Web Analytics Made Easy - Statcounter

گلیم هرسین که نام و آوازه ای در جهان برای خودش دست و پا کرده، این روزها در قبضه دلالانی قرار گرفته که دسترنج تولیدکنندگان را به یغما می برند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از مرصاد، قرار بود پایتخت گلیم جهان باشد، شهری که از کهن ترین زیستگاه های بشری می نامندش و آوازه دست بافته زرین هنرمندانش در بازار گلیم ایران نام و نشانی به هم زده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نقش و نگاره های چشم نواز و جذاب گلیم هرسین که ذوق و هنر بافندگانش را به تصویر می کشد با هارمونی زیبای سادگی، جذابیت و بازی با رنگ ها حس نشاط و زندگی را به بیننده هدیه می دهد.

سبقه تاریخی این هنر- صنعت زیبا را باید در تاریخ کهن و قدمت تمدن این شهر باستانی جستجو کرد، چنانکه هنرمندان این خطه وارث میراثی جاودان هستند که با وجود ناملایمات روزگار این هنر را سینه به سینه به دست نسل امروز رسانده اند.

دنیای رنگارنگ گلیم حکایت از غم ها و شادی های بافنده ای دارد که حب و بغض ها و اشک و لبخندهایش را در دل این نقوش دار زده و رد هنر را بر پیشانی این دارها کشیده است.

 

حالا اما یکسال از ثبت ملی جغرافیایی گلیم هرسین یکی از شاخص ترین دست بافته های این شهرستان می گذرد و نه تنها خبری از ثبت جهانی نیست بلکه با روندی که پیش روی تولید این هنر- صنعت قرار گرفته هنرمندان روز به روز برای ادامه کار بی رغبت تر می شوند.

روندی که با میدان داری عده ای معدود برای دلالی و واسطه گری در خرید و فروش گلیم دست هنرمندان و تولیدکنندگان را از سودهای بازار کوتاه می کنند و با خرید به قیمتی اندک آنرا تا سه برابر بیشتر از ارزش به فروش می رسانند!

راز ناکامی ثبت جهانی گلیم هرسین 

معاون سابق صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه در خصوص دلایل ناکامی در ثبت جهانی گلیم هرسین اظهار داشت: افرادی باید برای این کار در نظر گرفته شوند که علاوه بر فهم فرهنگی، بینش و آگاهی و سطح اطلاعاتی وسیعی در این زمینه داشته باشند.

نصرت الله سپهر افزود: متاسفانه افرادی برای دفاع و تبیین ارزشهای گلیم در نظر گرفته شدند که اطلاعات چندانی در این خصوص ندارد و تنها بنابه دلایلی متولی این امر شده اند و نتوانستند این موضوع را به سرانجام برسانند، چرا که در این خصوص باید بتوانند مسئولان را مجاب کنند و این کار جز با آگاهی امکان ندارد.

 

وی گلیم هرسین را یک اثر ارزشمند، والا و گرانسنگ برشمرد و خاطرنشان کرد: بنده به خاطر درک این ارزش ها ۱۰ سال پیش در ورودی شهر هرسین تندیس یکی از بافندگان مطرح گلیم هرسین را نصب کردم تا همگان بدانند و از اهمیت این اثر مطلع باشند.

این کارشناس و پژوهشگر فرهنگ و هنر خاطرنشان کرد: یک بخش از کار ثبت جهانی گلیم هرسین تئوری و بخش دیگر آن عملی است و باید از افرادی دعوت کنند که گلیم را می شناسند، بر اهمیت آن واقف هستند و همچنین تجربه عملی و تجربی در این زمینه دارند.

سود ۳ برابری دلالان گلیم از قبل دسترنج تولیدکنندگان

سپهر در ادامه به مشکلات تولیدکنندگان این حوزه نیز اشاره ای داشت و تصریح کرد: گلیم هرسین در حال حاضر به انحصار تعداد معدودی درآمده است و زنان و دختران بافنده را با کمترین دستمزد پرداختی به کار می گیرند.

وی با بیان اینکه باید زمینه ای فراهم شود که هنرمندان خودشان تولیداتشان را در بازارچه ها و نمایشگاه ها به فروش برسانند، افزود: قبلا هم خیلی در این زمینه تلاش کردیم، اما در حال حاضر واسطه ها و دلال های سودجو و فرصت طلب که چندین نفر هم هستند در این شهرستان فعالیت می کنند که باید دستشان را از این بازار کوتاه کرد.

معاون سابق صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: اگر این افراد واسطه آدم های منصفی بودند و هوای بافنده را داشتند تا به سود حاصله دلگرم می شدند اتفاق خوبی بود، اما آنها این دست بافته های هنرمندان را ۲ تا ۳ برابر قیمت خرید می فروشند.

وی تاکید کرد: گلیم هرسین می تواند با مساعدت و حمایت ها در این شهرستان اشتغال ۳ هزار نفری را در پی داشته باشد اگر برای آن برنامه های اجرایی و نه لفظی داشته باشند و ایده های نظریه پردازان امر را عملیاتی و اجرایی کنند.

۵ هزار بافنده گلیم داریم، ولی هنوز ثبت جهانی نشدیم!

اما معاون صنایع دستی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه  تعداد هنرمندان بافنده گلیم در سطح استان را ۵ هزار و ۵۳۲ نفر اعلام کرد و گفت: از این تعداد ۲ هزار و ۶۰۶ نفر در شهرستان هرسین فعالیت دارند.

پروانه حیدری این تعداد را مربوط به پروانه ها و مجوزهای صادر شده عنوان کرد و افزود: یعنی تعداد بافندگان قاعدتا باید بیش از این میزان باشد چرا که در حوزه فرش و گلیم احتمال بسیار کمی برای کارگاه های تک نفره وجود دارد، حالا با این وجود جای سوال است که چرا با این تعداد زیاد بافنده در سطح استان و همچنین مرغوبیت گلیم هرسین دست متولیان از ثبت جهانی این موضوع کوتاه مانده است!؟

وی با اشاره به ثبت نشان ملی جغرافیایی گلیم هرسین افزود: در تلاش هستیم تا نشان ملی جغرافیایی بین المللی را نیز برای گلیم هرسین کسب کنیم و اکنون نیز در حال جمع آوری پرونده ثبت جهانی این گلیم هستیم.

حمایت، خواسته اصلی تولیدکنندگان از متولیان

یکی از بافندگان جوان گلیم هم  به علاقه ای که از بچگی به هنر گلیم بافی داشته اشاره کرد و گفت: از بچگی در خانواده ای بزرگ شدیم که همگی به کار بافت گلیم مشغول بودند و حالا من هم تصمیم گرفته ام این راه را ادامه دهم. هرچند با مشکلات زیادی در این زمینه رو به رو بوده ام.

مریم کاکاوندی خواستار حمایت دولت برای حفظ و توسعه فعالیت بافندگان گلیم در شهرستان شد و این حمایت را موجب ایجاد اشتغال و درآمدزایی بیشتر برای مردم منطقه عنوان کرد و گفت: سود و حاصل دسترنج ما نباید در جیب دیگران برود و در این زمینه هم نیازمند حمایت هستیم.

وی تسهیلات اشتغال زایی و در اختیار گذاشتن مواد اولیه مرغوب و مناسب برای بافت گلیم را از دیگر خواسته های تولیدکنندگان این حوزه عنوان کرد و گفت: گاهی اوقات نمایشگاه های برپا می شود که به دلایل مالی ما امکان حضور در آنها را نداریم که در این زمینه هم باید از ما حمایت شود.

هرچند متولیان مدعی در ثبت جهانی گلیم هرسین نتوانسته اند توفیقی حاصل کنند، اما حداقل نباید از وضعیت بغرنج تولیدکنندگان و هنرمندان این عرصه غافل باشند چراکه با این روندی که دلالان و واسطه ها در پیش گرفته اند تولیدکنندگان با دلسردی یکی پس از دیگری گوی و میدان را می سپارند و از گود خارج می شوند و این به معنای نابودی یک هنر- صنعت با سبقه تاریخی چند هزار ساله است.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۸۶۳۱۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مانع‌تراشی برای فعالیت تولیدکنندگان پذیرفتنی نیست

ایسنا/کرمانشاه نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه کرمانشاه گفت: اگر فردی در استان برای تولیدکنندگان مشکلی بوجود آورده که روند کارشان را با چالش مواجه کند، حتما او را به مردم معرفی خواهم کرد.

 حجت الاسلام‌ والمسلمین‌حبیب الله غفوری، امروز(۸ اردیبهشت) در دیدار با نمایندگان جامعه کارگری و کارفرمایی کرمانشاه به مناسبت بزرگداشت هفته کارگر، با بیان اینکه ایران اسلامی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از سوی مستکبران عالم تحریم شده و روز به روز هم به تحریم‌ها اضافه می‌شود، افزود: تنها کشوری هستیم که پرچم استقلال و آزادی را در دنیا بلند کرده‌ و با عزت و اقتدار روی پای خود ایستاده‌ایم و اکنون در بخش‌های زیادی به خودکفایی رسیده‌ و به خودمان متکی هستیم.

غفوری با بیان اینکه امروز در عرصه‌های بسیار پیچیده در دنیا حرف برای گفتن داریم و به رغم تحریم‌ها از قدرت‌های اقتصادی منطقه هستیم، ادامه داد: خیلی‌ها یادشان هست که در سال آخر جنگ تحمیلی با کسری بودجه گسترده و تعطیلی بسیاری از صنایع مواجه بودیم، اما با تکیه بر توان داخلی و بدون کمک‌های بین‌المللی کار را شروع کردیم و به پیشرفت‌های خوبی هم رسیدیم.

غفوری در ادامه اشاره‌ای هم به نامگذاری امسال به نام سال «جهش تولید با مشارکت مردم» از سوی مقام معظم رهبری داشت و گفت: برای تحقق شعار سال لازم است مسئولین در هر منطقه و بخش، شهر، شهرستان و استانی با توجه به زیست بوم منطقه و اقتضائات آن پای کار آمده و برای تحقق شعار سال برنامه‌ریزی کاربردی داشته باشند.

 وی تاکید کرد: با توجه به موقعیت‌های استثنایی استان کرمانشاه در عرصه‌های مختلف از جمله اقلیم چهار فصل و نیز همجواری با کشور عراق، باید در جهت تحقق شعار سال اقدامات راهبردی در استان انجام شود تا هم نرخ بیکاری استان کاهش یابد و هم اینکه کرمانشاه به عنوان یک استان مرزی بتواند سهم خود را در توسعه کشور ایفا کند.

غفوری اشاره‌ی هم به گلایه‌مندی تولیدکنندگان از برخی مسئولین استانی و نیز بروکراسی اداری پیچیده داشت و گفت: از ابتدای ورودم به کرمانشاه با تعدادی از تولیدکنندگان مواجه شده‌ام که مدعی شده‌اند برای انجام امورات خود  در دستگاه‌های اجرایی استان با مشکل مواجه می‌شوند که اصلا پذیرفتنی نیست.

وی با بیان اینکه مانع‌تراشی سر راه فعالیت تولیدکنندگان به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست، عنوان کرد:  اگر فردی در استان برای تولیدکنندگان مشکلی بوجود آورده که روند کار آنها را با چالش مواجه کند، حتما او را به مردم معرفی خواهم کرد.

غفوری در ادامه با اشاره به تفاوت نگاه‌ها به نیروی کار در کشور ما با سایر نقاط دنیا، اظهار کرد: دنیا به نیروی کار و کارگر به عنوان یک ابزار نگاه می‌کند و تا حدی برای نیروی کار احترام قائل است که منافع نظام سرمایه‌داری را با خود به همراه داشته باشد که این نگاه در اسلام به هیچ عنوان وجود ندارد. در ایران اسلامی هم به تاسی از آموزه‌های دین اسلام به جامعه کارگری به عنوان نیرو و اساس کار نگاه می‌شود و حفظ کرامت انسانی بیش از هرچیز دیگری در اولویت است.

غفوری تاکید کرد: در هیچ جای دیگری در دنیا توجه به کرامت انسانی در حد و اندازه‌ای که در کشور ما برای کار و کارگر وجود دارد، دیده نمی‌شود و مایه افتخار است که کارفرماها در نشست‌های استانی و ملی بیش از اینکه به مسائل مربوط به کارفرمایی ورود کنند، دغدغه کارگران را دارند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ادامه روند کاهشی قیمت دلار در بازار
  • ریزش قیمت دلار تا ۵۸ هزار تومان!
  • وضعیت بازار ملک در تهران / دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!
  • محدودیتی در خرید مرغ مازاد تولیدی استان قزوین وجود ندارد
  • کشف ۴۳۰ کیلوگرم تریاک و حشیش از سوی یگان‌ ویژه
  • دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!
  • مانع‌تراشی برای فعالیت تولیدکنندگان پذیرفتنی نیست
  • دستگیری مأمور قلابی موتورسوار در اتوبان حکیم/کشف یک قبضه سلاح گرم
  • کشف بیش از ۴ هزار قبضه سلاح گرم در استان کرمان طی سال گذشته
  • بررسی مسائل و مشکلات تولیدکنندگان شهرستان فیروزکوه