Web Analytics Made Easy - Statcounter

ترکمنستان برای مذاکره در زمینه اختلاف پیش آمده در صادرات گاز به ایران ابراز علاقه کرده است. نگاه مسئولان ایرانی به گاز ترکمنستان رویکرد تهدید محور است، حال آنکه ترکمنستان فرصت مناسب ایران به منظور حضور در بازار گاز منطقه است. به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، از سال ۱۹۹۷، بر اساس یک قرارداد بیست و پنج ساله، ترکمنستان صادرات روزانه ۲۰ تا ۳۰ میلیون مترمکعب گاز به ایران را آغاز کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سال ۱۳۸۶، صادرات این کشور با سه خط لوله به چین آغاز شد و این کشور، چون عرصه را برای فشار به ایران جهت افزایش قیمت گاز صادراتی باز دید، با قطع گاز صادراتی به ایران خواستار افزایش قیمت گاز شد.

در آن زمان مسئولان کشور به دلیل نیاز به گاز ترکمنستان بعد از مذاکرات متعدد، این افزایش قیمت را پذیرفتند.

ترکمنستان در سال گذشته نیز با مسئولان وزارت نفت بر سر تسویه حساب شرکت ملی گاز با این کشور دچار اختلاف مالی شد و پس از کش و قوس‌های فراوان، در نهایت ترکمنستان گاز صادراتی را به روی ایران مجددا قطع کرد.

خوشبختانه این بار به دلیل آنکه تولید از میدان پارس جنوبی افزایش یافته و شمال شرق کشور به شبکه خطوط لوله سراسری متصل شده بود، گاز مصرفی شمال شرق کشور تقریبا بطور کامل قابل تامین بود. به همین دلیل مسئولان وزات نفت ضمن رد درخواست ترکمنستان اعلام کردند، ایران هیچ نیازی به گاز ترکمنستان ندارد. نهایتا ترکمن­ها علاوه بر قطع گاز خود بر روی ایران، به دلیل طولانی شدن روند مذاکرات بدون هیچ نتیجه مشخص، شکایت خود را به داوری بین‌المللی ارجاع دادند.

به تازگی ترکمنستان برای مذاکره در زمینه اختلافات پیش آمده در صادرات گاز به ایران ابراز علاقه کرده است. نیاز ترکمنستان به درآمد حاصل از صادرات گاز به ایران موجب تمایل این کشور به چنین عقب نشینی شده است.

ابراز علاقه چین در همکاری در اجرای خط لوله تاپی و همچنین اعلام آمادگی عربستان و امارات به منظور سرمایه‌گذاری در این خط لوله موجب شده است، تا ترکمنستان در مقابل ایران موضع محکم‌تری نسبت به گذشته بگیرد، همانند سال ۸۶ که با شروع صادرات گاز به چین گاز را بر روی ایران قطع کرد، اما بدلیل وابستگی شدید ترکمنستان به درآمد‌های حاصل از صادرات گاز و متعاقبا به صادرات گاز به چین موجب شده تا ترکمنستان در این زمینه کمی عقب نشینی کند.

متاسفانه دیدگاه غالب در بدنه­ وزارت نفت نسبت به گاز ترکمنستان دیدگاه نیاز محور است. اساسا همان طور که شرکت ملی گاز نیز بار‌ها مطرح کرده است، ایران توانایی تامین گاز مورد نیاز خود در تمام نقاط کشور و در همه‌ی مصارف از جمله خانگی و صنعتی را داراست و هیچ نیازی برای تامین مصارف داخلی به گاز ترکمنستان ندارد، اما اساسا نگاه به گاز ترکمنستان به منظور رفع نیاز مصرف داخل برای کشوری مانند ایران که بزرگترین دارنده­ ذخایر گاز دنیاست، بی معنی است. نگاه صحیح به گاز ترکمنستان باید به صورت فرصتی برای کشور در جهت تبدیل ایران به هاب گازی منطقه باشد.

ایران به عنوان بزرگترین دارنده­ ذخایر گاز دنیا و همچنین موقعیت جغرافیایی استراتژیک خود که از طرق مختلف دریا و خشکی به بازار‌های تقاضا دسترسی دارد، می­‌تواند گاز ترکمنستان را در شمال شرق به مصرف داخلی برساند و گاز خود در جنوب را به کشور‌های منطقه که عموما از منابع گازی بی بهره­‌اند، صادر کند؛ بنابراین با توجه به ابراز تمایل ترکمنستان برای حل اختلافات بر سر میز مذاکره و برقراری مجدد صادرات گاز این کشور به ایران، مسئولان وزارت نفت باید رویکرد خود را نسبت به واردات گاز از ترکمنستان تغییر دهند و به گاز ترکمنستان به عنوان یک فرصت برای تبدیل شدن ایران به هاب گازی منطقه نگاه کنند و اختلافات با این کشور را هرچه سریعتر حل و فصل کنند و در جهت توسعه­ بازار‌های صادراتی ایران در منطقه گام بردارند.

منبع: خبرگزاری دانشجو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۲۲۴۰۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیاست اسلام‌آباد در پیشبرد پروژه گازی با ایران روشن است

سخنگوی وزارت خارجه پاکستان درخصوص مواضع اخیر سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا در مخالفت با پروژه مشترک گازی ایران و پاکستان گفت: سیاست دولت اسلام‌آباد در خصوص پیشبرد پروژه مشترک گازی با ایران روشن است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، ممتاز زهرا امروز _پنجشنبه نهم فروردین_ در نشست خبری هفتگی خود در اسلام‌آباد در پاسخ به پرسش‌هایی درخصوص مواضع اخیر سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا در مخالفت با پروژه مشترک گازی ایران و پاکستان اظهار داشت: سیاست دولت اسلام‌آباد در خصوص پیشبرد پروژه مشترک گازی با ایران روشن است.

وی با یادآوری سخنان هفته گذشته خود مبنی بر تعهد دولت پاکستان به خط لوله گاز ایران و تصمیم برای احداث خط لوله در داخل خاک پاکستان، افزود: احداث خط لوله در پاکستان به زودی آغاز خواهد شد.

ممتاز زهرا تاکید کرد که وزارت نفت پاکستان پیگیر مسائل مرتبط با خط لوله گاز از جمله بحث معافیت از تحریم‌های یکجانبه آمریکا است و همزمان تمامی گزینه‌ها را برای تأمین انرژی مورد نیاز پاکستان بررسی می‌کند؛ در روزهای اخیر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه سنگ اندازی‌های کشورش در مسیر همکاری‌های تهران و اسلام‌آباد اعلام کرد که واشنگتن از ادامه اجرای طرح ساخت خط لوله انتقال گاز میان ایران و پاکستان حمایت نمی‌کند.

وی در عین حال تصریح کرد: ما همیشه به همه هشدار می‌دهیم که تجارت با ایران خطر برخورد با تحریم‌های آمریکا را به دنبال دارد و به همه توصیه می‌کنیم این موضوع را با دقت بررسی کنند.

ممتاز زهرا درخصوص حمله تروریستی اخیر به مهندسان چینی در پاکستان، ضمن محکومیت این اقدام تروریستی با دولت و مردم چین ابراز همبستگی کرد و افزود: تحقیقات سطح بالا برای شناسایی عوامل این حمله در جریان است.

وی تاکید کرد: چین و پاکستان دشمنان مشترک خود را می‌شناسند و ما به صراحت اعلام می‌کنیم که هر کشور، گروه یا هر فردی که در پاکستان اتباع چینی را هدف قرار دهد، دشمن ما و چین به شمار می‌رود.

سخنگوی وزارت خارجه پاکستان گفت: روابط راهبردی و دیرینه ما با چین از اهمیت بالایی برخوردار است و اسلام‌آباد معتقد است که دشمنان ۲ کشور درصدد تخریب روابط ما هستند؛ سفارت چین در اسلام‌آباد ساعاتی پس از کشته شدن پنج تبعه این کشور در حمله انتحاری روز سه‌شنبه (۷ فروردین) در ایالت خیبرپختونخوا، از دولت پاکستان و دستگاه‌های امنیتی این کشور خواست تدابیر امنیتی برای حفاظت از جان اتباع چینی در پاکستان را افزایش دهند.

سخنگوی وزارت امور خارجه چین نیز تحقیقات کامل و فوری درباره حادثه تروریستی را از طرف پاکستانی مطالبه کرد.

حساسیت حمله به اتباع چینی آن‌قدر بود که نخست وزیر و وزیر کشور پاکستان فوراً به سفارتخانه چین مراجعه کرده و طی دیدار با سفیر آن کشور اطمینان دادند که عوامل حمله تروریستی شناسایی و مجازات خواهند شد.

کد خبر 739954

دیگر خبرها

  • دیدار امیرعبداللهیان با رئیس جمهور ترکمنستان
  • راه اندازی اولین شهرک دانش بنیان کشور در منطقه آزاد ماکو
  • پاکستان: سیاست اسلام‌آباد در پیشبرد پروژه گازی با ایران روشن است
  • سیاست اسلام‌آباد در پیشبرد پروژه گازی با ایران روشن است
  • تبدیل کیش به جزیره ایران آینده
  • تصمیم جنجالی ژاپن برای صادرات جنگنده پیشرفته
  • تیم ملی برای تکرار برد پرگل وارد ورزشگاه شد (عکس)
  • دهقان: از حق خود در میدان گازی آرش عقب‌نشینی نمی‌کنیم
  • دهقان: ایران از حقش در میدان گازی «آرش» عقب‌نشینی نمی‌کند
  • با استناد به قوانین فیفا؛ اعتراض سرمربی تیم ملی وارد نیست!