Web Analytics Made Easy - Statcounter

ساعت24-نرخ تبدیل هردلار آمریکا به ریال ایران از آبان ماه امسال با شتاب بالا و قابل اعتنایی مواجه شد و بازارارز را با توفان مواجه کرد. در این چندماه تازه سپری شده قیمت هردلار آمریکا از حدود 3800 تومان به نزدیکی 5000تومان رسیده است.

می توان با یک عمل ریاضی ساده به این نتیجه رسید که نرخ سود دلار درکمتر از نیم سال به طور متوسط 25 درصد بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این سودبالا به اضافه قدرت نقدشوندگی قابل توجه دلار در بازار و البته تثبیت دستوری نرخ بهره بانکی در  بازار ارز را برای دارندگان نقدینگی جذاب کرده است. از سوی دیگر خانوارهای ایرانی نیز برای روزمبادا و اینکه به هرحال  این بازار برای حفظ قدرت خرید پولشان کاراتر است اقدام به ورود به این بازار کرده اند. قیمت دلار در بازار ارز ایران به همین دلیل شاهد فزاینده شدن نرخ بود  تااینکه دیروز و مطابق رفتار سنتی دولتها بازار به خشونت گرایید. بانک مرکزی و سایر نهادهای قدرت نشان دادند راهی جز استفاده از نیروی  پلیس و قاضی و ماموران مالیات متوسل شدندرا نمی شناسند و حالا بازار در سکوت و سکون به سر می برد. در باره دلایل شتابان شدن نرخ ارز در بازار اظهارات گوناگون و متفاوتی را از طرف اقتصاددانان ، کارشناسان و فعالان اقتصادی و صنعتی شاهد بوده ایم. در میان این داوری ها صریحترین داوری را دکتر محمد طبیبیان اقتصاددان ایرانی دارد . او باوردار نرخ رشد شتابان نقدینگی در سالهای اخیر از دلیل اصلی نرخ رشدتبدیل دلار به ریال داشته است و برای درمان قطعی نوسان های شدید باید نرخ رشد نقدینگی مهار شود .معنای سخن این اقتصاددان به زبان ساده تر د ر پیام وی به شبهه های یک نماینده مجلس اشکار است. آنجا که خطاب به قاضی پور می نویسد آن موقع که در مجلس خرج اضافی می تراشیدید باید به این فکر می بودید که پیامدهای آن در بازارهای دیگر چه خواهدبود د. اما نادر قاضی پور نماینده مجلس توییت کرده است که نرخ شتابان دلار به ریال ممکن است همان بلایی که برسر آلنده در شیلی آورد را برسردولت روحانی نیزبیاورد. اما یک اقتصاددان نهادگرا که از قضا حقوق بگیر دولت نیز استهست  و در یک نهاد پژوهشی کار می کند دلیل افزایش نرخ ارز را توزیع نابرابر درآمد و ثروت در ایران دانسته است. او برای اینکه دلاردر بازار آرام گیرد روش مرداول سیاست در عربستان را پیشنهاد می کندو می نویسد: یک راهکار، همان راهکاری است که در عربستان اخیرا دنبال شده است. یعنی، سیاست بازتوزیع ثروت و درآمد در چارچوب طرحی جدی‌تر و اساسی‌تر از طریق گفت‌وگو با صاحبان ثروت‌های بسیار زیاد در جهت واگذاری بخشی از ثروت‌شان به خزانه دولت با هدف برای مثال کمک به لایه‌های پایینی نظام اجتماعی. اما، مساله این است که در شرایط کنونی و موقعیت جاری ما، چنین اقدامی با اقدام برخورد فیزیکی با چند معامله‌گر ارز تفاوت اساسی دارد که می‌تواند موجب آشفته‌تر شدن شرایط اقتصادی و خروج سرمایه بشود که تاثیر آن افزایش بیشتر نرخ دلار است." این اندیشه های عجیب و رازسوی کسانی که خو را اقتصاددان معرفی می کنند موجب بهت و حیرت است. اگر توزیع نابرابر موجب نوسان شدید در بازار ارز می شود پس باید در کشوری مثل آمریکا که شکاف درآمدی قابل محاسبه و بزرگی وجودارند  دارد این نوسان بیشتر می شد درحالی که چنین نیست. اگرروشهای این چنینی جواب می دهد چرا درونزوئلا که دولتها به هرحال در ده سال اخیر توزیع پول عادلانه را در دستور کار داشته اند بازهم شاهد ارزان شدن پول ملی این کشور هستیم. این فکر یکی از فعالان اقتصاددانان نهادگرا نشان می دهد که چه افکار عجیبی برای حل مسایل اقصادی دارند و مصادره را توصیه می کنند.

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۲۱۰۴۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رمزخوانی از یکشنبه قرمز بورس

شاخص در روز یکشنبه با افت حدود ۵هزار واحدی به ۲میلیون و ۲۵۹هزار واحد رسید. کاهش قیمت ارز و تداوم تثبیت قیمت در بازار نیما سبب شد تا طی ۵ روز ۷۹۰ میلیارد تومان پول از بازار خارج شود. امروز یک‏سال از سقوط شاخص از قله ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی می‌‏گذرد. عملکرد بورس طی یک‌سال اخیر بررسی شده است.

به گزارش دنیای اقتصاد، شاخص‌کل بورس در روز یک‌شنبه به‌عنوان اولین روز کاری هفته‌جاری با افت ۵ هزار و ۱۰۰ واحدی به ۲ میلیون و ۲۵۹ هزار واحد رسید، به‌طوری‌که بازدهی این نماگر بازار از ابتدای سال حدود ۳ درصد بوده است، ضمن آنکه شاخص‌کل هموزن نیز با رشد ۱۹۲ واحدی به ۷۵۱ هزار و ۳۷ واحد رسید. بازدهی این نماگر ثانویه بازار سرمایه نیز از ابتدای ۱۴۰۳، هنوز بیش از یک‌درصد است.

به‌نظر می‌رسد، رشد قیمـــــت دلار در روز‌های ابتدایی سال‌۱۴۰۳ بازار را نسبت به رشد سهام کامودیتی‌محور که از کل بازار به لحاظ بازدهی عقب‌تر بودند، امیدوارتر کرده‌بود، چرا که با وجود اختلاف بالای دلار نیما و آزاد بورس تهران، به‌طور تاریخی حدس زده می‌شد این اختلاف به حداقل ممکن برسد. ظاهرا دولت سیزدهم دلار نیما را خط قرمز خود می‌داند و رشد آن را با سرعت بسیار محدودی دنبال می‌کند. اکنون بورس دچار سردرگمی شده‌است.

عملکرد خوب کلیت بازار در گزارش‌های فروردین و از سوی دیگر کارنامه سبز برخی از صنایع در صورت‌های مالی سالانه برخی از شرکت‌ها که اخیرا منتشر شده، سبب شده‌است تا شاخص هموزن افت بیشتری را تجربه نکند، چرا که از اول سال نیز از شاخص‌کل عقب‌تر بوده‌است.

به‌نظر می‌رسد شاخص هموزن جای زیادی برای افت بیشتر ندارد، چرا که به‌طور تاریخی باید این نماگر فرعی بازار از نماگر اصلی جلوتر بیفتد. به‌نظر می‌رسد با توجه به احتمال نوسان اندک، اما مثبت دلار آزاد، جو بازار سرمایه در این هفته متعادل‌تر شود، اما در نهایت اگر مقاومت بانک‌مرکزی برای رشد دلار نیما ادامه‌یابد، بازار چاره‌ای ندارد جز آنکه در محدوده ۲ میلیون و ۲۲۰ هزار واحد پناه گیرد.

تابلوی بورس، تابلوی رکود

همچنان ارزش معاملات در بورس تهران اعداد بسیار پایینی به‌ثبت می‌رسد، به‌طوری‌که با وجود ۸ روز معاملاتی نسبتا پررونق در دو هفته گذشته، دوباره ارزش معاملات به زیر ۳ هزار میلیارد‌ تومان رسید. همچنین میانگین ارزش متحرک ارزش معاملات خرد نیز حکایت از آن دارد که ارزش معاملات کوتاه‌مدت بازار پایین‌تر از بلندمدت است. کاهش دوباره میانگین ارزش معاملات متحرک ۵‌ روزه به زیر ۲۰‌ روزه حکایت از تداوم رکود در بازار سهام دارد، ضمن آنکه میانگین‌های متحرک بلندمدت ارزش معاملات به‌هم نزدیک شده‌اند، از این‌رو به‌طور تاریخی در صورتی‌که محرک‌ها بازار را هدایت کنند، عبور میانگین متحرک ۵‌روزه از سایر میانگین‌ها می‌تواند بازار را به سمت ارزش معاملات ۲۰ هزار‌ میلیاردی هدایت کند.

این درحالی است که ارزش معاملات دلاری نیز در سطوح پایینی قرار دارد و تا زمانی‌که چند روز متوالی بالای ۱۰۰ میلیون دلار تثبیت نشود، نمی‌توان از بازار انتظار رونق داشت. این شاخص، اکنون در محدوده ۳۰ میلیون دلار قرار دارد. علاوه‌بر این، در اولین روز معاملاتی هفته نزدیک به ۸۰ میلیارد‌ تومان پول حقیقی از بازار خارج‌شده و این در حالی است که از ابتدای سال حدود ۴ هزار و ۳۰۰ میلیاد‌ تومان پول حقیقی از بازار خارج شده‌است.

با بورس چه می‌توان کرد؟

بورس تهران، درگیر چند متغیرسیاسی و اقتصادی است و نمی‌داند به کدام‌سو برود. از سویی با نوسان‌ نرخ ارز به‌طور موقتی خوشبین و بدبین می‌شود. از سویی دیگر به امید رشد دلار نیما رونق می‌گیرد و دوباره با رکود همراه می‌شود. از طرف دیگر بازار ترجیح می‌دهد با وجود تعدیل P/E بازار سرمایه با انتشار برخی از گزارش‌ها همچنین با P/E زیر میانگین تاریخی خود معامله شود، چراکه هنوز سایه نرخ بهره ۳۰ درصدی سنگینی می‌کند.

همچنین بورس، با درگیری‌های منطقه‌ای دست‌وپنجه نرم می‌کند و هر لحظه امکان دارد که دشمن‌های منطقه‌ای دوباره تنش‌ها را افزایش دهند، لذا بازار دچار بی تصمیمی شده‌است. هر چند ممکن است در هفته پیش‌رو با نوسان اندک و مثبت دلار فضا متعادل‌تر شده و شاخص‌کل نیز استراحت کند، اما در صورتی‌که رویکرد ارزش دولت تغییری نکند، بازار سهام به روند نزولی ادامه خواهد داد و در آغوش محدوده ۲ میلیون و ۲۲۰ هزار‌ واحدی پناه خواهد گرفت.

دیگر خبرها

  • قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
  • قیمت دلار، سکه و طلا در بازار امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • اتحاد دلاری در کانال ۶۰ هزار
  • سرک دلار به کانال ۶۰
  • رمزخوانی از یکشنبه قرمز بورس
  • تابلوی بورس، تابلوی رکود
  • حکمرانی آرامش در بازار طلا و ارز
  • دلار باز هم نزولی شد
  • کاهش قیمت دلار در راه است؟
  • انتقاد از فروش لباس‌های غیرمأنوس با فرهنگ ایرانی در بازار