Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@13:25:15 GMT

زنگ خطر نابودی بافت تاریخی روستاهای خراسان شمالی

تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۸۳۲۶۹۰

زنگ خطر نابودی بافت تاریخی روستاهای خراسان شمالی

بجنورد- ایرنا- بافت تاریخی 22 روستای هدف گردشگری استان خراسان شمالی در معرض تخریب و از بین رفتن است که این وضعیت زنگ خطر حذف نام این روستاها از فهرست روستاهای هدف گردشگری را به صدا درآمده است.

به گزارش ایرنا، روستای روئین در اسفراین که به ماسوله خراسان شمالی معروف است یکی از این روستاها است که ساخت و سازهای خارج از ضابطه و مورد تایید اداره کل میراث فرهنگی سبب شده تا بافت تاریخی اش دستخوش تغییر شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


روستای روئین اسفراین به دلیل پلکانی بودن، به ماسوله این استان شهرت یافته است و از معروف‌ترین جاذبه‌های گردشگری استان به شمار می رود.
روستای اسفیدان در شهرستان بجنورد نیز از دیگر روستاهای هدف گردشگری است که بافت تاریخی آن در معرض تخریب قرار دارد اما به گفته مسئولان نگرانی در این روستا بشدت روستای روئین نیست.
ساخت و سازهای خارج از ضابطه در این روستاها در حالی توسط مردم انجام می شود که بر اساس هشدارهای مسئولان، در صورتی که ساخت و سازها سبب خدشه دار شدن بافت تاریخی روستا شود، روستا از لیست روستاهای هدف گردشگری مورد حمایت حذف خواهد شد.
روستاهای 'درکش'، 'اسطرخی'، 'زوارم'، 'گرماب' و 'بام' در شهرستان های شیروان، مانه و سملقان، اسفراین و بجنورد از دیگر روستاها است که بافت تاریخی آن در معرض تهدید قرار گرفته است.

* ابلاغ 11میلیارد ریال برای طرح هادی روستاهای هدف گردشگری
معاون عمران روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان ‌شمالی گفت: 11 میلیارد ریال اعتبار برای کمک به اجرای طرح هادی در روستاهای هدف گردشگری و دارای بافت با ارزش این استان ابلاغ شده است.
علی‌اکبر صابری اظهار کرد: این میزان اعتبار از منابع ملی به اجرای طرح های هادی اختصاص می یابد.
وی افزود: قرار است با این میزان اعتبار، اجرای طرح هادی در روستاهای روئین، درکش، اسطرخی، زوارم، گرماب و بام سرعت گیرد.
صابری گفت: طرح هادی در روستاهای هدف گردشگری و دارای بافت با ارزش به صورت خاص اجرایی می شود و رویکرد ما این است که بافت تاریخی و سنتی روستا صیانت و حافاظت شود.
وی افزد: یکی از نگرانی ها و دغدغه های ما، ساخت منازل مسکونی در روستاهای هدف گردشگری با الگوهای معماری شهرها است و متاسفانه اکنون بعضا شاهد بلند مرتبه سازی در این روستاها هستیم که بافت قدیمی و سنتی را در معرض آسیب و تهدید قرار داده است.
وی با بیان اینکه در این باره مشوق هایی در نظر گرفته شده است گفت: تسهیلاتی برای اجرای نمای ساختمان ها مطابق با الگوی روستا به متقاضیان پرداخت می شود.
معاون عمران روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان ‌شمالی تاکید کرد: تلاش این است که روستای هدف گردشگری مطابق با الگوی سنتی و قدیمی خود توسعه یابد.

* توسعه روستاها باید الگوی سنتی و قدیمی روستایی باشد
صابری با بیان اینکه توسعه روستاهای هدف گردشگری باید الگوی سنتی و قدیمی روستایی باشد گفت: برای جلوگیری از اجرای ساختمان های بلند مرتبه و خارج از الگوی بافت قدیمی و سنتی روستا ضوابطی در طرح هادی تعریف شده است و طرح هادی سندی برای توسعه روستاهای هدف گردشگری و دارای بافت با ارزش است.
وی تصریح کرد: دهیاران به عنوان مرجع صدور پروانه های ساختمانی مکلف هستند این موارد را در توسعه روستاها مدنظر قرار دهند و دهیاران و بخشداران باید به ظرفیت های روستا توجه داشته باشند.
وی گفت: اکنون 22 روستای این استان در لیست روستاهای هدف گردشگری و بافت با ارزش قرار دارد اما این روستاها تا زمانی در این لیست قرار دارند که بافت آنها اصالت و هویت سنتی خود را حفظ کند.
معاون عمران روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان ‌شمالی افزود: در صورتی که مردم روستا تلاشی برای صیانت و حفظ کردن این بافت نداشته باشند و بافت روستا دستخوش تغییر شود به مرور روستا از لیست روستاهای هدف گردشگری و بافت با ارزش حذف می شود.
وی خاطرنشان کرد: از این رو این نگرانی در تمام روستاهای هدف گردشگری استان وجود دارد و در گام نخست مردم روستاها و دهیاران باید نسبت به این امر حساس باشن و از ورود الگوهای شهری به ساخت و ساز در این روستاها جلوگیری کنند.
وی خاطرنشان کرد: در برخی روستاها بلند مرتبه سازی و در برخی از روستاها استفاده از نماها و معماری غیرمطابق با هویت روستا سبب نگرانی شده است و ما در تلاش هستیم تا این مشکلات در روستاها به حداقل برسد.
صابری با اشاره به اینکه روستاهای هدف گردشگری یکی از بسترها برای جذب گردشگر هستند گفت: ساکنان این روستاها به یقین اثرات صیانت و حفاظت از بافت باارزش را در اقتصاد و رونق اقتصادی لمس می کنند و البته در برخی از این روستاها این امر به منصه ظهور رسیده و شاهد حضور گردشگران در روستاها هستیم.
به گفته معاون عمران روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان ‌شمالی در سطح کشور 300 روستا در فهرست روستاهای هدف گردشگری و بافت با ارزش قرار گرفته اند که طرح بهسازی و احیای بافت با ارزش این روستاها در برنامه ششم، مطالعه و اجرایی می شوند.

* بافت روئین و اسفیدان در معرض خطر
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی نیز در این باره گفت: اکنون بافت تاریخی روستیا روئین در شهرستان اسفراین و روستای اسفیدان در شهرستان بحنورد در معرض تهدید است.
آدینه محمد سویدانلویی اظهار کرد: موضوع لزوم حفاظت و صیانت از بافت تاریخی این روستاها در کارگروه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مطرح شده است و بویژه صیانت از بافت تاریخی روستای روئین در دستور کار است.
وی افزود: در این کارگروه مصوب شده که دفتر امور روستایی استانداری، دهیاران این روستاهای در معرض تخریب بافت تاریخی را ملزم کند که از ساخت و ساز غیرمجاز و ناهمگون با بافت تاریخی جلوگیری شده و با متخلفان برخورد شود.
سویدانلویی با بیان اینکه ساخت و سازهای خارج از ضوابط و قوانین در روستاهای دارای بافت با ارزش فرهنگی، سبب آسیب به هویت و بافت روستا می شود گفت: امسال 12 مورد تخلف به علت تخریب بافت تاریخی روستای روئین به مقامات قضایی طرح شکایت شده است.
وی تصریح کرد: این افراد در ساخت و سازها قوانین میراث فرهنگی را رعایت نکرده بودند این در حالی است که ساخت و ساز در این روستای هدف گردشگری باید با رعایت قوانین انجام شود
مدیرکل میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی تاکید کرد: برای حفظ بافت تاریخی این روستا به جد وارد عرصه شده ایم و تلاش داریم تا بافت تاریخی روستا حفظ شود.
روستاهای راستقان، روئین، اسفیدان، درکش، زوارم، قلعه زو، استاد، دشت، گلیان، طبر و دویدوخ از روستاهای مهم گردشگری استان هستند.
روستای روئین در اسفراین و روستای اسطرخی شیروان به ثبت ملی رسیده است.
استان863 هزار نفری خراسان شمالی با گستره بیش از 28 هزار کیلومترمربع دارای اقلیم های مختلف است.این استان در حد فاصل استان های شمالی و مشهد مقدس واقع شده است.
اخبار خراسان شمالی را در کانال تلگرامی اخبار ایرنا خراسان شمالی به نشانی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۸۳۲۶۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکید برلزوم مطالعه و احیای روستای مدفون کندوان

حمزه زاده در نشست شورای راهبردی روستای تاریخی کندوان، روستای مدفون در دل کوه حیله ور را یکی از جاذبه‌های تاریخی و طبیعی شهرستان اسکو و آذربایجان شرقی عنوان کرد و گفت:تاکنون ۶۰ واحد کران در داخل این غار زیرزمینی کشف و از زیر گل و لای بیرون آمده و پیش بینی می‌شود با اجرای طرح‌های مطالعاتی افزون بر ۲۰۰ واحد کران دیگر نیز شناسایی شود.

 وی گفت:با شناسایی کران‌های مدفون روستای حیله ور و جذب سرمایه گذاران خواهیم توانست نسبت به توسعه گردشگری و عمرانی کندوان اقدام کنیم.

فرماندار شهرستان اسکو هم با اشاره به ثبت جهانی گردشگری روستای کندوان بر لزوم اجرای سریع طرح جامع کندوان تاکید کرد و افزود:با اجرای طرح جامع کندوان ساماندهی این روستا سرعت بیشتری گرفته و شاهد استاتدارد سازی در ارائه خدمات به گردشگران خواهیم بود.

 حسین فیروزی یکی از تهدیدات و چالش‌های پیش روی کران‌های تاریخی کندوان را ورود خودرو‌های سبک و سنگین گردشگرات به داخل روستا عنوان کرد و افزود:لرزش و صدای این خودرو‌ها آسیب‌هایی به کران‌های سنگی کندوان وارد می‌کند که در این راستا طرح ایجاد پارکینگ خودرویی در بیرون از محوطه تاریخی روستا به مساحت ۱۳۰۰ متر مربع و گنجایش ۱۲۰۰ دستگاه خودرو تدارک دیده شده است.

 وی همچنین ساخت و ساز‌های غیر مجاز در محدوده تاریخی روستای کندوان را یکی دیگر از چالش‌های پیش روی این روستا برشمرد و گفت:با اجرای سیاست‌های تشویقی برای روستائیان جهت تخریب سازه‌های جدید و انتقال آنها به روستای پایین دست خواهیم توانست تا حدودی از تغییر منظر تاریخی و هویت اصلی کندوان جلوگیری کنیم.

باشگاه خبرنگاران جوان آذربایجان شرقی تبریز

دیگر خبرها

  • بافت تاریخی بوشهر یکی از ظرفیت‌های مهم گردشگری ایران است
  • آخرین اخبار از سیل خراسان جنوبی؛ تخلیه برخی از روستاهای زیرکوه
  • خراسان جنوبی در محاصره سیل ؛ بعضی روستاها تخلیه شدند | انسداد برخی محورهای مواصلاتی + تصاویر
  • اجرای طرح احیا باغات و بافت تاریخی شهر شاهدیه
  • حفظ اصالت و هویت روستاهای هدف گردشگری در قوچان
  • آیین سنتی پخت شیربرنج در روستای توندر کوهسرخ خراسان رضوی برگزار می‌شود
  • آب‌رسانی به بیش از ۵۰۰ روستای خراسان رضوی با همت خیرین
  • افزایش تخصیص اعتبار برای تکمیل بازار جعفرخان بفروئیه
  • کنتور برق ۸۵ درصد روستاهای کردستان تکخوانی شد
  • تاکید برلزوم مطالعه و احیای روستای مدفون کندوان