Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جنوب نیوز»
2024-05-07@13:52:36 GMT

مصرف ٣برابری خودروهای داخلی

تاریخ انتشار: ۳ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۷۵۴۲۶۱

سوخت در ایران ارزان است اما متناسب با سطح درآمد مردم نیست. مشکل اصلی اقتصاد بیمار کشور ماست. نمی‌توانیم خود را با کشورهای توسعه یافته مقایسه کنیم

خودروهای ایرانی بیشتر از استاندارد جهانی سوخت مصرف می‌کنند فربد زاوه، کارشناس خودرو: ایرانی ها ٢٠ تا ٥٠ درصد بیشتر از استاندارد بنزین مصرف می‌کنند زاوه: مصرف بالای سوخت در ایران تنها به دلیل استانداردهای خودرو نیست و فرهنگ مصرف هم دخیل است

روی کاغذ مردم ایران بنزین را لیتری ‌هزارتومان می‌خرند و اما در واقعیت برای هر لیتر ٣‌هزار تومان هزینه می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بهرام پارسایی رئیس کمیته اقتصادی کمیسیون اصل ٩٠ مجلس با اشاره به این موضوع گفته است که صنعت خودروی کشور بیش از حد تاوان سوءمدیریت و عدم توان رقابت را پس می‌دهد.

پارسایی با بیان این‌که مردم چندین دهه است که بار خودروهای داخلی را به دوش می‌کشند، به این امید که این خودروها با صنایع خودروسازی دنیا رقابت کند، تأکید کرده است: متاسفانه صنعت خودروسازی کشور به سمت و سوی رقابت نرفته و از صنعت خودروسازی خارجی بسیار عقب است و از لحاظ ایمنی خودرو، میزان سوخت و حتی طراحی خودرو از دنیا عقب است. او معتقد است؛ مردم بهای بنزین را به واسطه عدم کیفیت خودروهایشان بیشتر می‌پردازند.

این درحالی است که کارشناسان و فعالان صنعت خودرو اگرچه ضعف خودروسازان داخلی را رد نمی‌کنند اما معتقدند که این قیاس، قیاس کارشناسی‌شده نیست و مبنای فنی ندارد.

فربد زاوه کارشناس صنعت خودرو به «شهروند» می‌گوید که اگر حرف آقای پارسایی را مبنا قرار دهیم، با توجه به این‌که در کشور ما روزانه بین ٣,٥ تا ٤ لیتر بنزین مصرف می‌شود، این به این معناست که در کشورهای مورد بحث ایشان روزانه بین یک تا یک‌ونیم لیتر بنزین مصرف می‌شود که این قابل قبول نیست.

کاظم محمدی‌نیکخواه هم به «شهروند» می‌گوید: قیاس ما با کشورهای توسعه‌یافته اشتباه است؛ چراکه سایه تحریم‌ها و جنگ تحمیلی مدت‌ها بر سر خودروسازی کشور ما بوده است.

سخنگوی کمیسیون اصل ٩٠چه می‌گوید؟
پارسایی با اشاره به مطرح‌بودن پرونده تعرفه خودروهای وارداتی در کمیسیون اصل ٩٠ مجلس شورای اسلامی گفته است: یکی از مباحث حساس کنونی در جامعه بحث خودرو چه خودروهای داخلی و چه خودروهای وارداتی است که البته درحال حاضر پرونده خودروهای وارداتی در کمیسیون اصل ٩٠ مجلس مطرح است.

او ادامه داد: عده‌ای ساز گرانی قیمت بنزین را سر دادند، به این بهانه که بنزین در کشورهای حاشیه خلیج‌فارس به فلان قیمت فروخته می‌شود، اما در ایران‌ هزارتومان فروخته می‌شود، لذا قیمت سوخت باید افزایش یابد، اما مسئولان این سر موضوع را درنظر نگرفتند که صنایع خودروسازی کشور نتوانسته مصرف سوخت خود را همانند دنیا کاهش دهد یا خودروهای هیبریدی بسازد که نیازی به مصرف سوخت نداشته باشد.

نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی، با بیان این‌که مصرف سوخت خودروهای ایرانی تقریبا سه‌برابر خودروهای جهانی استاندارد است، یادآور شد: صنایع خودروسازی کشور در این رقابت عقب مانده‌اند و در واقع درحال حاضر مردم کشور بنزین را لیتری ٣‌هزار تومان می‌خرند؛ یعنی با این مصرف بالای سوخت خودروهای داخلی بنزین را‌ هزارتومان نمی‌خرند.

او با اشاره به این‌که دولت تعرفه خودروهای وارداتی که مصرف سوخت کمی دارند را همانند خودروهای هیبریدی بشدت و به صورت تصاعدی افزایش داده است، افزود: ما با قید دو فوریت خواستار لغو این مصوبه هستیم و از دولت می‌خواهیم که منطقی بر این تعرفه حاکم باشد.

این نماینده مردم در مجلس دهم، با بیان این‌که صنعت خودروی کشور بیش از حد تاوان سوءمدیریت و عدم توان رقابت را پس می‌دهد، ادامه داد: اگر فضا بسته باشد و صنعت خودروسازی کشور به صورت انحصاری در دست دو خودروساز باشد و فضای بازار خودرو رقابتی نباشد، طبیعی است که این خودروسازان درصدد تغییرات و سنجش ذائقه مشتریان نباشند.

هیچ کشوری از دنیا خودرو را پیش‌فروش نمی‌کند
سخنگوی فراکسیون امید با تأکید بر این‌که در هیچ کشوری از دنیا خودرو را پیش‌فروش نمی‌کنند، اظهار داشت: در کشورهای مختلف دنیا خودرو را به صورت شرایطی در اختیار شهروندان قرار می‌دهند، اما صنایع خودروسازی کشور سایت خود را باز کرده و پیش‌فروش می‌کنند و از چند روز پیش سایت خود را بسته‌اند و می‌گویند ظرفیت نداریم، لذا دوگانگی بین صنعت خودروی کشور و حق و حقوق شهروندان وجود دارد.

رئیس کمیته اقتصادی کمیسیون اصل ٩٠ مجلس شورای اسلامی، با اشاره به این‌که از وزیر صنعت درخواست شده که تعرفه خودروهای وارداتی تعدیل شود، تصریح کرد: براساس تفاهمات قبلی مقرر شده بود که تعرفه خودروهای وارداتی سالانه کاهش یابد تا صنعت خودرویی کشور خود را به استانداردهای جهانی برسد، لذا ما طرح دو فوریت برای لغو مصوبه افزایش سرسام‌آور تعرفه واردات خودرو به صحن علنی ارایه می‌کنیم.

یک مشکل و‌ هزار علت
مردم ایران، روزانه ٩٠‌میلیون لیتر سوخت مصرف می‌کنند. این موضوعی است که فربد زاوه در گفت‌وگو با «شهروند» به آن اشاره کرده و می‌گوید: یکی از عوامل مصرف سوخت بالای کشور فاصله با استانداردهای جهانی است. نمی‌توان این موضوع را تنها عامل دانست و براساس آن نتیجه‌گیری کرد.

زاوه ادامه می‌دهد: برای مثال وقتی‌ هزار متر از سطح دریا بالاتر می‌رویم توان موتور ٢٥‌درصد افت کرده و مصرف سوخت آن افزایش پیدا می‌کند. از طرفی تقاضای سفر در ایران به علت دیوان‌سالاری و بروکراسی بسیار بالاست. اگر اداره‌ها به دور کاری روی می‌آورند، چقدر از مصرف بنزین کشور کاسته می‌شود؟

زاوه می‌گوید ما بین ٢٠ تا ٥٠‌درصد بیشتر از استاندارد سوخت مصرف می‌کنیم اما این مازاد مصرف فقط معطوف به خودروها نیست. اگر همین امروز همه پراید‌ها را با ارزان‌ترین خودروی هیبريدی که بین ١٧ تا ٢٥‌هزار دلار قیمت دارد، عوض کنیم، آیا تعداد سفر در کشور ما پایین می‌آید؟ خیر

او ترافیک مدیریت نشده را یکی دیگر از عوامل دانسته و می‌گوید: ساعت‌ها در ترافیک می‌مانیم و سوختی که با قیمت ارزان تهیه می‌کنیم، هدر می‌رود.

اقتصاد ما بیمار است
در صنعت خودروسازی زودتر از کره شروع کردیم. کاظم محمدی نیکخواه به «شهروند» می‌گوید: وقفه‌های ناخواسته در صنعت کشور ما موجب شد با این‌که زودتر از کره آغاز کرده‌ایم، امروز این‌جا بایستیم.

این کارشناس صنعت خودرو می‌گوید: سوخت در ایران ارزان است اما متناسب با سطح درآمد مردم نیست. مشکل اصلی اقتصاد بیمار کشور ماست. نمی‌توانیم خود را با کشورهای توسعه یافته مقایسه کنیم.

نیکخواه با اشاره به این‌که قیمت بنزین در آمریکا یک دلار و ٤٥ سنت است می‌گوید: داشته‌های کشور ما همین است و نمی‌توان بیشتر از این انتظار داشت. از طرفی قیمت یک بطری آب معدنی با یک لیتر بنزین برابری می‌کند و از طرف دیگر همین نرخ کنونی با توجه به قدرت خرید مردم، نرخ گرانی محسوب می‌شود و همه اینها یعنی مشکل کشور ما ریشه‌دار از این تحلیل‌هاست. ما فقط از افغانستان و هند برتریم./ مرجع: شهروند

منبع: جنوب نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jonoubnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جنوب نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۷۵۴۲۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واردات ۳ میلیارد دلار بنزین در سال گذشته

دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش گفت: ریشه ناترازی بنزین در بخش تولید نیست بلکه ریشه ناترازی بنزین در مصرف بی‌رویه است و مصارف بالا، کار را به‌جایی رسیده که به جای صادرات، در سال گذشته حدود ۳ میلیارد دلار واردات بنزین داشتیم.

به گزارش ایسنا، ناصر عاشوری در نشستی خبری با بیان اینکه متوسط ظرفیت تولید روزانه بنزین در کشور ۱۱۵ میلیون لیتر است، اظهار کرد: این میزان از ابتدای دولت تغییر محسوسی نداشته و تا پایان دولت هم تغییر محسوسی نخواهد داشت، چراکه از شرکت‌ها و پالایشگاه‌های فعلی نمی‌توان انتظار رشد ظرفیت تولید داشت، هرچند پروژه‌هایی در راستای افزایش کیفی محصولات در پالایشگاه‌ها در حال اجرا است.

وی افزود: ریشه ناترازی بنزین در بخش تولید نیست بلکه ریشه ناترازی بنزین در مصرف بی‌رویه است، ناوگان حمل‌و نقل کشور هر سال روبه‌ نزول است و خودروهای فرسوده هنوز در خیابان‌های کشور تردد می‌کنند و خودروسازها نیز بر اصول بهینه طراحی نمی‌شود و مصارف بالا، کار را به‌جایی رسیده که به جای صادرات، در سال گذشته حدود ۳ میلیارد دلار واردات بنزین داشتیم.

وی با بیان اینکه دولت به‌دنبال احداث پتروپالایشگاه‌ها و پالایشگاه‌های بزرگ است اما این روند زمان‌بر است، گفت: بهتر است روی پالایشگاه‌های کوچک برنامه ریزی شود که هم با سرمایه کمتر و هم در زمان کمتر قابل بهره‌برداری است و اشتغال‌زایی و ارزآوری برای کشور به‌دنبال دارد.

به گفته دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش اگر دولت پالایشگاه‌های کوچک را حمایت کند، می‌توان پالایشگاه‌های ۲۰ تا ۴۰ هزار بشکه‌ای احداث کرد که هر ۱۰‌ تای آن به اندازه یک پالایشگاه بزرگ آورده به دنبال دارد و به‌دلیل پراکندگی، هم سرمایه‌پذیری کمتری دارد و هم از نظر پدافند غیرعامل بسیار موثر خواهد بود.

عاشوری با بیان اینکه دولت و مجلس باید به دنبال بهینه سازی سوخت و کنترل مصرف باشند، اظهار کرد: با اطمینان می‌توان گفت ما تا دو سال آینده در همه حوزه های انرژی اعم از آب، برق، گاز و بنزین بحران خواهیم داشت.

وی با اشاره به برنامه‌های درنظر گرفته شده در طول نمایشگاه نفت، گفت: در این مدت با شرکتهای داخلی و خارجی از جمله سازندگان و شرکتهای دانش بنیان مذاکره خواهیم داشت و تعدادی از تفاهمنامه هایی را که سال‌های گذشته به امضا رسانده بودیم به قرارداد تبدیل خواهیم کرد که بخشی از این قراردادها و تفاهم‌نامه‌ها مربوط به استفاده از توان شرکت‌های دانش بنیان است.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش با بیان اینکه با محوریت شعار سال که جهش تولید با مشارکت مردم است در نمایشگاه نفت امسال حضور خواهیم یافت، گفت: در ۳ پنل تخصصی حضور داریم که محور آنها، برنامه‌ریزی برای تولید با کیفیت و جهش تولید، تأثیر کاهش منابع مالی در استمرار تولید و تهدید ناشی از کاهش نیروهای متخصص در صنعت پالایش است.

عاشوری در خصوص مهاجرت نیروهای متخصص از پالایشگاه بتوان و مشکلات حاصل از این مساله، گفت: تا پیش از این، مهندسین ما درخواست رفتن به خارج از کشور داشتند، الان افراد فنی و آچار به‌ دست پالایشگاه‌ها نیز درخواست کار در کشورهای خارجی را دارند به‌طوری که از کشورهای همسایه دعوت‌نامه برای کارگران ماهر پالایشگاه‌ها با حقوق ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون تومان در ماه ارسال می‌شود.

وی تصریح کرد: در تمامی ابعاد انرژی شامل برق، گاز، بنزین و گازوئیل دچار ناترازی هستیم و اگر امروز به اصلاح روند مصرف انرژی در کشور ورود جدی نکنیم، دو سال دیگر به‌طور حتم بحران تأمین انرژی خواهیم داشت.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش با اشاره به میزان بدهی دولت به پالایشگاه‌ها گفت: میزان بدهی دولت به این بخش حدود ۲۰۰ همت است، یکی از راهکار این است که دوات اجازه تهاتر بدهی مالیاتی ۵۰ همتی پالایشگاه‌ها را با بخشی از مطالبات آنها بدهد و راهکار دیگر که پیشنهاد شده این است که در ۶ فرآورده اصلی تولیدی پالایشگاه‌ها، در بخش مازاد به ما اجازه فروش بدهند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • چطور باتری های لیتیومی صنعت خودرو را دگرگون کردند
  • مطالبه لوازم‌خانگی و خودروی کیفی ارزان بر زمین مانده است
  • تسهیل واردات خودروهای غیر بنزینی راه کار کاهش مصرف بنزین
  • واردات ۳ میلیارد دلار بنزین در سال گذشته
  • راهکار رفع ناترازی سوخت، اصلاح زیرساخت‌ها به‌منظور مصرف بهینه است/ لزوم حمایت از احداث صنایع پالایشی کوچک
  • هدر رفت ۲۵ میلیون دلاری بنزین در سال
  • ریشه ناترازی بنزین در مصرف بی‌رویه است
  • ماجرای سهمیه بنزین ۱۵ لیتری به هر خانوار چیست؟
  • ماجرای سهمیه بنزین ۱۵ لیتری به هر خانوار چیست؟!
  • نبود سبد سوخت یکی از دلایل ناترازی بنزین