Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-07@03:08:49 GMT

انواع آسيب‌هاي ورزشي؛ از تشخيص تا درمان

تاریخ انتشار: ۲ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۷۳۱۶۶۱

انواع آسيب‌هاي ورزشي؛ از تشخيص تا درمان

خبرگزاري آريا - هفته نامه سلامت - دکتر شاهد صدر: اگر اهل ورزش و باشگاه باشيد، احتمالا تاکنون آسيب‌هاي ورزشي را تجربه کرده‌ايد. اين آسيب‌ها معمولا به دنبال حرکات اشتباه يا فشار بيش از حد روي عضلات ايجاد ‌مي‌شوند. بعضي از آنها خود به خود بعد از چند روز بهبود ‌مي‌يابند اما بعضي ديگر تا مدت‌ها فرد را آزار ‌مي‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گروهي از آسيب‌ها نيز در کوتاه‌مدت مشخص نمي‌شوند و در آينده خود را نشان مي‌دهند. درمقابل، آسيب‌هاي حاد به قدري دردناک هستند که فرد را طي ساعات اوليه به درمانگاه و مطب پزشک ‌مي‌کشانند.
صدمات ورزشي در بسياري از موارد اجتناب‌ناپذير هستند؛ حتي اگر فرد تکنيک و شکل درست حرکات ورزشي را رعايت کند، اما خوشبختانه ‌مي‌توان احتمال بروز اين آسيب‌ها را با رعايت چند نکته کليدي به حداقل رساند. اگر شما نيز بر اثر ورزش‌هاي مختلف از جمله بدنسازي، يوگا، اسپينينگ، بادي فيت، TRX، پيلاتس و... دچار آسيب يا دردهاي کمر، شانه، گردن و زانو شده‌ايد يا ‌مي‌خواهيد از بروز آنها پيشگيري کنيد، اين مقاله را از دست ندهيد.
اين يادداشت به شما ‌مي‌گويد که براي کدام آسيب‌ها بايد به پزشک مراجعه کنيد و کدام صدمات را با روش‌هاي خانگي تحت درمان قرار دهيد.

اصول و تکنيک ورزش را بياموزيد
يکي از دلايل بروز آسيب‌هاي ورزشي، رعايت نکردن تکنيک حين انجام حرکات است. هر يک از رشته‌هاي ورزشي داراي اصول و تکنيک‌هايي هستند که به صورت تخصصي براي آن رشته طراحي شده‌اند. افراد بايد قبل از انجام حرکات با اين اصول آشنا باشند.
براي مثال در حرکت اسکات (اسکوات) بايد پاها و زانوهاي خود را به اندازه عرض شانه باز کنند و زانوها را هيچ‌گاه قفل نکنند. حين خم شدن زانو نيز نبايد اجازه دهند شست پا از کشکک زانو جلوتر يا عقب‌تر برود. درواقع شست پا بايد در امتداد کشکک زانو قرار بگيرد. همچنين بايد ستون فقرات را صاف و قفسه سينه را باز نگه دارند. بي‌توجهي به هر يک از اين اصول مي‌تواند باعث بروز آسيب‌هاي مختلف از جمله کمردرد، زانودرد و... شود.
بدون آمادگي ورزش نکنيد
افرادي که تا به حال ورزش نکرده‌اند‌ يا مدت زيادي از ورزش کردن آنها مي‌گذرد بايد به‌تدريج فعاليت ورزشي را آغاز کنند. علاوه براين، حرکات ورزشي بايد متناسب با توان فيزيکي فرد انتخاب شوند. اگر بدن به ورزش عادت نداشته باشد، مي‌توان حرکات را از ست‌هاي 6 تايي شروع کرد و به‌تدريج آنها را در جلسات بعد به ست‌هاي 8 تايي، 10 تايي، 12 تايي و 15 تايي رساند. با رسيدن به ست 15 تايي نيز مي‌توان ميزان وزنه را افزايش داد، اما اگر فرد از ابتدا قادر به انجام ست 6 تايي نباشد نبايد به اجبار آن را کامل کند، بلکه بايد حرکت را با 1 بار تکرار آغاز کند و به‌تدريج به ست 6 تايي در جلسات بعد برساند.
اگر هم اصلا توانايي انجام حرکت را نداشته باشد بايد ابتدا با حرکات سبک‌تر، عضله‌هاي خود را تقويت کند و بعد سراغ تمرين مورد نظر برود. براي مثال خانم‌ها اغلب نمي‌توانند به راحتي حرکت بارفيکس انجام دهند زيرا بالاتنه آنها توان و آمادگي انجام اين حرکت را ندارد. اين افراد بايد ابتدا با حرکات سبک‌تر عضلات بالاتنه، جلوبازو و پشت را تقويت کنند و به‌تدريج با افزايش قدرت عضلاني روي بارفيکس بروند. درغير اين صورت به بدن خود آسيب خواهند رساند.
آرنج و زانو را قفل نکنيد
يکي ديگر از اصول مهم در ورزش، خودداري از قفل کردن مفاصل آرنج و زانو است. زماني که اين مفاصل را در حالت صاف و قفل شده نگه مي‌داريد فشاري مضاعف بر مفصل وارد مي‌کنيد. حال اگر در همين حالت به انجام حرکات ورزشي بپردازيد، فشار وارد شده بر مفصل و خطر آسيب‌ديدگي را چند برابر افزايش مي‌دهيد. براي جلوگيري از وضعيت بايد حرکات ورزشي را با مقداري خميدگي در آرنج و زانو انجام دهيد.
مچ خود را نشکنيد!
در انجام حرکات ورزشي، محور حرکتي مفاصل را نبايد از حالت طبيعي خارج کرد. براي مثال خيلي اوقات افراد هنگام بلند کردن وزنه يا گرفتن بندهاي TRX، مچ خود را به اصطلاح مي‌شکنند و به داخل خم مي‌کنند. اين کار در طولاني‌مدت با آسيب مفصل مچ همراه خواهد شد. براي جلوگيري از اين آسيب مي‌توان از دستکش‌ها‌ي مخصوصي استفاده کرد که دور مچ را با کش ضخيم مي‌پوشانند و به ثابت ماندن آن در حالت طبيعي کمک مي‌کنند.
از زخم‌هاي عضلاني پيشگيري کنيد
تقويت عضله با کمک ورزش نياز به زمان دارد. بافت‌هاي عضلاني پس از هر بار ورزش بايد ترميم شوند. در غير اين صورت ممکن است دچار زخم يا جوشگاه (نقاط ماشه‌اي) شوند. زماني که عضله بيش از حد توان تحت فشار قرار مي‌گيرد، تارهاي بافت عضلاني در بعضي نقاط به يکديگر پيوند مي‌خورند تا اين فشار را راحت‌تر تحمل کنند. همان‌طور که دو رشته طناب در کنار يکديگر محکم‌تر از يک رشته طناب هستند، رشته‌هاي عضلاني نيز با پيوند به يکديگر قدرت بيشتري براي تحمل وزن پيدا مي‌کنند، اما متاسفانه اين پيوند باعث ايجاد زخم در بافت عضلاني مي‌شود.
اين زخم‌ها دردناک هستند و مانند گره يا رشته‌هاي مارکاروني در لمس قابل‌تشخيص‌اند. گره‌هاي عضلاني خيلي اوقات، عصب موجود در عضله را نيز درگير مي‌کند و متعاقب آن سيستم عصبي بدن را تحت تاثير قرار مي‌دهد. به همين دليل است که درد حاصل از گره‌هاي عضلاني گاهي اوقات به مناطق ديگر نيز انتشار پيدا مي‌کند. متاسفانه خيلي اوقات پزشکان متوجه نمي‌شوند اين دردها از زخم يا گره عضلاني نشات گرفته‌اند.
از ريکاوري غافل نشويد
کليه ورزشکاران بايد پس از هر جلسه تمرين از روش‌ها‌ي ريکاوري (بازيابي توان عضله و ترميم بافت‌ها‌ي عضلاني) استفاده کنند. حتما شما نيز تا به حال درد و کوفتگي روز بعد از تمرين ورزشي را تجربه کرده‌ايد، به‌خصوص اگر عادت به ورزش نداشته باشيد. اين درد بر اثر تجمع اسيد لاکتيک در عضلات به دنبال پارگي‌ها‌ي بسيار ريز در تارهاي ماهيچه‌اي ايجاد مي‌شود. ورزش درواقع با ايجاد انبساط و انقباض عضلاني در شرايط سخت و تحت فشار باعث ايجاد آسيب‌هاي ميکروسکوپي در عضلات مي‌شود و از اين طريق به تقويت و رشد ماهيچه‌ها کمک مي‌کند.
اگرچه اين پارگي‌هاي ريز نشانه پيشرفت در تقويت عضلات هستند اما اگر با اصول ريکاوري همراه نشوند در طولاني‌مدت باعث افت عملکرد ورزشکار خواهند شد. ريکاوري ورزشي، روش‌ها‌ي متعددي دارد؛ از دوش آب گرم و سرد گرفته تا ماساژ، وعده‌ها‌ي پروتئيني و خواب کافي نيز مي‌توانند به ترميم عضلات آسيب‌ديده پس از يک تمرين سخت ورزشي کمک کنند، اما ورزشکاران حرفه‌اي علاوه بر رعايت اين موارد بايد بعد از هر جلسه تمرين، از روش‌ها‌ي تخصصي ريکاوري مثل کامپرشن‌تراپي، کرايوتراپي (سرمادرماني) و... نيز استفاده کنند.
اگر دچار کمردرد شده‌ايد ...
اگرچه ورزش مي‌تواند به بهبود کمردرد کمک کند اما گروهي از ورزش‌ها و حرکت‌ها مثل اسکات، دراز و نشست، لانج، دد ليفت با ‌هالتر، خم کردن کمر به سمت عقب، رساندن دست به نوک پا و... با ايجاد فشار بر ديسک‌هاي بين مهره‌اي باعث تشديد درد کمر در افراد مستعد مي‌شوند. براي جلوگيري از کمردرد حين ورزش بايد محور حرکتي مفاصل را کامل کرد و به تقويت عضله‌هاي مرکزي مثل عضلات شکم و عضلات کناري بدن پرداخت. با اين حال اگر داراي سابقه کمردرد يا ديسک کمر هستيد بايد قبل از انجام هرگونه حرکت ورزشي با پزشک خود مشورت داشته باشيد. در غير اين صورت ممکن است حتي با تقويت عضلات مرکزي و کناري بدن نيز دچار عود کمردرد شويد.
اگر دچار زانودرد شده‌ايد ...
اغلب افرادي که دچار زانودرد مي‌شوند، داراي اضافه وزن هستند. اين افراد معمولا براي کاهش وزن سراغ ورزش‌هاي هوازي مثل دويدن روي تردميل مي‌روند، اما به دليل عدم آمادگي و ضعف در عضلات ران، فشار را به مفصل زانو منتقل مي‌کنند. بنابراين دچار افزايش زانودرد مي‌شوند و ورزش را کنار مي‌گذارند. اين افراد بايد با مشورت پزشک، در کنار ورزش‌هاي هوازي به ورزش‌هاي قدرتي مثل بدنسازي نيز بپردازند تا علاوه بر کاهش وزن، عضلات خود را هم تقويت کنند.
اگر دچار گردن‌درد شده‌ايد ...
اغلب افرادي که در ورزش دچار گردن‌درد مي‌شوند، گردن خود را هنگام انجام حرکات از مرکز ثقل خارج مي‌کنند. سر انسان به طور ميانگين حدود 5 تا 8 کيلوگرم وزن دارد. وظيفه تحمل اين وزن را مهره‌هاي قسمت فوقاني ستون فقرات و ماهيچه‌هاي اطراف آن برعهده دارند. زماني که سر به حالت عمودي در امتداد ستون فقرات قرار مي‌گيرد، اين وزن بين ماهيچه‌ها و مهره‌ها به ميزان مساوي تقسيم مي‌شود، اما اگر سر در وضعيت خميده به جلو نگه داشته شود، فشار وزن روي گردن افزايش مي‌يابد و باعث ايجاد دردهاي گردني مي‌شود.
طوري که اگر فرد حدود 7 سانتي‌متر سر خود را جلوتر از حالت طبيعي قرار دهد حدود 18 تا 20 کيلوگرم وزن روي گردن قرار مي‌دهد. براي پيشگيري از دردهاي گردن فرد بايد با تکنيک و شکل درست حرکات ورزشي آشنا باشد، ستون فقرات را صاف نگه دارد و سر را در امتداد ستون فقرات قرار دهد؛ جز در مواردي که حرکت ورزشي مورد نظر مستلزم خم کردن ستون فقرات باشد.
اگر دچار شانه‌درد شده‌ايد ...
مفصل شانه مانند مفصل لگن به صورت دوراني حرکت مي‌کند و محور حرکتي بسيار گسترده‌اي دارد. به همين دليل نسبت به مفاصل ديگر بيشتر در معرض آسيب قرار مي‌گيرد. براي پيشگيري از اين آسيب‌ها افراد بايد حتما تحت نظر مربي ورزش کنند تا با انجام حرکت‌هاي درست، ضمن افزايش ثبات در مفصل باعث تقويت عضلات شوند.
آسيب‌هاي شانه در ورزش معمولا شامل صدمات تاندون از جمله پارگي، نيم‌پارگي و التهاب مي‌شود. پارگي و نيم‌پارگي تاندون با درد شديد، کبودي، تورم و اختلال در محور حرکتي همراه هستند اما التهاب تاندون معمولا فقط باعث ايجاد درد مي‌شود. البته محور حرکتي در اين مورد نيز ممکن است به دليل درد مختل شود.
چه زماني بايد به پزشک مراجعه کنيم؟
رسيدگي به دردها و آسيب‌ها‌ي ورزشي مراحل مختلفي دارد. گاهي اوقات درد به قدري شديد است که فرد بايد در اسرع وقت به مرکز درماني مراجعه کند اما درمورد دردهاي قابل‌تحمل در مرحله اول خانه‌درماني توصيه مي‌شود. در خانه‌درماني مي‌توان از راهکار «پرايس» استفاده کرد. اجزاي اين راهکار عبارتند از حمايت از عضو آسيب‌ديده، استراحت، سرمادرماني با استفاده از يخ، کمپرس کردن و بالا نگه داشتن عضو آسيب‌ديده از سطح قلب.
اگر درد بعد از گذشت 3 روز به خانه‌درماني جواب ندهد در مقطع بعد بايد به پزشکان غيرتهاجمي ‌مثل متخصص کايروپراکتيک، فيزيوتراپي، توانبخشي، طب فيزيکي، طب سوزني و... مراجعه کرد تا علت آن مشخص شود. در صورت عدم بهبود با روش‌ها‌ي فيزيکي و غيرتهاجمي، در مقطع بعدي مي‌توان تحت نظر پزشک از دارودرماني و انواع قرص‌ها‌ي مسکن و ضدالتهاب استفاده کرد. اگر بيمار به دارودرماني هم جواب ندهد بايد تحت درمان با روش‌ها‌ي تهاجمي مثل تزريق دارو قرار بگيرد. جراحي نيز آخرين گزينه براي درمان محسوب مي‌شود.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۷۳۱۶۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعرفه سالن های ورزشی شهرداری در سال جدید چقدر است؟

به گزارش همشهری_ مهدی اسماعیل پور، سازمان ورزش برای اینکه اقشار مختلف جامعه از ورزش و مزایای آن بهره مند شوندکه سلامت جسمی و روحی شهروندان و ایجاد شور و نشاط در جامعه است، بلیت و بهای خدمات در ورزشی اماکن متعلق به خود را با سوبسید به دست شهروندان می رساند.
افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی طبق مصوبه شورای شهر

با وجود خدمات ارزان در اماکن ورزشی متعلق به سازمان وررش، برخی رسانه ها در انتقاد به عملکرد شهرداری تهران ادعای عجیبی را مطرح کرده اند و از افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی تعرفه خدمات در برخی از اماکن ورزشی متعلق به سازمان ورزش شهرداری تهران در سال ۱۴۰۳ خبر داده اند! در همین رابطه موضوع را از حسین اوجاقی مدیرعامل سازمان ورزش شهرداری تهران پیگیری کردیم که ضمن تکذیب این موضوع، گفت:"تعرفه های اماکن ورزشی متعلق به سازمان ورزش شهرداری تهران کاملا بر اساس مصوبه های شورای اسلامی شهر تهران بوده و افزایش نرخ اماکن ورزشی شهر تهران در سال ۱۴۰۳ برهمین اساس حدودا بین ۳۰ تا ۴۰ اقزایش داشته است.»
به اندازه تعرفه اماکن دولتی در سال گذشته
اوجاقی در ادامه تاکید می کند که سازمان ورزش شهرداری تهران ارزان ترین تعرفه خدمات ورزشی را در کشور ارائه می کند و در این رابطه می گوید: «تعرفه سال ۱۴۰۳ اماکن ورزشی متعلق به سازمان ورزش شهرداری تهران با نرخ تعرفه های ورزشی دولت و اماکن ورزشی متعلق به وزارت ورزش و جوانان در سال ۱۴۰۲ برابری می کند. به عبارت دیگر مجموعه های خصوصی که هیچ، تعرفه اماکن ورزشی شهرداری تهران مطابق با مصوبه شورای اسلامی شهر تهران امسال به اندازه تعرفه ای است اماکن ورزشی دولتی در سال گذشته دریافت می کردند.»


تفاوت تعرفه در مناطق شمال و جنوب شهر


مدیرعامل سازمان ورزش درخصوص تفاوت تعرفه خدمات ورزشی در شمال و جنوب شهر می گوید: «تعرفه خدمات ورزشی سازمان ورزش شهرداری تهران به دو بخش مجموعه های درجه دو و درجه سه تقسیم بندی می شود. تعرفه خدمات ورزشی در مناطق شمال شهر یا همان اماکن ورزشی درجه دو کمی بیشتر از جنوب شهر یا همان اماکن ورزشی درجه سه است. شمال شهر شامل مناطق یک تا ۸ و همچنین منطقه ۲۲ می شود. جنوب شهر هم مناطق ۹ تا ۲۱ است. برهمین اساس میزان افزایش تعرفه در سال جاری حدودا به ۳۰ تا ۴۰ درصد می رسد.»


تخفیف برای شهروندان

اوجاقی در ادامه به نرخ تعرفه برخی از رشته ها و خدمات ورزشی پر طرفدار در سال گذشته و سال جدید اشاره و آنها را مقایسه می کند: «برای مثال نرخ بلیت استخر در مناطق جنوب شهر در سال گذشته ۵۲ هزار تومان بود که امسال به ۶۷ هزار تومان افزایش پیدا کرده است. بهای استخر در مناطق شمال شهر نیز در سال گذشته ۷۷ هزار تومان بود که امسال به ۸۴ هزار تومان رسیده است. این در شرایطی است که امسال بهاتی بلیت استخر در مجموعه های دولتی بیش از ۱۰۰ هزار تومان می شود.» با یک حساب و کتاب و سرانگشتی مشخص می شود که حداکثر افزایش نرخ تعرفه خدمات ورزشی متعلق به سازمان ورزش شهرداری تهران آنهم در رشته های ورزشی پرتقاضا و پر مخاطب در بالاترین تعرفه های اعمال شده حداکثر حدود ۴۰ درصد است که با ادعای افزایش ۱۰۰درصدی فاصله معناداری دارد!

اوجاقی با اشاره به این موضوع که شهرداری برای ورزش شهروندی سوبسید هم می دهد و بهای دریافتی از شهروندان حتی کمتر از هزینه تمام شده است، در تکمیل صحبت های خود می گوید: «سازمان ورزش شهرداری تهران و مدیریت شهری برای ارائه خدمات ورزشی به شهروندان و در بحث ورزش شهروندی نه تنها به دنبال سود دهی و درآمد زایی نیست که حتی سوبسید هم پرداخت می کند. برای مثال هزینه تمام شده هر سانس استخر تقریبا حدود ۲۰۵ هزار تومان می شود، درحالی که قیمت بلیت آن در بهترین حالت ۸۴ هزار تومان است! علاوه بر این که تعرفه های اماکن ورزشی شهرداری تهران کمتر از دولتی ها است و ارزان ترین تعرفه خدمات در کشور را داریم، در موارد بسیاری برای اقشار خاص از جمله جانبازان، خانواده شهدا، زنان سرپرست خانوار، سالمندان دارای کارت منزلت و... نیز تخفیف های ۱۰۰ تا ۵۰ درصدی نیز اعمال می شود.»

کد خبر 849532 برچسب‌ها مردان وزارت ورزش و امور جوانان ورزش معلولان شهرداری شهردارى تهران ورزش زنان ورزش بانوان تهران ورزش ورزش همگانی پایتخت

دیگر خبرها

  • مهم‌ترین ورزشی که می‌تواند شما را جوان نگه دارد (فیلم)
  • تعرفه سالن های ورزشی شهرداری در سال جدید چقدر است؟
  • این ویتامین را بخورید و این ورزش را انجام دهید؛ پوکی استخوان نمی‌گیرید
  • مدیر عامل بنیاد بیماری‌های نادر ایران مطرح کرد؛ جلوگیری جدی از بیماری «کوتاه قامتی» در کشور
  • تشخیص زودهنگام سرطان، پنجره‌ای به سوی زندگی
  • ۵ روش از مؤثرترین درمان‌های مکمل در بهبود سرطان
  • تمرینات ورزشی برای مبارزه با کبد چرب
  • قیمت تعمیر انواع مبل
  • ورزش و کاهش وزن نخستین اقدام برای درمان کبد چرب
  • درمان دردهای عضلانی و مفصلی با حرکات اصلاحی ورزشی +تصاویر