Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - اراک - ايرنا - رئيس مرکز تحقيقات و آموزش کشاورزي و منابع طبيعي استان مرکزي گفت: در پي عملياتي شدن نتايج يک پژوهش در اين استان، توليد چوب صنوبر سالانه به 36 مترمکعب در هکتار افزايش يافت.

غلامرضا گودرزي روز دوشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: استان مرکزي با دارا بودن هشت هزار هکتار صنوبرکاري رتبه هشتم کشور را در توليد اين محصول در کشور دارد و يکي از استان هاي صنوبر خيز ايران شناخته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وي ادامه داد: چوب يکي از کالاهاي پر کاربرد در صنعت و فعاليت هاي فرهنگي به شمار مي رود که سالانه ارز قابل توجهي براي واردات آن از کشور خارج مي شود و رونق صنوبر کاري مي تواند علاوه بر جلوگيري از خروج ارز، جلوي برداشت هاي بي رويه درختان براي توليد چوب که خسارت هاي فراواني را براي محيط زيست وارد مي کند را نيز بگيرد.
رئيس مرکز تحقيقات و آموزش کشاورزي و منابع طبيعي استان مرکزي خاطر نشان کرد: پرورش و توليد درختان سريع الرشد شامل برخي پهن برگان و سوزني برگان از راهکار اصلي و مهم براي تامين چوب مورد نياز کشور به شمار مي رود که زراعت اين گونه ها در کشور آغاز شده است.
گودرزي گفت: درختان سوزني برگ به دليل شرايط اقليمي ايران کمتر مورد استقبال قرار گرفته و با توجه به شرايط اقليمي استان مرکزي توليد درخت صنوبر و اکاليپتوس از جايگاه ويژه اي در استان برخوردار است.
وي ادامه داد: در استان مرکزي به دليل وجود سرما و ويژگي هاي اقليمي، محدوديت هايي در زمينه کاشت اکاليپتوس وجود دارد ولي درخت صنوبر به عنوان يکي از گونه هاي بومي منطقه، گستردگي دامنه اکولوژيستي، تحمل درجه حرارت بالا و سازگاري با اقليم استان از جايگاه ويژه اي در استان برخوردار است.
رئيس مرکز تحقيقات و آموزش کشاورزي و منابع طبيعي استان مرکزي ميانگين توليد چوب در جنگل هاي شمال را سالانه حدود چهار تا پنج متر مکعب در هکتار عنوان کرد و افزود: سالانه 20 تا 60 متر مکعب در هکتار صنوبر در استان مرکزي و جهان توليد مي شود که اين افزايش 10 تا 20 برابري توليد چوب اين درخت نسبت به گونه هاي جنگلي از جمله موارد سرمايه گذاري براي توليد اين محصول است.
گودرزي گفت: دوره بهره برداري گونه هاي جنگلي حدود 100 تا 120 سال است در صورتي که دوره توليد درخت صنوبر بسته به نوع مصرف آن حدود سه تا 20 سال است که حدود يک پنجم دوره بهره برداري گونه هاي جنگلي است.
دوره بهره برداري از صنوبر در صنايع خرده چوب و سلولوزي حدود سه تا پنج سال، صنايع کاغذ و کبيريت سازي 10 سال و روکش و تير چوبي حدود 20 سال است.
وي ادامه داد: سه مشکل عمده شامل کاشت ارقام بومي نظير صنوبر در استان مرکزي بازدهي کم، هرس شديد درختان صنوبر و فاصله کاشت بود که تحقيق براي شناسايي گونه جديد با بهره وري بالا از سال 1372 در ايستگاه تحقيقات استان مرکزي به عنوان قطب صنوبرکاري کشور آغاز شد.
رئيس مرکز تحقيقات و آموزش کشاورزي و منابع طبيعي استان مرکزي افزود: متوسط توليد صنوبر در استان مرکزي سالانه حدود 12 و نيم متر مکعب در هکتار بود که نبود اطلاعات مفيد در خصوص رقم هاي اصلاحي و مديريت صحيح زراعت کاشت کاهش ميانگين توليد اين محصول در استان نسبت به سطح کشور و جهان را به همراه داشته است.
گودرزي افزود: بر اين اساس با تمرکز بر روي اين عوامل 56 کلن از گونه هاي و ارقام آمريکايي، اروپايي و ساير مناطق کشور جمع آوري و فعاليت هاي تحقيقاتي براي شناسايي گونه جديد صنوبر با توليد بالا در دستور کار اين مرکز قرار گرفت.
وي ادامه داد: در نخستين مرحله 36 کلن صنوبر انتخاب و با انجام فعاليت هاي تحقيقاتي در مدت 10 سال 2 کلن از بهترين ارقام با توليد سالانه 36 و 27 متر مکعب در هکتار شناسايي و در اختيار کشاورزان استان قرار گرفت.
رئيس مرکز تحقيقات و آموزش کشاورزي و منابع طبيعي استان مرکزي خاطر نشان کرد: ز تحقيقات براي شناسايي گونه هاي جديد سازگار با تغييرات اقليمي استان بر روي 15 کلن جديد در مرکز تحقيقات و آموزش کشاورزي استان ادامه دارد.
گودرزي گفت: در مرحله نخست تحقيق بر روي اين کلن ها بحث آفات و بيماري ها شامل مقابله با شته بومي استان که درختان صنوبر را تحت تاثير قرار مي دهد نيز مورد بررسي قرار گرفت.
وي ادامه داد: در پنج سال نخست تحقيقات بر روي اين کلن ها، گونه جديد صنوبر به نام Populus nigra براي استان شناسايي شده است.
رئيس مرکز تحقيقات و آموزش کشاورزي و منابع طبيعي استان مرکزي گفت: اين رقم ضمن مقاومت در برابر آفت ها، از کيفيت و توليد بيشتري نسبت به گونه هاي قبلي برخوردار است و سازگاري بهتري با شرايط اقليمي استان مرکزي از خود نشان مي دهد.
شته بومي يکي از آفت هاي بومي استان مرکزي است که بر روي درختان صنوبر و توليد لايه مومي بر روي خود مبارزه با آن ها دشوار بوده و در برابر سموم مقاوم است.
گودرزي افزود: سالانه حدود 27 متر مکعب چوب در هکتار در پنج سال نخست تحقيق بر روي اين گونه جديد توليد شده است و پيش بيني مي شود با توليدات چوب اين گونه جديد در پايان مرحله دوم تحقيق نسبت به گونه قبلي بهتر باشد.
گودرزي افزود: مرحله دوم اين تحقيق در سال زراعي جديد پايان يافته و اين گونه جديد به صورت نهال در اختيار کشاورزان قرار مي گيرد.
مرکز تحقيقات کشاورزي استان مرکزي در سال 62 و مرکز تحقيقات منابع طبيعي و امور دام استان سال 72 به بهره برداري رسيده است که با ادغام وارتخانه هاي کشاورزي و جهاد سازندگي در سال 79 با عنوان مرکز تحقيقات کشاورزي و منابع طبيعي استان مرکزي سپس در سال 94 با ادغام مراکز آموزش جهاد کشاورزي استان ها اين مرکز با نام مرکز تحقيقات و آموزش کشاورزي و منابع طبيعي استان فعاليت کند.
اين مرکز داراي بخش هاي تخصصي پژوهشي مشتمل بر گياه پزشکي، منابع طبيعي، آبخيزداري، زراعي و باغي، فني و مهندسي است.
مرکز تحقيقات و آموزش کشاورزي و منابع طبيعي استان مرکزي داراي هفت ايستگاه تحقيقاتي است که بستر مناسبي براي اجراي طرح هاي تحقيقاتي فراهم کرده است.
2 ايستگاه از اين ايستگاه ها به صورت ملي در پرديس تحقيقات و آموزش ملي لوبياي خمين و پرديس تحقيقات و آموزش انار ساوه و پنج ايستگاه ديگر شامل منابع طبيعي مهندس يونسي خسبيجان، گياهان دارويي علي آباد، علوم دامي فدک، آبخوان داري خشکرود و ايستگاه تحقيقات کشاورزي اراک به صورت استاني فعاليت مي کنند.
1955/6013/خبرنگار:مهدي عظيمي***انتشاردهنده:مژگان حيدري
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۸۸۶۳۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سالانه ۳۰ هزار تن کشمش در خنداب تولید می شود

حمید قلی پور در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به ظرفیت‌های کشاورزی شهرستان خنداب گفت: ۱۳ هزار هکتار باغ در این شهرستان وجود دارد که ۷۲۰۰ هکتار آن تاکستان انگور است.

مدیر جهاد کشاورزی خنداب گفت: با توجه به ظرفیت بالای تولید انگور در این شهرستان، کارگاه‌های آموزشی در طول سال به منظور افزایش دانش کشاورزان، ارزآوری برای کشور و شهرستان و افزایش میزان تولید محصولات باغی به فراخور زمان برگزار می‌شود.

قلی پور افزود: اواخر سال گذشته، نخستین همایش تخصصی انگور با حضور یک پژوهشگر برتر متخصص حوزه انگور کشور و عضو مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس در غالب کارگاه، به صورت تئوری و عملی با حضور باغداران در روستای ای جان برگزار شد که خوشبختانه بازخورد قابل قبولی به همراه داشت.

وی با اشاره به محتویات آموزشی این همایش گفت: اصول تغذیه، اصول کود دهی، فرم دهی، مبارزه با هرس و ایجاد باغات داربستی بخشی از موارد آموزشی این کارگاه بود.

۱۳ هزار تن گندم مازاد تولید شد

مدیر جهاد کشاورزی خنداب تصریح کرد: در سال ۱۴۰۱-۱۴۰۲، نزدیک به ۱۳ هزار تن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان، تولید شد که توسط مراکز خرید این شهرستان خریداری شد و خوشبختانه رکورد خوبی در حوزه تولید محصولات زارعی (گندم) بود.

قلی پور با اشاره به کشت پاییزه در شهرستان خنداب گفت: در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳، به میزان ۳ هزار تن گندم آبی، ۵۷۰۰ هکتار گندم دیم، ۳ هزار هکتار جوآبی و نزدیک به ۹۰ هکتار کلزا کشت شد.

وی با بیان اینکه شهرستان خنداب در حوزه کشاورزی جایگاه ویژه ای دارد، گفت: در صورت نبود بلایای طبیعی سالیانه به طور میانگین ۲۵ تا ۳۰ هزارتن کشمش برداشت می‌شود و این میزان تولید شهرستان خنداب را در سطح کشور حائز رتبه کرده است.

فعالیت ۲ مرکز فعال صنایع تبدیلی در خنداب

مدیر جهاد کشاورزی خنداب در خصوص مراکز صنایع تولیدی در این شهرستان گفت: در سطح شهرستان خنداب ۲ مرکز فعال صنایع تبدیلی با ظرفیت ۷ هزار تن مستقر است اما تولید محصول در این شهرستان، بیش از ظرفیت این صنایع تبدیلی است که در این راستا یک واحد صنایع تبدیلی در روستای آغداش در حال ساخت است.

قلی پور ادامه داد: ۲ واحد صنایع تبدیلی نیمه کاره نیز در حال ساخت است که امید می‌رود از محل تبصره ماده ۱۸ که امسال ابلاغ می‌شود این واحدها تکمیل و وارد چرخه تولید شوند.

وی در خصوص فعالیت کارگاه‌های میوه خشک کن در شهرستان خنداب نیز گفت: این کارگاه‌ها در غالب مشاغل خرد خانگی در سطح شهرستان در حال احداث است که کار فرآوری کشمش را انجام می‌دهند.

مدیر جهاد کشاورزی خنداب افزود: همچنین در خصوص سایر فرآورده‌ها همچون شیره انگور اقدامات خوبی در حال انجام است و علاوه بر کارگاه‌هایی که در غالب مشاغل خانگی خرد در حوزه شیره انگور فعال هستند، یک واحد تولیدی شیره انگور و سایر فرآورده‌های آن در حال راه اندازی است.

صادرات کشمش از طریق ۲ واحد تولیدی

مدیر جهاد کشاورزی خنداب گفت: صادرات کشمش از طریق ۲ واحد تولیدی که در سطح شهرستان فعال هستند، انجام می‌شود که به طور حتم ارز آوری بالایی برای شهر و کشور خواهد داشت.

قلی پور افزود: ظرفیت تولید این ۲ واحد تولیدی حداقل ۷ هزار تن است اما تولید شهرستان بیش از این مقدار است که به کشورهای روسیه، ترکمنستان و حاشیه خلیج فارس صادر می‌شود.

وی ادامه داد: یکی از اقدامات قابل توجه در راستای حمایت از منافع کشاورزان و هویت بخشی کشاورزان، راه اندازی اتاق صنف کشاورزان این شهرستان است که با این اقدام، نماینده این قشر می‌تواند در مجامع ملی و استانی به منظور پیگیری مشکلات آنها حضور داشته باشد و مسؤولان به عنوان تسهیلگر در کنار باغداران خواهند بود.

مدیر جهاد کشاورزی خنداب همچنین از راه اندازی اتاق فکر کشاورزان در محل جهاد کشاورزی این شهرستان با حضور کشاورزان پیشرو و عضو اتحادیه در بهار امسال به منظور حمایت از بخش کشاورزی این شهرستان خبر داد.

کد خبر 6097736

دیگر خبرها

  • ذخیره‌سازی ۳۰ میلیون متر مکعب آب در سازه‌های آبخیزداری هرمزگان
  • عشایر لرستان سالانه ۱۷ تن روغن حیوانی تولید می‌کنند
  • سالانه ۳۰ هزار تن کشمش در خنداب تولید می شود
  • اجرای هفت پروژه باغات مدرن در آذربایجان شرقی
  • سمنان در زمره استان‌های کم تورم کشور است
  • پیش‌بینی تولید پنج میلیون و ۲۸۰ هزار تن محصولات کشاورزی در استان
  • آغاز نشاء ارگانیک برنج در مازندران
  • تولید ۵ میلیون و ۲۸۰ هزار تن محصولات کشاورزی در آذربایجان شرقی
  • بهره‌برداری از ایستگاه تحقیقات ماهیان زینتی محلات در سال آینده
  • افزایش ۱۲ درصدی حجم ذخایر سد‌های استان اردبیل