Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-07@03:45:32 GMT

در عرصه جهاد فرهنگی پس از جهاد نظامی

تاریخ انتشار: ۱۵ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۹۹۸۷۱۳

در عرصه جهاد فرهنگی پس از جهاد نظامی

حجت‌الاسلام‌والمسلمین سعید فخرزاده چهره‌ای آشنا و مشهور در تاریخ‌پژوهی، خاصه تاریخ شفاهی معاصر است. ۱۵ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۴ فرهنگی ادبیات و نشر نظرات

خبرگزاری تسنیم- قاسم تبریزی*

حضور نسل انقلاب در عرصه‌های فرهنگ، سیاست، هنر و .. . یکی از مهم‌ترین دستاوردهای انقلاب اسلامی است. خاصه آنکه از آغاز پیروزی با رهنمودها و رهبری‌های حضرت امام خمینی و روند شکل‌گیری نظام، نسل جوان با شور و شعور به میدان آمده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این نسل اندکی در حال شکل‌گیری و سازندگی بود که جنگ تحمیلی حزب بعث عراق علیه انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی آغاز شد. در این کارزار غرب و شرق اذناب وآن نیز...به مدد عراق آمدند.

نسلی که در عرصة سازندگی آمده بود راهی جبهه نبرد حق علیه باطل شد. هشت سال رویارویی کرد با ماشین جنگی‌ای که در پشت آن سیستم‌های نظامی اطلاعات جهان قرار داشت. شهادت‌ها، صدمات و جراحت‌ها و جانبازی‌های هزاران نفر، ویرانی چند استان و همه‌همه سبب شد تا نسل انقلاب آبدیده، و ساخته شود، بلکه‌ محکم‌تر از «آهن آبدیده» و آگاه‌تر از «تحلیل‌گران سیاسی» و با بینش‌تر از «مدعیان عرصه‌های سیاست» گردید، و در  نهایت شاهد و ناظر تحولاتی خطیر شد.

پایان جنگ آغاز حرکت فرهنگی «تولید علم، توجه به تاریخ، فرهنگ و سیاست» بود. در حقیقت غرب از سویی با استفاده از خلأ فرهنگی در طول سال‌ها حاکمیت استعمار و استبداد و از سوی دیگر «معمای ایدئولوژی، فرهنگی و تمدن» و راه‌های متلون «تهاجم» و «هجمه فرهنگی» و نهایت «ناتوی فرهنگی»، و نیز بهره‌مند از ابزار و امکانات مراکز شرق‌شناسی، ایران‌شناسی، اسلام‌شناسی به میدان آمد، و توانست نه‌تنها دانشگاه‌ها که رسانه‌ها را به استخدام درآورد و یک جنگ تمام عیار و حتی کمی شدید و بیشتر از آنچه ساموئل هانتینگتون می‌گفت در تحریف تاریخ رقم بزنند. در این کارزار، نیروهای انقلاب در برابر این تهاجم و حرکتِ عوامل‌ آن تمام «قد» بپا خاستند، اما این‌بار با خاکریزهای جدید؛ مراکز اسنادی، مراکز تاریخ‌پژوهی، مراکز تاریخ شفاهی، و ... به دنبال آن چهره‌های عرصه‌ی «جهاد و شهادت» دیروز با «سلاح» در برابر عوامل «غرب»، و امروز با «قلم» در تقابل با تهاجم و شبیخون فرهنگیِ جبهه سراسر کید و تزویر غرب اییستاده و مبارزه می‌کنند، و و حرکت خجسته‌ای را در جهت حفظ هویت اسلامی با تکیه بر هویت تاریخی رقم می‌زنند، و حافظ مرزهای عقیدتی هستند.

 این لشگر خدا «جندالله» در طی ربع قرن توانستند با تکیه بر ایمان و تعهد دستاوردهای علمی و عملی قابل تأملی داشته باشند. در میان این لشگر الهی باید از یک روحانی جوان معتقد، متعهد، مسئول و فعال نام برد که از «حوزه» به «جبهه» از «جبهه» به سنگر قلم، و به خاکریز تاریخ شفاهی فعالیت‌هایش را سوق داد. هم خود در میدان عمل بود و هم مدیریت کارایی در این میدان از خود نشان داد. سنگر را «حوزه هنری سازمان تبلیغات» قرار داد و با همدلی، همدستی، همکاری و همفکری دیگر یاران انقلابی و متعهدش توانست در عرصه‌های تاریخ، فرهنگ و هنر بدرخشد. او و همراهانش توانستند بخشی از نیازهای جامعه به شناخت تجربیات نسل انقلاب را شناسایی و پاسخ دهند، و منابع مستند برای مورخان و پژوهشگران تاریخ تهیه نمایند.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین سعید فخرزاده چهره‌ای آشنا و مشهور در تاریخ‌پژوهی، خاصه تاریخ شفاهی معاصر است.

آشنایی سی ساله از ایشان و دیگر همراهان و همکارانش، تا بدان حد لذتبخش بوده و هست که انسان یقین می‌کند که حرکت فکری و روند و رویش فرهنگی انقلاب همچنان استمرار و ادامه دارد. تکیه حضرت امام به جایگاه تاریخ در حد «تاریخ معلم انسان‌هاست» و رهنمودهای مقام معظم رهبری و تأکید آن بزرگان، موجب شده است، تا امروز تاریخ‌نگاری اسلامی بدون تکیه و وام‌گیری از تاریخ‌نگاری و تاریخ‌پژوهشی غربیان و غربگرایان توسط همین نسل برخاسته از انقلاب با دقت، صداقت، فضیلت، مستند و ... روندی امیدبخش را طی شود. و این همه را باید در اخلاص و تعهد امثال برادر «فخرزاده» دید.  با آن که فراز و نشیب‌های سیاسی گاهی موانع بر سر راه پدید می‌آورد، اما اعتقاد راسخ این نسل بر راهی که طی کرده است، سبب شده تا بر تمامی موانع پیروز گردد.

امروز که ما در گردهم‌آئی خود به‌پاس خدمات افزون از ربع قرن حجت‌الاسلام فخرزاده، ایشان را تجلیل، تمجید و تکریم می‌نمائیم، در حقیقت پیروزی جبهة حق و دستاوردهای انقلاب را مورد ستایش قرار می‌دهیم. خصوصاً در آستان چهلمین سالگشت پیروزی انقلاب باید به ره‌آوردها، تحولات در عرصه‌های فرهنگ، و تاریخ ‌سیاست پرداخت و از تهاجم، منفی‌بافی، توطئه‌های جنود ابلیس در برون‌مروزها و درون نباید «مأیوس» بود که «یأس خود از جنود شیطان» است و این نسلی که با ایمان به خدا، تکیه بر اسلام، الهام از حضرت امام و رهبری مبانی خود را اکتساب می‌کند، هم‌چنان پیروزمندانه در حرکت است تا رسیدن به آرمان‌ها و تحقق ارزش‌ها.

*تاریخ‌ پژوه

انتهای پیام/

R1439/P1439/S4,35/CT4 واژه های کاربردی مرتبط حجت الاسلام سعید فخرزاده

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۹۹۸۷۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مقهور فریب حاشیه‌سازی‌های دشمن درباره کشف حجاب نشویم

شبیر فیروزیان پژوهشگر در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به موضوع حجاب گفت: تامّل در آیات قرآن کریم نشان دهنده این نکته راهبردی و مهم است که در نوع مواجهه با هر فتنه و ناهنجاری سیاسی، فرهنگی و اجتماعی مانند مساله «کشف حجاب»، «اصل اساسی» و «اولویّت»، باید برخورد شدید و قهرآمیز با «ریشه ها»، «علّت ها»، «سامری ها» و «منافقانی» که عامل و نفوذیِ دشمن هستند و «شبکه های مولد ناهنجاری های اجتماعی» و «عاملان اصلیِ» ایجاد آن فتنه ها و ناهنجاری ها باشد، نه برخورد با معلول ها و قربانی های کف خیابانی.

وی ادامه داد: «گوساله های سامری» و «مسجد ضرارها» یی که پایگاه ایجاد ناامنی های عقیدتی، فرهنگی و سیاسی هستند باید با مدیریتی دقیق و هوشمند، سوزانده شوند یا تخریب شوند.

این‌پژوهشگر در ادامه با اشاره به توصیه‌ای از حضرت امیرالمؤمنین گفت: حضرت امیرالمؤمنین (ع) در توصیه ای به محمد بن حنفیه که پرچم سپاه در جنگ جمل را به او داده بودند، می فرمایند: «ارْمِ بِبَصَرِکَ‏ أَقصَی‏ الْقَوْمِ‏ وَغُضَّ بَصَرَکَ وَاعلَم أَنَّ النَّصْرَمِن عِندِاللَّهِ سُبْحَانَه‏؛ به انتهای سپاه دشمن بنگر و دیده ات را (از آنچه که اراده ات را سست می کند) فرو افکن و بدان که پیروزی از سوی خداوند سبحان است.» (نهج البلاغه؛ خطبه ۱۱). درواقع توصیه امیرالمؤمنین (ع) به همه مجاهدان جهاد فرهنگی (اعم از فعالان خودجوش فرهنگی، اندیشمندان و کارگزاران) این است که در این جهاد، سرگرمِ مصادیق پیش پا افتاده و دمِ دستی و بدون اولویت نشوید؛ ماجرا را «راهبردی»، «عمیق»، «ریشه ای»، «جامع»، «برآیندی»، «فرآیندی»، «جریانی»، «چند ضلعی» و «چند بعدی» ببینید: «ارْمِ بِبَصَرِکَ‏ أَقْصَی‏ الْقَوْمِ؛ به انتهای سپاه دشمن بنگر».

فیروزیان گفت: همچنین حضرت علی (ع) می فرماید: «غُضَّ بَصَرَکَ». یعنی خیره نشو و چشمانت را نیمه بسته نگاه دار؛ از چه چیزی؟ از هرآنچه که ممکن است در میدان جنگ در تو «اختلال محاسباتی» ایجاد کند.از تعداد نفرات و تجهیزاتِ بزرگنمایی شده، از حواشی پر سر و صدا و از مصادیق و موضوعات غیراولویت دار. در مساله کشف حجاب نیز نباید فریب بزرگنمایی ها و حاشیه سازی های دشمن از کشف حجاب های خیابانی را خورد. بلکه باید «میدانِ اصلیِ نبرد» را درست تشخیص داد.

وی افزود: امروز میدان نبرد اصلی در مساله کشف حجاب، «مدیریت صحیحِ فضای مجازی» (بطور خاص، تلگرام و اینستاگرام) بوده و میدان نبرد اصلی، «نظارت دقیق بر شبکه نمایش خانگی» است. میدان نبرد اصلی، برخورد با «سلبریتی های قبح شکن و هتّاکِ مرتبط با سفارتخانه های غربی»، «برخورد با مافیای تولیدکننده و واردکننده و توزیع کننده لباسهای نامناسب»، برخورد با سرشبکه های مرتبط با دشمن هستند که با وعده پول، افرادی را برای قبح شکنی و کشف حجاب های خیابانی اجیر و سازمان دهی می کنند.

این‌پژوهشگر در ادامه گفت: میدان نبرد اصلی، نظام آموزش و پرورش و آموزش عالیِ پر اشکال ماست که خروجی هایش در کف خیابان دیده می شود. میدان نبرد اصلی، اندیشه های فرهنگیِ خطرناکی بوده که از ابتدای انقلاب در ذهن برخی کارگزاران و تصمیم سازانِ کشور نقش بسته است. همچنین میدان نبرد اصلی نفوذی هایی هستند برای در امان ماندن خود از تیغ انتقاد، ما را مشغول به معلول های خیابانی و حواشی و امور غیراولویت دار کردند و می کنند. باید نیم نگاهی هم به خیابان داشت؛ ولی نه بگونه ای که ما را دچار «ناامیدی»، «فریب» و «اختلال محاسباتی» کند تا بخش عمده سیاستگذاری ها و مطالبه گری ها را نیز به سمت خیابان سوق دهیم. برخورد با معلولها بدون برخورد جدی با علت ها، نه تنها مشکلی را حل نمی کند بلکه بر شدت آن می افزاید.

فیروزیان گفت: این اشتباهی بود که برخی در دهه هفتاد نیز که زمانه شروع تهاجم فرهنگیِ دشمن بود، مرتکب شدند؛ اما از آن سو امثال «شهید آوینی» و مرحوم «آیت الله مصباح یزدی» که درک عمیق تری از موضوع داشتند، ریشه ها و علت ها و سامری ها و منافقان و مرجفون و نفوذی های فرهنگیِ دشمن و سیاستگذاران پشت پرده فرهنگ را هدف می گرفتند و برخورد سخت با آنان را مطالبه می کردند.

وی در پایان افزود: سیاستگذاری‌ها و قوانین در این زمینه نباید «تک بعدی» و تنها ناظر به «برخورد با مصادیق خیابانیِ کشف حجاب» طراحی شوند. برنامه عملیاتیِ دشمن در مسئله حجاب، منسجم، منظّم، چند بعدی، مکمل یکدیگر و به تعبیر قرآن، «صفّاً» (در یک صف واحد) است؛ «فَأَجمِعوا کَیدَکُم ثُمَّ ائتُوا صَفًّا؛ (فرعون گفت:)تمام نیرو و نقشه خود را جمع کنید و دریک صف (به میدان مبارزه) بیائید.» (طه: ۶۴). در نتیجه در جبهه حق نیز باید طرّاحی و برنامه عملیاتی و قوانین، چند لایه، منسجم، مکمل یکدیگر و «صَفًّا» باشد. این نوع جهاد فرهنگی است که دارای اتقان و مورد رضایت خداوند متعال است؛ إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الَّذینَ یُقاتِلونَ فِی سَبیلِهِ صَفًّاکَأَنَّهُم بُنیانٌ مَرصوصٌ" (صف :۴).

کد خبر 6097765 زینب رازدشت تازکند

دیگر خبرها

  • خدمات جهاد سازندگی ماندگار است
  • نوجوان خوشابی در مسابقات آسیای ازبکستان تاریخ ساز شد
  • در کنار همه مسایل اقتصادی به ابعاد فرهنگی فرزندآوری توجه شود
  • مقهور فریب حاشیه‌سازی‌های دشمن درباره کشف حجاب نشویم
  • بسیج سازندگی؛ نهالی روییده از بطن حقیقت انقلاب اسلامی
  • حجت‌الاسلام رضایی: دانشجویان میدان‌دار عرصه انقلاب هستند
  • خبر صدور مجوز ساخت و ساز در قلعه اولتان کذب است
  • امام صادق (ع) آغازگر جهاد در عرصه فقه بود
  • امام صادق(ع) آغازگر جهاد در عرصه فقه و تربیت جامعه اسلامی بود
  • نیازمند جهاد تعلیم و تربیت در حوزه های علمیه هستیم