Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی می‌نویسد: نباید فراموش کرد که ضدیت انقلاب اسلامی با آمریکا موجبات بازگشت به تمدن اسلامی را تقویت کرد و باعث شد انقلاب اسلامی نقشی بی‌‌بدیل در ارتقای وحدت امت اسلامی داشته باشد. ۱۵ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۴:۵۶ فرهنگی حکمت و فکرت قرآن و عترت نظرات

به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، حجت‌الاسلام ‌والمسلمین محمدحسین مختاری؛ رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی و استاد سطوح عالی حوزه و دانشگاه به مناسبت ایام الله دهه مبارکه فجر در یادداشتی به تبیین «انقلاب شکوهمند اسلامی در ایران و نقش آن در وحدت و بیداری اسلامی» پرداخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یادداشت وی به این شرح است:

بی‌شک انقلاب اسلامی ایران را باید به‌ عنوان پدیده‌ای شگرف در جهان معاصر به شمار آورد، واقعه‌ای بزرگ که از ویژگی‌های ممتاز و متمایز با دیگر انقلاب‌های بزرگ جهان هم چون انقلاب فرانسه و انقلاب روسیه برخوردار است؛ لذا شاهدیم در انقلاب فرانسه نهاد قدرت از کلیسا به دولت منتقل شد و میوۀ رنسانس در بُعد سیاسی، فرهنگی و اجتماعی به بار نشست و این‌چنین ریشه مدرنیسم غربی شکل گرفت؛ از سوی دیگر انقلاب سوسیالیستی روسیه با محوریت مدرنیسم چپ که داعیه‌دار مبارزه با امپریالیسم غربی بود و تأثیرات آن حتی اروپاى شرقى، آسیا، خاورمیانه و حتی آفریقا را در نوردید با پیروزی انقلاب اسلامی ایران به عنوان مهم‌ترین انقلاب مردمی جهان، به محاق رفت و در نهایت از هم فروپاشید.

بدیهی است تأمل در ماهیت انقلاب اسلامی بیش‌ازپیش ما را به کلام نورانی امام خمینی(ره) در «اصل تغییرناپذیر نه شرقی، نه غربی» رهنمون می‌سازد؛ بی‌جهت نیست که میشل فوکو فیلسوف مشهور فرانسوی و نظریه‌پرداز پسامدرنیسم که در بحبوحۀ پیروزی انقلاب اسلامی ایران با سفر به تهران، از نزدیک شاهد وقوع انقلاب بوده است در جایی از جمله «کارل مارکس» که گفته بود «مذهب روح جهان بی‌روح است» استفاده می‌کند و در روزنامه مشهور ایتالیایی «کوریر دلا سرا»  می‌نویسد: «ایران روح یک جهان بی روح است، انقلاب ایران صد سال آینده جهان و غرب را نشان داده است».

از این جهت است که انقلاب اسلامی را باید مبدأ تزلزل مکاتب غربی و شرقی دانست زیرا فروپاشی شوروی و مدل حکومتی که به موزه‌های تاریخ سیاسی پیوست و نیز تضعیف شدید مدرنیته غربی؛ از جمله آثار بی‌بدیل انقلاب اسلامی ایران است که روح تازه‌ای به کالبد نیمه جان جوامع بشری به ویژه جهان اسلام دمید. در تبیین این مهم باید به شکوه اتحاد و انسجام و تعامل بی بدیل قومیتی و مذهبی ایرانی اشاره کرد که با تبعیت از ولی فقیه جامعۀ اسلامی در مواجهه با استبداد پهلوی به پا خواست و این‌گونه با گفتمان اسلام سیاسی طومار ظلم و ستم پهلوی را درهم پیچید.

در این بین خودآگاهی مردم در انقلاب اسلامی ایران در قالب اسلام‌گرایی، غرب‌ستیزی، عدالت‌طلبی، سنت‌گرایی و مبارزه با تجدد غربی، تأکید بر عقلانیت دینی و پیوند دیانت و سیاست، به مبارزه همه جانبه با استبداد پهلوی انجامید و رفته‌رفته ﺩﺭ تاروپود ﺑﺴﻴﺎﺭﻱ ﺍﺯ ﻛﺸﻮﺭﻫﺎﻱ ﻋﺮﺑﻲ ﻭ ﺍﺳــﻼﻣﻲ ﺭﻳﺸﻪ ﺩﻭﺍنید ﻭ ﺳــﻨﮕﺮ ﻣﺤﻜمی ﺍﺯ اسلام‌خواهی در سایۀ وحدت امت اسلامی ﺩﺭ ﻣﻨﻄﻘﻪ ایجاد شد؛ گنجینه‌ای مهم که نویدبخش صدور وحدت‌بخش گفتمان انقلاب اسلامی به دیگر کشورهای اسلامی بود؛ که به تعبیر امام (ره): «صدور این تجربه‏‌ها، جز شکوفه‏هاى پیروزى و استقلال و پیاده شدن احکام اسلام براى ملت‏هاى دربند نیست». 

گفتنی است انقلاب اسلامی ایران با بهره‌گیری از تمدن بزرگ جهانی اسلام، بازگشت به گذشته و سنت را برای حرکت به سوی آینده و تحقق پیشرفت به منصۀ ظهور رساند و این‌چنین به بازتولید بومی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پرداخت؛ این مؤلفۀ راهبردی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران به عنوان نظریۀ راهبردی در کشورهای اسلامی مورد استفاده قرار گرفت و به یک باره جوامع اسلامی با نفی مکاتب غرب و شرق، بازگشت حقیقی به اسلام را در مقولۀ بیداری اسلامی مورد توجه قرار دادند. همچنین تحقق «هویت گرایی» و ایجاد استقلال فکری و نظری در میان مسلمانان، تقریب روز افزون کشورهای اسلامی و رهایی از سرخوردگی امت اسلامی را موجب شد و وابستگی فراگیر جوامع اسلامی را به قدرت‌های غربی قطع کرد، مؤلفه‌ای مهم و کلیدی که جوامع اسلامی را به سوی وحدت فراگیر اسلامی سوق داد و جایگاه کشورهای اسلامی را در عرصه‌های جهانی ارتقا بخشید. حال آنکه مدرنیسم بر تفکیک میان سنت و هویت تأکید می‌کرد.

از سوی دیگر معناگرایی و ترویج فرهنگ اسلام نبوی از جمله مؤلفه‌های راهبردی است که تحت تأثیر پیروزی انقلاب اسلامی در ساحت تقریب مذاهب اسلامی شکل گرفت لذا چرخۀ تأثیرگذاری فرهنگ از غرب به شرق دچار ایستایی و سکون شد و این بار جریان فرهنگ گرایی از سوی جوامع اسلامی به سمت کشورهای غربی روانه شد که آثار آن را می‌توان در موج فزایندۀ اسلام‌گرایی در غرب مشاهده کرد.

همچنین تداوم سنت‌گرایی و فرهنگ گرایی در انقلاب اسلامی ایران که در سایۀ تعامل‌گرایی قومیتی و همزیستی مسالمت‌آمیز اقوام ایرانی محقق شد در عمل به هویت‌یابی دیگر مذاهب اسلامی در قالب وحدت جهان اسلام و تعامل‌گرایی میان مذهبی انجامید که در نهایت تعاملات میان فرهنگی در سطح جهانی رقم خورد و حتی گفت‌وگوهای میان ادیانی در قالب گفت‌وگوی اسلام و مسیحیت، اسلام و یهودیت...آغاز شد؛ حقیقتی انکارناپذیر منبعث از پیروزی انقلاب اسلامی ایران که اعتراف اندیشمندان غربی هم چون «آنه ماری شمیل» و «هانری کربن» را در نیز پی داشته است.

نباید فراموش کرد ضدیت انقلاب اسلامی با آمریکا و مخالفت با پدیدۀ جهانی شدن، موجبات بازگشت به تمدن اسلامی را تقویت کرد؛ لذا تمدن‌گرایی بومی و منطقه‌ای در مقابل تمدن‌گرایی غربی تشدید شد و زمزمه‌های بازگشت جوامع اسلامی به دوران طلایی تمدن اسلامی در امت اسلامی طنین‌انداز شد. با این تفاسیر بهتر می‌توان به عمق نقش آفرینی بی‌بدیل انقلاب اسلامی در ارتقای وحدت امت اسلامی پی برد، دستاوردی مهم و ارزشمند که از مهندسی فرهنگی انقلاب اسلامی ایران نشأت گرفت و زمینه‌ساز ارتباطات میان فرهنگی و تقویت روز افزون وحدت و انسجام امت اسلامی شد.

انتهای پیام/

R1410/P1013197/S4,36,37/CT4

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۰۰۸۰۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفر معنوی حج فرصتی مناسب برای ترویج وحدت جامعه اسلامی است

به گزارش حوزه استان ها خبرگزاری تقریب، فرزاد مخلص‌الائمه در همایش زائران حج تمتع استان مرکزی با اشاره به لزوم توجه به شاخصه‌های وحدت بخش در مراسم معنوی حج، اظهار داشت: تقویت وحدت، توحید، ایمان و تقوا از مهم‌ترین دستاوردهای آئین معنوی حج است که مسلمین باید به آنها توجه ویژه داشته باشند.

وی رمز پیروزی و موفقیت هر ملت، مذهب و دینی را در اتحاد و یکپارچگی دانست و افزود: همانطور که رمز پیروزی ما در انقلاب اسلامی نیز همین بود، امروز نیز آنچه می‌تواند اسلام را از گزند دشمنان مصون بدارد، وحدت و یکپارچگی مسلمین است.

استاندار مرکزی، سفر معنوی حج را فرصتی مناسب برای ترویج وحدت اسلامی توصیف کرد و گفت: حج یک عمل عبادی سیاسی و جز خدا کسی را ندیدن است، دولت همه مقدمات و برنامه‌ریزی‌ها را برای مناسک حج انجام داده و لذا حاجیان بدون نگرانی در این مراسم معنوی حضور می‌یابند و در ایران و عربستان شرایط لازم مهیا شده است.

وی ابراز کرد: جمهوری اسلامی ایران با توجه به نگاه ویژه خود معتقد است حج یک عمل عبادی سیاسی است و دین از سیاست جدا نیست، در این سفر معنوی هیچ امتیاز خاصی برای افراد وجود ندارد بلکه همه با یک پوشش به گرد کعبه طواف می‌کنند و اعمال خود را انجام می‌دهند. ‌

حجت‌الاسلام سیدعلی حسینی امام جمعه موقت اراک نیز با بیان اینکه پیام حج با حضور و همبستگی حاجیان به جهان اسلام و خارج از اسلام مخابره می‌شود، گفت: حجاج بیت‌الله الحرام سفیران کشور، استان و شهر خود هستند، بنابراین باید تلاش کنند همه اعمال را به درستی و شایسته انجام دهند.

وی با اشاره به اینکه برگزار کنندگان مراسم حج در کشور زحمات بسیاری به منظور برگزاری هر چه بهتر این مراسم انجام داده‌اند، اظهار کرد: ضروری است ضمن رعایت فرامین اخلاقی، حلالیت گرفته شود که حج مورد قبول حق واقع شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مسئله فلسطین، چالش مشترک جهان اسلام است
  • سیره و روش امام صادق(ع) تعامل با اهل سنت بود
  • سفر معنوی حج فرصتی مناسب برای ترویج وحدت جامعه اسلامی است
  • امیرعبداللهیان: نقش‌آفرینی دولت‌های مسلمان در بحران غزه در تاریخ ثبت می‌شود
  • چگونگی نقش‌آفرینی دولت‌های مسلمان در برخورد با جنگ غزه در تاریخ ثبت خواهد شد
  • شش پیشنهاد ایران به سران کشور‌های اسلامی در خصوصی رژیم صهیونیستی
  • مصائب فلسطینیان خواهد گذشت، اما چگونگی نقش‌آفرینی دولت‌های مسلمان در تاریخ ثبت می‌شود
  • آغاز نشست سران سازمان همکاری اسلامی در بانجول با حضور امیرعبداللهیان
  • سفر معنوی حج فرصتی مناسب برای ترویج وحدت اسلامی است
  • امام جعفر صادق(ع) بر اتحاد و وحدت امت اسلامی توصیه می‌کردند