Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایلام-صنایع دستی در استان ایلام با صادرات ۷.۶ میلیون دلاری در سال های اخیر به عنوان صنعتی درآمد زا و تاثیرگذار در رشد اقتصادی بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است.

خبرگزاری مهر- گروه استان ها: صنایع دستی در استان ایلام مقوله ای است که اهمیت آن در سال های اخیر به عنوان صنعتی درآمدزا و تاثیرگذار در رشد اقتصادی بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در بین صنایع دستی گلیم نقش برجسته نیز نامی آشنا در استان و کشور بوده و حتی آوازه جهانی دارد.

انواع صنایع دستی را می توان به صنایع دستی جامعه عشایری، صنایع دستی جامعه روستایی و نیز صنایع دستی جامعه شهری تقسیم کرد. صنایع دستی استان ایلام با تاریخ غنی و پرفراز و نشیب خود قسمت عمده ای از احتیاجات منطقه را تامین کرده و مازاد آن به خارج از استان صادر می شود.

البته این صنعت با توجه به رشد و توسعه در کشور، در استان ایلام کماکان مانند دیگر صنایع تحول زیادی پیدا نکرده است که علت اصلی این امر عدم حمایت مالی و نبود امکانات مالی پیشه وران است.

استان ایلام در سال های اخیر به جهت ویژگی های اجتماعی و فرهنگی استعداد خوبی در رشد تولید صنایع دستی از خود نشان داده است، اختراع هنر گلیم نقش برجسته از سوی یک بانوی ایلامی مهمترین رویداد فرهنگی و صنعتی استان ایلام است که نشان دهنده مستعد بودن جوانان ایلامی در تولید و یا اختراع صنایع دستی جدید و معرفی آن به جهان است.

۳۳ رشته صنایع دستی در ایلام فعال است

نورالدین محسنی معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در استان ایلام ۳۲ رشته فعال صنایع دستی وجود دارد.

وی گفت: مشکلی که در حوزه صنایع دستی با آن مواجه هستیم در بحث فروش محصولات صنایع دستی است که جایگاه خود را در کشور و به تبع در سطح جهان پیدا نکرده است.

وی افزود: در رشته فعال صنایع دستی استان تنوع محصولات وجود دارد، اما متاسفانه در راستای فروش محصولات با مشکل مواجه هستیم زیرا سهم ما از بازارهای صنایع دستی جهان روزبه روز کمتر می شود.

معضلات حوزه صنایع دستی در ایلام

وی اضافه کرد: در حال حاضر تولید کنندگان صنایع دستی هم به عنوان تولید کننده و هم فروشنده محصول هستند که خود این به عنوان یک معضل به شمار می رود. تولید کنندگان نباید دغدغه فروش محصول را داشته باشند که در استان این مشکل وجود دارد. اکثر کارگاه داران و فعالان حوزه صنایع دستی ما یا خانم های خانه دار و یا افرادی هستند که توان مراجعه به شهرهای دیگر برای بازاریابی محصول ندارند.

وی تصریح کرد: در راستای حل این مشکل باید بخش خصوصی وارد کار شود، بعضی از سیاست های مسئولان استان نیز دخیل در این کار است زیرا متاسفانه صنایع دستی به روشی تعریف شده که هم تبلیغات و هم فروش محصول فقط باید از طریق میراث فرهنگی صورت گیرد.

معاون صنایع دستی استان ایلام افزود: این حوزه به صورت فرا اداره ای است، بسیاری از سازمان ها باید دست به دست هم دهند که در این صنعت هنری بتوانیم پیشرفتی داشته باشیم و هم این که به عنوان منبع درآمدی برای استان باشد.

لزوم استفاده از مرزی بودن استان برای معرفی صنایع دستی

وی گفت: با توجه به این که استان ایلام شاهراه ورود عتبات عالیات است، این خود به عنوان بهترین موقعیت برای استان محسوب می شود چراکه از این طریق هم می توانیم صنعت توریسم را در استان گسترش دهیم و هم این که صنایع دستی استان را بیشتر معرفی کنیم.

محسنی افزود: در اربعین حسینی در شهرستان ها و خود استان امسال ۲ نمایشگاه صنایع دستی برپا شد. در هر شهرستانی نیز یک نمایشگاه محصولات صنایع دستی برپا شد اما این کافی نیست زیرا از استان ما در طول سال تردد زوار را داریم در این راستا تلاش ما این است که در مهران بازارچه صنایع دستی برپا کنیم که این خود بستگی به این دارد که بخش خصوصی وارد کار شود.

وی افزود: نیازمند ورود بخش خصوصی در این جهت هستیم که اگر این اقدام صورت گیرد قطعا برپایی بازارچه صنایع دستی در مهران جزو برنامه های اصلی است همچنین در استان بازارچه صنایع دستی ایلام در ایام دهه فجر افتتاح خواهد شد.

صادرات ۷.۶ میلیون دلاری صنایع دستی استان ایلام

وی تصریح کرد: صادرات صنایع دستی استان در ۹ ماهه اول سال ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار بوده است که این خود رقم بسیار خوبی است.

معاون صنایع دستی ایلام افزود: گلیم نقش برجسته در آثار معنوی کشور ثبت ملی شده است. هم اکنون نیز در تلاش هستیم که نشان جغرافیایی گلیم نقش برجسته را در استان بگیریم.

وی گفت: تقریبا برنامه های خوبی در این جهت انجام و برای شهر جهانی استارت این کار نیز زده شده زیرا شهر جهانی برای یک محصول نیازمند زیرساخت های گردشگری و فرهنگی است.

وی افزود: بزرگترین مشکل در حوزه گلیم نقش برجسته که با آن مواجه هستیم عدم حضور بخش خصوصی است. از لحاظ تنوع محصول و تعداد گلیم نقش برجسته مشکلی در این راستا نداریم ولی از لحاظ کیفیت یک سری نواقص وجود دارد.

وضعیت فرش استان ایلام

جمیل شوهانی معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت و معدن استان ایلام  نیز در خصوص کیفیت فرش دستباف استان در بازراهای داخلی و خارجی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: فرش دستباف استان قدمت بسیار زیادی دارد و از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است.

وی افزود: این محصول به کشورهای حاشیه خلیج فارس و بعضا کشورهای اروپایی از جمله کشور آلمان، ایتالیا، چین و حتی به کشور  آمریکا  نیز صادر می شود.

شوهانی تصریح کرد: فرش دستباف به صورت تضمینی در استان تولید می شود، یعنی تشکل هایی مانند شرکت فرش یا اتحادیه روستایی به صورت متمرکز مواد اولیه در اختیار بافنده قرار می دهند و بافنده به صورت دستمزدی کار می کند، بعد فرش بافته شده به شرکت سازنده منتقل می شود.

شوهانی اضافه کرد: در استان ایلام ۱۸ تعاونی روستایی در شهرستان وجود دارد، ۳ واحد صنفی در این راستا در استان فعالیت دارد و همچنین سازمان صنعت و معدن نیز به عنوان متولی عمل می کند.

وی گفت: در حوزه فرش کمیته امداد و سازمان بهزیستی نیز فعالیت دارند.

۲۸۰ مجوز تاسیس کارگاه قالیبافی

وی ادامه داد: ۱۴ تشکل و نهاد در حوزه تولید فرش دستباف در استان فعالیت می کنند و بیش از ۱۴ هزار بافنده در استان ایلام شناسایی شده که از این تعداد بیش از ۱۰ هزار نفر تحت آموزش بافندگی مقدماتی فرش قرار گرفته اند و بیش از ۲۱۳ کلاس دوره آموزشی در این راستا برگزار شده است.

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت و معدن استان ایلام گفت: همچنین تاکنون بیش از ۲۸۰ مجوز تاسیس کارگاه قالیبافی در استان صادر شده است.

شوهانی اضافه کرد: از سال ۸۲ تاکنون ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار در قالب اعتبارات قرض الحسنه ای، مشاغل خانگی، زودبازده در قالب اعتبارات در این حوزه پرداخت شده است.

رشد تولید فرش در استان ایلام

وی با اشاره به اینکه تولید فرش در سال گذشته بیش از شش هزار و ۵۱۸ مترمربع بوده است، گفت: این میزان نسبت به سال های گذشته ۲۰ درصد رشد داشته است.

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت و معدن استان ایلام افزود: در ۹ ماهه امسال نیز سه هزار و ۶۱۳ مترمربع فرش در استان تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶ درصد رشد داشته است.

وی گفت: بیش از ۴۵۰۰ بافنده در استان تحت پوشش بیمه خاص قالیبافان هستند، در بیمه قالیبافان دولت ۲۰ درصد از بیمه را پرداخت می کند و بافنده فقط ۷ درصد دستمزد سالانه را پرداخت می کند.

شوهانی با اشاره به اعتبارات و تسهیلات این حوزه گفت: هم اکنون اعتبارات خاصی در حوزه مشاغل خانگی و روستایی را دولت ابلاغ کرده است که برنامه ما در پرداخت تسهیلات این است که در حوزه مشاغل تعداد خاصی را به صورت تسهیلات قرض الحسنه ای و کارمزد ۴ درصد پوشش دهیم.

وی افزود: در حدود ۲۰۰ نفر تاکنون در این جهت شناسایی کرده ایم، پرونده  آنها تکمیل و آماده معرفی به بانک جهت دریافت تسهیلات است. اعتباری نزدیک به ۲ میلیارد تومان برای این بخش در نظر گرفته شده است.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۸۱۷۸۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انقلاب صنعتی (قرن هجده و نوزدهم) و پیشرفت‌های فناورانه

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، انقلاب صنعتی دوره‌ای از پیشرفت‌های عظیم فناوری است که اساساً وضعیت جوامع را در فاصله بین قرن هجده و نوزدهم تغییر داد. اختراعات مهمی مانند موتور بخار، ماشین نخ ریسی و ماشین بافندگی مکانیزه، فرآیندهای تولید را متحول کردند و منجر به تولید انبوه کالا و افزایش کارایی در صنایعی مانند نساجی، آهن و معدن زغال سنگ شدند.

این نوآوری‌ها نه تنها موجب تسریع تولید شدند، بلکه افزایش شهرنشینی را نیز در پی داشتند چراکه مردم در جستجوی فرصت‌‌های شغلی در کارخانه‌ها از مناطق روستایی به شهرها مهاجرت کردند و در نهایت اقتصاد کشاورزی سنتی نیز به یک اقتصاد صنعتی تبدیل شد. ماشینی شدن کارها، نه تنها بهره وری را افزایش داد، بلکه زمینه را برای نوآوری‌های بیشتر در حمل و نقل، ارتباطات و زیرساخت‌ها فراهم و اساس جوامع صنعتی مدرن را پی ریزی کرد.

نیروی بخار

نیروی بخار نقش مهمی در شکل دهی انقلاب صنعتی بازی کرد. به لطف موتور بخار «جیمز وات»، حمل و نقل سریعتر و کارآمدتر شد. قطارها و کشتی‌های بخار، نحوه جابجایی کالاها و مردم را در مسافت‌های طولانی تغییر دادند.

توسعه نیروی بخار نه تنها حمل و نقل را متحول کرد، بلکه تاثیر قابل توجهی بر صنایع در سراسر جهان گذاشت. اکنون کارخانه‌ها می‌توانند با استفاده از موتورهای بخار برای نیرو دادن به ماشین آلات، تولید و کارایی خود را افزایش دهند. این نوآوری، دوران صنعتی مدرن را پایه گذاری کرد و نشان دهنده تغییر به سوی فرآیندهای تولید مقیاس بزرگ و خودکارتر بود.

ماشین آلات نساجی

 ماشین آلات نساجی چگونگی تولید پارچه را متحول کردند. ماشین‌‌هایی مانند نخ ریسی و بافندگی مکانیزه تولید را سریع ‌تر و کارآمدتر کردند. این اختراعات بهره وری را افزایش و صنعت نساجی را برای همیشه تغییر دادند.

صنعت نساجی با معرفی ماشین آلات ریسندگی و بافندگی مکانیزه به طور چشمگیر تغییر کرد. با جایگزین شدن ماشین آلات به جای کارهای دستی، فرآیند تولید سریعتر و سازگارتر شد؛ پیشرفتی که زمینه ساز تولید نساجی مدرن قلمداد می‌شود.

متالوژی

در طول انقلاب صنعتی، پیشرفت‌های متالورژی، تولید انبوه آهن و فولاد را امکان پذیر کرد و در نتیجه شرایط برای ساخت سازه‌های قوی تر مانند ساختمان‌ها، پل‌ها و ماشین آلات مهیا شد. همین تحولات زمینه را برای شکوفایی صنعتی شدن مدرن فراهم کرد.

تولید آهن و فولاد نقش مهمی در متحول کردن روش‌های ساخت و ساز و توسعه زیرساخت‌ها داشتند. توانایی تولید این مواد در مقادیر انبوه، انقلابی در نحوه ساخت ساختمان‌ها و پل‌ها ایجاد و آنها را بادوام تر و قابل اطمینان تر کرد. این دستاورد، زمینه ساز پیشرفت صنعتی پس از آن شد.

دسترسی گسترده به آهن و فولاد، صنایع مختلف را از ساخت و ساز گرفته تا حمل و نقل، متحول کرد. این مواد برای ساخت راه ‌آهن، کشتی‌ها و ابزارها، رشد اقتصادی و پیشرفت‌‌های فناورانه ضروری شدند. تاثیر تولید آهن و فولاد در طول انقلاب صنعتی، هنوز در جامعه مدرن دیده می‌شود.

تلگراف

 تلگراف، پیام‌ها را از طریق سیگنال‌های الکتریکی در امتداد سیم‌ها مخابره می‌کرد. این فناوری برخلاف روش‌های سنتی که بر حمل و نقل فیزیکی متکی بودند، امکان ارسال سریع پیام‌ها را فراهم می‌آورد. مردم می‌توانستند در فواصل بسیار دور در عرض چند ثانیه ارتباط برقرار کنند؛ فناوری که افراد و کسب‌ و کارها را طوری به هم متصل می‌کرد که پیش از آن هرگز دیده نشده بود.

تلگراف نقش مهمی در شکل دهی رشد صنایع و بهبود هماهنگی در عملیات تجاری داشت. با فراهم شدن ارتباط سریع بین مکان‌‌های مختلف، کسب ‌و کارها می‌‌توانستند سریع ‌تر تصمیم بگیرند و به تغییرات بازار واکنش فوری ‌تری نشان دهند. این نوآوری تبادل اطلاعات را تسهیل، و به افزایش سرعت تجارت و داد و ستد کمک کرد.

صنایع شیمیایی

صنایع شیمیایی نقش تعیین کننده‌ای در شکل دادن به علم مواد داشتند. این صنعت نوآوری‌هایی در فرآیندهای شیمیایی ایجاد کرد که موجب افزایش تولید مواد حیاتی مانند کودها و رنگ‌ها شد. این پیشرفت‌ها با فراهم آوری مواد ضروری برای بخش‌های مختلف، از رشد کشاورزی و صنعتی حمایت کردند.

همچنین، تکامل صنایع شیمیایی به بهبود چشمگیر ظرفیت‌های تولید کمک کرد. با توسعه ترکیبات و فرآیندهای شیمیایی جدید، صنایع توانستند کالاها را کارآمدتر و موثرتر تولید کنند. این تولید کارآمد، به تقاضای فزاینده برای محصولات مختلف در بازار پاسخ داد و منجر به رشد و شکوفایی اقتصادی شد.

***

صنعتی شدن در قرن هجده و نوزده، آسیب جدی به محیط زیست وارد کرد و موجب جنگل زدایی گسترده، افزایش آلودگی و کاهش منابع طبیعی شد. این امر به شدت به محیط زیست آسیب زد و این تاثیر منفی حتی تا امروز نیز ادامه دارد. جنگل زدایی، آلودگی و کاهش منابع، چالش‌های اصلی ناشی از گسترش صنعتی سازی بودند. نیاز به مواد و انرژی برای سوخت صنایع منجر به قطع گسترده درختان، انتشار مواد شیمیایی مضر در هوا و آب و بهره برداری بیش از حد از منابع طبیعی شد. این فعالیت‌ها اثرات ماندگاری بر محیط زیست و زیست بوم داشته است.

در عین حال انقلاب صنعتی پیشرفت‌های چشمگیری در فناوری و همچنین دگرگونی‌های عمیق اجتماعی ایجاد کرد که همچنان جهان امروز ما را شکل می‌دهد. نوآوری‌های این دوران، جامعه صنعتی مدرن را پایه گذاری کرد، اما همچنین سوالات مهمی را در مورد عدالت اجتماعی، پایداری زیست محیطی و تاثیر پیشرفت فناوری بر زندگی انسان مطرح می‌کند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • صدور مجوز برای تأسیس ۵ کارگاه صنایع‌دستی در آبدانان ایلام
  • دریافت نشان ملی مرغوبیت ۲۸ کالای صنایع دستی مازندران
  • توسعه گردشگری ایران و عمان باعث تقویت روابط اجتماعی می‌شود
  • تجلیل از هنرمندان نمونه فعال در واحدهای تولیدی فعال صنایع دستی
  • رایزنی برای افزایش سفر بین ایران و عمان
  • تعداد فروشگاه‌های صنایع‌دستی استان سمنان به ۱۹ باب افزایش یافت
  • انقلاب صنعتی (قرن هجده و نوزدهم) و پیشرفت‌های فناورانه
  • اجرای پروژه‌های گردشگری با بیش از ۲۰ همت سرمایه‌گذاری
  • ایجاد ۲ خوشه صنعتی در حوزه فولاد و پتروشیمی
  • فعالیت ۱۶ هزار صنعتگر در حوزه صنایع دستی زنجان