Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران اکونومیست - به گزارش ایران اکونومیست، پدیده نهادهای پولی غیرمجاز، یکی از چالش های اساسی نظام اقتصادی و مالی کشور محسوب می‌شود که خوشبختانه در دوره اخیر بانک مرکزی با تلاش‌های فراوان توانست تا حد قابل توجهی این مشکل را مدیریت و بازار غیرمتشکل پولی را سامان‌دهی‌کند.
 
هر چند تحلیل پدیده موسسات غیرمجاز اعتباری از منظرهای مختلف اقتصادی، مالی، حقوقی، فقهی و غیره قابل انجام است، اما به نظر می‌رسد که می‌توان این پدیده و دلایل ایجاد این موسسات را از منظر اقتصاد رفتاری نیز تحلیل کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


 
در واقع، انگیزه موسسات اعتباری غیرمجاز از بروز رفتارهای بسیار پرریسک و انگیزه سپرده‌گذاران از سپرده‌گذاری در این موسسات (علی‌رغم هشدارهای بانک مرکزی) می‌تواند با نظریات اقتصاد رفتاری توجیه شود. سوگیری فرااعتمادی، سوگیری پاداش جویی موضعی و سندروم دانینگ – کروگر از جمله این موارد است. به نظر می‌رسد شناخت بهتر این نظریات در جلوگیری از این اتفاقات در آینده، مفید خواهد بود.
 
سوگیری فرا اعتمادی (Over Confidence)
 
این سوگیری به تمایل افراد در زیاد دیدن توانایی‌های خود اشاره دارد. برای مثال، این سوگیری در بازار سهام، باعث می‌شود افراد تعداد معاملات بیشتری داشته باشند. تعداد معاملات زیاد منجر به کسب بازدهی پایین‌تر از سرمایه‌گذاری است. این سوگیری شناختی، باعث شده است تا موسسات اعتباری با توان مالی پایین و با شاخص‌های دور از استانداردهایی همچون کفایت سرمایه، نسبت تسهیلات به منابع و ... صرفا به دلیل اتکا به زیاد دیدن توانایی‌های مدیریتی خود، اقدام به دادن سودهای بالا و به دور از منطق به سپرده‌گذاران کنند.
 
 سندروم دانینگ-کروگر در سپرده‌گذاری
 
این سندروم توصیف کننده این واقعیت است که افراد تازه کار، اعتماد به نفس بالایی دارند و با مرور زمان ابتدا اعتماد به نفس کاهش پیدا می‌کند و در بلند مدت کم کم این اعتماد به نفس ترمیم می‌شود؛ اما هرگز به اندازه اعتماد به نفس یک تازه کار نخواهد رسید. مصداق این سندروم در سپرده‌گذاری در موسسات اعتباری غیرمجاز مشاهده می‌شود. زیرا معمولا افرادی که در چنین موسساتی سپرده‌گذاری کردند، افرادی بودند که اولا تجربه چندانی در بازارهای پولی و مالی نداشته‌اند و ثانیا کل دارایی خود را در این موسسات سپرده گذاری کرده بودند.
 
سوگیری پاداش‌جویی موضعی
 
این سوگیری رفتاری بیان می‌کند که مردم رفتارهایی را که به خاطرشان پاداش می‌گیرند تکرار می‌کنند؛ فارغ از اینکه آن رفتارها منجر به موفّقیّت بشوند یا خیر. سپرده‌گذاران، علی‌رغم هشدارهای جدی از سوی مراجع نظارتی، صرفا به خاطر تفاوت سود پرداختی موسسات اعتباری غیرمجاز، حاضر به قبول ریسک بالا بوده و حتی تمایلی به توزیع دارایی‌های خود در موسسات و بانک‌های مختلف جهت کاهش ریسک نداشتند.
 
در نهایت این سه سوگیری رفتاری در مسوولان موسسات اعتباری غیرمجاز و سپرده‌گذاران این موسسات موجب شد تا اولا وضعیت موسسات مالی به شدت بحرانی شده و در نهایت به مرز ورشکستگی برسند و ثانیا سپرده‌گذاران (بازیگران اقتصادی کم‌تجربه و با اعتماد به نفس بالا) یک شبه، کل دارایی خود را از دست رفته ببینند. لازم به ذکر است که شیوه استفاده از نظریات اقتصاد رفتاری جهت پیش‌گیری از چالش‌های آتی مشابه، موضوعی قابل تامل محسوب می‌شود. 

منبع: ایران اکونومیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۰۰۱۳۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصاویری از جدیدترین پهپاد انتحاری سپاه

 

به گزارش تابناک، مهمات پرسه‌زن به دسته‌ای از تسلیحات اطلاق می‌شود که پس از پرتاب، توسط سامانه‌های اپتیکی و حرارتی، به‌سمت هدف روانه می‌شود و با گشت‌زنی در آسمان، هدف موردنظر را پیدا و سپس آن را منهدم می‌کند.

 
این دسته از تسلیحات کاربرد قابل‌توجهی در رزم زمینی و به‌خصوص عملیات‌های ضدکمین دارند و با توجه به ابعاد کوچک و قابل حمل بودن توسط نفر به سلاحی مناسب برای نیروهای زمینی بدل شده‌اند.

کاربرد این نوع تسلیحات به‌خصوص در جریان جنگ اوکراین و توانایی آنها برای هدف قرار دادن انواع ادوات زرهی،‌ تجمع نیروها و حتی تسلیحات پشتیبانی آتش مانند توپخانه‌ها و سامانه‌های پدافندی بیش از پیش نمایان شد و لنست یکی از بهترین پهپادهای انتحاری بکارگیری شده توسط ارتش روسیه در این جنگ بوده است.

دیگر خبرها

  • کشور‌های آفریقایی و خاورمیانه ذخایر طلا را از اقتصاد آمریکا خارج می‌کنند
  • انواع ورق صنعتی مهم کدام‌اند؟ چه کاربردی دارند؟
  • تعداد زنان کارگر به روایت وزیر کار
  • تصاویری از جدیدترین پهپاد انتحاری سپاه
  • بیش از ۳ میلیون از جامعه کارگری را زنان تشکیل می دهند
  • تحلیل مسعود نیلی از شرایط اقتصادی ایران در ۱۰ سال آینده
  • برنامه‌های وزارت صمت در حوزه صنایع خلاق موجب جهش تولید می شود
  • کاربرد های پمپ آب
  • تحلیل مسعود نیلی از شرایط اقتصادی متفاوت ایران در 10 سال آینده
  • حرکت سازمان اوقاف در مسیر مولدسازی و بهبود اقتصاد کشور با حمایت از شرکت‌های دانش بنیان + فیلم