Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-03@22:30:36 GMT

افزايش ديدارهاي انتخاباتي در عراق/ تحليل

تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۹۶۹۰۱۴

افزايش ديدارهاي انتخاباتي در عراق/ تحليل

خبرگزاري آريا - در فاصله 100 روز مانده تا برگزاري انتخابات پارلماني عراق، ديدارهاي روساي ائتلاف هاي انتخاباتي افزايش يافته است.
«مقتدي صدر»، رئيس جريان صدر روز گذشته در شهر نجف با «عمار حکيم»، رئيس جريان حکمت ملي عراق ديدار کرد. مقتدي صدر پيش از اين ديدار با آيت‌الله «سيد علي سيستاني»، مرجع عالي قدر شيعيان عراق ديدار کرده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عمار حکيم نيز با «هادي العامري»، رئيس ائتلاف الفتح عراق و پيش از آن نيز با حيدر العبادي، نخست وزير عراق و رئيس ائتلاف «النصر» ديدار و گفتگو کرده بود.
قرار است انتخابات پارلماني عراق روز 12 مه 2018 برگزار شود. 27 ائتلاف انتخاباتي که شامل 143 حزب هستند به همراه احزاب و شخصيت هاي مستقل در انتخابات آتي با هم رقابت خواهند کرد.
انتخابات در عراق عمدتاً ماهيت قومي و مذهبي دارد. به لحاظ قومي، کردها و اعراب به همراه اقليت هاي قومي و به لحاظ مذهبي نيز شيعيان و اهل سنت به همراه اقليت هاي مذهبي با هم در انتخابات رقابت مي کنند.
با توجه به اينکه اکثريت جمعيت عراق (بين 60 تا 65 درصد) را شيعيان اين کشور تشکيل مي دهند، اکثريت کرسي هاي پارلمان نيز در اختيار ائتلاف هاي شيعي قرار مي گيرد.
انتخابات آينده عراق و سه ائتلاف دولت اين کشور
در انتخابات آينده عراق سه ائتلاف دولت قانون به رياست نوري مالکي، ائتلاف النصر به رياست «حيدر العبادي» و ائتلاف الفتح به رياست هادي العامري مهمترين ائتلاف هاي شيعي هستند که به صورت مجزا با همديگر و با ديگر ائتلاف هاي انتخاباتي رقابت خواهند کرد.
در حالي که پيش از اين قرار بود جريان صدر و جريان حکمت ملي عراق در قالب ائتلاف النصر به رياست حيدر العبادي در انتخابات آينده شرکت کنند، اما يکي از پيامدهاي ديدار عمار حکيم با حيدر العبادي اين بود که جريان حکمت ملي عراق به رياست حکيم از ائتلاف النصر خارج شد.
نکته مهم اين است که با وجود اينکه گروههاي شيعي سه ائتلاف مهم و مجزا را تشکيل دادند، اما، سه اصل را در انتخابات مي 2018 در نظر دارند که شامل رقابت سالم، ساختن دولتي قوي و ارائه خدماتي بدون تبعيض به مردم عراق است. به عبارت ديگر، اين سه اصل محور گفتگوها در ديدارهاي انتخاباتي رهبران ائتلاف ها و احزاب سياسي شيعه است.
با وجود اين، هر کدام از ائتلاف ها متشکل از چندين حزب سياسي هستند. براي مثال، ائتلاف النصر به رياست حيدر العبادي شامل 31 حزب و ائتلاف الفتح به رياست هادي العامري نيز شامل 30 حزب است.
ضعيف بودن شانس و احتمال تشکيل دولتي اکثريتي در عراق
با اين حال، از آنجايي که احزاب شناخته شده عراقي ترجيح دادند که در ائتلاف هاي جداگانه اي در انتخاباتي پارلماني آتي شرکت کنند، شانس و احتمال تشکيل دولتي اکثريتي نيز ضعيف تر از پيش خواهد شد.
دکتر «جاسم يونس الحريري» در مرکز مطالعات راهبردي المستقبل عراق نوشت:
"کارشناسان و ناظران سياسي اين نوع ائتلاف ها را پيش از انتخابات ائتلاف هايي عملي به آن معنا که منجر به تشکيل دولت اکثريت شود، تلقي نمي کنند؛ زيرا طرف هاي ائتلاف مطمئن نيستند که اکثريت کرسي ها را در انتخابات به دست خواهند آورد."
اگرچه تحرکات انتخاباتي احزاب کردي و همچنين گروههاي اهل سنت هنوز به طور جدي پيگيري نمي شود، اما مي توان انتظار داشت که تحرکات انتخاباتي اين احزاب و گروهها نيز از ماه مارس روند افزايشي داشته باشد.
نويسنده: سيدرضي عمادي
133/111

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۹۶۹۰۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دوراهی قالیباف برای رسیدن به صندلی ریاست

رئیس کنونی مجلس، باید از میان دو گزینه «ریاست مجدد مجلس» یا حضور به عنوان «یک نماینده ساده» در پارلمان، یکی را انتخاب کند.

به گزارش آرمان امروز، اگر بخواهیم به تجریبات «محمدباقر قالیباف» پیش از اینکه به صندلی ریاست مجلس برسد نگاهی بیندازیم می‌بینیم که هیچ خطری جایگاهش را تهدید نمی‌کرد و حتی در طول ۱۲ سال شهرداری تهران هم حاشیه‌های به‌وجود آمده نتوانست او را کنار بزند ولی حال در آستانه آغاز به کار مجلس دوازدهم می‌بینیم که بر سر یک دوراهی قرار دارد چون برای تکرار ریاست خود یا باید بار دیگر با تندروهای پایداری، شریان و … ائتلاف کند و سهم‌خواهی آن‌ها را بپذیرد و یا به امید آرای نمانیده‌های اصلاح‌طلب، اعتدالی و مستقل وارد انتخابات ریاست مجلس شود.

در سوی دیگر برخی از تحلیلگران سیاسی معتقدند قالیباف حتی به قیمت سهم دادن‌های سنگین با تندروها برسر میز مذاکره خواهد نشست ولی این در حالی است که اصولگراهای افراطی حالا خودشان چند مدعی برای ریاست مجلس دارند که در ادامه این گزارش به آن اشاره خواهیم کرد. در نهایت او باید از میان دو گزینه «ریاست مجلس» یا «یک نمانیده ساده» یکی را انتخاب کند.

نامزدهای احتمالی ریاست مجلس دوازدهم

قالیباف البته برای تصدی کرسی ریاست مجلس رقبایی دارد و در حال حاضر اسامی متعددی برای ریاست مجلس شنیده می‌شوند، در کنار او و از میان نمایندگان کنونی «مجتبی ذوالنوری»، نایب رییس دوم فعلی مجلس در حال رایزنی برای ایجاد شانس و رقابت بر سر کرسی ریاست است و از سوی دیگر اسامی نمایندگانی مانند «علی نیکزاد»، «مرتضی آقاتهرانی»، «حمیدرضا حاجی بابایی» و «سید شمس‌الدین حسینی» شنیده می‌شود.

همچنین از میان نمایندگان جدیدالورود اسم «منوچهر متکی» و «حمید رسایی» بیش از سایر دیگران مطرح شده که این آخری به نوعی پرچمدار انتقاد و مخالفت با قالیباف در سال‌های اخیر بوده است.

ائتلاف با پایداری در ازای واگذاری کرسی‌های هیات رییسه

هر چند پیش از انتخابات بسیاری از جدایی قالیباف و پایداری حرف می‌زدند ولی در نهایت برای ۱۱ اسفند لیست مشترکی دادند ولی حالا بحث بر سر سهم‌خواهی از هیات رییسه است. «مهدی باقری»، نماینده زنجان در مجلس و عضو شورای مرکزی جبهه پایداری در گفت‌وگو با ایلنا درخصوص انتخابات هیات رییسه مجلس گفت: «به نظر من رییس مجلس قوی بوده اما اعضای هیات رییسه با قدرت برخورد نکردند که رییس متهم به این شده که مثلا تک روی می‌کرد.

به عقیده بنده اگر به آن میزانی که رییس وقت می‌گذاشت، سایر عزیزان هم وقت می‌گذاشتند با جدیت و بدون تعارفات سیاسی برخورد می‌کردند همان جدیتی که رییس مجلس داشت اگر سایر اعضای هیات رییسه هم داشتند، کارها بهتر پیش می‌رفت. به نظرم پیش از آنکه ایراد را به رییس مجلس بگیریم باید به اعضای هیات رییسه بگیریم. نه به معنای اینکه کار نکردند، بلکه با تعارف کار کردند. خیلی از موضوعاتی بود که باید در دستورکار قرار می‌گرفت که هیات رییسه آن‌ها را در برنامه دستور قرار نداد.»

در واقع از این سخنان اینطور به‌نظر می‌رسد که احتمال دیگری که برای انتخابات هیات رییسه آتی وجود دارد این است که جبهه پایداری در ائتلاف با قالیباف به‌ازای واگذاری کرسی ریاست به وی بیشترین سهم را از هیات رییسه مجلس کسب کند تا به قول این نماینده عضو پایداری هیات رییسه با کار بدون تعارف و با جدیت روند کار هیات رییسه مجلس را آنگونه که مطلوب این گروه سیاسی است، هدایت کند و قالیباف عملاً به ریاستی فرمایشی و نمایشی دست پیدا کند و مجری نظرات هیات رییسه یکپارچه پایداریچی خود خواهد شد.

با این حال رایزنی‌ها درخصوص شکل‌گیری فراکسیون‌های مجلس آتی و انتخابات هیات رییسه و تبادل امتیازات همچنان در جریان است و باید منتظر ماند تا مشخص شود کدام فرد یا گروه موفق خواهد در این رقابت سهم بیشتری کسب کند.

اعتدالی‌ها و اصلاح‌طلبان تعیین کننده هستند

«مجید نصیرپور»، نماینده شهروندان سراب در مجلس دوازدهم در پاسخ به این سوال که به‌عنوان یکی از منتخبین مجلس دوازدهم، آیا اظهارات تند برخی منتخبین در انتخاب شما برای ریاست مجلس موثر خواهد بود؟ به «خبرآنلاین» می‌گوید: «مذکرات صورت می‌گیرد و پیشنهادات افراد مختلف با دیدگاه‌های مختلف مطرح می‌شود.

لذا به‌نظر می‌رسد یک ۳ قطبی در جریان انتخاب رییس مجلس شکل خواهد گرفت، در این میان افراد مستقل که درگیر منازعات ۲ جریان اصولگرای مجلس نخواهند بود، می‌توانند نقش‌آفرین باشند و فردی که بتواند این فضا را مدیریت کند و آرای دوستان مستقل را به سبد آرای خود اضافه کند، می‌تواند برای آینده مجلس برنامه‌های بهتری داشته باشد.

البته فردی می‌تواند این اقدام را انجام دهد که از مشی میانه‌روی برخوردار باشد.» او در همین مورد و در پاسخ به این شوال که در حال حاضر زمزمه‌هایی درباره رایزنی قالیباف با سایر منتخبین در مورد ریاست مجلس مطرح است، آیا شما از جزئیات این رایزنی‌ها مطلع هستید؟ ادامه می‌دهد: «بنده باتوجه به شناختی که از ساز و کار مجلس دارم، رایزنی افراد برای ریاست مجلس امری مرسوم است.

در حقیقت همه افرادی که برنامه‌ای برای ریاست مجلس دارند، در فضای بین انتخابات و جابجایی مجلس این فعالیت را آغاز می‌کنند و حتی بعضاً قبل از انتخابات این درگیری‌ها برای ریاست مجلس اتفاق می‌افتد، بنابراین رایج و مرسوم است و نه تنها هیچ اشکالی وجود ندارد بلکه ضرورت است که تا زمان باقی مانده برای افتتاح مجلس آینده، کارها به نحوی ساماندهی شود که بعد از آغاز مجلس با چالش کمتر و صرف زمان کمتری این اقدامات را انجام دهیم و مجلس بلافاصله به محتوای اصلی خود ورود پیدا کند.»

دیگر خبرها

  • لیست «ائتلاف امناء» برای دور دوم انتخابات مجلس در تهران
  • قالیباف و آقاتهرانی برای ریاست مجلس به توافق رسیدند؟
  • قالیباف و آقاتهرانی برای ریاست مجلس به توافق رسیدند؟ /متفکرآزاد: دعوا بر سر صندلی را دوست ندارم/یوسفی: تصمیمات باید در درون مجلس گرفته شود
  • پراکنده شده ۳۲ کاندیدای تهران در پنج لیست انتخاباتی /کاندیداهای اشتراکی شانا و اُمنا چه کسانی هستند؟ +جدول
  • پراکنده شده ۳۲ کاندیدای تهران در پنج لیست انتخاباتی /۸ کاندیدای مورد حمایت شانا و اُمنا چه کسانی هستند؟ +جدول
  • خود را به رویکرد امنا برای تغییر مدیریت مجلس آینده پایبند می‌دانم
  • اعلام لیست انتخاباتی دور دوم شورای ائتلاف و جبهه پایداری
  • یکدست یا تضارب آرا/ ترکیب هیئت‌رئیسه مجلس دوازدهم چگونه خواهد بود؟
  • دوراهی قالیباف برای رسیدن به صندلی ریاست
  • عدم مشارکت جبهه نجات ملی تونس در انتخابات