Web Analytics Made Easy - Statcounter

جامعه > حوادث - آرش امین *

در پی برخی اظهار نظرها درباره علت سقوط پرواز تهران-یاسوج در قله دنا و اتفاقات لحظات آخر، از پیشکسوتان عرصه هوانوردی انتظار می رود نکات فنی تری را مورد بحث و ارزیابی قرار دهند. بنده سعی می نمایم ابهام اولیه را به صورت خلاصه شرح دهم؛

در مباحث مطرح شده، سخن از NDB به میان آمده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به طور خلاصه NDB ابتدایی ترین سیستم ناوبری در هوانوردی است که سیگنال رادیویی را از فرودگاه ارسال می کند و نشانگر آن موسوم به ADF که در هواپیما می باشد، سیگنال رادیویی را دنبال می کند تا خلبان هواپیما را به مقصد و منبع انتشار موج برساند. چنین فرستنده ای در اکثر فرودگاههای دنیا و گیرنده آن در هواپیما ها وجود دارد.

NDB: Non Directional Beacons
ADF: Automatic Direction Finder

منتها؛ نکته اینجاست که ناوبری هواپیما تحت NDB، قدیمی ترین سامانه ناوبری هواپیما بوده و مربوط به جنگ جهانی است و این سامانه ی قدیمی از دقت کافی برخوردار نیست. آب و هوا بر روی آن تاثیر نامطلوب دارد و وجود خطا در تقرب هواپیما تحت NDB در ابر و دید کور، اجتناب ناپذیر است.

شواهد فعلی گویای این مطلب است که پرواز سانحه دیده، برای طرح تقرب خود از سامانه  مورد اعتماد فرودگاه یعنی VOR به درستی بهره نگرفته است؛ VOR: Very high frequency omnidirectional range

باید روشن شود که آیا سامانه VOR فرودگاه یاسوج در روز حادثه دچار اشکال بوده است یا خیر. در صورتی که تقرب تحت NDB، بجای VOR صحت داشته باشد، در هوای ابری و دید صفر و در منطقه کوهستانی، آن هم پرواز IFR، نزدیک شدن به فرودگاه یاسوج با تکیه برتقرب با NDB، جای تعجب که هیچ... جای تاسف دارد.

اگر گفته شود که VOR یاسوج فعال بوده است، آیا اعلام اشکال VOR فرودگاه یاسوج، قبل از پرواز هواپیمای سانحه دیده، طی گزارشی موسوم به NOTAM واقعیت ندارد؟

بنابر این لازم است صحت آن در گزارش علت سانحه، توسط سازمان هواپیمایی کشوری برای جامعه هوانوردی روشن شود.

بدوا گفته شده است که فرودگاه یاسوج به سامانه VOR/DME مجهز است، که در اصل لازم بوده و هست و باید مجهز بوده باشد.

نکته این است که آیا در شروع فاز تقرب پرواز سانحه دیده، درواقع در زمان پرواز، آیا VOR فعال بوده است یا آن زمان کلا دچار مشکل بوده است؟

و مطلب دیگر اینکه، اگر پرواز در فاز تقرب بوده است آیا فشار اعلامی هوای حاضر در فضای فرودگاه یاسوج موسوم به QNH که صحت ارتفاع هواپیما را برای رجوع خلبان مشخص می کند، از جانب برج مراقبت یاسوج صحیح اعلام شده است؟ بنابر این لازم است صحت و سلامتی ادوات آن در فرودگاه یاسوج برای جامعه هوانوردی روشن گردد.

هوانوردی، صنعتی است که قوانین ریز و درشت آن، طی مرور زمان و در واقع با خون انسان های بی گناه اصلاح شده است.

لازم به ذکر است، در اکثر حوادث هوایی جهان فقط یک خطا، عامل سانحه نبوده و بلکه زنجیره ای از رویداد ها دست به دست هم داده اند تا یک سانحه رقم بخورد؛ Chain of events.

جامعه هوانوردی در انتظار روشن شدن حقایق و همچنین اجراء طرح و برنامه های ارتقاء شرایط موجود در صنعت هوانوردی و تسریع روند نوسازی ناوگان هوایی، با هواپیماهای جدید و مورد استقبال دنیا می باشد.

در پایان...
کاپیتان پرواز، مرحوم فولاد در میان ما نیست و او نمی تواند در قبال کاستی ها و فشارها و یا شرایط حاد، از خود دفاع کند، بنابراین رعایت انصاف واجب است.

- تقدیم به عزیز پرکشیده دکتر رضا فاطمی طلب، مسافر در سانحه پرواز تهران یاسوج، بهمن ماه ۱۳۹۶.
و به یاد عزیز پر کشیده، خلبان مهدی فیروزه سهیل، خلبان دوم توپولوف ۱۵۴ پرواز تهران ایروان، تیرماه ۱۳۸۸.

* خلبان و مهندس اویونیک هواپیما

۴۷۴۷

کلید واژه‌ها : حوادث هوایی - سوانح هوایی - سقوط هواپیما - هواپیما - نقص فنی هواپیما -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۳۱۴۷۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پرواز اولین جنگنده اف-۱۶ مجهز به هوش مصنوعی (فیلم)

          فرانک کندال، وزیر نیروی هوایی ایالات متحده پروازی آزمایشی با مدل جدیدی از جت جنگنده اف-۱۶ این کشور انجام داد. این هواپیما مجهز به یک هوش مصنوعی است که جنگنده را کنترل می‌کند و نیازی به خلبان ندارد.   به گزارش فرارو، کندال پس از فرود جنگنده در کالیفرنیا گفت که به هوش مصنوعی این جنگنده برای شلیک سلاح در زمان لازم اعتماد دارد.   سامانه هوش مصنوعی این جنگنده مجهز به تعدادی رایانه و در مرحله آزمایش و «یادگیری پرواز» به روشی امن است. این پرواز اعتمادی نمادین به نقش آینده هوش مصنوعی در نبرد‌های هوایی آمریکا محسوب می‌شود.   فرانک کندال در این باره گفت: ما تمایل داریم از هوش مصنوعی استفاده کنیم و آن را به عنوان یک چیز مستقل تصور می‌کنیم. [هوش مصنوعی] واقعا نرم افزاری است که کار را پیش می‌برد. وظایف بسیار پیچیده‌ای را انجام می‌دهد و از فناوری‌های جدیدی استفاده می‌کند که شامل محاسبات بسیار قدرتمند و ریاضیات پیشرفته برای حل مسائلی است که قبلاً نمی‌شد با رایانه حل کرد.   ارتش آمریکا قصد دارد از این فناوری برای بهره برداری از یک ناوگان هوایی بدون سرنشین ۱۰۰۰ هواپیما و پهپاد استفاده کند.   کندال اضافه کرد: ما قادر خواهیم بود از این هواپیما‌های بدون خدمه به روشی تاکتیکی در شرایطی که نمی‌خواهیم از خدمه استفاده کنیم، بهره ببریم. البته دور انداختنی نیستند و ما آن‌ها را دور نمی‌اندازیم. ما قصد داریم از آن‌ها استفاده‌های مجدد کنیم. هدف این است. اما می‌توانیم از آن‌ها به عنوان ماشه استفاده کنیم و آن‌ها را در جا‌هایی قرار دهیم که عمداً برخی از آن‌ها قربانی شوند تا آتش طرف مقابل را تحریک کنند و محل استقرار دشمن را ردیابی کنیم؛ و به طور کلی فکر می‌کنم خلبانان ما از اینکه رقیب جدیدی داشته باشند خوشحال می‌شوند.   کارشناسان صاحب نظر در امور تسلیحات و گروه‌های بشردوستانه عمیقاً نگران هستند که ادوات جنگی مجهز به هوش مصنوعی روزی بتواند به طور مستقل با پرتاب و شلیک بمب‌ها و مهمات، و بدون دخالت و تصمیم همه جانبه انسان، باعث کشتار شوند. از این رو آنان به دنبال محدودیت‌های بیشتر در استفاده از این گونه تسلیحات هستند. ویدئوهای دیدنی دیگر در کانال های آپارات و یوتیوب عصر ایران ???????????? کانال 1 aparat.com/asrirantv کانال 2 aparat.com/asriran کانال 3 youtube.com/@asriran_official/videos کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: زیباترین نمایش های هوایی جنگنده ها (فیلم) تست بمب هوشمند یک تنی ارتش ایران (فیلم) عملیات ساخت جنگنده‌های فوق پیشرفته سوخو ۵۷ در روسیه (فیلم)

دیگر خبرها

  • پرواز‌های فرودگاه ایلام لغو شد
  • چرا چشم مردم به دیدن ۵۰ فروند هواپیمایی که دولت می‌گوید وارد کشور کرده، روشن نمی‌شود؟
  • دعوای زنان هواپیمای کویتی را وادار به فرود اضطراری کرد
  • پرواز اولین جنگنده اف-۱۶ مجهز به هوش مصنوعی (فیلم)
  • بازگشت ۱۵۰۰ حاجی از خانه خدا
  • بازگشت 1500 حاجی از خانه خدا
  • ۱۵۰۰ زائر عمره‌گزار وارد کشور شدند
  • ۱۵۰۰ زائر عمره‌گزار وارد کشور شدند           
  • ۱۵۰۰ عمره‌گزار ایرانی از فرودگاه جده بازگشتند
  • بازگشت پرواز تهران - خرم آباد