Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،اغلب افراد چاق به دنبال راحت‌ترین و کوتاه‌ترین راه برای کاهش وزن و رسیدن به تناسب اندام هستند. امروزه یکی از تبلیغاتی که برای تناسب اندام و کاهش وزن در کوتاه مدت در فضای مجازی و سالن‌های زیبایی و ورزشی انجام می‌شود رژیم‌های کتوژنیک یا کم کربوهیدرات است.

رژیم کتوژنیک

با توجه به این که بیشتر متخصصان و کارشناسان تغذیه رژیم کتوژنیک را برای کاهش وزن غیراصولی می‌دانند گفتگوی زیر با مسعود فیروزکوهی، کارشناس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان و محمدباقر ملجایی، دانشجوی دکترای تغذیه را برایتان آورده‌ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کتوژنیک، رژیمی برای مبتلایان به صرع

رژیم کتوژنیک یک برنامه رژیم غذایی با کربوهیدرات بسیار کم است که برای مبتلایان به صرع یا تشنج طراحی شده است. محققان دریافتند روزه گرفتن منجر به کاهش حملات تشنج شده و اثرات مثبتی بر چربی، قند و کلسترول خون دارد. اما چون روزه‌داری برای یک مدت طولانی در این بیماران قابل اجرا نبود، رژیم کتوژنیک به تقلید از همان اثرات مفید روزه‌داری مطرح شد.

هدف از رژیم کتوژنیک

در رژیم کتوژنیک تلاش برای کم کردن گلوکز (قند) است. وقتی میزان گلوکز ناچیز باشد، بدن به جای سوزاندن قند، چربی‌های ذخیره شده در بافت‌ها یا چربی‌هایی که از رژیم غذایی دریافت می‌شود را می‌سوزاند. این رژیم علاوه بر مزایایی که برای مبتلایان به صرع دارد با کاهش ترشح انسولین و با اجرای تدابیری می‌توان مانع ایجاد مقاومت انسولینی شده و به پیشگیری از ابتلا به دیابت و سندرم متابولیک کمک کرد. همچنین تصور بر این است سلول‌های بدن قادر به استفاده از چربی برای انرژی هستند، اما چون سلول‌های سرطانی نمی‌توانند به جای گلوکز از چربی‌ها استفاده کنند، پس این رژیم می‌تواند در درمان سرطان‌ها نیز کاربرد داشته باشد. در رژیم کتوژنیک به طور تقریبی 70 درصد انرژی از چربی‌ها، 20 درصد از پروتئین‌ها و فقط 10 درصد از کربوهیدرات تأمین می‌شود که با توجه به هدف از تجویز این رژیم و شرایط فرد، این درصدها جابه‌جا می‌شود.

کاهش وزن با رژیم کتوژنیک اصولی نیست

وقتی کربوهیدرات کم مصرف شود بدن انسولین کمتری ترشح می‌کند و انرژی اضافی را به صورت چربی ذخیره نمی‌کند و این فرآیند می‌تواند به رفع اضافه وزن و چاقی کمک کند. اما نتیجه مطالعات در مورد این رژیم و مجوز استفاده از آن در کاهش وزن متفاوت و نتایج بررسی‌ها متناقض است. برای کاهش وزن به جای این رژیم‌های سخت و محدودکننده که می‌تواند منجر به کاهش دریافت ریزمغذی‌ها، مشکلات عمده گوارشی، کبدی، قلبی عروقی و... شود بهتر است به کمک متخصصان تغذیه، رژیمی معقول و متناسب با وضعیت جسمی و معیشتی اجرا شود..

عوارض رژیم کتوژنیک

این رژیم به هیچ وجه نباید طولانی مدت یا همیشگی باشد و باید کنترل شده و تحت تدابیری اجرا شود، در غیر این صورت زیان‌آور خواهد شد.

مطالعات مختلف نشان داده ناتوانی عضله قلب، اختلال ضربان قلب، نارسایی کبد، سنگ‌های کلیه از نوع سنگ‌های اگزالاتی و همچنین اختلالات هورمونی و عادت ماهانه نامرتب از عوارض طولانی مدت رژیم کتوژنیک است

در روزها یا هفته‌های اول اجرای رژیم کتوژنیک، بیشتر افراد با کاهش سطح انرژی و عملکرد ذهن، افزایش اشتها، مشکلات خواب، هضم نامناسب، کاهش توان برای اجرای حرکات ورزشی، خستگی مفرط و تنفس بدبو مواجه می‌شوند که معمولاً میزان کربوهیدرات را کمتر محدود می‌کنند. همچنین احتمال کاهش سطح آب بدن و مواد معدنی وجود دارد که باید از مکمل‌های حاوی سدیم، پتاسیم و منیزیم استفاده شود. احتمال از دست دادن عضله نیز وجود دارد مگر این که پروتئین کافی مصرف شود. به دلیل سوخت و ساز مواد کتونی ممکن است رنگ ادرار مایل به قرمز شود. این رژیم برای ورزشکاران حرفه‌ای نباید اجرا شود و در بیماران صرع با شدت بالا تجویز نمی‌شود مگر این که با اجرای تدابیری باشد.

نمونه‌ای از غذاهای مجاز در رژیم کتوژنیک

معمولاً در این رژیم اصل بر استفاده از روغن‌ها و چربی‌های سالم است. روغن زیتون، روغن نارگیل، کره بادام زمینی، آجیل و دانه‌ها، محصولات لبنی چرب، گوشت‌های سالم و ارگانیک چرب، تخم‌مرغ رسمی، ماهی‌ها، سبزیجات برگ سبز، آرتیشو (کنگرفرنگی)، مارچوبه، قارچ، گوجه‌فرنگی، هویج، کلم بروکلی، کلم بروکسل، اسفناج، ادویه جات، جو، برنج قهوه‌ای، حبوبات و میوه‌های با قند پایین از این جمله‌اند.

فریب رژیم لاغری کتوژنیک را نخورید

رژیم کتوژنیک از رژیم‌های غیراصولی و نامتعادل کاهش وزن و لاغری است که به عنوان رژیم غذایی در مبتلایان به صرع و تشنج کاربرد دارد و در آن میزان دریافت چربی بالا، دریافت پروتئین متوسط و دریافت کربوهیدرات به حداقل می‌رسد.

ممکن است ابتدا با پیروی از این رژیم، وزن کاهش یابد، ولی به دلیل غیراصولی بودن آن خطرات زیادی سلامت فرد را تهدید می‌کند. با آغاز این رژیم به دلیل محدود شدن کربوهیدرات، میزان زیادی از آب بدن دفع می‌شود و در نتیجه کاهش وزن ناگهانی به دلیل کاهش آب بدن رخ می‌دهد که این موضوع فریب اصلی طراحان رژیم کتوژنیک برای بازارگرمی در فضاهای مجازی و سالن‌های زیبایی و ورزشی است.

کتوژنیک، رژیمی ناتوان‌کننده

چون سوخت اصلی مغز و سیستم عصبی، گلوکز است، با محدود شدن کربوهیدرات، کارایی سیستم عصبی به‌طور قابل توجهی کاهش می‌یابد و بی‌حوصلگی، عدم تمرکز و پرخاشگری فرد و اطرافیان را کلافه می‌کند. عارضه دیگر، تنفس بد بوی فرد است چون یکی از ترکیبات جانبی ناشی از سوختن چربی‌ها، استون است که از راه تنفس فرد دفع می‌شود و تنفس بدبو برای فرد و اطرافیان آزاردهنده می‌شود. در ضمن عوارض گوارشی بخصوص تهوع، استفراغ، سوزش سردل و یبوست از دیگر پیامدهای این رژیم است. با استمرار و رعایت رژیم کتوژنیک، ناتوانی عضلات و اختلالات حرکتی آغاز و ریزش موی شدید و ناگهانی بروز می‌کند.

این رژیم سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن و بروز انواع التهابات و عفونت‌ها می‌شود. التهاب پانکراس و کبد و اختلال متابولیسم مواد مغذی از جمله عوارض آن است.

مطالعات مختلف نشان داده ناتوانی عضله قلب، اختلال ضربان قلب، نارسایی کبد، سنگ‌های کلیه از نوع سنگ‌های اگزالاتی و همچنین اختلالات هورمونی و عادت ماهانه نامرتب از عوارض طولانی مدت رژیم کتوژنیک است.

کاهش وزن در کوتاه‌مدت غیراصولی است

کاهش وزن در کوتاه‌مدت، غیراصولی و تهدیدکننده سلامت است و افراد برای لاغری و تناسب اندام به روش صحیح و اصولی باید به متخصصان مجرب تغذیه مراجعه کنند. بر اساس مصوبات سازمان نظام پزشکی و وزارت بهداشت، تنها کارشناسان و متخصصان تغذیه اجازه تجویز رژیم غذایی دارند و سایر گروه‌ها مانند مربیان و کارشناسان تربیت بدنی و... هیچ اجازه‌ای برای ارائه رژیم ندارند و در صورت تخلف و ارائه رژیم‌های غذایی با متخلفان و افراد غیرمتخصص برخورد خواهد شد.

منبع:جام جم

انتهای پیام/

لاغری با رژیم کتوژنیک

منبع: باشگاه خبرنگاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۲۸۵۹۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۷ ادویه که چربی هایتان را مثل کوره می‌سوزاند

آفتاب‌‌نیوز :

ادویه‌ها نه تنها منجر به بهبود کیفیت سلامت می‌شوند بلکه از بیماری‌های مزمن نظیر فشار خون بالا، دیابت نوع ۲، حمله قلبی و... پیشگیری می‌کنند و مصرف منظم برخی از آن‌ها راهی مفید برای کاهش وزن است.

بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، مصرف هفت ادویه زیر به حفظ سلامتی و از دست دادن چربی‌های اضافه بدن کمک می‌کند:

زیره: این ادویه متابولیسم را افزایش می‌دهد و علاوه بر کاهش وزن، طیف وسیعی از خواص را از جمله بهبود فرایند هضم، کاهش التهاب و از بین بردن نفخ، جلوگیری از یبوست و از بین بردن بافت‌های چربی دارد.

فلفل سیاه: برای کوتاه کردن دوره کاهش وزن، شما می‌توانید فلفل سیاه را هر روز در رژیم غذایی خود بگنجانید. علاوه بر این نقش این ادویه در سرعت بخشیدن به فرایند‌های گوارشی، کاهش تولید گاز، جلوگیری از کم آبی بدن، تنظیم فشار خون و... شناخته شده است.

هل: توانایی این ادویه در کمک به فرآیند گوارش و بهبود عملکرد سوخت و ساز باعث می‌شود برای کاهش وزن ایده‌آل باشد. پژوهش‌ها نشان داده است که طعم لذیذ و بوی هل نیز روشی فوق‌العاده برای تسکین افسردگی به طور طبیعی است.

خردل: دانه‌های خردل با افزایش دمای بدن، منجر به افزایش سوخت کالری می‌شود. شما می‌توانید سه قاشق چای‌خوری از دانه‌های خردل را قبل از شروع تمرینات ورزشی بخورید تا از مزایای آن در از دست دادن کالری بیشتر بهره ببرید.

زردچوبه: مطالعات نشان داده که این ادویه می‌تواند تشکیل بافت چربی را کاهش دهد، پس مصرف آن راه خوبی برای جلوگیری از اضافه وزن نیز هست. مصرف زردچوبه برای پیشگیری از دیابت و جلوگیری از افزایش مقاومت به انسولین نیز مفید است.

زنجبیل: نه تنها نقش مهمی در سوزاندن چربی‌های اضافه دارد، بلکه به لطف خواص ضد التهابی، دستگاه گوارش را آرام می‌کند. ساده‌ترین راه این است که هر روز یک فنجان چای زنجبیل را در وعده صبحانه مصرف کنید. جالب است بدانید که زنجبیل می‌تواند مانع چاقی ناشی از رژیم‌های غذایی سرشار از چربی شود و می‌توان از زنجبیل به عنوان مکملی برای درمان چاقی استفاده کرد.

دارچین: دارای مزایای سلامتی متعددی از جمله کاهش سطح اسید بدن، تنظیم فرایند هضم، مبارزه با آنفلوآنزا، کاهش سطح قند خون و تنظیم میزان تری گلیسیرید و کلسترول بد و در نهایت افزایش متابولیسم است. برای استفاده از این مزایا، دارچین را به دسر‌ها اضافه کنید. راه دیگر، نوشیدن چای دارچین به طور روزانه است.

منبع: همشهری آنلاین

دیگر خبرها

  • ۷ ادویه که چربی هایتان را مثل کوره می‌سوزاند
  • تشخیص یک بیماری از روی انگشتان
  • اگر با شکم خالی میوه بخوریم چه می‌شود؟
  • ترفند‌های تثبیت وزن بعد از رژیم لاغری
  • صبحانه‌ای که می‌تواند وزنتان را ۴ کیلو کاهش دهد
  • صبحانه‌ای که کاهش وزن را ۴ برابر می‌کند
  • با این صبحانه وزنتان را ۴ برابر کم کنید
  • ۱۰ ماده غذایی که به شما در سفر به سوی کاهش وزن کمک می‌کنند
  • محققان عنوان می کنند؛ نقش موثر رژیم غذایی گیاهی برای سیگاری ها
  • رژیم غذایی گیاهی برای افراد سیگاری مفید است