Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-01@17:45:53 GMT

نساجی سنتی،هنر منسوخ شده بانوان نهبندانی

تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۶۹۳۴۴۰

نساجی سنتی،هنر منسوخ شده بانوان نهبندانی

گر چه با ورود چرخ های صنعتی ریسندگی و بافندگی بانوان شهرستان نهبندان منسوخ و به فراموشی سپرده شده است اما در گوشه و کنار روستاهای نهبندان گاها چرک به چشم می خورد و این بار زنان برای تهیه رختخواب و جهاز نوعروسان خود با دست هایی که از آن عطر و بوی مهربانی می آید،پنبه را از پنبه دانه جدا و با شادمانی به دوخت و دوز لحاف و تشک می پردازند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از، نهبندان خبر،از آغاز پیدایش انسان،همواره چگونگی پوشش و نجات او از سرما و گرما مطرح بوده است و  بانوان شهرستان نهبندان نیز با مواد اولیه ای چون پنبه و پشم، کار ریسندگی و بافندگی را انجام و پوششی برای خود و سایر اعضای خانواده تهیه می نمودند.

در زمان هایی نه چندان دور، چنانچه در فصل زمستان به خانه هریک از کشاورزان و دامداران شهرستان نهبندان قدم می گذاشتیم،اهل خانواده  مشغول باز کردن پنبه از پوسته آن(کالک) بوده و یا مشغول ریسندگی پشم و تبدیل آن به الیاف مناسبی جهت بافت لباس های پشمی.

چرک پنبه بری تنها دستگاه جدا سازی پنبه از پنبه دانه است که در خانه هر یک از کشاورزان نهبندانی به وضوح دیده می شد در گوشه ای از نشیمن گاه و معمولا بانویی کنار آن و مشغول جدا سازی پنبه از پنبه دانه که کار ساخت این چرک به ماهر کاران این حرفه و به خانواده ای بنام  نجاری سپرده می شد.

 پس از جدا سازی پنبه از پنبه دانه، کار تهیه الیاف شروع می شد که این کار نیز توسط بانوی خانه و با چرخ ریسندگی انجام می گرفت، و بانوان هنر مند و هنر دوست شهرستان نهبندان با چرخ و کارگاه های بافندگی رسما کار تولید پارچه را شروع و  تولیدات آنها با توجه به کار بری آن متفاوت بوده است و تولیدات شامل،سفره،حوله حمام،حوله دست و صورت و... می باشد.

گر چه با ورود چرخ های صنعتی ریسندگی و بافندگی  بانوان شهرستان نهبندان منسوخ و به فراموشی سپرده شده است اما در گوشه و کنار روستاهای نهبندان گاها چرک به چشم می خورد و این بار زنان برای تهیه رختخواب و جهاز نوعروسان خود با دست هایی که از آن  عطر و بوی مهربانی می آید،پنبه  را از پنبه دانه جدا  و با شادمانی به دوخت و دوز  لحاف و تشک می پردازند.

معصومه پیرزن نهبندانی که از کودکی با کار ریسندگی و بافندگی قتیفه و سفره مهارت خاصی داشت و  اکنون به عنوان یک فرد کهنسال هنوز هم با شیوه و روش بافت پارچه های پنبه ای  را در ذهن دارد از فراموشی این هنر قدیمی غبطه می خورد.

وی افزود: دختران دم بخت همگی کار بافت سفره،قتیفه و بسیاری از ملزومات اولیه زندگی را خود با وسایل ابتدائی فراهم نموده و از شاخ و برگ گیاهان و طبیعت برای رنگرزی الیاف استفاده می نمودند.

 چه بسیار ،نیکو پسند است ،باری دیگر چرخ نساجی شهرستان نهبندان به صدا درآید و هنر و صنایع دستی بانوان نهبندانی حیاتی دوباره یابد چرا که هنر و صنایع دستی معرف فرهنگ مردمان ایران زمین است و  نسل امروز هیچ آشنائی با این هنر و صنعت ندارد و نیازمند این است تا مسئولان در سال اقتصاد مقاومتی،اقدام و عمل برای شکوفا سازی و احیاء دوباره این هنر و صنعت کهن در شهرستان نهبندان اقدام کنند.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۶۹۳۴۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تخصیص ۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای طرح تغذیه مصنوعی بندان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان جنوبی، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان  از تخصیص ۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل طرح تغذیه مصنوعی بندان شهرستان نهبندان خبرداد.
عباس سارانی با بیان اینکه اعتبار مورد نیاز برای تکمیل طرح تغذیه مصنوعی بندان ۴۰۰ میلیارد ریال است، گفت: این طرح پیشرفت ۵۴ درصدی داشته و تاکنون ۱۰۸ میلیارد ریال اعتبار برای آن هزینه شده است.
وی، با اشاره به در دست اجرا بودن ۵ طرح تغذیه مصنوعی در نواحی مرزی استان شامل بندان و چاهداشی نهبندان، آهنگران زیرکوه، گزیک درمیان و مشوکی سربیشه، افزود: برای تکمیل این طرح‌ها ۴هزار و۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار از محل اعتبارات سفر رئیس‌جمهور تخصیص یافته است.

دیگر خبرها

  • جسد پیرمرد ۷۵ ساله نهبندانی در تالاب کجی نهبندان کشف شد
  • تخصیص ارز ۲۸۵۰۰ تومانی به ۸ گروه کالایی در سال ۱۴۰۳+ جزییات
  • اقامتگاه سنتی گل‌سنگ دربند افتتاح شد
  • کشت طلای سفید در سیستان وبلوچستان
  • راهپیمایی جمعی از بانوان آستارایی در حمایت از طرح نور فراجا
  • تخصیص ۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای طرح تغذیه مصنوعی بندان
  • کشت قراردادی پنبه در یک هزار هکتار از مزارع سیستان وبلوچستان اجرا می‌شود
  • تامین ۵۰ درصدی پنبه مورد نیاز صنعت نساجی کشور
  • گلایه‌های مربی سقزی از کمبود امکانات وزنه‌برداری
  • دومین جشنواره غذاهای سنتی (آش نغوزه) در چناران برگزار می‌شود