Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-07@16:15:27 GMT

خوابی که «بن سلمان» برای اقتصاد عربستان دیده است

تاریخ انتشار: ۱۲ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۹۴۵۴۸۷

انتخاب نوشت: در مقدمه این گزارش می خوانیم: هدف اصلی محمد بن سلمان برای اقتصاد و حاکمیت عربستان ، جایگزینی یک دولت با اقتصاد بزرگ وهمکاری گسترده با اقتصاد غرب است. این هدف محکوم به شکست خواهد بود ، مگر آن که وی رویه حاکمیت در عربستان را تغییر داده و با اصلاحات وسیع وارد عمل شود .

نیویورک تایمز در بخشی دیگر از این گزارش به تشریح چگونگی این اصلاحات اشاره کرده و می نویسد :زمانی که شاهزاده محمد در سال ۲۰۱۶ طرح تحول ملی خود را  مطرح کرد ، قول داد بخش بزرگی از دارایی های دولتی را وارد بخش خصوصی کند .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موضوعی که بنا بر وعده او منجر به ایجاد بیش از ۱.۲ میلیون شغل در بخش خصوصی و کاهش بیکاری تا سال ۲۰۲۰ به ۹ درصد خواهد شد . این یک آرزو و هدف قدیمی برای دولت عربستان است که نرخ وابستگی به نفت را کاهش دهد .

شاهزاده محمد طی ماه های قدرت گرفتن خود ،  پیشرفت های زیادی در جامعه مدنی عربستان حاصل کرده است . برای مثال او برخی موانع برای مشارکت زنان در نیروی کار را از سر راه برداشته و نسبت به کاهش یارانه های آب و برق و مالیات غیرمستقیم نیز اقدام کرده است . وی در یکم ژانویه سال جاری، با  افزایش قیمت سوخت تا  بیش از ۸۰ درصد موفق شد  ۵ درصد مالیات فروش را نیز ارتقا دهد .

اما با همه این تفاسیر ،  گسترش توفیق  او در بخش خصوصی، به چگونگی روند برنامه های  او وابستگی دارد. به نظر می رسد کمبود ظرفیت و تجربه او در حوزه فعالیت های سازمانی به طور فزاینده ای او را متزلزل کرده است. برای مثال برخی از رفتارهای سرکوبگرانه او باعث می شود از جذابیت های رفتاری وی کاسته شده و برخی نزدیکان خاندانش نسبت به محمد بن سلمان احساس غریبگی کنند .  

افزون بر این ها ، محمد بن سلمان بیش از آن که به دنبال صرفه جویی های اقتصادی باشد ، پیگیر پروژه های بزرگ و بلندپروازانه است . پروژه هایی که البته اغلبشان تحت امر وی هستند.برای مثال ؛  صندوق سرمایه گذاری عمومی  عربستان که قرار است صندوق دارایی های مستقل عربستان سعودی باشد، در شرایطی فعالیت می کند که شاهزاده مذکور ، ریاست هیئت مدیره آن را بر عهده داشته و درست مثل یک کسب و کار شخصی اداره اش می کند .

محمد بن سلمان  در ماه آوریل، ۱۲۹ مایل مربع از زمین های دولتی را برای تاسیس یک شهرک ورزشی و تفریحی اختصاص داد . در ماه اوت،  برنامه های گردشگری بزرگ تری را طراحی کرد و در ماه اکتبر نیز نمونه ای ماکتی از نخستین شهر روباتیک عربستان رونمایی کرد که هزینه ای بالغ بر  ۵۰۰ میلیارد دلار در برخواهد داشت . تمامی هزینه این اقدامات از صندوق  سرمایه گذاری دولتی  تامین خواهد شد.

اگرچه تعداد اندکی از شاهزادگان و بازرگانان سعودی وسوسه شده اند تا در این بلندپروازی ها سرمایه گذاری کنند اما تجربه های تلخ پیشین ، مانع از این می شود که برای سرمایه گذاری پیشقدم شوند . برای مثال عموی همین شاهزاده ، یعنی عبدالله ، پادشاه پیشین عربستان ،وعده توسعه ۶ شهر اقتصادی را در حاشیه دریای سرخ داده بود .اما با وجود صرف هزینه ۲۷ میلیارد دلاری برای این پروژه ، تا کنون تنها ۵ درصد از آن پیش رفته است . شهری رویایی که قرار بود تا سال ۲۰۳۵ به بهره برداری برسد .

در کنار همه این ها ، شاهزاده محمد، به طور غیرقانونی، اقدام به دستگیری، تصلب دارایی و شکنجه برخی از عموزاده ها و فعالان اقتصادی سرشناس کشور خود کرد . موضوعی که شاید بی ارتباط با توزیع ثروت در بدنه اقتصاد عربستان نباشد .  به نظر می رسد محمد در تلاش است تا ثروت های پراکنده اقوام خود را در دستان خود متمرکز کند . بر همین اساس نیز ، شماری از شاهزادگان بازداشت شده در ماه نوامبر، از زندان تجملی خود در هتل ریتز کارلتون به ریاض و  زندانی محرمانه و امنیتی منتقل شدند.

در کنار همه این اقدامات، شاهزاده محمد  امیدوار است حداقل  ۱۰۰ میلیارد دلار خالص دارایی جمع کند. با این حال، این مبلغ فقط کسری بودجه عربستان  را در سال ۲۰۱۵ پوشش خواهد داد . گرچه شاهزاده جوان امیدوار است از فروش ۵ درصد از شرکت نفت عربستان، آرامکو ، بخش دیگری از دارایی مد نظر خود را تامین کند.

بر اساس گزارش نیویورک تایمز ، به نظر می رسد تلاش های شاهزاده محمد برای خصوصی سازی برنامه های نفت و گاز با شکست مواجه شده است ، این در حالی است که وی حتی تلاش هایی برای خرید سهم در اپل و آمازون نیز انجام داده است . با همه این بلندپروازی ها، سرمایه گذاران سرشناس سعودی ، اغلب حفظ سرمایه شخصی خود را به مشارکت با شاهزاده محمد ترجیح می دهند .

نگاهی  به وضعیت  عربستان در گزارش های صندوق بین المللی پول، نشان می دهد  اقتصاد عربستان سعودی به رکود اقتصادی رسیده است. رکودی که احتمالا مدتی بیش از یک دوره ۳ ماهه خواهد داشت . تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۱۷ به میزان ۰.۷ درصد کاهش یافته است، پیش بینی ها نیزحکایت از  کاهش رشد تا  ۰.۱ درصد و نگرانی برای کاهش  رشد جمعیت تا  ۲ درصد دارند .

منبع: پارسینه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۹۴۵۴۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادعای انبارلوئی درباره ایده «از شاهزاده تا تاجزاده» مهدی نصیری /حرف او نیست، هم لطف الله میثمی گفته بود هم فرخ نگهدار!

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در پی ادعاهای اخیر مهدی نصیری در مصاحبه با بی بی سی فارسی، محمدکاظم انبارلویی فعال سیاسی اصولگرا در یادداشتی به مسائل مطرح شده واکنش نشان داد.

بنابر روایت جماران، متن یادداشت وی به این شرح است؛

۱- خداوند رحمت کند آیت‌الله العظمی بهجت را می‌فرمود : «آنچه معاویه و یزید بالفعل داشتند ، ما بالقوه داریم.خیلی به خود مغرور نشویم این طور نیست که آنها از جهنم آمده باشند و ما از بهشت به خدا پناه می‌بریم ! برای ما امتحان پیش نیامده تا معلوم شود با امام حسین (ع) هستیم یا با یزید،(۱)

همین تعبیر را یک عارف گمنام قزوینی در یک بیت شعر خلاصه کرده است :

دین حسین توست حرص و آز شمر و یزید

این حسین را می‌کشی تو آن دو را می پروری

۲- نمونه های بسیاری در انقلاب اسلامی داریم که متأسفانه در اثر غفلت یا جهل یا خیانت به رونمایی از به «فعلیت» رساندن آن «قوه» پرداختند. در میان این افراد از مقامات عالیه سیاسی گرفته تا مقامات عالیه علمی و روحانی دیده می شود. مهدی نصیری اولین و آخرین آن نیست. اما مهارت او در این دگردیسی آن است که او بی‌پروا از رونمایی «شمر» درون پرداخته است.

تئوری اتحاد راهبردی از شاهزاده تا تاجزاده که اخیرا برای مبارزه با نظام او مطرح کرده است مال او نیست. به روایت اکبر گنجی یک استاد دانشگاه سال گذشته آن را در خارج مطرح کرد و تاجزاده هم در آن کنفرانس به طور مجازی حضور داشت اما سکوت کرد و پاسخی نداد!

گنجی در همین یادداشت خود می‌گوید: تاجزاده که نسبت به هر موضوعی موضع می‌گیرد در این مورد سکوت کرده و حاضر نیست آن را نقد و رد کند. هیچ‌کس هم مقبول نیست از سوی او این راهبرد را نفی کند!

۳- ۱۶ آذر ۱۴۰۲ برای لطف‌ا… میثمی یک مراسم تجلیل برگزار کردند. عنوان سخنرانی خود او در این گرامیداشت «جامعه بدون حذف» بود . میثمی از همه کسانی که به نوعی در انقلاب حذف شده‌اند خواست کنار هم قرار گیرند و برای تشکیل «جامعه بدون حذف» تلاش کنند!

او از حذف شدگان به عنوان «حزب رجاء» یاد کرد و گفت : حزب رجاء مخفف رانده‌شدگان جمهوری اسلامی است!

حرف میثمی را می‌توان ترجمه خفیف و ضعیفی از همان راهبرد اتحاد از شاهزاده تا تاجزاده دانست .

۴- فرخ نگهدار او را همه می‌شناسند رهبر چریک‌های فدایی خلق اکثریت برخی شیرین‌کاری‌های او را اوایل انقلاب به یاد دارند. او پس از انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی یک تحلیل مفصل ۷۳۰۰ کلمه‌ای نوشت که خلاصه این تحلیل به زبان خود او این است که «تصمیم جبهه اصلاحات مبنی بر عدم شرکت با حمایت چهره‌های محبوس و همراهی نهضت آزادی و جبهه ملی و ... و از همه مهمتر مورد پشتیبانی سرشناس‌ترین شخصیت حامی جبهه یعنی آقای سیدمحمد خاتمی قرار گرفت. این همگرایی گامی بلند و امیدآفرین در تجهیز کشور به یک اپوزسیون قانونی و پاسخگو در مقابل حکومت و مردم است!

فرخ نگهدار در این تحلیل طولانی در حقیقت راهبرد ائتلاف از شاهزاده تا تاجزاده را نه به صورت «اعلامی» بلکه «اعمالی» بیان کرده است.

بیان فرخ نگهدار یک ترجمه انگلیسی از راهبرد یاد شده است.

۵- حقیر در تفسیر و تحلیل فتنه ۸۸ همواره یک بیان تکراری داشتم و آن اینکه سرویس‌های دشمن توانسته‌اند یک اتحادی که یک سرش سروش و یک سرش گوگوش است برقرار کنند.آن هنگام اتحاد شاهزاده و تاجزاده درون وباطن این یاغیگری علیه انقلاب و جمهوریت نظام بود.

گاهی بنده در نقد مطالب تاجزاده به عمد نام او را «تاج» زاده می‌نویسم ! دوستی با من تماس گرفت و گفت شما را به عدالت و انصاف می‌شناسم این نوع تیکه‌پرانی تو را از عدالت می‌اندازد. بنده برای او توضیح می‌دادم این تعبیر نمی‌تواند غیرواقعی باشد. اکنون با رونمایی مهدی نصیری از این راهبرد نشان می‌دهد فهم من از قضایا خیلی بی‌ربط نبوده است.

۶- سخن آخر برگردیم به بیان رازآلود، حکمت‌آمیز و پندگونه آیت‌الله‌العظمی بهجت!

زایش شمر درون، در زایشگاه سرویس‌های امنیتی دشمن یا زایشگاه حرص و طمع در رسیدن به قدرت و ثروت با دستیاری نزدیک‌ترین اعضای خانواده یا دوستان نااهل صورت می‌گیرد.جلوی این زایش را نگیریم یک راست شمر درون ما می‌رود روی سینه انقلاب می‌نشیند و اشتهای بریدن سر انقلاب را دارد.

مردم در طرد ، لعن و نفرین شمرها و یزیدهای زمانه تردید نمی‌کنند. سیر و تطور دوران پس از انقلاب این حقیقت را به وضوح بیان می‌کند.

حرف مشفقانه امامین انقلاب طی ۵ دهه گذشته همواره این بوده است مواظب یزید و شمر زمانه باشید با او هم صدایی نکنید مرز خود را در «فعل» و «قول» با مخالفان اسلام و با ضدانقلاب حفظ کنید.

پی‌نوشت‌ها :

۱- کتاب در محضر بهجت ج۱ ص ۱۸۵

۲- چشم‌انداز ایران – شماره ۱۴۳ دی و بهمن ۱۴۰۲

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903420

دیگر خبرها

  • ۱۰ دلیل برای بی خوابی در زنان | یک زن چقدر به خواب نیاز دارد؟
  • ببینید | فوری؛ ترور محمد بن سلمان ناکام ماند!
  • حق تفکیک برای زمین‌های امامزاده ابراهیم شفت کاهش پیدا می‌کند
  • ادعای انبارلوئی درباره ایده «از شاهزاده تا تاجزاده» مهدی نصیری /حرف او نیست، هم لطف الله میثمی گفته بود هم فرخ نگهدار!
  • تصمیم عربستان باعث افزایش قیمت نفت شد
  • چشم‌انداز صندوق بین‌المللی پول از اقتصاد ایران و جهان
  • راهکارهای اقتصاد دایره‌ای برای بهینه‌سازی مدیریت پسماند
  • سهم اقتصاد روسیه از اقتصاد جهانی به پایین‌ترین سطح می رسد
  • اقتصاد این کشور غافلگیر شد
  • گشتی در اقتصاد جهان | صادرات گاز ترکمنستان به چین از روسیه بیشتر شد