Web Analytics Made Easy - Statcounter

رتبه بندی ۳۰ بانک کشور در شاخص ماندگاری سپرده ها نشان می دهد که بانک های خصوصی به دلیل اعطای سود بیشتر از حد معمول و قانونی به سپرده ها، بیشترین میانگین ماندگاری سپرده را دارند.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در خصوص رتبه بندی بانک ها بر اساس شاخص های مالی، در این گزارش به بررسی شاخص ماندگاری سپرده در بانک از مجموعه نسبت های مدل CAMEL در بررسی کیفیت مدیریت بانکها و موسسات اعتباری پرداخته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شاخص ماندگاری سپرده در بانک‌ها و موسسات اعتباری از حاصل تقسیم سپرده های سرمایه گذاری مدت دار بر سپرده های فرّار بدست می آید. سپرده فرّار از مجموع سپرده قرض الحسنه جاری، قرض الحسنه پس انداز و سپرده سرمایه گذاری کوتاه مدت عادی (بدون سررسید) بدست می آید؛ این ترکیب سپرده های ناپایدار (سپرده های بدون سررسید) بانک را تشکیل می دهد و از قسمت بدهی های ترازنامه و یا گزارش های سالانه بانک‌ها و موسسات اعتباری بدست می آید.

گفتنی است بخش بزرگی از سپرده های سرمایه گذاری بانک‌ها در ایران سپرده سرمایه گذاری کوتاه مدت عادی است که به این حساب سود تعلق می گیرد اما در هر لحظه قابل افزایش و کاهش می باشد؛ بنابراین جزو سپردهای فرّار محسوب می شود.

شاخص ماندگاری سپرده نشان می دهد بانک ها و موسسات اعتباری در مقابل هر واحد سپرده فرّار، چه میزان سپرده سرمایه گذاری مدت دار (سپرده ماندگار) جذب نموده و در هنگام بروز بحران نقدینگی، به چه میزان سپرده های بانک در ریسک خروج از بانک قرار دارند.

منابع ارزان قیمت (سپرده های فرار) در مقایسه با منابع گران قیمت (سپرده های سرمایه گذاری مدت دار) پایداری کمتری دارند؛ پایداری به مفهوم تاثیرناپذیری سریع سپرده ها در مقابل شوک های اقتصادی و بحران های بانکی است.

بررسی ۳۰ بانک و موسسه اعتباری با این شاخص

در این گزارش ۴ دسته بانک ها و موسسات اعتباری خصوصی-تجاری، خصوصی شده-تجاری، دولتی-تخصصی و دولتی-تجاری بررسی می شوند. به دلیل عدم وجود اطلاعات سه موسسه اعتباری توسعه، نور و کاسپین، این سه موسسه در این شاخص بررسی نشده اند.

همچنین بانک های قرض الحسنه به دلیل ماهیت خود، سپرده سرمایه گذاری جذب نمی کنند. بنابراین دو بانک قرض الحسنه مهر ایران و رسالت، در این رتبه بندی مورد بررسی قرار نگرفته اند.

بانک های خصوصی – تجاری

جدول زیر نسبت ماندگاری سپرده برای ۱۸ بانک و موسسه اعتباری خصوصی-تجاری، در سال مالی ۹۴ را نشان می دهد:

بانک خصوصی نسبت ماندگاری سپرده، سال مالی ۱۳۹۴ بانک قوامین ۱۰.۹ موسسه اعتباری کوثر ۷.۲ بانک سرمایه ۳.۸ بانک سینا ۲.۲ بانک پاسارگاد ۲.۲ بانک دی ۲.۲ بانک اقتصادنوین ۲.۲ بانک کارآفرین ۲.۲ موسسه اعتباری ملل ۱.۳ بانک پارسیان ۱.۱ بانک خاورمیانه ۱.۰ بانک انصار ۱.۰ بانک آینده ۱.۰ بانک شهر ۰.۹ بانک ایران زمین ۰.۷ بانک سامان ۰.۷ بانک گردشگری ۰.۳ بانک حکمت ۰.۲ میانگین ۲.۳

بانک قوامین و موسسه اعتباری کوثر به ترتیب بیشترین ماندگاری سپرده را در گروه بانک های خصوصی-تجاری دارا هستند.

بانک های خصوصی شده

جدول زیر نسبت ماندگاری سپرده در بانک های خصوصی شده را نشان می دهد:

بانک خصوصی شده نسبت ماندگاری سپرده، سال مالی ۱۳۹۴ بانک صادرات ۱.۱ بانک تجارت ۰.۸ بانک ملت ۰.۶ بانک رفاه کارگران ۰.۵ میانگین ۰.۷۵

بانک های خصوصی شده بین ۰.۵ تا ۱.۱ برابر سپرده های فرّار خود سپرده سرمایه گذاری بلندمدت جذب کرده اند. در این گروه بانک صادرات با نسبت ماندگاری ۱.۱، بالاتر از ۳ بانک دیگر قرار دارد.

بانک های تخصصی – دولتی

جدول زیر نسبت ماندگاری سپرده را برای بانک های تخصصی و توسعه ای-دولتی نشان می دهد:

بانک توسعه ای و تخصصی نسبت ماندگاری سپرده، سال مالی ۱۳۹۴ بانک کشاورزی ۱.۰ بانک مسکن ۰.۸ صنعت و معدن ۰.۶ توسعه صادرات ۰.۳ توسعه تعاون ۰.۲ میانگین ۰.۶

در این گروه بانک کشاورزی با نسبت ماندگاری سپرده ۱ بالاتر از سایر بانکهای تخصصی و توسعه ای قرار دارد و در گروه خود مقاومت بالاتری را نسبت به بحران و ماندگاری سپرده داراست.

بانک های دولتی – تجاری

جدول زیر وضعیت بانکهای دولتی-تجاری را در شاخص نسبت ماندگاری سپرده نشان می دهد:

بانک دولتی نسبت ماندگاری سپرده، سال مالی ۱۳۹۴ بانک ملی ۱.۱ بانک سپه ۱.۰ پست بانک ۰.۶ میانگین ۰.۹

در این گروه نیز بانک ملی با نسبت ماندگاری ۱.۱ واحد، بالاتر از ۲ بانک دولتی-تجاری دیگر قرار دارد.

رتبه بندی ۳۰ بانک کشور

نمودار زیر ارقام نسبت ماندگاری سپرده بانک‌ها و موسسات اعتباری را به تفکیک خصوصی، خصوصی شده، توسعه ای تخصصی، دولتی تجاری و میانگین هر یک از گروه‌ها نشان می دهد:

همانطور که از نمودار مشاهده می شود، میانگین نسبت ماندگاری سپرده در بانکهای خصوصی-تجاری با اختلاف زیادی بالاتر از ۳ گروه دیگر است. یکی از دلایل اصلی بالا بودن نسبت ماندگاری سپرده در بانک‌های خصوصی نسبت به دیگر بانک ها، ارائه سودهای بالا و توافقی به سپرده های سرمایه گذاری بلندمدت است که این مسئله در بانک های دیگر از جمله بانک های دولتی بسیار محدودتر است.

سخن پایانی

این گزارش به عنوان آخرین مطلب از فصل اول گزارشات رتبه بندی بانک ها و موسسات اعتباری است که در مقاومتی نیوز منتشر شد. گزارش های مذکور با استفاده از صورت های مالی سال ۹۴ انجام شد؛ در فصل دوم این سلسله گزارش ها که به زودی منتشر خواهد شد، رتبه بندی بانک ها بر اساس آمار سال ۹۵ و در شاخص های متعدد و متنوع تر انجام خواهد شد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۲۷۰۱۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تداوم کاهش نرخ رشد ۱۲ ماهه نقدینگی/ مهار خلق پول در بانک‌ها و موسسات اعتباری ناتراز

مصطفی قمری وفا در صفحه ایکس نوشت:

«قطعا روند صعودی رشد نقدینگی و ثبت ارقام بی‌سابقه این متغیر در پایان سال ۱۳۹۹ و نیمه اول سال ۱۴۰۰ مسئله‌ای بس نگران کننده بود که تداوم آن می‌توانست اقتصاد کشور را با معضلات و مخاطرات گوناگونی مواجه سازد و ضمن افزایش نااطمینانی‌ها در تصمیمات خرد فعالان اقتصادی کشور، آثار مخربی بر متغیر‌های کلان اقتصای بوجود آورد.

حال که حدود دو سال از آن مقطع نگران کننده گذشته است، متغیر‌های پولی کشور در وضعیت نسبتاً پایداری قرار گرفته‌اند و آمار‌ها حاکی از تحقق اهداف بانک مرکزی در کنترل رشد نقدینگی و قرار گرفتن در محدوده‌های تعیین شده دارد.

مرور مسیر طی شده نشان دهنده آن است که نرخ رشد دوازده‌ماهه نقدینگی از ۴۲.۸ درصد در پایان مهرماه ۱۴۰۰ طی یک روند نزولی به۳۱.۱ درصد در پایان سال ۱۴۰۱ و متعاقبا به ۲۴.۳ درصد در پایان سال ۱۴۰۲ رسیده است.

ارقام فوق به خوبی بیانگر توفیق بانک مرکزی در اجرای سیاست کنترل مقداری ترازنامه بانک‌ها و دستیابی به اهداف کنترل رشد کل‌های پولی و مدیریت رشد نقدینگی در محدوده هدف تعیین شده برای سال ۱۴۰۱ (۳۰ درصد) و سال ۱۴۰۲ (۲۵ درصد) می‌باشد.

البته در سال ۱۴۰۳ نیز همچنان هدف کنترل رشد نقدینگی از طریق استفاده از مجموعه ابزار‌های سیاست پولی از جمله کنترل رشد ترازنامه بانک‌ها با قدرت بیشتری پیگیری خواهد شد و بر این اساس هدف رشد نقدینگی ۲۳ درصد با دامنه نوسان مثبت و منفی ۲ درصد در راستای دستیابی به هدف مهار تورم تا نقطه مطلوب و نیز کمک به رشد اقتصادی تعیین شده است.

لازم به ذکر است که در دوره اخیر، بانک مرکزی توجه ویژه‌ای به کنترل خلق پول بانک‌ها داشته و دستاورد مهم بدست آمده در زمینه کاهش رشد نقدینگی به طور مشخص از طریق تنظیم و اعمال جدی سیاست کنترل مقداری ترازنامه بانک‌ها حاصل شده است.

در این چارچوب، #بانک_مرکزی در راستای کنترل رشد خلق پول بانک‌ها و موسسات اعتباری، در سال ۱۴۰۱ ضوابط ناظر بر کنترل مقداری ترازنامه بانک‌ها را تکمیل و اصلاح نمود و علاوه بر کنترل دارایی‌ها، کنترل بدهی‌های ترازنامه بانک‌ها (بویژه بانک‌های ناتراز و ناسالم) را در دستور کار قرار داد.

همچنین در سال۱۴۰۱ بانک مرکزی در جهت دستیابی به هدف رشد نقدینگی تعیین شده با پیگیری جدی سیاست کنترل مقداری رشد ترازنامه بانک‌ها و موسسات اعتباری و جریمه بانک‌های متخلف از طریق افزایش نسبت سپرده قانونی و همچنین افزایش ۰.۵ واحد درصدی نسبت سپرده قانونی بانک‌های تجاری اقدامات موثری را در جهت کنترل و کاهش قدرت خلق پول بانک‌ها و در نهایت کاهش رشد نقدینگی انجام داد.

در دیماه سال ۱۴۰۲ نیز بانک مرکزی با هدف مدیریت رشد نقدینگی و اطمینان از تحقق اهداف تعیین شده در رابطه با کنترل کل‌های پولی اقدام به افزایش ۰.۵ واحد درصدی سپرده قانونی بانک‌ها و موسسات اعتباری نمود.

با توجه به مطالب ذکر شده و بررسی آمار‌های مربوطه ملاحظه می‌شود که مدیریت رشد نقدینگی در اقتصادی کشور در دوره اخیر، در وضعیتی کاملا با ثبات و برخلاف ادعا‌های مطرح شده توسط برخی رسانه‌ها و افراد بوده است.»

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بانک و بیمه

دیگر خبرها

  • جزییات برگزاری اولین حراج اوراق مالی اسلامی دولتی در سال ۱۴۰۳
  • ادامه ورشکستگی بانک‌های آمریکا؛ پنجمین بانک بسته شد
  • تذکر کمیسیون اصل نود به ۴ دستگاه برای پیوستن به سامانه اعتبارسنجی
  • دولتی‌ها به جای رقابت، نظارت کنند
  • تحویل ۹۰۰۰ تخت بیمارستانی تا شهریور ماه امسال
  • آغاز طرح تحویل دفترچه‌های اقامت طرح سپرده گذاری و ساماندهی سرمایه‌های خرد اتباع خارجی در خراسان جنوبی
  • تداوم کاهش نرخ رشد ۱۲ ماهه نقدینگی/ مهار خلق پول در بانک‌ها و موسسات اعتباری ناتراز
  • ۱۶ میلیارد یورو تعهد ارزی ایفا نشده در کدام سیاه چاله اقتصادی مخفی بود؟
  • طرح انتقال تعطیلات پایان هفته اقدام منفی برای تجارت؛ شعار سال محقق می‌شود؟
  • قرارداد بانک مسکن و صندوق توسعه ملی روی کاغذ ماند