Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-27@05:39:20 GMT

مریخِ ایران را با دویدن کشف کنید + عکس

تاریخ انتشار: ۱۸ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۰۸۰۶۰۱

مریخِ ایران را با دویدن کشف کنید + عکس

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، دویدن روی خاک‌های رسوبی چند میلیون ساله و قدم گذاشتن در بیراهه‌هایی که پای کمتر کسی به آن رسیده، آنچنان هیجان‌انگیز است که ۳۰۰ دونده را از سراسر جهان در «دلفین خلیج فارس» گرد هم آورده است.

«داود شیرخانی» که قهرمان بین‌المللی اسکای رانینگ (دو در ارتفاع بالای ۲۰۰۰ متر) است و برای دومین سال پیاپی ماراتن «ژئوپارک تریل قشم» را برگزار می‌کند، درباره‌ی مسابقه دوی طبیعت که انگیزه‌ای شده تا تنها ژئوپارک جهانی ایران نیز بیشتر معرفی شود، گفت: این رویداد برای ایرانی‌ها هم جذاب است چه برسد به خارجی‌ها.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وقتی مسیر مسابقه را طراحی می‌کردیم برای بومی‌ها عجیب بود که این نقاط را نمی‌شناسند، کمتر کسی در جزیره بود که این مسیرها را رفته باشد، چون ماشین‌رو نبود. خیلی‌ها از دسترسی این مسیرها اطلاع نداشتند و این جذاب‌ترین بخش ماجرا است.

وی افزود: مسیر طبیعی این ماراتن برای خارجی‌ها هم خیلی جذاب است. سال پیش دونده‌های خارجی می‌گفتند؛ «انگار در مریخ راه می‌رویم». از حضورشان در این محیط بسیار لذت بردند، طوری که ۶۰ درصدشان بلیت برگشت را کنسل کردند تا دو روز بیشتر بمانند. امیدواریم امسال هم اینطور شود.

شیرخانی ادامه داد: پارسال حدود ۱۹۲ نفر در مسابقه شرکت کردند و امسال بیش از ۲۸۰ نفر ثبت‌نام کرده‌اند و پیش‌بینی می‌شود با متقاضیان و علاقمندانی که از جزایر قشم و هنگام اقدام می‌کنند، ‌تعداد شرکت‌کننده‌ها به ۳۵۰ نفر برسد.

به گفته او، تعداد شرکت‌کنندگان خارجی ماراتن طبیعت قشم به ۱۰ تن رسیده که از اروپا حضور خود را قطعی کرده‌اند و قرار است یک خانم دونده‌ی معروف از انگلستان که نفر دوم اولترا تریل مونبلان است، به همراه نفر ششم دو در آلمان، در این مسابقه شرکت کنند. بنابراین مسابقه هیچ مشکل و محدودیتی حتی برای شرکت‌کنندگان خانم که امسال ۵۰ درصد جمعیت دونده‌ها را شکل داده‌اند، ندارد.

شیرخانی توضیح داد: شعار این مسابقه «با دویدن کشف کن» ‌ است که فلسفه‌ی برگزاری آن را نشان می‌دهد و معنی آن نیز دو در طبیعت و خارج از جاده است. تفاوت امسال با سال پیش هم مطابقت داشتن با استانداردهای جهانی است که زمان زیادی برای آماده‌سازی مسیرها و کسب استاندارد جهانی صرف شد، چون مسیرهای مسابقه‌های بین‌المللی قوانین جهانی دارد که باید رعایت می‌شد. اکنون ژئوپارک تریل اولین مسابقه ایرانی عضو موسسه جهانی تریل رانینگ «ITRA» و از جمله مسابقه‌های دارای امتیاز ورودی به اولترا تریل مونبلان UTMB است. حضور در این مسابقه مطرح دنیا به ۶ امتیاز مورد تایید ITRA نیاز دارد که باید آن را از مسابقه های استاندارد کسب کرد، ژئوپارک تریل که شرکت در ۳۰ کیلومتر آن یک امتیاز و ۶۰ کیلومتر آن ۳ امتیاز دارد، از آن جمله است.

برگزارکننده ژئوپارک تریل قشم در ادامه به تاخیری که در صدور مجوز این رویداد در هر دو دور صورت گرفته و بر جذب اسپانسر و شرکت‌کنندگان بیشتر از سراسر جهان تاثیر گذاشته است، اشاره کرد و افزود: هرچند که ژئوپارک قشم کمال همکاری را با این رویداد داشته و با آن همسو بود، اما متاسفانه سازمان منطقه آزاد قشم هر بار مجوزها را با تاخیر صادر کرده. سال پیش، سه هفته مانده به آغاز ماراتن مجوز صادر شد. امیدوار بودیم امسال از شش ماه قبل این مجوز را بدهند، به هر حال حضور در چنین مسابقه‌ای به برنامه‌ریزی، ذخیره زمان و هزینه نیاز دارد، این کار برای ما ایرانی‌ها سخت است، چه برسد به خارجی‌ها، ولی متاسفانه امسال هم یک ماه مانده به مسابقه، مجوز را دادند. ما در جریان هماهنگی‌ها با تغییر ناگهانی مدیر ژئوپارک روبرو شدیم. علاوه‌بر این سازمان منطقه آزاد قشم هم اعلام کرد که مشکل مالی دارد.

شیرخانی با بیان این‌که به خاطر تاخیر ایجاد شده در صدور مجوز، در جذب اسپانسر موفق نبودیم، گفت: جذب اسپانسر نه تنها زمان می‌خواهد، بلکه به روابط خاص هم نیاز دارد، ما هم که بیزنس‌من نیستیم. از طرفی دویدن خیلی موضوع جذابی نیست و معمولا اسپانسرها ترجیح می‌دهند کارهایی را که تماشاچی‌های بیشتر دارند، بپذیرند.

وی ادامه داد: برای این‌که هزینه آمد و شد شرکت‌کنندگان و همراهان آن‌ها در مسیر قشم آسان شود، از سه هفته‌ی پیش هواپیمایی را برای تاریخ نزدیک به مسابقه، با هزینه شخصی چارتر کردیم. اقامت شرکت‌کننده‌ها را هم در روستاهای جزیره قرار دادیم و بومگردی‌ها را به کار گرفتیم تا جامعه محلی نیز از این رویداد منتفع شوند. تمام خانه‌های بومگردی پُر شده و هیچ جالی خالی همزمان با این مسابقه در روستاهای قشم وجود ندارد.

شیرخانی اضافه کرد: رنکینگ جهانی ژئوپارک تریل قشم، انگیزه‌ای قوی برای دوندگان برتر دنیا به منظور کسب امتیاز ورودی به مسابقه‌های بزرگتر به شمار می‌آید. اتفاقی که باعث شد دو دونده معتبر جهانی امسال جذب ژئوپارک تریل قشم شوند. البته این مسابقه ظرفیت حضور یک هزار نفر دونده را دارد، اما متاسفانه اقامتگاه‌های جزیره این ظرفیت را ندارند. تاکید می‌کنم؛ «ژئوپارک تریل قشم» فقط یک مسابقه نیست، چون برای حاشیه آن، کارگاه آموزشی، موسیقی محلی، یوگا و بازدید از آثار طبیعی جزیره در نظر گرفته شده است.

وی با اشاره به همزمانی این رویداد با جشن ثبت جهانی ژئوپارک قشم که به خاطر انصراف مهمانان شبکه جهانی ژئوپارک‌های یونسکو تحت تاثیر تظاهرات اخیر ایران، کنسل شد، گفت: خیلی جذاب‌تر بود که نمایندگان یونسکو همزمان با این مسابقه در جزیره حضور می‌داشتند، چون از این ظرفیت می‌شد برای جذب افرادی که ذهنیتی از ایران ندارند، استفاده کرد. البته شرکت‌کنندگان این مسابقه اصلا درگیر این مسائل نبودند، حتی نپرسیدند اوضاع اینجا چطور است.

شیرخانی درباره علت انتخاب قشم، توضیح داد: این جزیره دردسرهای دولتی کمتری برای هماهنگی و البته دریافت ویزا دارد. ضمن این‌که ژئوپارک مستقل عمل می‌کند و به هماهنگی با نهادی متعدد نیاز ندارد. درحالی‌که اگر این رویداد در هر شهر یا منطقه دیگری برگزار می‌شد، هماهنگی با سازمان‌ها و وزارتخانه‌های متعدد، بزرگترین مانع بود.

ژئوپارک تریل قشم پنج‌شنبه ۱۹ بهمن‌ماه با رقابت بیش از ۳۵۰ دونده از ایران و کشورهای دیگر در جاده‌های تاریخی فراموش‌شده، دره‌ها و تنگه‌های رسوبی چند میلیون ساله و آبگیرهای جزیره‌ی اسرارآمیز قشم برگزار می‌شود.

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۰۸۰۶۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف گاز متان در سیاره مریخ

مریخ‌نورد «کنجکاوی» ناسا ردپای گاز متان را در سیاره سرخ یافته و دانشمندان را یک گام به کشف حیات بیگانه نزدیک‌تر کرده است.

به گزارش ایسنا، ناسا گازی را در مریخ شناسایی کرده که توسط موجودات زنده روی زمین تولید می‌شود و با این کشف، دانشمندان را درباره ذخایر پنهانی سیاره گیج کرده است.

به نقل از دیلی میل، مریخ‌نورد «کنجکاوی»(Curiosity) یک جریان ثابت را از متان شناسایی کرد که از «دهانه گیل»(Gale Crater) در زمان‌های متفاوتی از روز ظاهر می‌شد و به صورت فصلی در نوسان بود. این جریان گاهی اوقات به ۴۰ برابر بیشتر از حد معمول می‌رسید.

اگرچه ناسا هنوز حیات را در مریخ پیدا نکرده است اما دانشمندان این آژانس فضایی معتقدند منبع آن از اعماق سیاره می‌آید.

نظر دانشمندان این است که متان می‌تواند زیر نمک جامد قرار بگیرد و تنها زمانی از آن خارج شود که دما در مریخ افزایش یابد یا این که کنجکاوی روی پوسته مریخ بچرخد و آن را بشکافد. این مولکول ساده که از یک اتم کربن و چهار اتم هیدروژن تشکیل شده است، روی زمین معمولا نشانه حیات است. حیوانات هنگام هضم غذا گاز متان تولید می‌کنند.

مریخ‌نورد کنجکاوی ناسا از سال ۲۰۱۲ روی سطح مریخ پرسه می‌زند و در همه این مدت، گیج‌کننده‌ترین چیزی که پیدا کرده، جریان ثابت متان بوده است که از دهانه گیل می‌آید.

یک قسمت از دهانه گیل که از آن متان بیرون می‌آمد، تنها نقطه از این سیاره بود که کنجکاوی در آن گاز را شناسایی کرده است اما کنجکاوی هیچ نشانه مشخصی را از وجود حیات در مریخ ندیده است؛ برای مثال، یک گاو یا افرادی که فقط مقدار زیادی کلم بخورند.

دانشمندان طی بررسی‌های آزمایشگاهی در شرایط مشابه خاک مریخ توانستند آنچه را که ممکن است اتفاق بیفتد، شبیه‌سازی کنند. طی این مدت طولانی، نمک‌ها از اعماق زیر سطح سنگی و غبارآلود سیاره بیرون می‌آیند.

این نمک‌ها که پرکلرات نام دارند، در مریخ به وفور یافت می‌شوند. پرکلرات‌ها سمی هستند و در یخی که زیر سطح سیاره به دام افتاده است، به صورت فراوان وجود دارند.

یخ به تدریج تبخیر می‌شود و با عبور بخار نمک از میان رگولیت، مقداری از آن را به جا می‌گذارد. وقتی مقدار کافی از این نمک‌ها در رگولیت جمع می‌شوند، نوعی پوسته را تشکیل می‌دهند که به شن و ماسه یا دانه‌های قهوه شباهت دارد.

دانشمندان این پژوهش جدید نوشتند: روی مریخ، چنین فرآیندی می‌تواند به طور طبیعی طی یک دوره زمانی طولانی در مناطق کم‌عمق همیشه منجمد اتفاق بیفتد و ممکن است نمک در لایه بالایی جمع شود.

در همان زمان که بخار نمک بیرون می‌آید، متان نیز منتشر می‌شود. منبع این انتشار هنوز ناشناخته است. این منبع می‌تواند ناشی از موجودات زنده یا ناشی از فرآیندهای زمین‌شناسی زیر سطح سیاره باشد که هنوز برای دانشمندان نامرئی هستند.

در هر حال، این متان از هر کجا که بیاید، زیر پوسته نمک به دام می‌افتد.

دانشمندان با پمپاژ غلظت‌های متفاوتی از پرکلرات به رگولیت شبیه‌سازی‌شده مریخ دریافتند که سه تا ۱۳ روز زمان برای تشکیل شدن این پوسته نفوذناپذیر کافی است. برای ایجاد یک پوسته نمک جامد نیز به غلظت پنج تا ۱۰ درصد پرکلرات نیاز بود.

دانشمندان گاز نئون را به عنوان جایگزین متان به زیر پوسته پمپاژ کردند و دریافتند این لایه آن قدر قوی است که گاز زیر آن به دام بیفتد اما هنگامی که دمای سیاره در زمان‌های خاصی از روز یا فصول خاصی افزایش می‌یابد، این پوسته می‌شکند و متان را بیرون می‌فرستد.

آن زمان بود که مریخ‌نورد کنجکاوی، متان را در هوا تشخیص داد.

فقط دما نیست که می‌تواند پوسته را بشکند. پژوهشگران نوشتند: پوسته احتمالا حدود دو سانتی‌متر ضخامت دارد که کمی کمتر از یک اینچ است و کنجکاوی به اندازه‌ای سنگین است که بتواند هنگام حرکت کردن آن را بشکند.

این پژوهش در مجله «JGR Planets» به چاپ رسید.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • برگزاری مسابقه«سنتز سبز نانوذرات نقره به کمک عصاره لیمو»
  • گل‌به‌خودی مانع‌ اولین کلیت شیت آرشا!
  • دلیل محرومیت چی‌چی اوغلو از المپیک؛ آنتونیو کوتاه می‌آید؟
  • اقبال بازارهای جهانی به محصولات دانش‌بنیان ایران
  • رسولی: به اندازه فوتسالیست‌ها به ورزش‌های دیگر که پرچم ایران را بالا می‌برند توجه شود +فیلم
  • حسین رسولی: در رنکینگ المپیک از سهمیه دور می‌شوم 
  • تایلند 3 عراق 2، هفتمین صعود متوالی به جام جهانی
  • تایلند 3 عراق 2: صعود به جام جهانی با بازگشت شیرین
  • کشف گاز متان در سیاره مریخ
  • سه، دو ، یک «آشپز شو»