Web Analytics Made Easy - Statcounter

اهواز - ایرنا - رئیس سازمان محیط زیست گفت: حق نداریم بر مبنای مطالعات چند دهه گذشته برای مسائل زیست محیطی و انتقال آب تصمیم گیری کنیم، زیرا در طول این سالیان به علت کاهش حجم آب و تغییر اقلیم مبنای علمی تغییر کرده است.

به گزارش ایرنا «عیسی کلانتری» بامداد سه شنبه در گفت و گو با صدا و سیما با تاکید بر اینکه وزرات نیرو باید هرچه سریعتر مطالعاتی درخصوص آخرین وضعیت آب کشور انجام دهد، افزود: یکی از مهم ترین اشتباه های ما این است که بر مبنای اطلاعات دهه 60 و 70 عمل می کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی با انتقاد از این که مسئولان سه دهه گذشته نسبت به مساله محیط زیست بی توجه بوده اند گفت: در هیچ استانی حق آبه حفظ محیط زیست، تالاب ها و رودخانه ها رعایت نشده است.
کلانتری با تایید بر اینکه حفظ محیط زیست لازمه تضمین سلامت مردم است، تاکید کرد:پیامد مشکلات زیست محیطی دیر نمایان می شود، از همین رو کمتر مورد توجه قرار می گیرند.
وی خاطر نشان کرد: به طور نمونه در چند دهه گذشته برای تولید گوشت قرمز بیشترین فشاررا به مراتع آوردیم که نتیجه آن کاهش پوشش گیاهی، فرسودگی خاک، خشکی درختان و ایجاد کانون های گرد و خاک است.
معاون رئیس جمهوری با اشاره به اینکه باید بپذیریم، در یک کشور خشک و کم آب قرار داریم، اظهار کرد: باید توسعه کشور را متناسب با شرایط کم آبی تطبیق دهیم. دیگر نیامدن برف و باران استثناء نیست بلکه ترسالی در کشور یک استثناء است.
وی با بیان اینکه اگر قرار باشد کشور دچار کم آبی شود قطعا استان خوزستان باید آخرین استان در این خصوص باشد، خاطر نشان کرد: در استان خوزستان بارش باران 90 درصد کمتر شده اما میزان آورد آب به این اندازه کم نشده است.

** سیاست های توسعه پایدار مورد توجه جدی قرار نگرفته است
وی با تاکید بر اینکه سیاست های توسعه پایدار مورد توجه جدی قرار نگرفته است، اظهار کرد: برای سالیان متمادی منافع کوتاه مدت بر منافع بلند مدت بخشی مانند محیط زیست ترجیح داده شده است.
کلانتری معضل اصلی استان خوزستان را گرد و غبار دانست و گفت: مشکل کانون های گرد و غبار خارجی به زودی حل نمی شود و نیاز به همکاری نزدیک با کشورهایی مانند ترکیه، عربستان، عراق، اردن و سوریه دارد.
وی با اشاره به اینکه کانون های گرد و غبار داخلی نتیجه سیاست های اشتباه ما در طول دهه های گذشته بود، خاطرنشان کرد: تامین حق آبه محیط زیست مانند تالاب ها، رودخانه ها و عرصه ها به مراتب از تامین حق آبه کشاورزی مهم تر است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور تصریح کرد: طبق تجربه سال های گذشته فعال شدن کانون های گرد و غبار خارجی در فصل زمستان استثنا است، اما امسال به دلیل کاهش بارش باران در کشورهای خارجی و عدم چسبندگی خاک، شاهد توفان های گرد و غبار در این فصل از سال هستیم.
معاون رئیس جمهوری یادآور شد: حق آبه محیط زیست باید متناسب با آورد آب باشد. اگر قرار است آورد آب 50 درصد کاهش یابد، حق آبه نیز به همین میزان کم شود نه آنکه به طور کلی حذف گردد.
وی درخصوص کانون های داخلی گرد و غبار نیز گفت:350هزار هکتار از عرصه های شرق کارون محل خیزش ریزگردها است، پیش از احداث سدها به دلیل وقوع سیل در اراضی، خاک دچار چسبندگی شده و از گرد و غبار جلوگیری می شد اما درحال حاضر با ساخت سدها آب در این عرصه ها جریان نمی یابد.
وی یادآور شد: از مردم و رسانه های استان خوزستان نیز انتظار می رود درخصوص تامین حق آبه زیست محیطی مانند حق آبه کشاورزی و صنعتی دغدغه داشته باشند.

** راه خلاصی از ریزگردها تامین حق آبه محیط زیست است
کلانتری راه خلاصی از ریزگردها را تامین حق آبه محیط زیست دانست و اظهار کرد: رئیس جمهوری طبق وعده ای که به مردم خوزستان داده اند، پیگیر حل معضل گرد و غبار هستند و حتی اگر بودجه 150 میلیون دلاری صندوق توسعه ملی مصوب نشود از سایر منابع به دنبال جذب اعتبار هستند.
وی افزود: همچنین مبلغ 5 هزار میلیارد ریال برای مهار کانون های گرد و غبار کشور اختصاص یافته که بیشتر سهم آن برای کانون های خوزستان است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور تصریح کرد: شورای عالی مقابله با ریزگردها مدت پنج ماه است که با حضور رئیس جمهوری و هشت تن از وزیران در مرکز تشکیل شد که بخش عمده مصوبات آن به خوزستان اختصاص دارد.
وی در بخشی دیگر از سخنان خود یکی از اولویت های مهم ریاست جمهوری را مساله محیط زیست و مهار کانون های گرد و غبار خوزستان برشمرد و یادآور شد: در نامه من به رئیس جمهوری مطرح شد که خوزستان 2 میلیارد و 500 میلیون متر مکعب آب برای حق آبه زیست محیطی کم دارد.
کلانتری خاطر نشان کرد: همچنان معتقد هستم، با مدیریت صحیح منابع آبی می توان مسائل زیست محیطی را کنترل کرد.
وی درخصوص لزوم اصلاح مدیریت مصرف در بخش کشاورزی نیز گفت: در خوزستان زیرساخت های آبیاری نوین تا حدودی فراهم شده است از همین رو می توان به سمت تحویل حجمی آب به کشاورزان پیش رود تا در ازای هر هکتار محصول کشاورزی مقدار مشخصی آب به آنها تحویل داده شود.
بنابراین گزارش، استان خوزستان از جمعه گذشته برای چهارمین روز متوالی با پدیده گرد و غبار روبروست که این امر سبب تعطیلی مدارس، مراکز آموزشی و اداره های برخی شهرستان ها در سه روز گذشته شد.
رئیس جمهوری در نشستی در روز دوشنبه (دوم بهمن ماه) رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و وزیر جهاد کشاورزی را مامور سفر به خوزستان و رسیدگی به اوضاع و پیگیری طرح های مبارزه با گرد و غبار کرد.
خبرنگار: ندا رضاپور**انتشار: کبری آقازری

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۷۵۴۷۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگرانی از هجوم گردوغبار به ۴ استان

بی‌توجهی ترکمنستان به مدیریت کانون‌های بحرانی گردوغبار این کشور در حالی است که یکی از بزرگترین چشمه‌های بحرانی گردوغبار منطقه با ۱۰ میلیون هکتار وسعت، در صحرای قره‌قوم ترکمنستان واقع شده است. این چشمه بحرانی گردوغبار به دلیل جهت باد به سمت ایران، در بهار و تابستان، شهر‌ها و استان‌های شمالی و شمال شرقی ایران را تحت تاثیر قرار می‌دهد. سال گذشته بود که گرد و غبار صحرای قره قوم ترکمنستان چند روزی آسمان شهر‌های شمالی و شمال شرق را تیره کرد. براین اساس، احتمال تکرار این رویداد در روز‌ها و ماه‌های پیش رو وجود دارد.

به گزارش همشهری‌آنلاین، علی‌محمد طهماسبی‌بیرگانی، دبیرستادملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار از پیگیری‌ها و رایزنی‌ها با طرف‌های ترکمنستانی خبر داد و اعلام کرد: «کانون بحرانی گرد و غبار این کشور تاثیر مستقیم بر ایران دارد و به دلیل اینکه جهت وزش باد به سمت ایران است، شهر‌های شمالی و شمال شرقی ما را با مشکل مواجه می‌شوند؛ در حالی که ترکمنستان از این کانون‌ها تاثیر چندانی نمی‌گیرد. به همین خاطر سالهاست این کشوردر این زمینه بی توجهی می‌کند و با وجودی که چندین مرحله با طرف ترکمنستانی مکاتبه کرده و جلسات مجازی برگزار کرده‌ایم، اما این کشور برای مدیریت کانون‌های بحرانی صحرای قره قوم پای کار نمی‌آید.»

هیات عراقی به زودی در تهران

دبیرستادملی سیاست‌گذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغباردر خصوص پیگیری‌ها و اقدامات مشترک ایران و عراق درباره مدیریت گردوغبار کانون‌های بحرانی غرب کشور گفت: «به دنبال تفاهم نامه‌ای که سال قبل با معاون وزیر جهاد کشاوررزی عراق به امضا رساندیم، ۲۳ تا ۲۵ اردیبهشت گروهی متشکل از مدیران و کارشناسان عراقی برای پیگیری و انجام عملیات مشترک در این تفاهم نامه به ایران سفر می‌کنند. همچنین هدف از این سفر این است که طرف عراقی اعلام کند در راستای تفاهم نامه چه اقداماتی را به نتیجه رسانده است. چرا که ما پایلوت‌هایی که تعیین کردیم را با همکاری برنامه توسعه ملل متحد، پیش بردیم و مطالعاتی هم برای تعیین اقداماتی که باید در مناطق پایلوت تعیین شده است در دست تهیه است و تا تیرماه به پایان می‌رسد. با پایان این مطالعات می‌توانیم اقدامات عملیاتی را در دو منطقه پایلوت کشور انجام دهیم.»

برنامه‌های کنترل گرد و غبار

طهماسبی درپاسخ به این پرسش که برنامه‌های اجرایی ایران درمناطق تعیین شده پایلوت برای مدیریت گرد وغبار شامل چه اقداماتی است، گفت: «مدیریت و اصلاح مراتع برای اراضی مرتعی، عملیات نهال و بوته کاری، احداث بادشکن زنده و غیر زنده و همچنین استفاده از مالچ‌های زیستی در اراضی ماسه‌ای از جمله اقداماتی است که باید برای مقابله با گرد و غبار در مناطق تعیین شده اجرا کنیم. در واقع نوع اقدامات عملیاتی به شرایط منطقه بستگی دارد.»

دبیرستادملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار درپاسخ به اینکه بیشترین نگرانی برای هجوم گرد و غبار به کشور از ناحیه کدام کانون‌های گردو غبار وجود دارد؟ گفت: «با توجه به پراکنش بارندگی‌هایی که داشتیم، نگرانی کمتری از کانون‌های گرد و غبار غرب و جنوب غرب کشور وجود دارد. در مقابل، بیشترین نگرانی از ناحیه چشمه‌های گرد و غبار شرق و شمال شرق (صحرای قره قوم ترکمنستان) است که در بهار و تابستان این نواحی ایران را تحت تاثیر قرار می‌دهد.»

۵ استان تحت تاثیر گرد و خاک قره قوم

ایران مطالعاتی ذیل برنامه عمل زیرمنطقه‌ای برای شناسایی کانون‌های اصلی گرد و غبار انجام داده است که در این بررسی‌ها مشخص شد یکی از کانون‌هایی که مناطق شمال و شمال شرق ایران را تحت تاثیر قرار داده است، در صحرای قره قوم ترکمنستان واقع شده است که ۱۰ میلیون هکتار وسعت دارد. طوفان‌های گرد و غبار از صحرای قره قوم ترکمنستان، ۴ استان خراسان شمالی، خراسان رضوی، گلستان و مازندران را در فصول بهار و پاییز تحت تاثیر قرار می‌دهد به طوری که گاهی دید افقی به کمتر از ۱۰۰۰ متر می‌رسد. صحرای قره‌قوم (شن سیاه) بیابانی در آسیای میانه و یکی از بزرگ‌ترین کویر‌های شنی جهان است که حدود ۷۰ درصد از مساحت کشور ترکمنستان (۳۵۰ هزار کیلومتر مربع) را پوشانده‌است.

دیگر خبرها

  • نوجوانان بوشهری حفظ محیط زیست دریایی را تمرین کردند
  • محیط زیست معادن تفت پایش می شود/متولیان الزامات را رعایت کنند
  • ۸۰ درصد تالاب کجی نمکزار نهبندان آبگیری شد
  • تدوین اطلس جامع منابع آلاینده در منطقه ۲ تهران
  • ایران جزو آسیب‌پذیرترین کشورها از بلایای طبیعی
  • هنرمندان برای حل مشکلات زیست‌محیطی پای کار آمدند
  • خطر ریزگرد های قم بیخ گوش تهران
  • اطلس جامع منابع آلاینده در منطقه ۲ تهران تدوین شد
  • نگرانی از هجوم گردوغبار به ۴ استان
  • اهمیت فرهنگ‌سازی در کاهش آسیب‌های زیست‌محیطی