Web Analytics Made Easy - Statcounter

قزوین_ فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت: قرارگاه عملیاتی لشکر ۱۶ زرهی دستاوردهای خوبی در زمینه تجهیزات نظامی و آمادگی رزمی داشته و امروز شاهد ابتکارات و نوآوری‌هایی که در محیط جنگ‌های آینده مؤثر است، در این لشکر هستیم.

به گزارش قدس آنلاین، امیرسرتیپ کیومرث حیدری برای کسب اطلاع از آخرین وضعیت آمادگی رزمی قرارگاه عملیاتی لشکر ۱۶ زرهی قزوین که صبح روز چهارشنبه به استان قزوین سفر کرد، در نشست با فرمانده این قرارگاه اظهار داشت: قرارگاه عملیاتی لشکر ۱۶ دستاوردهای خوبی در زمینه تجهیزات نظامی و آمادگی رزمی داشته است و امروز شاهد ابتکارات و نوآوری‌هایی که در محیط جنگ‌های آینده مؤثر است، در این لشکر هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه نیروی زمینی ارتش در نهضت خودکفایی گام‌های مؤثری برداشته است، ادامه داد: لشکر ۱۶ زرهی قزوین در دوران دفاع مقدس سابقه درخشانی از خود برجای گذاشت و امروز هم این قرارگاه در ساختار جدید عنوان یک قرارگاه تاکتیکی تعریف شده است.

فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران با اشاره به بحث امدادرسانی به هواپیمای آسیب‌دیده در کشور اضافه کرد: در این سانحه بلافاصله از یگان هوانیروز قهرمان پای کار آوردیم و با استفاده از فناوری تجسس و جست‌وجو، محل سقوط بالگرد پیدا شد.

حیدری یادآور شد: نیرو هوایی در این زمینه بسیار خوب پای کار آمد پس از اینکه محل سقوط بالگرد پیدا شد، نسبت به انتقال لاشه و اجساد در آن محل اقدام کرد.

وی خاطرنشان کرد: روز گذشته تا غروب، تلاش‌ها برای جست‌وجوی اجساد در محل ادامه داشت اما به دلیل شرایط جوی اجازه کار به نیروها داده نشد و مجبور شدیم نیروهای زبده تیپ ۶۵ کلاه سبز را شب گذشته به صورت نفوذی به منطقه نفوذ داده و به همراه تعدادی از نیروهای هلال‌احمر در ساعت ۲۱:۳۰ توانستند به نوک قله صعود کنند.

فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران تشریح کرد: این صعود بسیار خطرناک، اما موفقیت‌آمیز بود و نیروها طی شب گذشته در نوک قله کمپ زدند تا از امروز صبح کار شناسایی اجساد آغاز شود.

حیدری توضیح داد: نخستین محموله پیکر پاک این عزیزان، ساعت ۱۱ امروز به دامنه ارتفاعات می‌رسد و تلاش می‌شود عملیات تخلیه اجساد تا غروب امروز به پایان برسد.

وی گفت: لاشه هواپیما را هم که قطعات آن مورد نیاز است را تلاش می‌کنیم به پایین منتقل کرده و بخش اعظم جعبه سیاه این هواپیما است، نیروها سعی در یافتن آن هستند که با دستگاه فلزیاب ویژه‌ای با نام گلشن که تازگی با ما قرارداد همکاری بسته‌اند، وارد منطقه کرده‌ایم تا بتوانیم هرچه سریع‌تر نسبت  به یافتن جعبه سیاه اقدام کنیم.

فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه طی گفت‌وگو با وزیر راه در خصوص این سانحه و یافتن جعبه سیاه همکاری‌های خوبی صورت گرفته است، گفت: تلاش‌ها برای انتقال اجساد، یافتن جعبه سیاه و انتقال بخش‌هایی از لاشه هواپیما توسط کماندوهای نیروی زمینی ارتش در حال جریان است.

حیدری متذکر شد: مضاف براینکه از یگان‌های واکنش سریع یک یگان وارد منطقه شدند تا اگر نیاز باشد، از طریق این یگان، نیرو وارد منطقه کنیم تا به صورت آماده‌باش در منطقه حضور داشته باشند.

وی در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران استان قزوین مبنی بر اهمیت مهارت‌آموزی دوران مقدس خدمت سربازی افزود: طبق تأکیدات مقام معظم رهبری، محیط سربازی باید خوشایندسازی شود و وقتی وارد پادگان می‌شوند، باید از آن‌ها چهره‌های متخصص، متعهد و انقلابی ساخته و مجدد وارد جامعه کنیم.

فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران مطرح کرد: یکی از مبناهای خوبی که در ستاد کل، پیش‌بینی شده است، قرارگاه‌های مهارت‌آموزی بوده که در ستاد کل یک فرماندهی مهارت‌آموزی وجود دارد و در لشکرها هم به مقیاس کوچک‌تر از این قرارگاه‌ها به فعالیت می‌پردازد.

حیدری خاطرنشان کرد: تلاش براین است تا در این قرارگاه‌ها سربازانی که وارد نیروی زمینی ارتش می‌شوند، در مسیر تخصص‌های دانش‌آموخته از آن‌ها استفاده کرده و این تخصص‌ها و آموزش‌هایی که دارند را به نسل بعدی سربازان انتقال دهیم.

وی ادامه داد: سربازی که وارد ارتش جمهوری اسلامی ایران می‌شود، اگر شایستگی‌هایی از خود به ظهور برساند در یک بُعد به عنوان یک نیروی متخصص وارد جامعه می‌شود.

فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران با اشاره به پاک‌سازی میادین آلوده به مین و مواد منفجره در اقصی نقاط مرزی تشریح کرد: پس از امضای قطعنامه به طور جدی وارد عمل شده‌ایم که این روند ادامه دارد و امروز تقریباً تمام میادین مشکوک و آلوده به مین پاکسازی شده و شرکت‌هایی که در این مناطق مشغول اقدامات عمرانی اعم از گازرسانی و غیره هستند، یک بازنگری مجدد صورت می‌گیرد تا آسیبی به کسی وارد نشود.

حیدری از حضور مقتدر نیروی زمینی ارتش در مرزهای کشور عنوان کرد: نیروی زمینی در مرز حضور فعال و مؤثری دارد و در مرزهای غرب کشور مستقر است و این حضور به مثابه تهدید برای کشور محسوب نمی‌شود، بلکه بخشی از کار ویژه ارتش بوده و می‌تواند با این اقدامات اطلاعات بروزی از وضعیت مرزهای کشور داشته باشد.

وی گفت: نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران از هر بُعد خودکفا بوده و امروز به ملت قهرمان این نوید را می‌دهیم و با احترام به آن‌ها می‌گوییم، نیروی زمینی ارتش آماده هرگونه جانفشانی است و اگر دشمن نگاه چپ به کشور داشته باشد، بدون شک طومار ننگین آن را در کمترین زمان درهم می‌پیچیم.

منبع خبر: خبرگزاری فارس

منبع: قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۳۲۱۶۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمریکا "هواپیمای روز قیامت" جدید می‌سازد

نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا قراردادی ۱۳ میلیارد دلاری برای جایگزینی "هواپیمای روز قیامت" با یک شرکت آمریکایی بسته است.

به گزارش عصرایران به نقل از رویترز، نیروی هوایی ایالات متحده روز جمعه اعلام کرد که قراردادی ۱۳ میلیارد دلاری با شرکت "سیرا نوادا" برای ساخت یک هواپیمای جایگزین برای بوئینگ‌های "‌ای ۴ بی" E-۴B - معروف به هواپیمای روز قیامت منعقد کرده است.

ایالات متحده آمریکا پیشتر در دهه ۱۹۷۰ برای سناریو‌های مختلف یک جنگ هسته‌ای یک هواپیمای خاص موسوم به "روز قیامت" به شرکت بوئینگ سفارش داده بود که هم اینک ۴ فروند از این هواپیما‌ها که به "ای ۴ بی" معروف است در اختیار نیروی هوایی ایالات متحده است.

این هواپیما‌ها برای شرایط اضطراری یک جنگ هسته‌ای و یا جنگ تمام عیار که زیر ساخت‌های حیاتی آمریکا مورد هدف قرار بگیرد، طراحی شده است که از آن به عنوان یک مرکز فرماندهی و کنترل هوایی استفاده می‌شود.

سخنگوی نیروی هوایی آمریکا روز جمعه در بیانیه‌ای گفت: پروژه مرکز عملیات هوابرد بقا (SAOC) قرار است جایگزین هواپیمای قدیمی (ای ۴ بی) دهه ۱۹۷۰ شود که به پایان خدمت خود نزدیک می‌شود.

نیروی هوایی افزود: کار بر روی SAOC در کلرادو، نوادا و اوهایو انجام می‌شود و انتظار می‌رود در سال ۲۰۳۶ تکمیل شود.

رویترز در ماه دسامبر گزارش داد که نیروی هوایی ایالات متحده قرارداد با شرکت بوئینگ به منظور توسعه هواپیمای روز قیامت جدید موسوم به (BA.N) "نگهبان شب" را لغو کرده است.

هواپیمای روز قیامت که معمولا برای انتقال وزیر دفاع ایالات متحده استفاده می‌شود، به عنوان یک پست فرماندهی متحرک طراحی شده است که قادر به مقاومت در برابر انفجار‌های هسته‌ای و اثرات الکترومغناطیسی است و به رهبران ایالات متحده این امکان را می‌دهد تا در صورت بروز شرایط اضطراری ملی، با سوار شدن به این هواپیما ارتش را از این مکان هدایت و کنترل کنند.

E-۴B همچنین قادر به سوخت گیری در هوا است و دارای اتاق‌های کنفرانس و و تجهیزات ارتباطی پیشرفته است.

نیروی هوایی آمریکا در حال حاضر چهار فروند هواپیمای E-۴B را با حداقل یک فروند در حالت آماده باش در همه زمان‌ها اداره می‌کند.

این هواپیما‌ها از ناوگان هواپیما‌های جامبو جت بوئینگ ۷۴۷-۲۰۰ با تغییرات بسیار زیاد ساخته شده که با منسوخ شدن قطعات آن، نگهداری آن‌ها به طور فزاینده‌ای دشوار و گران شده است.

انتظار می‌رود E-۴B در اوایل دهه ۲۰۳۰ به پایان عمر مفید خود برسد.

دیگر خبرها

  • حضور فرمانده نیروی هوایی ارتش در مناطق سیل‌زده سیستان و بلوچستان
  • آمریکا "هواپیمای روز قیامت" جدید می‌سازد
  • مسابقه‌ای برای کلاه‌سبزان نیروی دریایی
  • عملیات «وعده صادق» گوشه‌ای از اقتدار نیروهای مسلح کشور بود
  • دشمن دست به خطایی بزند نمونه دیگری از موشک‌ها و پهپادها به سمتشان شلیک خواهد شد
  • مردم قدردان فراجا و «طرح نور»/ سهل انگاری‌ها جبران شود
  • توزیع سومین محموله کمک رسانی سپاه بین سیل زدگان جنوب سیستان و بلوچستان
  • توزیع سومین محموله کمک رسانی قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه بین سیل زدگان جنوب سیستان و بلوچستان
  • هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد
  • علت انتقال ۶ نیروی مرزبانی به خاک افغانستان چه بود؟