Web Analytics Made Easy - Statcounter

در واقع برخورد با آشوبگران ضامن تداوم فعالیت لیلا حاتمی است و تشکیک و تردید ایجاد کردن در این زمینه نشان می‌دهد ایشان حتی فن بیان اظهار نظر سیاسی را هم ندارد، چه برسد به اطلاعات دقیق سیاسی!

سرویس فرهنگ و هنر مشرق -  رفتار «لیلا حاتمی» در دست دادن و بوسیدن ژیل ژاکوب مدیر فستیوال کن در سال ۲۰۱۴ (۱۳۹۳) جنجال برانگیز شد و دامنه اعتراضات به جایی رسید که لیلا حاتمی مجبور به عذرخواهی شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

(اینجا) در متن عذرخواهی سال ۱۳۹۳ این بازیگر آمده بود:

در این سال‌ها پیشنهادات مختلفی را برای بازی در فیلم های  خارج از ایران به این دلیل نپذیرفتم که ادامه فعالیت در سینمای ایران همیشه برایم اولویت داشته است. در جشنواره های بین المللی که در طول این سال ها حضور داشته ام چه به عنوان بازیگر فیلمی که از سینمای ایران در جشنواره حضور داشته و نمایندگی ایران را برای دیگران تداعی میکرده و چه به عنوان داور منتخب و مدعو جشنواره‌ها که صرفا به عنوان شخصیتی مستقل در آن ها حضور داشته ام؛   سعی کرده ام موازین و اصول را رعایت کنم؛ به همین دلیلِ روشن که رعایت این اصول از الزامات کار در سینمای ایران است. هرچند از ادای این توضیحات شرم دارم اما شاید برای کسانی که نمیتوانستند موقعیت ناگزیر من را درک کنند ناچار شدم وارد برخی جزییات شوم.

درباره اوضاع فرهنگ و هنر کشور بیشتر بخوانید:

آیا داروغه‌زاده در مورد فیلم همنجسگرایانه «هجوم» پاسخگو خواهد بود!؟

متن عذرخواهی لیلا حاتمی گویای دو موضوع است. نخست اینکه ایشان می‌خواهند برای همیشه در ایران کار کنند و به همین دلیل خیل پیشنهادات بین‌المللی را نادیده می‌گیرند. اگر در مورد دست دادن و دیده بوسی با آقای ژاکوب موقعیت ناگزیر خانم حاتمی را عذر بدتر از گناه فرض نکنیم، باید بپذیریم که خانم حاتمی  آنقدر جاه طلب نیستند که سودای گلشیفته شدن داشته باشند، کما اینکه موقعیت ایشان در عرصه بین‌الملل مرتبه بالاتری نسبت به جایگاه کنونی گلشیفته فراهانی است و در سینمای ایران اعتبار و جایگاه شایسته‌ای دارند. اما اظهارات اخیر ایشان در جشنواره برلین نشان می‌دهد باز هم وارد جزئیاتی شدند که به آنها آشنایی ندارند.

در مورد اتفاقات اخیر ایران آگاهی خانم حاتمی در حد سئوالات خبرنگاری است که شیطنت می‌کند و نکته مهمتر این است که ایشان به جزئیات اعتراضات و اغتششات در داخل ایران آگاهی ندارند. ایشان برخلاف سینماگران دیگر فعال سیاسی نیستند و البته همانند بسیاری دیگر از هم‌صنف‌هایش، آگاهی سیاسی عمیقی ندارند. با در نظر گرفتن چنین فرضی خانم حاتمی تفاوت اعتراض و اغتشاشات (اختشاشات با املاء همیشه ماندگار بهاره رهنما) را همچنان نمی‌دانند و کاش هیچگاه وارد این حیطه نمی‌شدند. خانم حاتمی حتی نمی‌داند این آشوب، به تعبیر ایشان، به بهای جان چه کسانی تمام شده است..

از دهه شصت شمسی که آثار ابوالفضل جلیلی و مرحوم کیارستمی به سمت جشنواره‌های اروپایی سرازیر شد همواره سئوالات سیاسی و پرسش‌هایی درباره محدودیت چاشنی نشست‌های خبری سینمایی در کن، ونیز و خصوصا در برلین است و همواره سینماگران ایرانی از پرسش به چنین سئوالاتی پرهیز کرده‌اند.

لیلا حاتمی در نشست قبل از اکران فیلم خوک(مانی حقیقی) اشتباه بزرگی مرتکب شد و  گفت:

"مایلم از این فرصت استفاده کنم تا خشم و اندوه عمیق خودم را نسبت به نحوه «برخورد» با تظاهرکنندگان اخیر در ایران را نشان بدهم و این شرم‌آور است که در کشور من، مردم فقط «به بهای» جان خود می‌توانند اعتراض کنند. برای اولین بار هست که من می خواهم در مسائل سیاسی دخالت و اظهارنظر کنم. "

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند.
فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: video/mp4

البته این اظهار نظر با اشتباهات متعدد گرامری و معنایی همراه بود و ایشان در ادای درست بسیاری از واژگان دچار مشکل شدند، اما در مقابل اشتباه محتوایی و بُعد سیاسی اظهارنظر ایشان، شاید چندان فاجعه عمیقی نباشد.

گفتمان خانم حاتمی برآمده از فعالیت در عرصه سینماست. مخاطبان سینمای ایران در بهترین حالت و در استقبال از آثاری مثل نهنگ عنبر شامل ۳ درصد جمعیت ایران می شود. پس گفتمان سینمای ایران و وابستگان به هنر سینما در ایران از ۳ درصد تجاوز نمی‌کند. سینماگران که در کنفرانس های بین‌المللی فراتر از آگاهی فردی‌شان اظهار نظر می‌کنند بهتر نیست در وهله نخست میزان مخاطبان سینمای ایران را افزایش دهند و پس از ارتقا مخاطبانشان، ارتقا سطح سینمای ایران و حل معضلاتی که فراگیر شده است، پس از مطالعه و کسب آگاهی در زمینه‌های سیاسی اظهار نظر کنند؟

خبرنگاران حاضر در جشنواره فیلم برلین تصوری که از سینماگران ایرانی دارند در اندازه سینماگران اروپایی و آمریکایی است. اگر سینماگر ایرانی متوسط سواد و آگاهی سینماگران غربی را داشت، حداقل سینمای ایران را از این وضعیت ۳ درصدی (میزان مخاطبان) نجات می‌داد. در چنین وضعیتی توصیه آگاهانه به سینماگران هیجان‌زده‌ای که در تمام عرصه‌ها اظهار نظر می‌کنند این است که در ابتدا مخاطبانشان را افزایش دهند و این جمله مترادف با این مفهوم است که آگاهی و سواد سینمایی خود را افزایش دهند.

آیا لازم بود با یک تسط نیم و بند فراموش شده، ایشان خودشان (و سپس مردم کشورشان) را به زحمت بیندازند و با کلی اغلاط گرامری و معنایی سعی کنند دروغی فرامتنی را در یک جشنواره خارجی به بیگانگان عرضه کنند؟ فرض کنیم که ایشان در مورد آشوبگران و دراویش قاتل، خشمگین و اندوهگین هستند. چرا یکبار پیش خودشان این گزاره را مطرح نمی‌کنند اگر روند اغتشاشات ادامه پیدا می‌کرد، امنیتی خاص و منحصر به فرد در کشور ایران (در میان خاورمیانه پر آشوب) فراهم نمی‌شد که ایشان بتوانند در آثار سینمایی حضور پیدا کنند و به جشنواره برلین بروند و هنرشان را در یک سطح بین‌المللی عرضه کنند. در واقع برخورد با آشوبگران ضامن فعالیت خانم حاتمی و همکارانش است و تشکیک و تردید ایجاد کردن در این زمینه نشان می‌دهد ایشان درک اولیه برای اظهار نظر سیاسی را هم دارا نیستند. چون زمانی که عبارات خشم و اندوه «عمیق» را به کار می‌برند نباید لبخند بزنند.

***رضا طریقت

ارسال به تلگرام

منبع: مشرق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۳۳۰۰۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اظهارنظر مجاهد درباره سفرهای مقامات متعدد سیاسی به کابل

سخنگوی طالبان با اشاره به ترافیک شدید مقامات کشورهای مختلف در روزهای اخیر در کابل تصریح کرد تعاملات نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن هیئت حاکمه افغانستان است. - اخبار بین الملل -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، «ذبیح‌الله مجاهد» سخنگوی حکومت طالبان با اشاره به سفرهای متعدد هیئت‌های بلندپایه سیاسی به کابل اظهار داشت این سفرها و تعاملات نشان‌دهنده آن است که هیئت حاکمه افغانستان به سطح گسترده پذیرفته شده است.

مجاهد اظهار داشت: ‏در این اواخر پایتخت کشور شاهد سفر شمار زیادی از نمایندگان دیپلماتیک و هیئت های خارجی است؛ در این میان، دید و بازدید معاون سازمان همکاری‌های اسلامی و هیئت همراهش و دیپلمات‌های کشورهای روسیه، مالزی، قزاقستان، ترکمنستان و اتحادیه اروپا با مقامات امارت اسلامی قابل توجه است.

وی افزود: ‏به همین ترتیب اشتراک هیئت افغانستان تحت ریاست «حمیدالله آخندزاده» وزیر ترانسپورت در یک نشست مهم در شهر ترمذ ازبکستان، نمایانگر آن است که امارت اسلامی به سطح گسترده پذیرفته شده، مناسبات با آن تأمین بوده و رفت‌وآمدها وجود دارد.

سخنگوی طالبان ادامه داد: ‏روابط متذکره با گذشت هر روز در حال گسترش است و بر موثریت آن افزوده می‌شود. این تلاش‌ها بر فعالیت دستگاه دیپلماسی و در عموم به تأمین مناسبات همه جانبه امارت اسلامی دلالت می‌کند.

ایجاد مسیر ریلی جدید؛ محور دیدار مقامات افغانستان و قزاقستانمالزی: روابط با حکومت افغانستان را گسترش می‌دهیمسفر هیئت بلندپایه تجاری ترکمنستان به کابلروسیه: نشست درباره افغانستان باید در هماهنگی با کابل باشد

‏وی همچنین اظهار داشت: تحولات نشان می‌دهد برداشت برخی مبنی بر اینکه افغانستان منزوی شده، اقتصاد آن در حال تضعیف است و با دیگر کشورها مناسبت ندارد، نادرست است. اکنون معلوم گردید که افغانستان هم از نگاه سیاسی و هم از منظر اقتصادی گام‌های صعودی بر‌می‌دارد و این تلاش‌ها بیشتر گردیده و تسریع خواهد شد.

انتهای پیام/.

 

دیگر خبرها

  • اظهارنظر مجاهد درباره سفرهای مقامات متعدد سیاسی به کابل
  • «مست عشق» نیامده رکورد فروش روز اول سینمای ایران را شکست
  • جین کمپیون جایزه افتخاری جشنواره لوکارنو ۲۰۲۴ را می‌گیرد
  • قابهایی شبیه به زندگی از جنس فلسفه و شعر و عرفان
  • روزی که پل شریدر فیلمساز معروف آمریکایی به تهران آمد
  • شش فیلم داریوش مهرجویی در جشنواره مسکو‌ نمایش داده می‌شود
  • لیلا حاتمی شاید در ونیز
  • نقش متفاوت لیلا حاتمی در یک فیلم آمریکایی
  • فیلم ترنس مالیک با بازی لیلا حاتمی شاید در جشنواره ونیز
  • استان یزد میزبان اولین کنگره بین المللی شتر در کشور می‌شود