Web Analytics Made Easy - Statcounter

دیپلماسی ایرانی:اصلاحات سیاسی در عربستان در دو عامل ریشه دارد. عامل اول در داخل این کشور و عامل دوم در حوزه  منطقه ای و خارجی است.

در مورد عوامل داخلی می توان به دو مورد قابل تمایز اشاره کرد. عامل اصلی و عمده داخلی فشارهایی است که در داخل عربستان سعودی از جانب مردم به ویژه نسل جدید و جوان این کشور، دانشگاهیان و طبقه متوسطه و شبه متوسطی که در عربستان شکل گرفته است اعمال می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این طبقه که تازه در عربستان روی کار آمده اند کشور خود را تحت عنوان جهانی شدن و تصویرسازی هایی که در رسانه ها از زندگی طبقه متوسط شکل گرفته است با دیگر کشور ها مقایسه می کنند و از آل  سعود این انتظار را دارند که فضایی باز در کشور ایجاد کنند.

با توجه به این که عربستان جزء آخرین کشورهایی است که آزادی سیاسی نیم بندی را تازه در این کشور ایجاد کرده، حکومت این کشور ناگزیر گرفتار این اقدامات شده است و به صورت تدریجی باید این فضا را به وجود آورد. یکی دیگر از عواملی که در امور داخلی این کشور موثر است هیت حاکمه جدیدی است که به رهبری بن سلمان اداره می شود. این هیت به دنبال تسویه حساب های سیاسی و پاک سازی سیاسی در داخل عربستان است. به گونه ای که بتوانند یک قدرت یکپارچه در این کشور ایجاد کند و جابه جایی قدرت را با کمترین هزینه به پیش ببرد . آنها در این دوران که نظام الیگارشی در عربستان حاکم است باید بخشی از طبقات اجتماعی را به عنوان حامی برای خود نگه دارند و این اصلاحات در واقع نوعی باج دادن به طبقات متوسط جدید در عربستان سعودی برای حمایت از حاکمیت است.

جابه جایی قدرت در عربستان در شکل  کلاسیک به طوری که در گذشته بین شیوخ آل سعود صورت می گرفت در حال تغییر است و امروز شاهدیم که نسل جدیدی از شاهزاده های جوان عربستان روی کار می آیند. این جابه جایی امر ساده ای نیست و با مخالفت  ها، مقاومت ها و رقابت های جدی مواجه  شده است. از این رو به عنوان مثال بن سلمان برای اینکه بتواند قدرت مطلقه را در عربستان به دست آورد از اینکه با تغییرات داخلی حمایت هایی را از گروه های اجتماعی و مراجع و طبقات جدید ایجاد کند تا بتواند این جابه جایی قدرت به صورت مقبولی صورت بگیرد،  ناگزیر است.

در عوامل منطقه ای و خارجی آن چیزی که مهم است مناسبات عربستان سعودی با ایالت متحد آمریکا در دوران ترامپ - بن سلمان است. در این دوران این دو کشور روابط خوب و مسستحکمی با هم پیدا کرده اند. آمریکا چندین سال است که به واسطه حمایت قاطع از متحجرترین دولت در منطقه خاورمیانه تحت فشار جهانی به ویژه متحدین خود قرار دارد و هزینه های تبلیغاتی و رسانه ای فراوانی بابت این امر متحمل شده است. آمریکا ناگزیر باید به عربستان سعودی فشارهایی وارد کند و عربستان حتی به شکل صوری و تبلیغاتی هم که شده باید دست به اصلاحات سیاسی و فرهنگی بزند.

به نظر بنده این توافق و تفاهم بعد از سفر ترامپ به عربستان سعودی جنبه عملیاتی و اجرایی پیدا کرده است. فضاهای تنش و درگیری در منطقه موضوعی است که عربستان سعودی امروزه با آن درگیر است. عربستان در سال های قبل در چند حوزه دچار تنش و درگیری بود.  در افغانستان و پاکستان به واسطه حمایت هایی که از گروه های تندرو، تروریست و افراطی برای اینکه  دست برتر در قدرت این کشورها داشته باشد به طور خاص، از طالبان در افغانستان و از لشگر جنگوی در پاکستان، سازمان اطلاعات ارتش پاکستان   در عراق، سوریه ، یمن، بحرین و حتی تا حدودی در ترکیه و رقابت هایی که با این کشور در منطقه دارد، سیاست خارجی عربستان سعودی را درگیر می کند. یک کشور وقتی در حوزه های متنوع و متعددی در حوزه سیاست خارجی برای خود میدان های رقابت و تخاصم تعریف می کند، به طور طبیعی نیازمند است در داخل با کمترین مشکلات مواجه باشد.

دولت عربستان و آل سعود از نظر اقتصادی و سیاست های رفاهی چندان مشکلی در داخل ندارند عربستان توانسته حجم سرمایه گذاری قابل توجهی را جذب کند و هم  از درآمد نفتی مقبولی برخوردار باشد اما، این کشور در حوزه سیاسی و اجتماعی به شدت دچار مشکلات عدیده ای است. عربستان برای اینکه بتواند در حوزه سیاست خارجی موفقیت هایی به دست آورد ناگزیر  باید در داخل کشور به مردم یا طبقات اجتماعی، گروه های مختلف امتیاز دهد. بخشی از اصلاحات اجتماعی  که در عربستان ایجاد شده یا حداقل ادعای ایجاد آن مطرح شده است با چنین رویکردی صورت می گیرد.

در آخر می خواهم به این نکته اشاره کنم که این اصلاحات اجتماعی در عربستان سعودی به نظر من از عمق کافی و لازم برخوردار نیست و جامعه و دولت عربستان آمادگی برای انجام اصلاحات اساسی را در این کشور ندارند. هیئت حاکمه عربستان سعودی دست کم استعداد و توانایی اصلاحات اجتماعی را ندارد و این کشور در ماه های آینده با پارادوکس های عجیبی مواجهه خواهد شد. اصلاحات اجتماعی در این کشور می تواند در قالب اصلاحات سیاسی منجر شود ولی هیت حاکمه کنونی عربستان به علت ویژگی های سیستمی توان ظرفیت اعمال اصلاحات سیاسی را نخواهد داشت و این کشور را دچار بحران خواهد کرد. باید منتظر بود و دید.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۲۳۵۴۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شوک سیاسی جدید رخ ندهد، احتمال دارد دلار به دامنه ۵۰ هزار تومان برگردد

یحیی آل اسحاق، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در گفتگو با ایسنا با اشاره به این موضوع که نرخ ارز در کشور تحت تاثیر جریان‌های روانی است، گفت: در سایه جریان‌های روانی انتظارات تورمی شکل می‌‎‌گیرد و این انتظارات نیز عاملی برای افزایش تقاضا و نرخ ارز است.

چه کسی از افزایش نرخ دلار سود می‌برد؟

وی افزود: عده‌ای متخصصِ ایجاد جنگ روانی هستند؛ بنابراین مخالفان دولت در حین رخداد تنش‌‎های‌ سیاسی از ابزار جنگ روانی استفاده می‌کنند؛ البته برخی از ذی‌نفعان نیز از بالارفتن نرخ دلار سود می‌برند؛ در نتیجه شرایطی را ایجاد می‌کنند تا مسیر انتظارات مردم را تغییر دهند.

رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق اظهار داشت: برخی با نشان دادن فضای ملتهب ناشی از بحران‌های سیاسی منطقه، نرخ ارز را بالا می‌برند و اقدام به فروش دلار می‌کنند و سپس با آرام شدن فضا اقدام به خرید ارز می‌کنند تا جیب‌های خود را پر کنند.

وی افزود: با حمله به کنسولگری ایران در دمشق شوک و تنش سیاسی در کشور ایجاد شد و سوداگران با سواستفاده از این شوک‌ها باعث افزایش نرخ دلار شدند.

نیازها قانونی کشور در حال تامین است

رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق با بیان اینکه گاهی نرخ ارز به علت تغییر در واقعیت‌های اقتصادی یعنی عرضه و تقاضا افزایش پیدا می‌کند، اظهار داشت: هم‌اکنون از سمت کانال اقتصادی تغییری در قیمت دلار رخ نداده؛ چون تمامی نیازهای قانونی کشور با نرخ 28 هزار و 500 و نرخ حدود 40 هزار تومان مرکز مبادله‌ تامین می‌شود، بنابراین التهابات ناشی از تنش‌های سیاسی، تنها عامل افزایش نرخ ارز است.

آل اسحاق با اشاره به این موضوع که شرایط کنونی بازار ارز ناپایدار است، گفت: تحولات بازار ارز به علت رخدادهای سیاسی است؛ بنابراین زمانی که این فضا آرام شود؛ نرخ ارز به صورت خودکار به محدوده‌های قبلی خود بازمی‌گردد.

وی در پایان تاکید کرد: درصورتی که شوک جدید سیاسی رخ ندهد، شرایط اقتصادی کشور با آرام شدن فضای منطقه و مسائل سیاسی، احتمالا به گونه‌ای رقم می‌خورد که دلار آزاد به دامنه ۵۰ هزار تومان برگردد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • شاهکار بن سلمان؛ حیف و میل پولی به اندازه ارزش ۳ لیگ ژاپن، کره و ایران!
  • عملیات نجات نفس‌گیر در سیل عربستان؛ مهارت این جوان ستودنی است! | فیلم
  • نشست مشورتی مقامات ۶ کشور عربی درباره تحولات غزه
  • برگزاری نشست مشورتی مقامات ۶ کشور عربی درباره تحولات غزه
  • سفر نخست‌وزیر پاکستان به عربستان
  • احتمال بازگشت قیمت دلار به دامنه ۵۰ هزار تومان چقدر است؟
  • چالش‌های میزبانی جام‌جهانی ۲۰۳۴ / دلار‌های نفتی عربستان قرار است چگونه هزینه شوند؟
  • شوک سیاسی جدید رخ ندهد، احتمال دارد دلار به دامنه ۵۰ هزار تومان برگردد
  • جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان افشا شد
  • افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان