Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران اکونومیست - به گزارش ایران اکونومیست به نقل از روابط عمومی واحد علوم و تحقیقات، دکتر سیده هدی رحمتی در توضیح راهکارهای کنترل و مواجهه با بحران خشکسالی، سازگاری با تغییرات اقلیم را مهم ترین راهکار عنوان کرد.
این استادیار واحد علوم و تحقیقات، وضعیت خشکسالی در ایران را نزدیک به فوق بحرانی ارزیابی کرد و گفت: در حال حاضر بر اساس آخرین آمار وزارت نیرو در دی ماه سال 1396، 41 درصد از مخازن سدهای کشور در سال آبی 97-96 پر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی افزود: علاوه بر ذخیره پایین آب مخازن سدهای کشور، با توجه به اضافه برداشت سالانه 6 میلیارد مترمکعبی از منابع آب‌های زیرزمینی و عدم تغذیه این منابع به دلیل کاهش میزان بارش‌ها و تبخیر بالای آب‌های سطحی، از لحاظ منابع آب‌های زیرزمینی نیز در وضعیت نامناسبی قرار داریم.
رحمتی ادامه داد: در ایران تاکنون بیش از 86 درصد از آب‌های تجدیدپذیر مصرف شده است که نه تنها وضعیت منابع آبی را در شرایط فوق بحرانی قرار داده است بلکه در عمل برای نسل‌های بعدی نیز چیزی باقی نگذاشته‌ایم.
دبیر کرسی انرژی های نو و تجدیدپذیر یونسکو در ادامه به بررسی راهکارهای کنترل و مواجهه با بحران خشکسالی پرداخت و اضافه کرد: مهمترین راهکار سازگاری با تغییرات اقلیم است چراکه با توجه به تغییرات بوجود آمده در شرایط اقلیمی نمی‌توان زمان دقیقی را برای پایان خشکسالی در ایران تعیین کرد. بنابراین باید خود را با شرایط موجود سازگار کرد.
این کارشناس ارشد سابق وزارت نیرو ادامه داد: با توجه به اینکه حدود 90 درصد از مصارف آب در بخش کشاورزی است، بنابراین مدیرت مصرف بهینه یا به عبارتی دیگر بهبود راندمان مصرف آب در این حوزه بسیار حائز اهمیت خواهد بود. اگر تنها 10 درصد از مصارف آب کشاورزی را کاهش دهیم، مخازن 20 سد بزرگ کشور پر خواهد شد.
وی افزود: متاسفانه میزان بارندگی متوسط کشور بر اساس آمار رسمی وزارت نیرو از 250 میلمتر به 205 میلیمتر و میزان منابع آب تجدیدپذیر نیز از 130 میلیارد متر مکعب به 115 میلیارد مترمکعب کاهش یافته است.
رحمتی ادامه داد: نکته جالب اینجاست که 92 میلیارد مترمعکب تنها در بخش کشاورزی مصرف می‌شود. با توجه به شرایط خشکسالی در منطقه و ایران اگر همچنان بر رویه کنونی مصرف آب پافشاری کنیم به زودی با مشکلات و معضلات ناگواری در حوزه آبی کشور روبرو خواهیم شد.
وی، عدم صادرات آب مجازی را راهکار دیگری در مدیریت مصرف بهینه آب بیان کرد و افزود: منظور از آب مجازی، میزان آبی است که برای تولید یک محصول در صنعت یا کشاورزی مصرف می‌شود. به عنوان مثال در تولید یک کیلو هندوانه به طور متوسط 300 لیتر آب مصرف می‌شود که با صادرات این محصول در اصل اقدام به صادرات آب با ارزش اقتصادی بسیار پایین کرده‌ایم.
رحمتی ادامه داد: افزایش بهای آب‌ نیز می تواند در مشارکت مردم برای مدیریت و مصرف بهینه آب تأثیرگذار باشد. در حال حاضر قیمت تمام‌شده هر مترمکعب آب تصفیه شده در بخش شرب حدود هزار و 200 تومان است، این در حالی است که با تعرفه هر مترمعکب آب برای مصرف‌کننده 400 تومان است.
این عضو هیات علمی واحد علوم تحقیقات با بیان اینکه نمی‌توان از بحث فرهنگ‌سازی در مصرف بهینه آب چشم‌پوشی کرد، گفت: معتقدم فرهنگ سازی باید از سنین کودکی آغاز شود تا تأثیر خود را داشته باشد. از جمله اقدامات مناسب وزارت نیرو در این راستا می‌توان به طرح «داناب» اشاره کرد. در این طرح وزارت نیرو با همکاری وزارت آموزش و پرورش به آموزش صحیح مصرف آب در دانش‌آموزان مدارس دولتی پرداخته است. این طرح در حال حاضر در برخی از استان‌ها مانند سمنان، اصفهان و خراسان رضوی انجام شده است.
رحمتی افزود: بارور کردن ابرها نیز می‌تواند تا حداکثر 15 درصد در افزایش میزان بارندگی نقش موثری داشته باشد.
وی در پایان به استفاده چندباره از آب، استفاده از پساب، ارتقای بهره‌وری آب و کاهش مصرف غیرضروری به میزان 30 درصد در تمام بخش‌ها تاکید کرد و این اقدامات را از جمله اقدامات شایسته در شرایط کنونی کشور دانست.

منبع: ایران اکونومیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۹۰۴۱۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیس سازمان منابع طبیعی: هنوزهیچ بودجه ای برای اجرای کاشت یک میلیارد نهال دریافت نکرده ایم

به گزارش قدس آنلاین؛عباسعلی  نوبخت در نشست خبری خود با اشاره به این که نتایج تحقیقات در دنیا نشان می دهد که یکی از بهترین راهکارها برای برون رفت از مشکلات زیست محیطی مثل آلودگی هوا، گرد وغبار، نقصان آب، فرسایش خاک و... توسعه جنگل ها است، گفت: این درحالیست که جنگل ها و مراتع  کشورما  طی سالیان طولانی متاثر از فعالیت های زیانبار انسانی از جمله حضور و چرای بی رویه دام، قطع درختان به عنوان تامین کننده سوخت و مواد اولیه ساختمانی و قاچاق چوب به شدت آسیب دیده اند و از سوی دیگر سطح پوشش جنگلی ما هم  بالغ بر ۳/۷ درصد از خاک کشور است  در صورتی که جنگل ها ۲۷ درصد خشکی های جهان را تشکیل می دهند.  بر این اساس سازمان  منابع طبیعی تا کنون برنامه های مختلف و ارزنده ای  را  برای احیا، غنی سازی و توسعه جنگل ها اجرایی کرده و در حال حاضر هم  طرح  مردمی کاشت یک میلیارد اصله نهال طی چهار سال را در دست اجرا دارد.  

وی با بیان این که در راستای اجرای طرح یاد شده  قرار بود امسال ۲۵۰ میلیون اصله نهال تولید  شود گفت: اما  تا کنون حدود ۳۰۰ میلیون اصله از سوی بخش دولتی و خصوصی  در کشور تولید شده که در مرحله کاشت این نهال ها هستیم.

وی با اشاره به کاشت ۱۱۵ میلیون اصله نهال طی سال جاری  افزود:از این رقم ۵۰ میلیون اصله نهال توسط بخش خصوصی و بقیه آن – ۶۵ میلیون اصله نهال- از سوی بخش دولتی کاشته شد.

عباسعلی  نوبخت، رئیس سازمان منابع طبیعی

وی در پاسخ به قدس مبنی بر این که  سازمان منابع طبیعی به شدت با محدودیت بودجه مواجه است بر این اساس بودجه کاشت ۶۵ میلیون اصله نهال چگونه تامین شده است، گفت:  برای اجرای کاشت این نهال ها  از ۱۹۱ میلیارد تومان بودجه فعالیت‌های بیولوژیک بخش آبخیزداری استفاده کرده ایم.  علاوه براین  از ظرفیت‌های مسئولیت‌های اجتماعی برخی از  صنایع  نهادها مثل قرارگاه بسیج مستضعفین، بسیج سازندگی، هلال احمر بهره گرفته ایم.

نوبخت، مجموع بودجه مورد نیاز برای کاشت یک میلیارد اصله نهال طی ۴ سال را ۱۸ هزار میلیارد تومان عنوان کرد  و گفت: یعنی سالی ۴۵۰۰ میلیارد تومان بودجه می خواهد اما  ردیف بودجه ای که مجلس شورای اسلامی برای این منظور در سال نخست اجرای این طرح در نظرگرفته ۲۳۷ میلیارد تومان بوده که  این رقم نیز هنوز از سوی سازمان برنامه و بودجه به سازمان منابع طبیعی تخصیص نیافته است البته طبق مذاکراتی که داشته ایم قول تخصیص ۴۶ میلیارد تومان را به ما دادند که احتمالا تا پایان سال واریز خواهد شد.

وی در ارزیابی اثربخشی طرح یاد شده هم گفت: بر اساس نتایج مطالعاتی که به کمک هوش منصوعی انجام شده با اجرای این طرح ۲۰  درصد رطوبت  افزایش می یابد،  شاهد کاهش  ۳ درجه سانتیگراد درجه دما خواهیم بود علاوه بر اینها ۷/۱ میلیاردنیا ازآبی کشور تامین می شود و سرانه فضای سبز شهری ما به بالای ۱۵ درصد می رسد. همچنین فرسایش خاک در کشور تا ۲۷ میلیون تن کاهش می یابد.

 نوبخت، همچنین از اجرای عملیات آبخیزداری  در ۳۰۰ تا ۳۴۰ هزار هکتار از اراضی کشور خبر داد و گفت: در غرب  استان سیستان و بلوچستان، یک دشت ۲ میلیون هکتاری وجود دارد که در صورت انجام عملیات آبخیزداری در آن  بخش قابل توجهی از مشکلات آب این منطقه حل می‌شود.در واقع با آبخیزداری در دشت مورد نظر ۶۰ تا ۱۰۰ میلیون متر مکعب آب به آبخوان‌ها اضافه می‌شود این در حالی است که آب مورد نیاز منطقه ۳۰ میلیون متر مکعب است. البته مطالعات این طرح در مرحله پایانی است و ما هم  پیگیر انجام آن هستیم.

به گفته وی برنامه آبخیزداری در ۲۰ میلیون هکتار از اراضی کشور برای سه سال آینده تهیه شده است که از سال آینده  اجرای آن آغاز می‌شود. ضمن این که برای تامین اعتبارات مورد نیاز این برنامه هم قرار است دولت از راهکارهایی از جمله از ظرفیت مولدسازی استفاده کند.

رئیس سازمان منابع طبیعی در خاتمه از تشکیل کارگروه ویژه مقابله با زمین خواری برای برخورد با دانه درشت ها، خبر داد و گفت: هیچ تعارفی با هیچ زمین‌خواری نداریم و به طور جد پیگیر این موضوع هستیم و برنامه کاری ما این است که به سمت دانه درشت‌ها برویم.

همچنین در این نشست خبری؛ حسین میر رجبی، معاون حفاظت و امور اراضی سازمان منابع طبیعی نیز در پاسخ به سوالی درباره روند استفاده از فناوری های نوین بمنظور حفاظت از منابع طبیعی کشور گفت: در کنار حفاظت های فیزیکی،  از سال گذشته  تمهیداتی را برای استفاده از فناوری های نوین اندیشیده ایم که در این راستا نیز تا کنون ۱۹ استان کشور به شبکه رادیویی دیجیتال مجهز شده اند. ضمن این که

 از اعتبارات سال گذشته نیز ۶۰ دوربین نظارتی  برای رصد  و پایش خریداری و به استان ها ارسال کردیم  که شعاع دید آن  تا ۶۰ کیلومتر است.

وی همچنین از راه اندازی سامانه کاداستر، سامانه ریسک حریق با قدرت ۸۰ درصد صحت، اسامانه پنجره واحد مدیریت زمین خبر داد و گفت: البته در راه اندازی سامانه پنجره واحد مدیریت  جزو نخستین دستگاه‌ها بودیم که حدود ۴۵۰۰ گزارش رفع تصرفات غیر مجاز را تهیه کرده ایم.

به گفته میر رجبی، تا کنون برای  ۹۹.۳  درصد از اراضی ملی کشور سند کاداستر دریافت شده است.

محمود مصدق

دیگر خبرها

  • لزوم افزایش میزان اوراق مشارکت شهرداری‌ها
  • هرمزگان به تامین کننده ۴۰ درصد موز کشور تبدیل خواهد شد
  • دورخیز هرمزگانی‌ها برای ‌پرورش ۴۰ درصد موز‌ ایران
  • صنعت فولاد همچنان پیشتاز در مصرف چندبرابری برق!
  • مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری روسیه به ۷۳ درصد رسید
  • رئیس سازمان منابع طبیعی: هنوزهیچ بودجه ای برای اجرای کاشت یک میلیارد نهال دریافت نکرده ایم
  • میزان شیوع آنفلوانزا و کرونا در کشور / از مصرف خودسرانه دارو و آنتی‌بیوتیک خودداری کنید
  • ۱۰ کشور پیشرو در انرژی‌های تجدیدپذیر
  • بانک صادرات ایران ۱۳۰ درصد منابع قرض‌الحسنه را وام داد
  • بانک صادرات ایران 130 درصد منابع قرض‌الحسنه را وام داد