Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ايتنا»
2024-05-07@04:37:43 GMT

مراقب کلاهبرداران هنگام خریداینترنتی باشید!

تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۶۹۳۱۱۷

مراقب کلاهبرداران هنگام خریداینترنتی باشید!

ایتنا - قبل از این که خریدی انجام دهید، آدرس و شماره تلفن واقعی فروشنده اینترنتی را بررسی و نسبت به صحت آن اطمینان پیدا کنید.


با رشد و گسترش هرچه بیشتر استفاده اقتصادی از فضای مجازی در سال‌های اخیر، میزان پرداخت‌های آنلاین هم افزایش داشته است؛ کاری که البته برای هرچه ایمن‌تر شدن نیازمند رعایت اصولی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گزارش ایتنا از ایسنا، برخط شدن بسیاری از مبادلات اقتصادی در فضای مجازی موجب شده تا میزان سوءاستفاده و کلاهبرداری‌ها در این فضا بیشتر شود. بخشی از این سوءاستفاده احتمالا به خاطر کمتر شناخته شدن این فضا و یا حداقل مبادله اقتصادی در این فضاست. نکاتی که در ادامه می‌آید به شما کمک می‌کند تا بتوانید مبادله‌های مجازی خود را امن‌تر کنید.

 شخصی که با او معامله می‌کنید را بشناسید
قبل از این که خریدی انجام دهید، آدرس و شماره تلفن واقعی فروشنده اینترنتی را بررسی و نسبت به صحت آن اطمینان پیدا کنید. به این منظور که اگر بعداً برای شما سوالی پیش بیاید و یا به مشکلی برخورد کنید، این آدرس و شماره تلفن در دست شماست و می‌توانید به آنها مراجعه کنید.

کالائی که می‌خرید را بشناسید
یک نسخه نهایی از شرایط و ویژگی‌های محصول را که فروشنده تهیه کرده است، را به دقت مطالعه کنید حتی اگر این کار برای شما خسته کننده و ملال‌آور باشد. همچنین شرایط و ویژگی‌ها را به دقت بررسی کنید که اگر شما از محصول راضی نیستید، آیا می‌توانید آن را برگردانده و پول خود را دریافت کنید؟ هر نوع اطلاعات ثبت شده که مربوط به این معامله است و شامل تمامی نامه‌های الکترونیک ارسالی به فروشنده و دریافتی از فروشنده است، را ذخیره کرده و از آنها پرینت بگیرید.
همینطور کارت‌های هدیه را از مراکزی که می‌شناسید و به آنها اعتماد دارید، تهیه کنید. از خرید کارت از سایت‌هایی که مانند یک حراجی کار می‌کنند، خودداری کنید. زیرا این کارت‌ها می‌توانند تقلبی باشند.

در حفاظت از اطلاعات شخصی خود حساس باشید
اطلاعات کارت اعتباری خود یا سایر اطلاعات مالی خود را در ازای خرید و دریافت جدیدترین اسباب بازی، کارت هدیه رایگان، یک شغل فصلی و یا اجاره (یک محل) برای تعطیلات در اختیار شخصی که نمی‌شناسید، قرار ندهید.
سعی کنید اطلاعات مالی خود را از طریق نامه الکترونیک ارسال نکنید. نامه الکترونیک روشی مطمئن برای انتقال شماره کارت اعتباری، شماره حساب بانکی و یا شماره تامین اجتماعی نیست.
برروی لینک موجود در نامه الکترونیکی هم کلیک نکنید. شرکت‌هایی که فعالیت آنها مشروع و قانونی است قاعدتا اطلاعات مالی شما را از طریق نامه الکترونیکی یا پیام‌های پاپ‌آپ درخواست نمی‌کنند.

سیاست حفظ اسرار را به دقت مطالعه و بررسی کنید
سیاست حفظ اسرار ممکن است طولانی باشد و خواندن آن زمان‌بر باشد، اما می‌تواند اطلاعات مهمی را در اختیار شما قرار بدهد. برای مثال وب سایت چه نوع اطلاعات شخصی را جمع آوری می‌کند، صاحبان و اپراتورهای سایت چگونه قصد دارند از این اطلاعات استفاده کنند. اگر نمی‌توانید سیاست حفظ اسرار سایت را پیدا کنید و یا آن را درک نمی‌کنید و مفاد آن را متوجه نمی‌شوید، به فکر انجام معاملات تجاری خود در جای دیگری باشید و بگذارید که سایت (صاحبان سایت) بداند شما چه فکر و نظری دارید.

حواشی خرید
با دانستن نام سازنده یک کالا و شماره مدل، شما می‌توانید ویژگی‌های این کالا را به صورت جز به جز با سایر کالاهای مشابه مقایسه کنید. بعضی از خرده‌فروشان کالا را به قیمتی که سایر رقبا عرضه می‌کنند، وارد بازار می‌کنند و یا حتی قیمت آن را پایین‌تر هم می‌آورند. بسیاری از بازرگان‌ها، نه همه آنها، امسال هزینه‌ای بابت خرید کالا پرداخت نمی‌کنند.

بنابراین هزینه ارسال کالا را نیز در مجموع هزینه‌ها در نظر بگیرید. اگر شما در اینترنت سفارش خرید می‌دهید و محل فروشگاه را انتخاب می‌کنید، هزینه پارکینگ و حمل و نقل عمومی را نیز در نظر بگیرید.

مواظب خرید از طریق شبکه  WiFi عمومی (شبکه‌ای که رمز ندارد) باشید
بر اساس اطلاعات سایت پایگاه آگاه‌سازی و اطلاع‌رسانی جرایم اقتصادی در فضای مجازی، فکر نکنید که نقاط دسترسی WiFi عمومی امن هستند. تا زمانی که مطمئن نشوید که یک نقطه دسترسی ابزارهای امنیتی موثر و کافی دارد، ممکن است نخواهید اطلاعات حساس خود مانند شماره کارت اعتباری تان را از طریق آن شبکه ارسال کنید.

 مبالغ را از طریق کارت اعتباری یا کارت هزینه پرداخت کنید
این ابزارها از بهترین و اثرگذارترین روش‌ها برای محافظت و حمایت از استفاده کننده است. ارسال پول از طریق سیستم مخابراتی می‌تواند ریسک داشته باشد. همانند ارسال وجه نقد، اگر یک بار ارسال شود، دیگر ارسال شده است؛ شما نمی‌توانید آن را برگردانید.
خرید در اینترنت و استفاده از ابزارهای شبه نقد مانند چک شخصی و... می‌تواند ریسک داشته باشد. تنها زمانی از این ابزارها استفاده کنید که شخصی که با او معامله می‌کنید، را می‌شناسید.

محصولات رایگان می‌توانند هزینه‌زا باشند
محافظ صفحه، کارت‌های الکترونیک و سایر دانلودها در فضای اینترنت می‌توانند حامل ویروس‌های خطرناک باشند. نرم‌افزارهای ضدویروس و ضدجاسوسی خود را همراه با نرم افزار دیواره آتش همواره به روز و فعال نگه دارید.

حساب‌های مالی خود را به دقت بررسی کنید
به صورت روزانه و مستمر حساب‌های خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید تمامی برداشت‌های پول از حساب مطابق نظر خودتان صورت گرفته است.

منبع: ايتنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.itna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ايتنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۶۹۳۱۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چطور پیامک‌های جعلی را بشناسیم؟

«سلام یارانه کمک معیشتی رو برو بگیر خودمم گرفتم» دریافت این پیامک بخصوص اگر از شماره‌ای آشنا باشد، باعث می‌شود تا ناخودآگاه روی لینک بزنید، صفحه پرداختی که مقابلتان باز شد، باید مبلغی را پرداخت کنید که البته زیاد هم نیست، اطلاعات کارت بانکی را می‌نویسید و زدن دکمه پرداخت، نقطه پایانی است بر همه ماجرا: حالا گوشی شما هک شده و در حداقل زمان حسابتان خالی خواهد شد.

به گزارش ایسنا، آنچه در ادامه می‌خوانید گزارش روزنامه «ایران» درباره پیامک‌های کلاهبرداری و نحوه شناسایی آنها است:
پیامک‌های جعلی یکی از جدیدترین شیوه‌های کلاهبرداری و جرایم سایبری در سال‌های اخیر است که با وجود اطلاع‌رسانی‌های گسترده و ایجاد مکانیزم‌های بانکی، همچنان افراد زیادی قربانی می‌شوند.
 فاطمه علایی، کارشناس حقوقی با اشاره به اینکه با دیجیتالی شدن زندگی امروز، افراد بیش از هر زمان دیگری در معرض تهدید، خطر و کلاهبرداری قرار دارند، می‌گوید: کلاهبرداری‌های جدید که تنها با متنی کوتاه در یک پیامک اتفاق می‌افتند متأسفانه در بسیاری از مواقع موفقیت‌آمیز هستند. گاهی برخی از این پیامک‌ها به درجه‌ای از پیشرفت رسیده‌اند که تنها با باز کردن پیامک یا کلیک کردن روی لینک مندرج در آن، علاوه بر دسترسی مجرمان به اطلاعات شخصی شما، به منابع مالی‌تان نیز دسترسی پیدا می‌کنند.
 هر چند پلیس و نهادهای انتظامی، مالی و فرهنگی همواره درباره این‌گونه کلاهبرداری‌ها و جرایم سایبری اطلاع‌رسانی می‌کنند، اما گویا هنوز دام‌های پیامکی برای کلاهبرداران جذابیت زیادی دارد و متأسفانه بخش اعظم شکایات ثبت‌شده در حوزه جرایم سایبری به پیامک‌های جعلی مربوط است.

این کارشناس حقوقی خاطرنشان می‌کند: وقتی درباره بزه یا کلاهبرداری صحبت می‌شود، باید به این موضوع توجه کنیم که جرم پدیده‌ای اجتماعی است و هر کجا جامعه‌ای باشد، جرم هم وجود دارد. در واقع جرم زائیده اجتماع است و برای ایمن کردن جامعه باید قانونگذار، رسانه و دستگاه‌های ذی‌ربط وظایف خود را انجام دهند تا جامعه نسبت به جرم ایمن شود.

وی با اشاره به اینکه گروه‌های مختلفی از مردم می‌توانند درگیر کلاهبرداری‌های اینترنتی از جمله پیامک‌های جعلی شوند، می‌گوید: در واقع، معمولاً کسانی که در حوزه‌های سایبری توانمندی بالا دارند و هکر هستند هیچ وقت برای مبالغ پایین ریسک نمی‌کنند. مجرمان سایبری که در این زمینه فعالیت می‌کنند غالباً انسان‌های توانمندی نیستند و فقط روی غفلت مردم حساب می‌کنند. آنها بررسی می‌کنند که مردم روی چه موضوعی تمرکز دارند و سپس همان را به عنوان شگرد خود مورد استفاده قرار می‌دهند. در مرحله بعد پیامک ارسال می‌شود و دریافت‌کننده با کلیک روی لینک و ورود به یک صفحه جعلی در نهایت به نصب یک نرم‌افزار موبایلی هدایت می‌شود، در حالی که این برنامه یک بدافزار است و به همه اطلاعات موبایل دسترسی دارد. با این روند مجرم می‌تواند به حساب‌های بانکی فرد بزه‌دیده دسترسی داشته باشد؛ در مرحله بعد، مجرم از شماره فرد بزه‌دیده همان پیامک مجرمانه را به افراد دیگری ارسال می‌کند و این فرد نیز خودش ناخواسته یک گره جدید در این پیامک مجرمانه خواهد شد و این روند ادامه پیدا می‌کند.
 
چطور پیامک‌های جعلی را بشناسیم؟

 پیامک‌های جعلی به اذعان کارشناسان حوزه جرایم سایبری دو مشخصه مهم دارند؛ اول اینکه این پیامک‌ها با سر شماره‌ معمولی ارسال می‌شوند و مشخصه دیگر لینک موجود در پیامک‌هاست.
علایی در این زمینه می‌گوید: باید توجه داشته باشید که ارگان‌های خدماتی و دولتی پیامک را از شماره موبایل ارسال نمی‌کنند و به محض دیدن پیامکی با شماره موبایل از سوی هر ارگان دولتی یا خدماتی بدانید که صد درصد کلاهبرداری است. مورد دوم درباره لینک است؛ با بررسی دامنه می‌توان از جعلی بودن لینک مطمئن شد. دامنه لینک سازمان‌های دولتی و خدماتی«.ir» است و هرگاه لینکی از سوی سازمان دولتی با دامنه «com.» مشاهده شد، نشان می‌دهد کلاهبرداری است.

این کارشناس حقوقی با بیان اینکه برای تشخیص پیامک جعلی و کلاهبرداری باید مواردی را در نظر داشته باشید، می‌گوید: منبع پیامک را بررسی کنید. اگر شماره فرستنده ناشناس، نامعتبر یا مشکوک باشد، احتمال دارد با پیامکی جعلی طرف باشید. سپس باید محتوای پیامک را بررسی کنید. اگر پیامک حاوی درخواست وجه، اطلاعات شخصی، لینک یا کد باشد، ممکن است جعلی باشد. به‌خصوص اگر پیامک حاوی تهدید، فشار یا عجله باشد. پیامک‌هایی که شما را به واریز سود یا قطع شدن یارانه و مسائلی از این دست هدایت می‌کنند، عمدتاً جعلی هستند. حتی نحوه نوشتار پیام‌های جعلی هم معمولاً دارای غلط‌های املایی یا نگارشی است.

علایی ادامه می‌دهد: برای جلوگیری از کلاهبرداری، باید در صورت دریافت پیامک مشکوک، قبل از هر عملیات، با سازمان یا شخص مورد نظر تماس بگیرید و صحت پیام را بررسی کنید. همچنین باید از ورود به لینک‌های ناشناس، تأیید کدهای نامعلوم، پرداخت وجه به حساب‌های ناآشنا یا ارسال اطلاعات حساس خودداری کنید. اگر زمانی پیامکی دریافت کردید و مطمئن نبودید که پیامک کلاهبرداری است یا نه، بهتر است که هیچ عملی انجام ندهید. به هیچ عنوان به پیامک پاسخ ندهید، لینک را باز نکنید، کد را وارد نکنید یا وجه را انتقال ندهید. اگر کلاهبرداری موفقیت‌آمیز باشد، اطلاعات موجود در تلفن همراه‌تان دزدیده می‌شود و اگر اطلاعات بانکی و حساب‌های ارز دیجیتال را هم در گوشی ذخیره می‌کنید، مجرمان سایبری به‌راحتی می‌توانند تمام حساب‌های بانکی و دیجیتالی‌تان را خالی ‌کنند. بنابراین از ذخیره‌سازی اطلاعات مالی و غیرمالی خود در تلفن همراه خودداری کنید.
وی تأکید می‌کند: چنانچه قابلیت احراز هویت چندمرحله‌ای تلفن همراه و اپلیکیشن‌های شما فعال است، امنیت دستگاه هوشمند شما اجازه هک شدن اطلاعات را به مجرمان سایبری نمی‌دهد و می‌توانید در مواجهه با کلاهبرداری‌های پیامکی در امان بمانید.
 
شکایت خود را در پلیس فتا مطرح کنید
به توصیه این کارشناس حقوقی، هر چند جرایمی‌از قبیل کلاهبرداری‌های پیامکی جزو دعاوی کیفری محسوب می‌شود، اما بهتر است به طور کلی برای طرح دعاوی جرایم اینترنتی شکایت خود را در پلیس فتا مطرح کنید. برای این کار هم می‌توانید از طریق دادسرای جرایم رایانه‌ای و هم از طریق دادسرای نزدیک محل زندگی خود اقدام کنید.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • گول پیامک‌های جعلی را نخورید
  • مراقب فروپاشی عصبی باشید / نشانه هایی برای تشخیص افسردگی
  • مخالفت شدید روزنامه وابسته به سپاه با ممنوعیت جدید ورود زنان به ورزشگاه‌ها: این یعنی اعتراف به شکست فرهنگی/ مراقب پیامدهای بین‌المللی این اقدام باشید
  • چطور پیامک‌های جعلی را بشناسیم؟
  • ۲۵ میلیون تومان بدهید گواهینامه تقلبی بگیرید!/ مراقب باشید مرتکب قتل عمد نشوید
  • هشدار؛ مراقب این نرم افزار‌های جعلی باشید
  • مراقب همراه بانک‌های جعلی باشید
  • هشدار یک شرکت بیمه؛ در این شهر‌های اروپا مراقب جیب خود باشید!
  • مراقب وزش باد خیلی شدید در تهران باشید + جزئیات
  • هشدار نسبت به کلاهبرداری از مردم در پوشش خرید و فروش عتیقه