Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) از قم، در موزه آستان مقدس کریمه اهل‌بیت(س) علاوه بر قرآن‌های خطی، انواع مسکوکات، آثار فلزی، نقاشی، ظروف سفالینه، انواع کاشی، قالی و قالیچه‌های دستباف، پارچه‌های دستباف، خاتم‌کاری و منبت‌کاری، مجموعه بسیار زیبایی از تابلوهای خط و تذهیب نیز وجود دارد که این تابلوها به چهار گروه تقسیم‌بندی می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


گروه نخست تابلوهای خط و تذهیب با موضوع قرآنی هستند که برخی از آن‌ها دارای تذهیب دوره‌های قبل و برخی فاقد تذهیب بوده اما برخی نیز  در کارگاه هنری آستان مقدس ترمیم و تذهیب شده‌اند، این تابلوها به خط محقق، ثلث و نسخ نوشته‌شده و متعلق به دوره سلجوقی، ایلخانی، تیموری، صفوی و قاجاری است.
در این مجموعه تابلوها، آثاری از خوشنویسان معروف دوره‌های قبل ازجمله زین‌العابدین قزوینی، دیوان علی شیرازی، مجدالادبا از هنرمندان دوره قاجاری و محمد هاشم از خوشنویسان عصر زندیه به چشم می‌خورد.
گروه دوم تابلوهای قطعه‌سازی خط و تذهیب هستند که شامل قطعات و تکه‌های ناقص و پراکنده قرآنی بوده  که به دوره‌های مختلف اسلامی تعلق دارند، این تکه‌ها و قطعات متفاوت و مختلف فقط به‌منظور حفظ و نگه‌داری به شیوه‌ای بسیار زیبا و هنرمندانه ضمن مرمت و بازسازی در یک تابلو‌ کنار یکدیگر قرارگرفته و تذهیب و تزیین شده‌اند و به همین روش تعداد قابل‌توجهی تابلوی زیبا با انواع خطوط کوفی، محقق، ثلث و نسخ ساخته‌شده است.

 در این نمونه‌ آثار در یک تابلو  تکه‌های مختلف متنوعی از قرآن با خطوط مختلف و از دوره‌های متفاوت مشاهده می‌شود که با جدول‌کشی، تذهیب و قطعه‌سازی به یکدیگر متصل و ‌تزیین شده‌اند.

 سومین گروه تابلوهای خط و تذهیب موجود در موزه آستان مقدس زیارت‌نامه‌ها هستند که در این قسمت انواع زیارت‌نامه‌ها به شکل تابلوهای بسیار زیبا وجود دارد که ازجمله آن‌ها می‌توان به زیارت‌نامه‌های حضرت معصومه سلام‌الله علیها، امین‌الله، عاشورا، حضرت امیر علیه‌السلام، تعدادی زیارت‌نامه طوماری که طول یکی از آن‌ها به 340 سانتی‌متر و عرض آن به 12 سانتی‌متر و  برخی از این نمونه‌ها که در دوره قاجاریه روی پارچه نوشته‌شده است اشاره کرد.

 گفتنی است، یک تابلو زیارت‌نامه حضرت معصومه علیها السلام در ابعاد بزرگ و بسیار زیبا نیز در سال‌های دهه ۱۳۷۰ آماده‌شده که کار تذهیب و تزیین آن توسط استاد اردشیر مجرد تاکستانی اجراشده است، این زیارت‌نامه به خط نسخ و توسط استاد سید جعفر حجت کشفی نوشته‌شده است.

 تابلوهای خط و تذهیب جدید و معاصر چهارمین و آخرین گروه تابلوهای موزه آستان مقدس حضرت معصومه سلام‌الله علیها هستند که همه آثار این گروه محصول کارگاه هنری آستان مقدس در دهه‌های ۷۰ و ۸۰  است و شامل تابلوهای زیارت‌نامه حضرت معصومه سلام‌الله علیها، آیات قرآنی، احادیث و روایات امامان و معصومین علیه‌السلام و نیز اشعاری زیبا از شاعران بزرگ کشور ازجمله فردوسی، سعدی و ‌حافظ  است که به خطوط نسخ، ثلث، دیوانی و نستعلیق توسط اساتید جواد سبتی، سید محمد حسینی موحد، علی شیرازی، علی سبتی، سید جعفر کشفی و سید محسن کشفی نوشته و به زیبایی هرچه تمام‌تر تذهیب و تزیین شده است.

 همچنین در بین تابلو‌های موزه آثاری به خط استاد امیرعاملی با تذهیب استاد رامین مرآتی، عاطفه چراغی  و فاطمه مربوط وجود دارد، تعداد زیادی از قطعات‌خوشنویسی موزه  توسط  اساتیدی ازجمله اردشیر مجرد تاکستانی، مسعود هنرکار، سید حسین نجومی و رضا بیدآبادی تذهیب شده است.

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۹۹۹۲۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازدید ۷۰ هزار نفر از موزه‌ های حرم مطهر رضوی

  به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، رییس اداره گنجینه‌ های موزه مرکزی آستان قدس رضوی گفت: بیش از ۷۰ هزار زائر و مجاور در فروردین امسال از موزه‌ های حرم مطهر رضوی دیدن کردند.   عبدالحسین ملک‌ جعفریان امروز در گفت‌ و گو با خبرنگاران افزود: تعداد افرادی که در این مدت از موزه های حرم رضوی بازدید کردند، ۱۱ هزار نفر بیشتر از فروردین پارسال بوده است.   وی بیان کرد: بیشترین آمار بازدیدکنندگان مربوط به موزه مرکزی حرم مطهر رضوی و به تعداد ۶۳ هزار و ۶۵ نفر است.   رییس اداره گنجینه‌ های موزه مرکزی آستان قدس رضوی ادامه داد: در این مدت پنج هزار و ۷۹۱ نفر نیز از موزه قرآن کریم و ۸۶۴ نفر از موزه مردم شناسی دیدن کرده‌ اند.   ملک جعفریان اظهار کرد: یک هزار بازدید کننده خارجی نیز از ملیت‌ های مختلف، آسیایی، آفریقایی و اروپایی نیز از این مجموعه بازدید به عمل آورده‌ اند.   موزه‌ های آستان قدس با ۱۷ گنجینه متنوع در فضایی به مساحت ۱۸ هزار متر مربع در چهار ساختمان مستقر هستند. اشیای به نمایش درآمده شامل حدود ۹ هزار اثر تاریخی، فرهنگی و هنری دربردارنده آثار تاریخی حرم مطهر و میراث آستان قدس رضوی، اشیای وقفی و اهدا شده و نیز اشیای خریداری شده برای تکمیل مجموعه‌ ها است.   ساختمان موزه مرکزی در صحن کوثر حرم مطهر، دارای حدود هفت هزار و ۸۷۵ متر مربع فضای نمایشی در چهار طبقه است که طبقه زیرین، طبقه همکف، طبقه اول و طبقه دوم، شامل موزه تاریخ حرم رضوی و گنجینه ‎های سکه، تمبر، اسکناس، هنرهای تجسمی، آبزیان، نجوم، ساعت، مدال، سلاح و ظروف است.

دیگر خبرها

  • از درب طلای حرم امام رضا (ع) در دهه کرامت رونمایی می‌شود
  • اهدای درب طلای حرم امام رضا(ع) از طرف حرم حضرت معصومه(س)
  • «با شما سربلندیم» شعار محوری دهه کرامت شد
  • ایجاد دبیرخانه تکریم دختران و بانوان در حرم حضرت معصومه(س)
  • افتتاح چند هزار میلیارد پروژه شهری طی دهه کرامت در قم
  • دهه کرامت؛ فرصتی برای افزایش معرفت مردم به اهل بیت (ع)
  • شعار دهه کرامت ۱۴۰۳ «با شما سربلندیم» اعلام شد
  • برپایی نمایشگاه «در آستان بقیع»/ تصاویری از حرم‌های مطهر ائمه(ع) قبل و بعد از تخریب
  • برگزاری نشست هماهنگی برنامه ریزی برنامه‌های نمایشگاهی آثار نفیس موزه ایران باستان در استان ها
  • بازدید ۷۰ هزار نفر از موزه‌ های حرم مطهر رضوی