Web Analytics Made Easy - Statcounter

شرکت هواپیماسازی ایرباس اعلام کرده است در صورتی که هواپیمایی امارات، تنها خریدار مدل آ-۳۸۰ ایرباس، این محصول را سفارش ندهد تولید آن را متوقف خواهد کرد.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایسنا، این غول هواپیماسازی اروپایی دو روز پیش در رویداد اعلام تعداد سفارش و تحویل های خود گفت که بر سر سفارش و خرید و فروش هواپیماهای جدید آ- ۳۸۰ در حال مذاکره با شرکت هواپیمایی امارات است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از آنجایی که هواپیمایی امارات تاکنون تنها خریدار و خواستار هواپیمای بزرگ A380 بوده است در صورتی که این ایرلاین سفارش جدیدی ندهد، دلیل دیگری نمی‌تواند  ادامه روند تولید و ساخت این هواپیمای غول پیکر را توجیه کند . بنابراین انتظار می رود تولید هواپیماهای A380 ایرباس در آینده ای نه چندان دور متوقف شود مگر آنکه هواپیمایی امارات که امروزه یکی از فعال ترین خطوط هوایی بین المللی را داراست و تعداد هواپیماهای غول پیکر زیادی دارد، به سفارش این نوع خاص از هواپیما ادامه دهد.

ایرباس A380 یک هواپیمای مسافربری پهن‌پیکر، چهار موتوره و دو طبقه است، که توسط شرکت ایرباس طراحی و ساخته شده‌است. این هواپیما هم‌اکنون بزرگترین هواپیمای مسافربری جهان به‌شمار می‌آید.

این هواپیما توانایی جابجایی شمار زیادی مسافر را داراست و کاربرد آن نیز در سفرهای بین‌المللی و مسافت‌های طولانی است. تعداد صندلی های موجود در آن در مدل استاندارد با سه کلاس مسافربری، بالغ بر ۵۲۵ نفر است. در مدل‌هایی که تنها دارای یک کلاس اقتصادی هستند، این گنجایش تا ۸۵۳ نفر نیز بالا می رود. علیرغم ابعاد عظیم این هواپیما، A380 همانند بوئینگ ۷۴۷ ساخته شده و بدنه آن، تنها اندکی از بوئینگ ۷۴۷ پهن‌تر است.

جان لیهی – مدیر فروش شرکت ایرباس – در این خصوص عنوان کرده است :" ما هم اکنون در این باره با هواپیمایی امارات در حال مذاکره هستیم تا دست کم تعداد ۶ فروند هواپیمای آ- ۳۸۰ را حد فاصل ۸ تا ۱۰ سال آینده از ایرباس خریداری کند ".

وی در ادامه افزود:" طبیعی است که اگر هواپیمایی امارات سفارش این تعداد هواپیما را به ما ندهد، دلیلی برای ادامه روند تولید و ساخت این هواپیمای غول پیکر وجود نخواهد داشت".

منبع: اقتصاد آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۶۵۸۷۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هلی کوپتر ایرباس رکورد سرعت را شکست

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از نیواطلس، این بالگرد علاوه برآنکه با سرعت ۴۰۰ کیلومتر برساعت و ۵۰ درصد سریع تر از نمونه های فعلی پرواز می کند، ۲۵ درصد سوخت کمتری مصرف می کند.

شرکت ایرباس هلی کوپترز در سال ۲۰۱۳ میلادی با ابزار آزمایشی X۳ رکورد سرعت بالگرد را شکست، به طوریکه سرعت آن به ۴۷۲کیلومتر برساعت رسید. اکنون شرکت با هلی کوپتر جدید خود قصد دارد همان فناوری را در پروژه تحقیقاتی اروپاییClean Sky ۲ برای بازار تجاری به کار گیرد و همزمان آن را به وسیله پروازی کارآمدتر و حافظ محیط زیست تبدیل کند.

هرچند هلی کوپتر جدید که ریسر(Racer) نام دارد، ظاهری مشابه نمونه های معمول در بازار دارد اما برای پرواز با سرعت بالا طراحی شده است. آئرودینامیک این هلی کوپتر برای سرعت های زیرسرعت صوت بهینه شده و از سوی دیگر سیستم پیش رانش ۲ موتور دارد که روی جعبه های بال ها تعبیه شده اند تا هنگام پرواز با سرعت ۵۰ درصد سریعتر از هلی کوپتر های معمول نیروی لیفت را فراهم کنند.

دلیل این امر آن است که هلی کوپترها در سرعت بالا با مشکلات زیادی روبرو می شوند زیرا هنگامیکه پروانه های هلی کوپتر می چرخند، یک طرف به سمت جلو و سمت دیگر به طرف عقب حرکت می کند. در سرعت پایین چنین امری تاثیر زیادی ندارد اما در سرعت بالا چنین تمایز ممکن است عملکرد ابزار را در هم بریزد.

برای اجتناب از چنین امری هلی کوپتر ریسر هنگامیکه به سرعت بالا می رسد، اتکا به پروانه ها را ۱۵ درصد کاهش می دهد و کنترل را به موتورهای به جلو پیش راننده و جعبه های روی بال ها واگذار می کند. علاوه بر آن ۲ موتور Aneto-۱X توسعه یافته اند که بخشی از سیستم جدید هیبریدی-برقی- حافظ محیط زیست هستند. با کمک این بحش یکی از موتورها در وضعیت کروز می تواند خاموش شود. این به معنای انتشار دی اکسید کربن کمتر و کاهش ۲۵ درصدی مصرف سوخت به ازای هر مایل است.

به گفته ایرباس هلی کوپتررز نخستین پرواز نمونه اولیه ریسر ۳۰ دقیقه طول کشید.

کد خبر 6088918 شیوا سعیدی قوی اندام

دیگر خبرها

  • فرود آمدن هواپیمای اسرائیلی در ریاض
  • یک هواپیمای اسرائیلی در ریاض فرود آمد
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی / تلویزیون اسرائیل: احتمالا این مقامات برای گفت‌و‌گو درباره عادی‌سازی روابط رفته باشند
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی | ماموریت صهیونیست ها در سفر به عربستان چیست؟
  • آمریکا "هواپیمای روز قیامت" جدید می‌سازد
  • دو رأس بزغاله کوهی به دامان طبیعت بازگردانده شدند
  • ◄ بانوی مهمانداری که رئیس هواپیمایی ژاپن شد!
  • هلی کوپتر ایرباس رکورد سرعت را شکست
  • تامین سوخت سه هزار و ۴۴۰ هواپیما از آبادان