Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی با تشریح برنامه های این شورا دلایل مخالفت برخی از اساتید را با تغییر سرفصل ها عنوان کرد.

به گزارش قدس آنلاین، غلامعلی حداد عادل صبح امروز در نشست خبری، گزارشی از دستاوردها و برنامه شورای تحول و ارتقای علوم انسانی ارائه داد.

وی گفت: دانشگاه‌ها از اول انقلاب یکی از مسائل مهم و مورد توجه بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در انقلاب فرهنگی نیز یکی از اهداف تحول محتوای کتاب ها و روش های آموزشی بود که از سال ۵۹ آغاز شد.

رئیس شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی ادامه داد: بعد از آن هم فعالیت هایی در دانشگاه‌ها در راستای انقلاب فرهنگی قبلی و شورای عالی انقلاب فرهنگی صورت گرفت. بخشی از فعالیت ها نیز توسط شورای اسلامی سازی دانشگاه ها انجام شد تا اینکه در سال ۸۸ شورای عالی انقلاب فرهنگی با تمرکز بر موضوع علوم انسانی، شورایی ایجاد کرد که این شورا ترکیب و شرح وظایفی داشت.

وی افزود: این شورا در حال حاضر ۲۳ نفر عضو دارد که تعدادی حقیقی و حقوقی هستند. همچنین روسای دو دانشگاه بزرگ تهران و علامه طباطبایی عضو این شورا هستند.

رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی افزود:  تاکنون ۱۴۶ جلسه توسط این شورای تشکیل شده. فلسفه کار شورا این است که ما علوم انسانی را در دانشگاه های خود آگاهانه انتخاب کنیم. این گونه نباشد که هر که خواست هر برنامه و اندیشه ای را از هر جای دنیا ترجمه و بر اساس آن کتاب تالیف کند و آن کتاب در دانشگاه ها تدریس شود.

حداد عادل تصریح کرد: علوم انسانی بر یک مبنای فلسفی، معرفتی و ارزشی است و پذیرفتن هر نحوه ای از علوم انسانی به معنای پذیرفتن مبانی پشت سر آن است، چون آن مبانی در هر شاخه علوم انسانی اثر گذاشته و در آن رشته متجلی می شود، بنابراین باید تلاش کرد یک علوم انسانی بر پایه معارف معنوی، مذهبی و دینی و اسلامی در کشور ایجاد کرد.

وی ادامه داد: شورای تحول و ارتقای علوم انسانی بر این اساس از چهار وجه و نظر اساسی تشکیل شده است که متشکل از اسلامی سازی علوم انسانی، بومی سازی، کارآمدی و روزآمدی است.

 رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی افزود: علوم انسانی سعی کرده در این چهار وجه فعالیت کند. یکی از وجه هایی که علوم انسانی در آن فعالیت می کند، برنامه های آموزشی درسی است که منجر به تالیف کتاب و تغییر محتوا می شود.

حداد عادل تصریح کرد: همچنین ارتباط با استادان، مسائل مربوط به دانشجویان، پایان نامه ها و مجلات پژوهشی همه در چشم انداز کاری است که شورای تحول و ارتقای علوم انسانی برای خود در نظر گرفته است.

وی ادامه داد: شورای تحول موضوع تحول هر یک از رشته های علوم انسانی را به استادان همان رشته واگذار کرده است. این گونه نیست که شورا خود در هر رشته تصمیم گیری کند.

رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی اظهار داشت: در قدم اول، شورا تصمیم گرفت از میان همه رشته های علوم انسانی به برخی از رشته ها اولویت دهد و روی آن رشته ها متمرکز شود که اکنون ۱۶ رشته علوم انسانی، کانون توجه شورا است. این ۱۶ رشته از علوم تربیتی، فرهنگ ارتباطات و رسانه، علوم اجتماعی، علوم سیاسی، روانشناسی، مشاوره، مدیریت، علوم تاریخی، حقوق، علوم اقتصادی، هنر، معماری و شهرسازی، فلسفه، فلسفه دین، مطالعات زنان و خانواده، زبان ها و ادبیات خارجی تشکیل شده است.

وی ادامه داد: در هر کدام از این رشته ها تعداد ۷ تا ۱۵ نفر از استادان دانشگاه از شهرستان و تهران دعوت به کار شده اند. در حال حاضر ۲۰۰ الی ۳۰۰ نفر از استادان علوم انسانی در این کارگروه ها مشغول به فعالیت هستند و نتیجه تلاش آنها این بوده که ۶۵ برنامه درسی دانشگاهی را بعد از بررسی های مفصل به تصویب رسانده ایم. برخی از این برنامه ها چندین سال وقت برده است.

حداد عادل تاکید کرد: خود این کارگروه ها، کارگروه های فرعی تشکیل داده اند و از استادان دیگر دعوت کرده و به فعالیت ادامه می دهند. در کنار برنامه ریزی درسی، یکی دیگر از برنامه هایی که شورای تحول پیگیری می کند، تالیف کتاب است که تاکنون ۱۰ عنوان کتاب چاپ شده است و تعدادی نیز مراحل تالیف و انتشار را طی می کند.

با تمام علوم انسانی غربی مخالفت نمی کنیم

وی افزود: بنای ما این نیست با تمام علوم انسانی غربی مخالفت کنیم و همچنین بنای ما این نیست که تمام علوم انسانی غربی را بدون نقد و سنجش بپذیریم. در واقع بنای ما بر اساس آگاهی است.

رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی ادامه داد: شورا دارای دبیرخانه و ۵ معاونت است که فعالیت می کنند.

حداد عادل در پاسخ به سوال مهر درباره دلایل مخالفت برخی از اساتید علوم سیاسی و جامعه شناسی با تغییر سرفصل ها توسط این شورا، گفت: این مسئله منشاء مکتبی و فکری دارد. عده ای هستند که هر گونه تغییر در مطالب علوم انسانی غربی را ناروا می شمارند و تصورشان این است که همان گونه که فیزیک و شیمی را تغییر نمی دهیم، در علوم انسانی نیز باید همان گونه رفتار کنیم، ولی ما چنین اعتقادی نداریم. شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز آن را تایید نمی کند.

وی ادامه داد: در علوم سیاسی اعتراض یکی از معلمان دانشگاه این بود که چرا درس مربوط به انقلاب اسلامی، اندیشه سیاسی امام (ره) در برنامه علوم سیاسی گنجانده شده است. پاسخ ما این است که انقلاب اسلامی در این ۴۰ سال تحول عظیمی را در کل علوم سیاسی در دنیا ایجاد کرده و بیش از هزاران پایان نامه علوم سیاسی در خارج از کشور راجع به انقلاب اسلامی و اندیشه سیاسی امام (ره) بوده است.

شرط پاسخ به اعتراضات درباره محتوای دروس

حداد عادل افزود: شورای تحول و ارتقای علوم انسانی آمادگی دارد به اعتراضاتی که به محتوای دروس وجود دارد، اگر با مبنای اسلامی مغایرت نداشته باشد، ترتیب اثر دهد، اگر ضعفی نیز وجود دارد آن را برطرف کنیم.

وی درباره نحوه انتخاب شدن استادان در کارگروه های علوم انسانی نیز گفت: شرط اصلی اعتقاد به تحول در علوم انسانی است.

رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی درباره ضمانت اجرایی برنامه ها توسط دانشگاه ها نیز گفت: ما این برنامه ها را به وزارت علوم ابلاغ می کنیم، این دیگر دست آنهاست که به دانشگاه ها ابلاغ کنند.

وی درباره همکاری با حوزویان در بازنگری علوم انسانی گفت: نمایندگانی از حوزه علمیه در شورای تحول و ارتقای علوم انسانی عضو هستند و با شورا همکاری دارند و انجمن های زیادی از علوم انسانی در حوزه های علمیه ایجاد شده است.

حداد عادل در بخش دیگری از سخنان خود نیز گفت: دغدغه شورای تحول و ارتقای علوم انسانی، گسترش بی رویه علوم انسانی در کشور است.

منبع: خبرگزاری مهر

منبع: قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۹۱۱۱۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استاد مجتهدی هم معلم و هم مولف بود

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، موسی نجفی، رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی وزارت علوم امروز (دوشنبه) در آیین گرامیداشت مقام استاد کریم مجتهدی به نام یک عمر معلم اظهار داشت: استادان معمولا دو وجه تحقیق و تالیف و تدریس و تعلیم دارند و در یکی از وجوه قوی هستند، اما استاد مجتهدی در هر دو وجه بسیار قوی بود و به این دلیل توانست جریان فکری راه بیاندازند.

رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ادامه داد: استاد مجتهدی به دلیل تعلق خاطر زیادی که به فرهنگ ایرانی و اسلامی داشت، مشکل بحران هویت را مد نظر قرار داد.

نجفی گفت: استاد مجتهدی نگاهی عمیق داشت و این نگاه باعث می‌شد انقلاب و شرایط فعلی را بهتر درک کند. وی معتقد بود می‌توانیم از فرهنگ خود سوال بپرسیم ولی جواب باید از فرهنگ خودمان باشد.

وی افزود: استاد مجتهدی معتقد بود غرب شناسی واجب و غرب زدگی حرام است.

استاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نیز در این مراسم گفت: در مطالعات تطبیقی چند اندیشه یا نظریه علمی با استفاده از روش‌های مختلف مقایسه می‌شود تا شباهت و تفاوت‌های نظریه‌ها را بشناسیم. معمولا فلاسفه به مطالعه تطبیقی فلسفه‌هایی که هر کدام به جهان‌های علمی مختلفی تعلق دارند، علاقه نشان نمی‌دهند. عده‌ای معتقدند مقایسه ممکن است ولی سودمند نیست.

حجت الاسلام رضا غلامی ادامه داد: استاد مجتهدی را به عنوان فیلسوف منتقد و نقاد فرهنگ غرب می‌شناسیم. البته با اینکه خود را متخصص فلسفه غرب می‌دانست، مطالعات مفصلی در اشراقی و صدرایی داشت و به طور طبیعی بنابراین ساختار فلسفه اسلامی را هم می‌شناخت.

وی با اشاره به کتاب «فلسفه و فرهنگ» نوشته دکتر مجتهدی گفت: وی در این کتاب فیلسوفان مختلف را از جهان‌های مختلف گردهم آورده و سخنان آنها را بیان و نقد کرده است.

غلامی گفت: استاد مجتهدی نگاه از بیرون به فلسفه اسلامی داشتند و برداشت‌های نو و بدیعی از فلسفه اسلامی ارایه داد. در این ارایه گاهی با شوق انگیزی دیدگاه‌های سهروردی را طرح می‌کند و همین بدیع نگری به فلسفه صدرایی هم مشاهده می‌شود.

وی گفت: ادامه اقدامات استاد مجتهدی به نفع هر دو فلسفه اسلامی و غرب است و این تلقی از مدرنیستم که در تعارض کامل با سنت است، تلقی درستی نیست و از رویکرد کاریکاتوری به غرب و غرب مدرن نشات می‌گیرد.

استاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی تصریح کرد: مطالعات تطبیقی بیش از همه فرصت رشد فلسفه اسلامی و بازشدن پنجره‌های تازه به روی فلسفه اسلامی را فراهم می‌کند و فرصت‌های نوآوری را در فلسفه اسلامی به وجود می‌آورد.

وی نتیجه گرفت: فلسفه اسلامی حتی در جهان خود که جهانی آسمانی است و نه جهانی زمینی، از رشد لازم باز مانده است.

غلامی در پایان گفت: حتی نوآوری‌های علامه طباطبایی در فلسفه به دلیل مواجهه ایشان با جهان فلسفه‌های غربی است که بعد از ایشان فلاسفه اسلامی چنین مواجهه‌هایی ندارند و شاهد نوآوری‌های بیشتر هم نبودیم.


انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ابلاغ و اجرای طرح جامع نقش اساسی در رونق ساخت‌وساز و اقتصاد ارومیه دارد
  • زلفی گل: انتخاب استادان نمونه در راستای تحقق مرجعیت علمی است
  • پیگیری مسائل اساسی لرستان با مشارکت اساتید حوزه و دانشگاه
  • وزیر علوم: دانش آموختگان ما وعده صادق را رقم زدند
  • وعده صادق نتیجه دانشگاه‌های ما است
  • ضرورت ایجاد ساختار مناسب برای پیاده‌سازی علوم انسانی با جهان‌بینی الهی
  • دیدگاه اساتید دانشگاه تهران درباره تحول در علوم انسانی
  • استاد مجتهدی هم معلم و هم مولف بود
  • ۲۰ درصد سهم تامین اعتبار اتوبوس‌های بجنورد برعهده شهرداری است
  • تامین ۲۰ درصد سهم اعتبار اتوبوس‌ها توسط شهرداری