Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-07@16:30:06 GMT

روزگار کساد روغن‌ فروش

تاریخ انتشار: ۲۴ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۱۷۱۶۱۹

روزگار کساد روغن‌ فروش

شهرضا- وقتی از خانه‌ها و خیابان‌های مدرن و مجلل امروزی شهر فاصله بگیریم و قدم در کوچه پس کوچه‌های قدیمی آن بگذاریم، ساختمان‌های کاهگی و درهای چوبی و پله‌های سنگی تزیین شده‌ای را می‌بینیم که ناخودآگاه ما را سوار بر موج خاطرات، همسفر تاریخ می‌کند و به سفری در دل زمان می‌برد.

به گزارش خبرنگار ایمنا از شهرستان شهرضا، هر صبح تا شام در خیابان و کوچه پس کوچه‌های شهر رفت و آمد می‌کنیم، اما غافلیم از آنکه، آنچه امروز می‌بینیم، دیرینه‌ای دارد به درازای تاریخ.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گاه آن قدر گرم زندگی روزمره و مشکلاتش می‌شویم که فراموش می‌کنیم ما تنها انسان‌هایی نیستیم که قدم بر صفحه خاک نهادیم و پیش از ما نیز گردش روزگار وجود داشته و اسلاف بشر همچون ما، در این جهان زیسته‌اند و از خود یادگارهایی بر جا نهاده‌اند.

«باغملی» را همه شهرضایی‌ها می‌شناسند، منطقه‌ای در میان شهر که صندوقچه‌ای ارزشمند از مهمترین آثار و ابنیه تاریخی، شیوه‌های داد و ستد و معاشرت سنتی است، اما یکی از مهمترین جاذبه‌های این بخش از شهر، وجود اصناف و مشاغلی است که شاید امروز کمتر کسی حتی نامی از آن‌ها شنیده باشد.

در یکی از کوچه پس کوچه‌های همین منطقه به نام کوچه «جهودها» و در مجاورت کوی قندیل سازها، عمارتی کاهگی وجود دارد که در آن صنعتی ۳۰۰ ساله، همچنان پابرجاست. بنایی به ظاهر ساده و ساکت که در اندرونش غوغایی برپاست.

اینجا خبری از تکنولوژی مدرن نیست و هنوز زور بازوی استادان و تلاش شاگردان است که چرخ کارگاه را می‌چرخاند. کارگاهی که ظاهر کهنه‌اش حکایت از پیشینه پر رونقش دارد. در و دیوارش سیاه و قهوه‌ای شده، اما دل استادکاران و شاگردانش که روزی حلال می‌جویند، چون دُری در صدف می‌درخشد.

دانه‌های روغنی را به این کارگاه می‌آورند و دستان پینه بسته استاد و شاگرد عصاری، گرد و غبار از دانه‌ها می‌شوید و سپس با استفاده از غربال تمیز می‌کنند تا ناخالصی‌ها گرفته شود و مهیای مراحل بعدی روغن‌گیری شود.

دانه‌های غربال شده، ساییده می‌شوند تا به خوبی نرم شود و سپس دانه‌های ساییده شده را در زیر چرخ بزرگ عصاری می‌ریزند و به آن آب اضافه می‌کنند تا خمیری به نام «گُله» تولید شود.

چرخ عصاری که در این کارگاه به روشی کاملا سنتی کار می‌کند، سنگی است بزرگ که در میله‌ آهنی کوتاهی به مرکز آن و از سوی دیگر به موتور کوچکی در زیر سنگ عصاری متصل بوده که شاید یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های این کارگاه با گذشته آن است که پیش از این سنگ عصاری به وسیله حیواناتی نظیر اسب و قاطر می‌چرخیده و اکنون نیروی موتور جایگزین آن شده است.

دستان زحمتکش عصاران خمیر تولید شده را در قالب‌هایی که زیر و روی آن‌ها با کاه پوشیده شده می‌ریزند تا به هم نچسبند و بعد آن‌ها را در «تِلُوه» می‌گذارند و بوسیله «کارماله» بر روی آن‌ها فشار وارد می‌کنند و این کار باعث خروج روغن از دانه‌ها می‌شود.

حتی فشاری که بر قالب‌ها وارد می‌شود نیز به روشی کاملا سنتی و بدون استفاده از دستگاه‌های مدرن است؛ استادان و شاگردان بر روی تیر بزرگی می‌ایستند و به این وسیله بر قالب محتوی دانه‌های روغنی فشار وارد می‌کنند.

اما بی مهری ایام، رفته رفته چراغ کارگاهی که روزگاری روغنش روشنی بخش هر محفل و برزنی بوده است را به خاموشی می‌گراید و اگر این گونه بماند در آینده نه چندان دور باید حسرت از دست دادن صنعتی را بخوریم که اگر در برابر تندباد روزگار ایستاد، اما بی‌مهری، فروغش را بی‌نشان کرد.

مرتضی یزدانی، کارشناس تاریخ با ابراز گلایه‌مندی از بی‌توجهی و عدم حمایت از این گونه مشاغل می‌گوید: در حدود یک قرن اخیر ۱۳ عصارخانه از مجموع ۱۷ عصارخانه اصفهان تعطیل شده و از میان چهار عصارخانه شهرضا، امروز تنها چراغ «عصارخانه بی‌طرف» روشن است که آن هم در تند باد روزگار رو به خاموشی است.

وی از دوران پررونق صنعت عصاری در شهرضا و دیگر شهرهای ایران یادی می‌کند و می افزاید: روغن به دست آمده در این کارگاه‌ها روشنی بخش هر خانه، مغازه و معبری بوده است، اما امروز به دلیل معضلات مالی و عدم صرفه اقتصادی حتی چراغ همین مکان‌ها هم در حال خاموش شدن است.

کارشناس تاریخ می‌گوید: اگرچه تولیدات این گونه کارگاه‌ها مصرف چندانی در زندگی روزمره ندارند، اما محیط کارگاه بستر مناسبی برای جذب توریست به شهرستان است.

گزارش از: عباس صادقی، خبرنگار سرویس شهرستان ایمنا

منبع: ایمنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۱۷۱۶۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اطلاعیه قطعی گاز در بخشی از شهر کرج

شرکت گاز استان البرز در نظر دارد به منظور توسعه شبکه، گاز شهری قسمتی از کرج را در روز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ قطع نماید. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از  روابط عمومی شرکت گاز استان البرز،  این شرکت در نظر دارد نسبت به قطع گاز شهری قسمتی از کرج به آدرس حد فاصل میان خیابان برغان و شریعتی و حد فاصل خیابان چالوس تا کوچه مهارج کوچه های ناهید، مهرگان، گندم بخش شمالی، دانش، لاله، کرمی،گنجی، حافظ،گلشن، مدرسه مهاجر، عارف، هما، و فرعی های منشعب در روز چهار شنبه 19 اردیبهشت 1403 از ساعت 8 تا 16 قطع نماید.  

از ساکنین محترم درخواست می گردد تمهیدات لازم را پیش بینی نمایند. بدیهی است پس از پایان عملیات نسبت به وصل مجدد گاز مشترکین اقدام لازم معمول خواهد گردید.

 شایان ذکر است به منظور رعایت کامل مسائل ایمنی در زمان وصل گاز حضور ساکنان در محل سکونت الزامی است. در صورت نیاز، مشترکین می توانند با شماره تلفن 194 مرکز امداد گازرسانی تماس حاصل نمایند.

انتهای پیام/

 

دیگر خبرها

  • آیین رونمایی از کتاب عکس «مشهد در روزگار انقلاب»
  • ترنم دانه‌های باران بر شهر سنندج
  • (ویدیو) طرز تهیه نان پیده ترکی، یک نان خوشمزه برای صبحانه
  • برنج و روغن شامل ارز ترجیجی شد
  • این دو کالای اساسی مشمول ارز ترجیجی شد
  • ۲ کالای اساسی برنج و روغن مشمول ارز ترجیجی شد
  • بازگشت برنج و روغن به لیست کالاهای مشمول ارز ترجیحی
  • برنج و روغن به لیست کالاهای مشمول ارز ترجیحی برگشت
  • اطلاعیه قطعی گاز در بخشی از شهر کرج
  • روزگار سپری شده اسکناس ایرانی