Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری شبستان: مسجد حجتیه صبوری به عنوان مرکز فعالیت‌های انقلابی، عبادی و سیاسی در قائمشهر و پایگاه مبارزات مردم این شهرستان در دوران انقلاب بر ضد ظلم واستبداد رژیم شاهنشاهی بوده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مازندران، مسجد همیشه به عنوان خاستگاه قیام در نهضت‌های اسلامی مطرح بوده است و در انقلاب اسلامی ایران نیز سنگر مبارزه مردم بود بنابراین حکومت پهلوی، کنترل و مراقبت از مسجد را لازم می‌دانست و در این راستا به کنترل وعظ و جلسه‌های سخنرانی و فعالیت‌های فرهنگی مردم در مساجد نیز می‌پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

سید صادق ساداتی، مدیر مسئول کانون فرهنگی و هنری حجتیه صبوری قائمشهر و از شاهدهای عینی و مبارزان انقلابی در گفت و گو با خبرنگار شبستان خاطرات خود را در زمان تحقق پیروزی انقلاب اسلامی در مسجد حجتیه صبوری بازگو کرد:

 

*تاریخچه کوتاهی از سیدمحله:

 

سید محله بیش از 200 سال قدمت دارد که توسط یکی از سادات علوی به نام سید ابراهیم، این محله تشکیل و آباد شد و با توجه به اینکه در کنار تپه سلام مقبره منور امامزاده یوسف رضا قرار داشت، بیشتر آبادانی، قبرستان، تکیه و خانه های خود و ساکنین در اطراف تپه سلام احداث شد و به همین جهت این محله، نام سید محله گرفت.

 

این محله بیش از 60 شهید و تعداد زیادی جانباز و آزاده دارد که یکی از مهم ترین عوامل مدنیت قائمشهر است و چندین حسینیه و مسجد در این محله و همچنین حواشی این محله دارای فعالیت های فرهنگی و عبادی هستند.

 

*شروع انقلاب و سید محله:

 

سید محله دارای سابقه سیاسی خاصی است که در بدو تاسیس با توجه به اینکه یکی از سادات علوی و مبارز بر ضد خوانین و ظالمین تشکیل شد، ابعاد سیاسی اش ادامه پیدا کرد تا دوران رضاخان پهلوی که اعتراضاتی علیه کشف حجاب و بعدها هم در نهضت ملی نفت به رهبری آیت الله کاشانی، اهالی فعالیت داشتند و در سال 1342 چند اتوبوس برای دیدار با حضرت امام خمینی(ره) به قم رفته و با آن حضرت ملاقات کردند و جزء مقلدین حضرت امام راحل(ره) شدند و در طول انقلاب اسلامی با توجه به اینکه سید محله و روحانی این محل، حاج آقا صبوری در راس فعالیت های انقلابی شهر بودند، تمامی جوانان انقلابی شهر و اطراف در مسجد این محل تجمع می کردند و فعالیت های انقلابی در این مسجد و محله متمرکز می شد که در این رابطه رساله های امام خمینی(ره) و اعلامیه های حضرت امام راحل(ره) و کتاب های انقلابی هم به صورت نمایشگاه و هم مخفیانه بین جوانان رد و بدل می شد و تکثیر اعلامیه ها هم در چند خانه بچه های انقلابی با زیراکس های دست ساز انجام می شد و بعد در سطح شهر پخش و منتشر می گشت و در همین راستا در سال 1353 کتابخانه ای در مسجد حجتیه صبوری تاسیس و کتاب های مختلفی در آنجا گردآوری شد و به صورت علنی و مخفی، فعالیت های انقلاب در آنجا انجام می شد و چندین بار، این کتابخانه و مسجد مورد تهاجم نیروهای امنیتی و ساواک قرار گرفت و کتابخانه کنترل می شد و کتاب ها را از آنجا خارج می کردند که در دو مرحله، کتابخانه را پلمپ کردند.

 

* شخصیت های سخنران:

 

از شخصیت های مختلف برای سخنرانی ها در مسجد حجتیه صبوری قائمشهر دعوت به عمل می آمد مانند: شهید مطهری، آیت الله فلسفی، فخر الدین حجازی، عرفانیان، کرمی، هادی غفاری، بازرگان، شهید مظلوم بهشتی و سایر شخصیت ها که برای سخنرانی و روشنگری و پیام رسانی انقلاب اسلامی فعالیت می شد.

 

*رژیم پهلوی چه برخوردهایی با اهالی و مسجد داشت؟

 

با توجه به فعالیت های فرهنگی و انقلابی، سیستم های امنیتی به شدت در محل، حضور داشتند و از روحانی محل تا مابقی نمازگزاران از جمله جوانان را دستگیر و مورد شکنجه قرار می دادند و زندانی می کردند. در تمامی سخنرانی ها و نمازهای جماعت، منابع اطلاعاتی و نیروهای امنیتی و اعضای نیروی پایداری وابسته به ساواک حضور پیدا می کردند و افراد شناسایی و به سیستم های امنیتی معرفی می کردند و تعدادی از کارگران نساجی را به جهت داشتن فعالیت های انقلابی از کارخانه اخراج کردند.

 

*چه نوع فعالیت هایی در داخل مسجد در دوران قبل از انقلاب و برای پیروزی انقلاب انجام می شد؟

 

در مسجد فعالیت ها به اشکال مختلف انجام می شد.

 

1- در مراسم مذهبی مانند ولادت ها و شهادت ها که از سخنرانان دعوت می شد و مقالات، شعر و سرودخوانی توسط جوانان و نوجونان صورت می گرفت و مراسم بزرگی با عنوان گرامیداشت شهدای 19 دی قم که شروع فعالیت های طرفداران امام راحل(ره) برای انقلاب بود و بعد اربعین شهدای قم، اربعین شهدای تبریز و سایر اربعین ها از جمله تاسوعا و عاشورا که مراسم بسیار با عظمت و شلوغ با حضور جوانان انقلابی انجام می شد و در کنارش نمایشگاه کتاب، عکس، پوستر و کاریکاتور برگزار می شد و در همان اجتماعات کتاب ها و رساله امام و اعلامیه ها پخش می شد.

 

2- نوع دیگر فعالیت ها به صورت کلاس های خصوصی تفسیر قرآن، اصول عقائد، تاریخ اسلام و غیره برقرار می شد که از اساتید روحانی قم و مشهد دعوت به عمل می آمد.

 

3- فعالیت های اردوئی از مهم ترین کارهایی بود که ظاهر تفریحی داشت ولی در اصل با نماز جماعت و سخنرانی ها، روشنگری نسل جوان در این اردوها انجام می شد.

 

4- سوق دادن جوانان و نوجوانان به کتابخانه مسجد حجتیه صبوری و تشکیل هسته های مطالعاتی و کتابخوانی و دادن نشریات دینی و اجتماعی به آنها صورت می گرفت.

 

5- سرکشی به تعدادی از مستمندان و فقرا در سطح محل و شهر و جمع آوری اعانه و کمک های نقدی و غیرنقدی به آنها نوع دیگری از فعالیت ها در این مسجد بود.

 

لازم به ذکر است: مبارزان انقلابی بیشتر در نماز جماعت ها می آمدند و بعد از نماز به بهانه سوال و جواب و یا بحث احکام، فعالیت های انقلابی انجام می شد.

 

* وضعیت شهر قائمشهر در روز پیروزی انقلاب

 

در روز پیروزی انقلاب، انقلابی های قائمشهر به شهربانی هجوم برده و امکانات و اسلحه را از آنجا خارج کردند و به مسجد حجتیه صبوری سید محله انتقال دادند و روزهای قبل از پیروزی، تعدادی از جوانان در قسمت هایی از ژاندارمری مقابل آموزش و پرورش مستقر شدند.

 

*وضعیت ساخت مسجد حجتیه صبوری بعد از انقلاب

 

محوطه سازی و تشکیل باشگاه و سالن های ورزشی و مغازه های اطراف بعد از انقلاب ساخته شد. کتابخانه نیز در حال حاضر که به صورت یک مرکز مطالعاتی درآمد که قبل از انقلاب به صورت یک اتاق 5*3 با چند قفسه کتاب و میز و صندلی و نیمکت برای مطالعه بود.

 

*تعریفی از مسجد و مختصری از فعالیت:

 

مسجد مرکز فعالیت های انقلابی سطح شهر و پخش اعلامیه ها که از مسجد حجتیه صبوری به شهرهای بابل، آمل، ساری، نکا، بهشهر، جویبار، شیرگاه، پل سفید، زیراب و کیاکلا، رابطین انقلابی، اعلامیه و کتاب ها را می بردند و پخش می کردند که بعضی از این جوانان در شهرهای مختلف دستگیر و به قائمشهر(شاهی سابق) تحویل نیروهای امنیتی می شدند.

 

*چگونگی فعالیت های انقلابی در قائمشهر

 

قائمشهر از شهرهای کارگری با داشتن تعدادی از کارخانه های نساجی، کنسروسازی، گونی بافی، دارای یک بافت کارگری و صنفی و دارای اهالی از تیره ها و اقوام مختلف بوده است که طبعا رژیم شاه برای کنترل و نظارت بیشتر، قوی ترین تیم های پلیس ضد شورش و سرکوبگر شهری که آموزش های ویژه ضد شورش و ضد اغتشاشات شهری را دیده بودند، تقسیم بندی کرده در شهر مستقر می کردند که بیشترین کارشان کنترل فعالیت های مساجد، مدارس، کارخانه ها و مراکز تولیدی بود.

 

به عنوان مثال چندین بار اعتصابات کارگری به دلیل پایین بودن دستمزدها و ندادن اضافه کاری، این اعتصابات، شدیدا سرکوب می شد و این کارگران زندان و بعضا اخراج می شدند.

 

در مدارس هم شدیدا دانش آموزان قائمشهری نسبت به دیگر شهرهای استان به علت فعال تر بودن، بیشتر مورد کنترل و نظارت قرار می گرفتند و در مدرسه به یاد دارم که دیوار نویسی ها و پخش اعلامیه های دست نویس و چاپی را انجام می دادیم که باعث دستگیری پی در پی دانش آموزان می شد به همین جهت دانش آموزان مدارس شهر قائمشهر را در فعالیت های اردوئی که تحت عنوان پیشاهنگی و یا سایر برنامه های اردوئی آموزش و پرورش و شیر و خورشید آن زمان که بعدا نام هلال احمر گرفت(شاهی سابق) راه نمی دادند و اگر تعدادی از این دانش آموزان به اردوگاه وارد می شدند تحت کنترل بودند و در نتیجه مدارس و معلمان در پیروزی انقلاب نقش بسزایی داشتند.

 

به گزارش شبستان، سید محله قائمشهر در طول دوران قبل و بعد از انقلاب و در ایام دفاع مقدس محل تجمع و اعزام رزمندگان بوده و صدها جانباز، رزمنده و تعدادی آزاده و 60 شهید گلگون کفن را تقدیم انقلاب و نهضت علوی امام روح‌الله کرده است و در بین شهدای گرانقدر این خطه سرداران به نام و ظفرمندی به چشم می‌خورند که هر کدام بر تارک شهر، استان و لشکر ویژه 25 کربلا درخشش و تلألوی ویژه‌ای دارند.

گفتگو:معصومه علیزاده

پایان پیام/86

منبع: شبستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۹۵۲۵۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزارت ارشاد وظیفه نظارت و تسهیل گری را به عهده دارد نه تصدی گری

به گزارش خبرگزاری مهر، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پنج‌شنبه ۶ فروردین به منظور دیدار مردمی با فعالان فرهنگی و اهالی دارالشهدای تهران در مسجد چهارده معصوم (ع) واقع در خیابان امامزاده حسن (ع) حضور یافت.

اسماعیلی در این برنامه گفت: خیلی خوشحال هستم در شب زیارتی حضرت اباعبدالله امام حسین (ع) در این مسجد که مزین به نام شهداست در جمع شما نمازگزاران و مردم همیشه در صحنه این محله حضور دارم.

وی افزود: از ابتکار آقای رییس‌جمهور به دلیل این سفر درون پایتختی باید یاد کنیم، به همراه رئیس جمهور به دورترین نقاط ایران می‌رویم و از نزدیک با مردم و اهالی عزیز شهرهای مختلف صحبت می‌کنیم و امشب در کنار مجموعه‌های دولتی و حاکمیتی در شهر تهران محضر شما عزیزان هستیم؛ انشاالله مصداق این ضرب‌المثل که می‌گوید "دور شمع تاریک است" نشویم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اذان صبح با آقای رئیس جمهور از سفر به سریلانکا برگشتیم و بلافاصله برنامه‌های امروز که از قبل تدارک دیده شده بود عملی شد؛ انشاالله این حضور منشأ برکات بسیاری برای مردم باشد.

وی با بیان اینکه این منطقه خصوصیات ویژه‌ای دارد، افزود: تعداد شهدای این منطقه حدود چهار هزار نفر است. کوچه به کوچه منطقه ۱۷ مشحون از شهدا است؛ سال ۱۳۷۴ نماینده شورای نگهبان در صندوق‌های رأی بودم و در اکثر محل‌های اخذ رأی به عنوان ناظر حضور داشتم. میزان حضور مردم این منطقه در پای صندوق‌های رأی برتری چشمگیری نسبت به سایر مناطق داشت، ما به این مسأله ایمان داریم که هسته سخت انقلاب اسلامی در مساجد است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: وظیفه مهم دولت اسلامی این است که در حلقه اول به مطالبات اهالی مسجد رسیدگی ویژه کند چون این عزیزان در صف اول حرکت‌های تأثیرگذار در نهضت امام بودند.

اسماعیلی ادامه داد: نهضت امام راحل وارد شصت و دومین سال حیات خود شد، این نهضت با مسجد و نام حضرت زهرا (س) آغاز شده است؛ انقلاب اسلامی فاطمی حدوث است و در طول همه سال‌های بعد با نام حضرت اباعبدالله (ع) مانا شده است و حسینی بقاست.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: این حرکت در مساجد و حوزه‌های علمیه تفسیر عملی می‌شود. در دولت مردمی این حرکت به نام نهضت بازگشت به مساجد نام گذاری شده است.

وی افزود: توفیق دارم به لطف خداوند و عنایات اهل بیت (ع) در مساجد مختلف حاضر می‌شوم و با نمازگزاران صحبت می‌کنم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه فضای کاری در دولت مردمی این است که دولت و حاکمیت را به جامعه بازگردانیم، گفت: در حوزه فرهنگ قرار نیست تصدی‌گری کنیم در دولت وظیفه نظارت و تسهیل‌گری را بر عهده داریم. گروه‌ها و جریانات مردمی باید پای کار بایستند و بنده نیز به عنوان وزیر فرهنگ موظف هستم ساختارها را در خدمت این شعار قرار دهم و این رویکرد را با قوت ادامه دهم.

اسماعیلی گفت: اگر امروز در منطقه ۱۷ تهران استعدادهایی در حوزه فعالیت‌های قرآنی وجود دارد. از استعدادهای هنری در سایر عرصه‌ها نیز (در این منطقه) برخورداریم، ما نیز آمادگی داریم در نقاط مختلف همین منطقه مجالس ویژه ای را برای تعظیم مفاخر و شهدا به تعداد مساجد و هیأت برگزار و آمادگی داریم از همه مؤسسات ثبت شده حمایت کنیم؛ از ما پشتیبانی از شما حرکت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: فرزند مسجد هستم و تمام دوران کودکی ام در مسجد بوده است در مسجد تئاتر و سرود اجرا کردیم، قرائت قرآن را آموختیم و با احکام آشنا شدیم.

وی افزود: هیچ فعالیت فرهنگی هنری و رسانه‌ای به مسجد گره نمی‌خورد مگر اینکه مخاطبانش را به سمت فلاح و رستگاری هدایت کند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: برای آموزش هنر آمادگی داریم در مساجد منطقه اقداماتی را انجام دهیم در مناطق محروم کشور در دو سال اخیر بیش از صد هزار نفر را تحت تعلیم آموزش هنری قرار دادیم و آنها را توانمند کردیم.

وی افزود: آقای هاشمی جانشین وزیر فرهنگ، حجت‌الاسلام خداداده، آقای سالاری معاون حوزه هنری و دیگر مسئولان وزارت فرهنگ در این جلسه حضور دارند و با همه دوستان خدمت شما رسیده‌ایم تا اعلام کنیم در همه بخش‌ها آماده خدمتگزاری هستیم‌.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در سفر اخیر به پاکستان موج استقبال مردمی را شاهد بودیم مردم مسلمان چنان از انتقام سخت فرزندان امام به وجد آمده بودند که همه مسیرها پر از ابراز عشق و علاقه به امام، رهبری و رئیس جمهور بود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: افرادی که بر طبل ناامیدی می‌کوبند و می‌خواهند مردم را از آینده با شکوه ملت ایران ناامید کنند این صحنه‌ها را ببینند، دنیا به فرزندان ایران افتخار می‌کند همه مؤمنان، عدالت طلبان و آزادگان به انقلاب، شهدای ایران و فرزندان این مرز و بوم افتخار می‌کنند.

در ادامه این دیدار تعدادی از فعالان اجتماعی این منطقه مشکلاتشان را به وزیر فرهنگ در میان گذاشتند، پس از آن نیز اسماعیلی پشت میز خدمت قرار گرفت و مردم مشکلات‌شان را بی واسطه با وزیر فرهنگ به عنوان نماینده دولت مردمی با وی در میان گذاشتند.

کد خبر 6088886 زینب رازدشت تازکند

دیگر خبرها

  • هنرمند انقلابی در راستای توحید الهی گام برمی دارد
  • تعامل بهزیستی با مساجد برای رفع مشکلات معلولان و زنان سرپرست خانوار
  • بازگشت جوانان به مسجد با میانبر ورزشی یک روحانی
  • ۵ مصدوم بر اثر برخورد دو خودرو در آزاد راه قزوین - زنجان
  • تاکید امام جمعه مشهد بر ضرورت تحول و تجدید حیات در عرصه فرهنگی جامعه
  • وزارت ارشاد وظیفه نظارت و تسهیل گری را به عهده دارد نه تصدی گری
  • ۳ مصدوم در حادثه رانندگی در محور  تاکستان - همدان
  • مسجد مهمترین پایگاه انقلاب و مردم/ مسلمانان از انتقام سخت فرزندان امام به وجد آمده‌اند
  • ماموستا فخری در تبیین حقایق انقلاب از علمای پیشتاز بود
  • نظارت و بازرسی مستمر از مراکز دارویی درمانی و مایه کوبی دامپزشکی شهرستان تربت حیدریه