Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-03-29@05:47:37 GMT

سهم اندک تولیدات ایلام در صادرات از مرز مهران

تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۸۳۵۶۲۷

سهم اندک تولیدات ایلام در صادرات از مرز مهران

ایلام-مرز مهران فرصت طلایی برای صادرات محصولات تولیدی استان ایلام را فراهم کرده است اما استان از صادرات در این مرز سهم بسیار اندکی دارد.

خبرگزاری مهر- گروه استان ها: مرز بین المللی مهران یکی از مناطقی است که ارزش اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بالایی دارد و صادرات و واردات کشور از این مرز رونق خوبی گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مرز مهران به عنوان مهمترین ظرفیت اقتصادی استان ایلام نقش محوری در توسعه صادرات استان و کشور دارد به طوری که هر ساله صدها هزار تن انواع محصولات کشاورزی و کالاهای مختلف از مرز مهران به کشور عراق صادر می شود.

با توجه به این که کشاورزی نیز به عنوان محور اصلی در توسعه استان ایلام است، با وجود مرز مهران می تواند نقش مهمی در اشتغال استان داشته باشد اما متاسفانه در سبد صادراتی که به سمت عراق می رود، سهم صادرات از خود استان ایلام کم است و محصولات کشاورزی کمی از طریق مرز مهران به این کشور صادر می شود.

مهمترین کالاهایی که از استان ایلام به کشور عراق صادر می شود، سیمان ایلام است که می طلبد متولیان و مسئولان رایزنی های بیشتری با کشور عراق داشته باشند.

برای دست یابی به بازار عراق باید نیازمندی ها و تقاضاهای طرف مقابل را شناسایی کرد و با توجه به این که مرز بین المللی مهران در استان ایلام قرار دارد در این خصوص از استان ایلام نیز صادرات بیشتری صورت گیرد.

لزوم استفاده از مرز مهران برای اشتغال

مهدی آزادی یکی از شهروندان استان در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: مرز بین المللی مهران  یکی از محورهایی است که می تواند در رونق اقتصادی استان موثر باشد، با توجه به این که موقعیت این مرز از لحاظ زیارتی هر ساله خیل عظیم عاشقان اباعبدالله(ع) از این مرز گذر می کنند به همین دلیل می تواند در کنار این از لحاظ اقتصادی یکی از محورهای مهم در استان باشد.

وی ادامه داد: صادرات و واردات کالا یکی از بحث های مهم اقتصادی است که قطعا می تواند در اشتغال جوانان با توجه به این که سطح بیکاری در استان بسیار بالا است، موثر و مفید باشد.

صادرات ۴ سال گذشته از مرز مهران

سید محمد نظری معاون فنی و امور گمرکات استان ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در مرز بین المللی مهران بیش از ۵۰۰ نفر تجار و ترخیص کار وجود دارد که روزانه حداکثر یک هزار کامیون تا حداقل ۴۰۰ کامیون کالا از مرز مهران به کشور عراق تخلیه و بارگیری انجام می گیرد.

وی افزود: یکی از اولویت هایی که در گمرک ایران دنبال شده بحث راه اندازی سامانه جامع امور گمرکی یا همان پنجره واحد تجارت فرامرزی بوده است، گمرکات استان ایلام نیز همگام با گمرکات سراسر کشور توانسته است که نسبت به استقرار سامانه جامع امور گمرکی اقدام کند.

نظری اضافه کرد: سامانه جامع امور گمرکی منجر به اصلاح فرآیندها، کاهش انجام مراحل تشریفات گمرکی و به تبع آن تسریع در انجام تشریفات، کاهش زمان و هزینه های ورود و خروج کالا و جلوگیری از ورود قاچاق کالا بوده است.

نظری تصریح کرد: در خصوص آمار صادرات و واردات از مرز بین المللی مهران در سال ۹۲ مجموع کل تجارت پیله وری استان را نیز اضافه کنیم از لحاظ وزنی دو میلیون و ۵۹۷ هزار و ۵۷۲ تن به ارزش ۹۰۹ میلیون و ۴۴۲ هزار و ۱۹ دلار بوده است، در سال ۹۳ این رقم به یک میلیارد و ۲۹۵ میلیون و ۸۲۳ هزار و ۲۱ دلار می رسد.

وی افزود: در سال ۹۴ مجموع صادرات در مرز مهران دو میلیون و ۵۵۰ هزار و ۵۵۴ تن به ارزش یک میلیارد و ۴۲۸ میلیون و ۳۶۷ هزار و ۶۰۶ دلار بوده، همچنین در سال ۹۵ این رقم با رشد بالایی به دو میلیون و ۳۶۵ هزار و ۵۶۷ تن به ارزش دو میلیارد و ۲۳۶ میلیون و ۶۹۴ هزار و ۴۸۶ دلار می رسد.

وی گفت: در ۹ ماهه امسال نیز مجموع صادرات استان و صادرات اظهار شده از سایر گمرکات یعنی خروج از مرز  مهران از لحاظ وزنی یک میلیون و ۶۷۵ هزار و ۶۵۳ تن به ارزش ۹۰۲ میلیون و ۲۰۱ هزار و ۲۷۰ دلار بوده است که با توجه به این که صادرات از مرز مهران رونق داشته افزایش چشمگیری یافته است.

وی اضافه کرد: در خصوص واردات از این مرز نیز فقط واردات ماشین آلات و خطوط تولید وجود دارد که در ۹ ماهه سال ۹۶ آمار آن نیز ۴۵۶ تن کالای وارداتی را داشتیم که به ارزش  ۶۳۲ هزار و ۴۲۸ دلار بوده که نسبت به سال گذشته رشد چندانی نداشته است.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۸۳۵۶۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد صادرات ایران به چین در ۱۰ سال گذشته

بررسی آمار‌های تجاری نشان می‌دهد سهم چین از کل صادرات ایران در ۱۰ ماهه سال قبل بیش از ۲۸ درصد بوده و طی ۱۰ سال گذشته نیز روند صادرات ایران به این کشور صعودی بوده است.

به گزارش ایسنا، بررسی آمار‌های تجاری نشان می‌دهد در ۱۰ ماهه اول سال قبل ۱۱۳ میلیون تن کالای غیرنفتی به ارزش ۴۰.۵ میلیارد دلار از کشور صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل به لحاظ وزنی ۹ درصد افزایش و به لحاظ ارزشی ۱۱ درصد کاهش داشته است.

پنج مقصد عمده صادرات ایران از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا پایان دی ماه نیز به ترتیب چین با ۱۱.۵ میلیارد دلار، عراق با ۷.۷ میلیارد دلار، امارات متحده عربی با ۵.۲ میلیارد دلار، ترکیه با. ۵ میلیارد دلار و هند با ۱.۸ میلیارد دلار بوده است. بر این اساس در این مدت سهم پنج مقصد عمده صادراتی کشور از کل ارزش صادرات ۷۴ درصد بوده و چین و عراق در مجموع بیش از ۴۷ درصد کل صادرات کشور را به خود اختصاص داده‌اند که نشان دهنده اهمیت این دو کشور در سبد صادراتی ایران است.

روند تجارت ایران و چین در ۱۰ سال گذشته

معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارشی تحت عنوان «وابستگی به بازار‌های محدود و خام‌فروشی، چالش‌اساسی‌صادرات غیرنفتی ایران طی دهه اخیر» روند تجارت ایران را با مقاصد مهم صادراتی بررسی کرده است.

بر اساس این گزارش روند صادرات ۱۰ ساله صادرات کالایی بدون نفت خام ایران به چین طی سال‌های ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۱ نشان می‌دهد صادرات به این کشور رشد کرده است؛ به‌طوری که از رقم بیش از ۷ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۲ به بیش از ۱۴ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۱ رسیده است. پس از شروع همه گیری کووید-۱۹، سرعت رشد صادرات کالایی به این کشور با شیب زیادی در سال ۱۴۰۰ افزایش یافت؛ به طوری که در این سال رشد ۶۱ درصدی نسبت به سال ۱۳۹۹ را تجربه کرد. روند مثبت صادرات به این کشور در سال ۱۴۰۱ نیز متوقف نشد و اگرچه از سرعت رشد آن کاسته شده، اما نسبت به سال ۱۴۰۰ حدود ۰.۹ درصد افزایش یافته است. طی ۱۰ ماهه ۱۴۰۲ ارزش صادرات کالایی بدون نفت خام ایران به چین حدود ۱۱.۵ میلیارد دلار بوده که کاهش حدود ۹ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کرده است.

از دلایل افزایش صادرات ایران به چین در سال ۱۴۰۱ در مقایسه با سال ۱۳۹۲ می‌توان به مشارکت پروپان مایع شده، بوتان مایع شده، پلی اتیلن گرید فیلم و متانول اشاره کرد که به ترتیب سهم ۴۲.۴ واحد درصد، ۲۳.۸ واحد درصد، ۱۹.۲ واحد درصد و ۱۷.۶ واحد درصد در رشد صادرات حدود ۹۸ درصدی ایران به چین داشته‌اند.

متوسط قیمت صادرات به چین نیز طی ۱۰ سال مورد بررسی با فراز و نشیب‌های زیادی همراه بوده و در سال ۱۴۰۰ به رقم ۵۰۲ دلار به ازای هر تن رسیده که بیشترین رقم طی سال‌های ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱ است. در سال ۱۴۰۱ با اینکه صادرات نسبت به سال قبل با افزایش همراه بوده، متوسط قیمت صادرات به این کشور با کاهش ۳۶ دلار به ازای هر تن به ۴۶۵ دلار به ازای هر تن رسیده است. در واقع صادرات به چین در سال ۱۴۰۱ با قیمت پایین تری نسبت به سال ۱۴۰۰ انجام شده است. متوسط قیمت صادرات کالایی بدون نفت خام ایران به چین نیز طی ۱۰ ماهه ۱۴۰۲ هم حدود ۲۹۸ دلار به ازای هر تن بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۹ درصد کاهش یافته است. در واقع می‌توان اینگونه نتیجه گرفت که در صورت تداوم این روند احتمالاً در پایان سال ۱۴۰۲ نیز کالا‌های صادر شده به چین حتی با متوسط قیمتی پایین‌تر از سال ۱۴۰۱ به فروش برسند.

تنوع پایین کالا‌های صادراتی به چین

در این میان ۱۰ کالای عمده صادراتی ایران به چین در سال ۱۴۰۲، حدود ۸۲ درصد از کل ارزش صادرات ایران به این کشور را تشکیل می‌دهد که نشان دهنده تنوع پایین اقلام صادراتی به این کشور است. پروپان مایع شده با سهم حدود ۲۵ درصدی عمده کالای صادراتی ایران به چین محسوب می‌شود.

همچنین روند صادرات پروپان مایع شده از سال ۱۴۰۰ روند رو به رشدی را در پیش گرفته و در سال ۱۴۰۱ در مقایسه با سال ۱۴۰۰ رشد دو برابری را تجربه کرده است. پس از پروپان مایع شده، بوتان مایع شده و متانول مهمترین کالا‌های صادراتی ایران به چین در سال ۱۴۰۱ بوده که سهم این دو که تعرفه از کل ارزش صادرات به چین در سال ۱۴۰۱، حدود ۲۷ درصد بوده است.

روند صادرات بوتان مایع شده مشابه پروپان بوده است و به طور کلی طی ۱۰ سال مورد بررسی، صادرات این محصول به چین متوسط رشد حدود ۲۰ درصدی را تجربه کرده است. روند رو به رشد صادرات متانول نیز که از سال ۱۳۹۹ آغاز شده بود، در سال ۱۴۰۱ متوقف شده و نسبت به سال ۱۴۰۰ با کاهش حدود ۴ درصدی همراه شده است.

دیگر خبرها

  • تمدید قرارداد صادرات گاز ایران به عراق
  • شما هم می توانید یک یتیم را سرپرستی کنید ؛ با هزینه اندک شما و همت والای "ماه"
  • تردد ۱۸۱ هزار نفر از مرز مهران
  • ارزش تولیدات کشاورزی کشور ۷۰ میلیارد دلار است
  • نظرسنجی جدید: افزایش اندک میزان محبوبیت جو بایدن
  • شاخص های سازمان غذاودارو برای صادرات محصولات کشاورزی
  • شرط سازمان غذاودارو برای صادرات محصولات کشاورزی
  • رشد صادرات ایران به چین در ۱۰ سال گذشته
  • عقب ماندگی جذب ۵۰ درصدی نیرو‌های بومی در پارس جنوبی جبران شود
  • تردد ۱۴۳ هزار نفر از مرز مهران