صندوق توسعه، برای تخصیص این ارز باید هزینه شده باشد.

وی اضافه کرد: این سیاست هم دست صندوق توسعه را برای سرمایه‌گذاری کوتاه می‌کند و هم دست بانک مرکزی در مقابل شوک‌های ارزی، بسته‌تر می‌شود.

دارابی توضیح داد: با ادامه روند تخصیص ارز ۲۸۵۰۰ همواره شاهد رشد واردات اقلام کالا‌های اساسی خواهیم بود. به‌عنوان مثال ما سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱، ۱۵ درصد رشد وزنی واردات پنج قلم کالای اساسی و اصلی را داشتیم.

وی افزود: ذرت و جوی دامی، کنجاله، دانه‌های روغنی و روغن خام حدود ۱۴ تا ۱۵ درصد به لحاظ وزنی رشد داشته است که رقم قابل توجهی است و نزدیک به ۲.۷ میلیون تن از حجم واردات را به خود اختصاص داده است. این روند باعث آسیب به تولید می‌شود و نیاز به واردات اقلام اساسی را افزایش می‌دهد. از طرف دیگر تخصیص این ارز، یک بستر فساد گسترده‌ای را ایجاد می‌کند.

تعدیل، سرنوشت محتوم ارز ۲۸۵۰۰ تومانی

به گفته مدیر گروه پولی و مالی مرکز پژوهش‌های مجلس عملا ارز ۲۸۵۰۰ یک بستر جهش نرخ ارز رسمی را در آینده ایجاد می‌کند. سرنوشت این ارز هم مثل ارز ۴۲۰۰ تومانی محتوم به تعدیل است. هر جا که اقتصاد کشور به مضیقه‌ای بخورد، این تعدیل انجام می‌شود و شوک به اقتصاد وارد خواهد شد.

وی درباره دلایل خلق ارز با نرخ جدید با وجود هزینه‌های پرداخت شده برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت: متاسفانه راهبرد ارزی ما در چند دهه، تثیبیت نرخ اسمی ارز بوده است. هر جا وفور ارز‌های نفتی را داشتیم، این تثبیت را با ارزپاشی محقق کردیم و هر جا که ارز کم آوردیم، با نرخ دستوری این کار انجام شده است.

دارابی اضافه کرد: انگیزه سیاستگزار هم از این تصمیم مشخص است. هر بار یک هدف کوتاه مدتی داشته است که بتواند جلوی افزایش قیمت یکسری اقلام را بگیرد. همیشه این انگیزه کوتاه مدت وجود داشته، اما در بلند مدت قادر به ادامه این روند نیست و در نتیجه همواره با جهش نرخ رسمی ارز مواجه شده است.

وی ادامه داد: ارز ۲۸۵۰۰ هم از این قاعده مستثنی نخواهد بود و هرچه زمان بگذرد، به مقطعی که یک شوک از جانب تعدیل ارز ۲۸۵۰۰ تومانی داشته باشیم، نزدیک می‌شویم.

سیاست مخرب ایجاد سقف ارز در مرکز مبادله

مدیر گروه پولی و مالی مرکز پژوهش‌های مجلس درباره سیاست مخرب دیگر بانک مرکزی توضیح داد: ایجاد سقف نرخ ارز در مرکز مبادله، دومین سیاست مخرب بانک مرکزی است. اکنون نرخ متوسط مرکز مبادله ۴۰ تا ۴۱ هزار تومان است. ایجاد بیش از ۵۰ درصد اختلاف قیمت در مرکز مبادله با بازار غیر رسمی، باعث می‌شود کسی انگیزه سرمایه‌گذاری برای صادرات و بازگشت ارز نداشته باشد.

وی افزود: از سوی دیگر، چنین سیاستی زمینه افزایش تقاضای واردات را فراهم می‌کند.

مسئله مهم دیگر این است که این سیاست قاعدتا ما را دچار بیش اظهاری در واردات و کم اظهاری در صادرات می‌کند. شاهد مهم این گفته، همین ۱۷ میلیارد دلار کسری تراز تجاری گمرکی در سال ۱۴۰۲ است.

دارابی تاکید کرد: یکی از دلایل مهم این کسری اعمال سقف دستوری در مرکز مبادله است. ما با این سیاست، عملا جلوی توسعه صادرات غیر نفتی را گرفته‌ایم و کشور تا زمانی که رشد قابل ملاحظه صادرات غیر نفتی نداشته باشد، صحبت کردن از توسعه و پیشرفت پایدار در آن شبیه به شوخی است و شدنی نیست.

وی اضافه کرد: در برنامه هفتم، شاهد بودیم که هم دولت و هم مجلس ۲۳ درصد رشد سالانه صادرات غیر نفتی را پیش‌بینی کرده‌اند، اما بعید می‌دانم صادر کننده‌ای که از یک رانتی برخوردار نباشد و واقعا بخواهد کار کند، حاضر باشد در حوزه صادرات سرمایه‌گذاری کند، زیرا هر آن امکان دارد که یک نفر دل بخواهی نرخ ارز را تثبیت کند یا آن را پایین و بالا ببرد.

به گفته مدیر گروه پولی و مالی مرکز پژوهش‌های مجلس، سیاست‌های فعلی پیش‌بینی‌پذیری را در این حوزه از فعالان اقتصادی گرفته است و به این ترتیب، شاهد آسیب جدی در صادرات کوتاه مدت و بلند مدت خواهیم بود.

وی اضافه کرد: سیاست تثبیت چه در ارز ۲۸۵۰۰ تومانی و چه در مرکز مبادله، ناظر بر راهبرد قدیمی بانک‌های مرکزی ماست. راهبرد تثبیت نرخ اسمی ارز در این چند دهه پیگیری شده است.

دارابی بیان کرد: ما در حال حاضر، وفور ارز‌های نفتی دهه ۸۰ را نداریم. بانک مرکزی با اعمال نرخ دستوری این کار را انجام می‌دهد. در کشوری که دارای تورم‌های بالاست و رشد نقدینگی بالایی دارد و همچنان نیرو‌هایی که ایجاد کننده تورم و نقدینگی بالا هستند، فعالند؛ امکان تثبیت نرخ اسمی ارز وجود ندارد.

وی ادامه داد: از سال ۹۷ به بعد شاهد هستیم که تقریبا نرخ ارز به تناسب تورم داخلی و خارجی رشد کرده است و از این پس، این رشد ادامه می‌یابد. در نتیجه ما باید در سیاست‌های ارزی، منطقی و واقع بینانه عمل کنیم.

کنترل توامان رشد نرخ ارز و تورم

مدیر گروه پولی و مالی مرکز پژوهش‌های مجلس گفت: بانک مرکزی که می‌خواهد تورم و نرخ رشد ارز را کنترل کند، باید توامان این کار را انجام دهد. نمی‌توان نرخ ارز را تثیبیت کرد به این امید که تورم ما یک کاهش شدید داشته باشد، زیرا کاهش تورم مثلا به زیر پنج یا ۱۰ درصد کار سختی است و عملا در کوتاه مدت ممکن نیست. نرخ ارز هم تثبیت شدنی نیست. ضروری است که برنامه‌ریزی توامان برای کاهش آن انجام شود.

وی تاکید کرد: معتقدم، این دو اقدام مشخص بانک مرکزی یعنی تعریف ارز ۲۸۵۰۰ تومانی و ایجاد سقف نرخ در مرکز مبادله، عملا دو پاشنه آشیل بانک مرکزی و سیاست‌های ارزی کشور به حساب می‌آید.

 

دیگر خبرها

  • تامین همه نیازهای ارزی توسط بانک مرکزی
  • قالیباف: منتظر برنامه بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم / بانک مرکزی برنامه ندهد مجلس برنامه می‌دهد
  • قالیباف: منتظر برنامه مکتوب بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم
  • منتظر برنامه مکتوب بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم
  • ارزپاشی بانک مرکزی از محل ذخایر ارزی و منابع صندوق توسعه ملی
  • حراج شمش طلا در مرکز مبادله توانسته به قیمت بازار آزاد کمک کند؟
  • توصیه ارزی همتی به دولت با عنوان خیرخواهانه
  • انتقاد روزنامه دولتی ایران از تصمیم ایران خودرو/ بانک مرکزی: ۳۰۲ میلیون دلار نیمایی بدون مشتری ماند/ پیمان پاک: گوشت نه تنها افزایش قیمت نداشت، بلکه ارزان هم شد
  • مدیریت صحیح بانک مرکزی در شرایط فعلی
  • مدیریت تمام نوسانات ارزی در اختیار بانک مرکزی نیست