Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت الاسلام والمسلمین سید ابوالفضل موسویان، عضو هئیت علمی دانشگاه مفید در گفت و گو با خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا) درپاسخ به این سوال که قرآن چه عواملی را در گسترش آسیب های اجتماعی موثر می داند، گفت: قرآن نقش جامعه را در به وجود آمدن آسیب های اجتماعی بی تاثیر نمی داند؛ بعضی  اوقات وقتی به افراد  گفته می شود که چرا این کار را انجام می دهید؟ می گویند گذشتگان ما این کارها را انجام داده اند؛ یعنی استادشان کسانی هستند که در گذشته زندگی می کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به واقع به شکلی کور کورانه از پیشینیان جامعه تقلید می کنند. مثلا در مورد فرزند نوح نقل شده است که دوستان ناباب موجب به هلاکت رساندن او شدند. عوامل مختلفی در به وجود آمدن آسیب های اجتماعی نقش دارند که تقلیدهای کورکورانه از اطرافیان یکی از مهمترین عوامل در شکل گیری آسیب های اجتماعی به حساب می آید.

مدیر گروه علوم و معارف دانشگاه مفید ادامه داد: گاهی هم غرایض انسانی در به وجود آمدن آسیب های اجتماعی می توانند نقش داشته باشند؛ مثلا خداوند می فرماید ما انسان را عجول آفریدیم. صفت هایی مانند عجول بودن و در بعضی از مواقع یاس و نا امید شدن انسان را خداوند در وجود انسان نهاده است که این صفت ها می تواند منشا برخی از آسیب ها اجتماعی باشد. البته زمانی که در قرآن چنین صفاتی را خداوند برای انسان برمی شمارد و می گوید ما انسان را اینگونه آفریدیم؛ این بدان معنا است که انسان در جهت تربیت و رشد خود کار کند.

این استاد دانشگاه با اشاره به این موضوع که خداوند  شیطان را هم آفرید تا در جهت رشد و شکوفایی انسان، نقش اساسی ایفا کند و تصریح کرد: به همین خاطر است که زمانی انسان به درجات عالی می رسد که در جهت برخوردهایی که شیطان با او دارد به مقابله با شیطان بپردازد. اگر مقابله با شیطان وجود نداشته باشد و خود به خود افراد جامعه به سمت خوبی گرایش داشته باشند و هیچ کسی به سمت انحراف و کجی گرایش نداشته باشد؛ در این زمان معلوم نمی شود که انسان این صفات را با تلاش و کوشش خود کسب کرده و به کمالات رسیده است یا از ابتدا و به طور طبیعی به این  درجات رسیده است؟ در مورد ملائکه، باید بگوئیم که هر کدام دارای مقام و شان معلومی هستند و اینگونه نیست که رشد و کمالی که در انسان ها وجود دارد در آنها هم وجود داشته باشد.

موسویان بیان کرد: خداوند صفات مختلفی را در وجود انسان قرار داده است؛ از یک جهت انسان را ضعیف آفریده تا این ضعف ها را با تلاش ها و جدیت هایی که دارد به قوت تبدیل کند؛ در اینجا است که نقش مربیان در جهت تربیت انسان بروز می کند که این نقش می تواند نقش ویژه ای در جهت تعلیم و تربیت افراد محسوب شود. کسانی که در جامعه، مربی هستند اگر درست تلاش نکنند نمی توانند انسان را با ابعاد وجودی اش آشنا کنند.

اینگونه است که آسیب های اجتماعی می تواند همه جامعه را بگیرد 

عضو هئیت علمی دانشگاه مفی مسائل فردی و اجتماعی را در به وجود آمدن آسیب های اجتماعی تاثیر گذار دانست و اظهار کرد: چون قرآن و ادیان الهی معمولا از تربیت فرد شروع می کنند بر این اصل متکی هستند که اگر انسان که به طور طبیعی ساخته شوند؛ طبیعتا جامعه هم ساخته می شود. قرآن می گوید: مردم باید بدانند که فقط خوب بودن خودشان کافی نیست و صرفا اگر خودشان خوب باشند دلیل نمی شود که دیگر مشکلی برای آنها پیش نیاید. خداوند می فرماید: یکی از مسائلی که موجب به وجود آمدن منشا فتنه در جامعه می شود، ظلم است. ظلم می تواند مشکلاتی را برای جامعه درست کند که حتی آنهایی که هیچ گونه ظلمی نسبت به دیگران نکرده اند، تحت تاثیر مشکلات ناشی از آن قرار گیرند. همین طور خداوند می فرماید: از فتنه ای  پرهیز کنید که فقط به ظالمین نمی رسد؛ بلکه دامن همه را می گیرد؛ اینگونه است که آسیب های اجتماعی می تواند همه جامعه را بگیرد.

وی تصریح کرد: در برخی از روایات آمده است که، اگر کسی مخفیانه گناهی انجام بدهد، برای دیگران تکلیفی نیست و دیگران نباید گناه فرد را در ملاء آشکار کنند. به واقع اگر کسی گناهی را از کسی دید آشکار و افشا کند خود دچار گناه شده است. اما برخی مسائل است که باید درصدد رفع آن بر آمد. اگر احساس شود که ظلمی صورت می گیرد در مقابل ظلم نباید جامعه بی تفاوت باشد. اگر بی تفاوت بود این ظلم گریبان او را هم خواهد گرفت. وقتی آسیب های اجتماعی فراگیر شود، حتی کسانی که خوب بوده اند و حقوق دیگران را هم رعایت کردند و ظلمی نکردند، عذاب الهی دامن گیر آنها هم خواهد شد. برخی از گناهان، معصیت ها و خلاف ها آسیب هایی هستند که جنبه عمومی دارند؛ که قرآن در مورد اینها تاکید دارد که همه باید نسبت به آن حساس باشند و توجه نشان دهند.

در درجه اول ما باید آسیب های اجتماعی را شناسایی کنیم

موسویان، در پاسخ به این سوال که افراد جامعه چگونه می توانند آسیب هایی اجتماعی که مغایر با سنت، قرآن و دین است را شناسایی کند ودر جهت مقابله با آن اهتمام داشته باشند، گفت: در درجه اول ما باید آسیب های اجتماعی را شناسایی کنیم. یکی از مشکلاتی که امروزه ما به طور جدی با آن مواجه هستیم فاصله نسل ها است. الان به گونه ای است که نسل جدید نسل قدیم را و نسل قدیم نسل جدید را نمی شناسد؛ هیچ یک از این نسل ها نمی دانند که خواسته های آنها چه خواسته هایی است. اکنون این مشکلی است که جامعه ما را در بر گرفته است و می تواند برای کسانی که درجهت تربیت افراد کار می کنند مشکل ایجاد کند. اکنون پدر و مادرها نمی دانند که مسائلی که امروزه فرزندانشان با آن مواجه هستند چه مسائلی است و خواسته های فرزندانشان چیست. پدر مادر وقتی نمی دانند تکیه کردن روی مسائلی که برای فرزندان آنها اهمیت زیادی ندارد موجب به انحراف کشیده شدن آنها می شود. امروزه جوان ها تمایلی به حرف شنوی از پدر و مادر و برخی از بزرگترها را ندارند؛ دلیل آن هم این است که پدر مادر نمی داند نسل جدید چه می گوید و چه می خواهد؟ اگر ما با این مسائل آشنا شویم می توانیم در جهت شناسایی آسیب هایی که متوجه جوان است گام برداریم و برای هدایت و راهنمایی او تلاش کنیم.

عمل به فضائل اخلاقی نیک/ نمی توان با ادعا مردم را با مسائل دینی آشنا کنیم

مدیر گروه علوم و معارف دانشگاه مفید با توضیح این مسئله که اولین چیزی که در دستورات دینی ما به آن اشاره شده است عمل به فضائل اخلاقی نیک می باشد، گفت: اولین چیزی که در دستورات دینی ما به آن اشاره شده است عمل به فضائل اخلاقی نیک است. امام صادق می فرمایند: مردم را با عمل خودتان به اسلام دعوت کنید. ما باید با عمل خود مردم را به راه راست دعوت کنیم؛ نمی توانیم با ادعا مردم را با مسائل دینی آشنا کنیم. جامعه ما متاسفانه دچار یک سری آسیب های جدی شده است. مردم ما اعتمادشان نسبت به برخی از افرادی که در جامعه پستی را در تصدی دارند، کم شده است. وقتی چنین وضعیتی پیش می آید نمی شود از مردم توقع داشت که از تجربیات و سخن بزرگترها استفاده کند. در درجه اول باید این مسئله را درست کنیم؛ به صورت جدی باید یک خانه تکانی در سیستم اداری کشور و نظاممان به وجود بیاید. متخلفین و کسانی که به باورهای مردم و اعتماد مردم لطمه می زنند؛ باید به صورت جدی با آنها برخورد شود.

        

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۱۴۸۴۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بقاع متبرکه همچون مساجد انسان‌سازی می کنند

مکان‌ها از دو جهت اهمیت دارند، نخست آنکه هر مکانی بُعد اجتماعی دارد و این بدان معناست که می‌توان مکان را پلی ارتباطی میان افراد و جامعه دانست. نقش مکان‌ها در تعاملات اجتماعی و فراهم آوردن محلی برای ارتباط افراد با یکدیگر است. چراکه ابعاد محیط اجتماعی بر یکدیگر تأثیر می‌گذارد و رابطه متقابل معناداری را ایجاد می‌کند. تمدن نوین اسلامی بر خلاف تمدن‌های رایج و مادی جهان رنگ و بویی از آموزه‌های وحیانی و دینی را در خود جای نداده‌اند، دارای ارکان و فاکتورهای طلایی و ممتازی است که ضامن بقا و سعادت زندگی مادی و اخروی است. مساجد، مکان‌های مقدس و بقاع متبرکه نیز در بٌعد اجتماعی از همین الگو پیروی می‌کنند.

مسجد، امامزادگان و بقاع متبرکه به عنوان جایگاه عبادت مسلمانان، از مهم‌ترین نهادهای جامعه اسلامی با کارکردی چند منظوره به شمار می‌آید و همواره در طول تاریخ اسلام نقشی بنیادین و اصلی ایفا نموده است. در پیروزی انقلاب اسلامی، این اماکن مقدس به عنوان پایگاه اصلی انقلاب نقش آفرینی کرد و امروز هم می‌تواند در کانون تحولات اسلامی قرار بگیرد.

حجت‌الاسلام عبدالله هادیان در این خصوص اظهار کرد: وجود امامزادگان در ایران بُعد تاریخی و مذهبی عمیقی دارد؛ آنها پیشینه تاریخی دارند و بر اساس گفته‌های بزرگان شیعه ناب بودن مردم ایران به برکت همین امامزادگان است.

وی با تأکید بر اینکه مردم ایران هیچ وقت مشرک نبودند، ادامه داد: شرک به عنوان انحرافی بزرگ هست که در کتاب مقدس قرآن از آن به عنوان ظلم عظیم یاد شده و انجام آن توسط برخی افراد اشتباه استراتژیکی است که آینده را تحت شعاع قرار می‌دهد؛ ثمره مشرک نبودن مردم ایران همین هست که خداوند متعال کشور را به نور وجود امامزادگان متبرک می‌کند.

استاد حوزه و مبلغ دینی تصریح کرد: عقاید شیعه با عمل خود شیعیان و همچنین شهادت مظلومانه و پرمعنا ائمه و امامزادگان باعث حفظ اعتقادات قوی مردم ایران شده است. وجود مبارک امام رضا (ع) ایران را مرکز شیعه کرد؛ بعد از حضور بابرکت و مناظرات علمی ایشان که علم اسلام را جهانی کرد، دیگر شیعه چند شاخه نمی‌شد و همه شیعه ۱۲ امامی شدند.

وی عنوان کرد: در غزه نیز شایعه‌سازی بسیاری در رسانه‌ها منتشر شده که ایران به اسرائیل کمک می‌کند ولی تاکنون حدود ۱۰ هزار کودک در غزه شهید شده و دنیا تکان خورده که چرا این کودکان مظلومانه کشته می‌شوند؛ شهادت به چراغ راهی برای استحکام عقاید شیعیان تبدیل شده است. وقتی علم امامت و اهل بیت (ع) جهانی شد، مرکز سوال برای همه دنیا ایجاد شد که چرا امامزادگان به شهادت می‌رسند و آن زمان مردم به سمت آنها حرکت کردند و حتی در کنار امامزادگان خانه سازی شد.

هادیان با اشاره به اینکه به امام رضا (ع) لقب عالم آل محمد داده شد، افزود: در حال حاضر کنار حرم حضرت معصومه (س) شهر قم نیز به مرکز تحقیقات دینی تبدیل شده و از همه دنیا به آنجا مراجعه و به سراسر دنیا علم اهل بیت (ع) را صادر می‌کنند؛ بقعه حضرت عبدالعظیم حسنی در تهران که از محدثین اهل بیت (ع) بوده یا امامزاده سلطان علی بن محمدباقر در اصفهان و مشهد اردهال و مشابه آن در کشور زیاد هست که بقاع متبرکه امامزادگان مرکزی برای گرفتن حاجات مردم تبدیل شده است.

این استاد حوزه علمیه با اشاره به جایگاه ویژه معنوی امامزادگان گفت: این ظرفیت فرهنگی و معنوی می‌تواند به عنوان مراکزی باشد که اوقاف روی آنها سرمایه‌گذاری کند؛ بقاع متبرک امامزادگان انرژی مثبت تولید و همچون مساجد انسان‌سازی می‌کنند.

وی با اشاره به آیه (وَ لا تَحسَبَنَّ الَّذینَ قُتِلوا فی سَبیلِ اللَّهِ اَمواتًا بَل اَحیاء) سوره آل عمران گفت: افرادی که در راه خدا شهید شدند، اموات نیستند آنها احیا هستند و در نزد پروردگار رزق و روزی می‌خورند که رزق آنها دنیایی نیست؛ بقاع متبرکه اماکن زنده و پویا است و از نظر معنوی مأمن مردم است.

هادیان با اشاره به اینکه نیازهای مردم در مساجد و بقاع متبرکه باید برطرف شود، عنوان کرد: با پرداخت تسهیلات ازدواج، اشتغالزایی و فرزندآوری یا فرهنگ‌سازی، فعالیت‌های اقتصادی، گفتمان‌سازی و برگزاری مراسمات ویژه در بقاع همچنان پناه بودن امامزادگان تقویت می‌شود؛ از خاصیت مأمن بودن برای حل مشکلات جامعه باید بهره‌مند شد.

منبع: خبرگزاری مهر

دیگر خبرها

  • ارزش‌های اخلاقی و تکالیف الهی تنها مختص به افعال خارجی نیست
  • بی حجابی و بدحجابی به استحکام خانواده‌ها آسیب می‌زند
  • اوج اخلاق اجتماعی غربی «دیگرخواهی» است
  • بررسی مسائل و مشکلات کوی امام علی(ع) اراک
  • لزوم هوشیاری در برابر جنگ رسانه / جوانان را با قهرمانان دینی وملی آشنا کنید
  • عمده‌ترین تخلف روانشناسان دارای پروانه عدم رعایت تعرفه ‌هاست
  • پاسخ به مسائل دینی با هوش مصنوعی ممکن نیست
  • افزایش شور و نشاط اجتماعی در سطح جامعه اعتیاد را کاهش می‌دهد
  • بقاع متبرکه همچون مساجد انسان‌سازی می کنند
  • نقش مردم در همراهی با پلیس در طرح عفاف و حجاب برجسته است