Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-08@13:56:31 GMT

آب شرب یکسال کشور از آسمان بارید اما کجا رفت؟

تاریخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۹۱۱۸۴۳

 

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) تسنیم نوشت: میزان مصرف آب شرب در کشور سالانه چیزی در حدود 5 تا 6 میلیارد مترمکعب است. این نیاز که تقریبا 60 درصد از آن از ذخایر سدهای کشور و به عبارتی منابع سطحی تأمین می شود و حدود 40 درصد از آن از منابع زیرزمینی استحصال می شود، گاها در فصول گرم سال با تنش در بخش تأمین مواجه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در فاصله روزهای ششم تا هشتم بهمن ماه سال جاری گسترش موج بارش ها، در اقصی نقاط کشور موجب بارش باران و برف شد. طبق گزارش رسمی شرکت مدیریت منابع آب ایران حجم بارش های 48 ساعته به 5 میلیارد و 200 میلیون مترمکعب رسید؛ یعنی به میزان مصرف یک سال آب شرب کشور از آسمان باران و برف بارید.

شاید در ابتدا این تصور ایجاد شود که با بارش های 5 میلیارد مترمکعبی، دیگر نباید نگران تأمین آب شرب سال آینده کشور باشیم، اما این تصور اشتباه است. غالبا حدود 70 درصد بارش ها دوباره تبخیر می شوند و تنها حدود 30 درصد آنها باقی می ماند. از این 30 درصد بخشی با جریان یافتن در کوهپایه ها و دشت ها به آب های سطحی تبدیل شده و بخشی نیز با نفوذ در زمین به سفره های زیرزمینی می پیوندند.

بخشی که به صورت طبیعی در مسیر جریان یافتن خود به زمین نفوذ می کند کمک کننده احیای سفره های زیرزمینی است. بخشی که بر روی زمین جریان می یابد اغلب به رودخانه های جاری کشور که در طی سالیان دراز تبدیل به مسیرهای طبیعی عبور آب های جاری هر منطقه شده اند، می ریزد.

نکته ای که وجود دارد این است که ما در همه ایام سال شاهد بارش های 5 میلیارد مترمکعبی در 48 ساعت نیستیم، این رخداد نیز در سال آبی 96 - 97 تا امروز فقط یکبار در همین فاصله ششم تا هشتم بهمن ماه رخ داده است. از اینرو بهتر است روی کنترل بهینه و مهار هر چه بیشتر این حجم از آب برنامه ریزی کنیم.

ما تنها می توانیم روی بخشی از بارش ها که در جریان طبیعی خود به رودخانه های کشور می رسند، برنامه ریزی داشته باشیم. مدیریت و برنامه ریزی روی بارش هایی که به منابع آب های سطحی کشور اضافه می شوند، از طریق سازه های آب‌بند که به اسم سد آنها را می شناسیم صورت می گیرد. سدهای کشور امروز مهمترین محل اتکای تأمین آب شرب هستند.

اما تمامی رودخانه های ایران به مخازن سدها ختم نمی شود و شاهد این هستیم که آب شیرینی که از آسمان نازل شده و بر پیکره رودخانه ها جریان می یابد، بعضا بدون هیچ گونه استفاده ای از مرزهای خاکی و آبی کشور عبور می کند و سالانه میلیاردها مترمکعب آب بدون استفاده از مرزهای کشور خارج می شود. از اینرو تنها بخشی از بارش هایی که در رودخانه ها جریان یافته در مخازن سدهای کشور برای تأمین مدیریت شده نیاز آبی در طول سال مهار می شود.

بخش کمی از بارش ها (نسبت به میزان بارش ها در مناطق غیرشهری) نیز در شهرها به صورت برف و یا باران صورت می گیرد که در بارش 48 ساعته اخیر نیز شهرهای مختلفی با بارش برف و باران مواجه بوده اند. اما هیچ سیستم مجزایی برای جمع آوری آب باران و برف در شهرهای کشور وجود ندارد و تمامی این بارش ها به همراه آلایندگی هایی که در سطح شهر جذب می کنند به سیستم فاضلاب شهری ختم می شود و با هزینه قابل توجه تصفیه شده اما بخش کمی از این پساب تصفیه شده دوباره به مصرف می رسد و بخش زیادی از آن دوباره رهاسازی می شود.

کشور ایران کشوری است که حجم بارش های آن کمتر از یک سوم متوسط بارش های جهان است؛ بارش های آن سیکل منظمی نداشته و پراکندگی بارش ها بسیار زیاد است. ایران کشوری سیل خیز است که در طول سالها (مخصوصا ماههای پایانی زمستان و ابتدایی بهار) منابع آبی ناشی از ذوب شدن برف ها و بروز باران های سیل آسا به جاری شدن حجم زیادی از آب در زمانی کوتاه منجر می شود که اگر سیستم های مهار آب‌های با دبی بالا را در نقاط مختلف کشور تعبیه نکنیم (سدهای بزرگ در برخی نقاط کشور و سیستم های آبخیزداری و آبخوان داری در برخی نقاط که باید متناسب با ظرفیت ها تعیین شوند)، هم شاهد خسارت های ناشی از بروز سیلاب ها در مناطق مسکونی خواهیم بود و هم حجم زیادی از آبی که با حجم زیاد در بازه زمانی مثلا 48 ساعته باریده را به راحتی از دست می دهیم.

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۹۱۱۸۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت / بارش باران در محورهای ۱۱ استان

آخرین وضعیت محورهای کشور برای امروز _دوشنبه هفدهم اردیبهشت_ اعلام شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، آخرین وضعیت راه‌های کشور تا امروز _دوشنبه هفدهم اردیبهشت_ به شرح زیر است:

آخرین وضعیت جوی ترافیکی محورهای شمالی

ترافیک سنگین در محور رودهن - تهران محدوده جاجرود

ترافیک سنگین در در آزادراه پردیس - تهران محدوده تونل شماره یک

تردد روان در محورهای چالوس، هراز و فیروزکوه، آزادراه تهران - شمال و آزادراه قزوین - رشت (رفت و برگشت)

محور فیروزکوه دارای بارش باران و سایر محورهای شمالی فاقد هرگونه مداخلات جوی است.

آخرین وضعیت جوی ترافیکی سایر محورها

ترافیک سنگین در آزادراه قزوین - کرج - تهران محدوده‌های ینگی امام کمال شهر و مهرویلا حدفاصل پل فردیس تا پل کلاک

ترافیک سنگین در آزادراه کرج - قزوین محدوده کمال شهر

ترافیک سنگین در آزادراه ساوه - تهران محدوده نسیم شهر

ترافیک سنگین در محور شهریار - تهران در برخی از مقاطع

آخرین وضعیت جوی

بارش باران در برخی از محورهای استان‌های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، تهران، ایلام، همدان، مرکزی، خوزستان، چهارمحال و بختیاری، کردستان، لرستان و کرمانشاه

محورهای مسدود

محورهای مسدود غیرشریانی:

۱- هشتگرد - طالقان

۲- کمربندی جدید خرانق - یزد

۳- اسپکه - بمپور

۴- یزد - دربید

۵- حاجی آباد - آهنگران

۶- سروآباد - پاوه

۷- رباط پشت بادام - بیاضه

۸- طبس - بردسکن

محور دارای انسداد فصلی:

۱- پونل - خلخال

آخرین وضعیت جوی استان‌های کشور

صادق ضیائیان، رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به آخرین وضعیت جوی در کشور اظهار کرد: امروز در استان‌های واقع در شمال غرب، غرب، جنوب غرب، بعضی نقاط جنوب و مرکز کشور، استان‌های ساحلی خزر و استان‌های قزوین، البرز و تهران، رگبار و رعد و برق، وزش باد شدید موقت، در بعضی نقاط گرد و خاک و در نقاط مستعد، بارش تگرگ پیش‌بینی می‌شود.

وی افزود: سه‌شنبه از شدت بارش در مناطق مذکور تا حدودی کاسته می‌شود و علاوه بر مناطق فوق، در شمال شرق کشور نیز بارش رخ خواهد داد، همچنین چهارشنبه و پنجشنبه در شمال غرب، سواحل شمالی، شمال شرق، ارتفاعات البرز مرکزی و بخش‌هایی از شرق و جنوب کشور، بارش پیش‌بینی می‌شود.

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا تصریح کرد: دوشنبه و سه‌شنبه در استان‌های ساحلی خزر و چهارشنبه و پنجشنبه در شمال شرق کشور کاهش دما رخ خواهد داد، جمعه جوی آرام همراه با افزایش نسبی دما در کشور خواهیم داشت و خلیج فارس و دریای خزر در دو روز آینده مواج پیش‌بینی می‌شود.

ضیائیان خاطرنشان کرد: وضعیت کنونی آسمان اصفهان، قسمتی ابری، به تدریج افزایش ابر و رگبار و رعد و برق، گاهی وزش باد با بیشینه ۲۲ و کمینه ۱۵ درجه سانتی‌گراد است و روز سه‌شنبه، صاف تا قسمتی ابری، همراه با وزش باد و گاهی وزش باد شدید با بیشینه ۲۶ و کمینه ۱۳ درجه سانتی‌گراد پیش‌بینی می‌شود.

کد خبر 751016

دیگر خبرها

  • هواشناسی اصفهان ۱۹ اردیبهشت؛ هشدار نارنجی بارش باران
  • آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت / بارش باران در محورهای ۶ استان
  • امروز در کدام استان ها باران می آید؟
  • باران میهمان آسمان چهارمحال و بختیاری
  • ۵.۷ میلی‌متر باران در لرستان بارید
  • بارش باران در جاده‌های ۱۱ استان
  • آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌های کشور/ بارش باران در جاده‌های ۱۱ استان
  • آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت / بارش باران در محورهای ۱۱ استان
  • رگبار باران در نقاط مختلف کشور 
  • بارانِ بهاری در راه ۱۸ استان