Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خرداد»
2024-05-05@15:50:31 GMT

مدارس؛ مراکز بازتولید نابرابری در ثروت و قدرت

تاریخ انتشار: ۳ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۳۴۰۶۹۱

خرداد/ حسین جمشیدی؛ در دنیای امروز تحصیلات و آموزش نقش بسیار پررنگ و مهمی در سرنوشت انسان ها بازی میکنند. به نوعی این موضوع که افراد در آینده می توانند چه شغلی کسب کنند، از چه طبقه و گروهی همسر خود را انتخاب کنند و حتی نوع پوشش و رفتار تاحد بسیار بالایی در گرو آموزش و پرورش است. آموزش و پرورشی که هدف آن ایجاد فرصتی است تا توانایی و استعدادها را پرورش دهد و افراد را بر اساس شایستگی به جایگاه های ارزشمند خود در جامعه برساند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین آموزش و پرورش همواره در تمام جوامع مدعی به عنوان وسیله ای برای برابرسازی و برقرار کردن عدالت اجتماعی به حساب می آید. برابری و عدالتی که به نظر میرسد در سیستم آموزشی ما به فراموشی سپرده شده است.
در مورد تاثیر عوامل اجتماعی، فرهنگی و طبقاتی در بازتولید نابرابری ثروت و قدرت در آموزش و پرورش تحقیقات بسیاری صورت گرفته است.  مانند تحقیقات جیمز کلمن در ایالات متحده و بوردیو در نظام آموزشی کشور فرانسه. مسئله ای که در اینجا حائز اهمیت است پاسخ به این سوال است که آیا آموزش و آموختن در نظام آموزش و پرورش کشور به کاهش نابرابری های ثروت و قدرت کمک میکند؟
در جواب سوال بالا باید گفت که اگر عوامل اجتماعی و فرهنگی و طبقاتی فرد بر روند تحصیلات او در مدارس و مراکز آموزشی تاثیری نگذارد ، بدین معنی که خط فاصله ای عظیم میان گروه بالادست نشین و طبقه فقیر نشین در نظام آموزشی نباشد آن نظام به کاهش نابرابری کمک خواهد کرد و در غیر این صورت آن نظام آموزشی خود تبدیل میشود به وسیله ای برای بازتولید نابرابری به گونه ای که در راستای افزایش قدرت و ثروت طبقه دارا و تثبیت فقر طبقه زیردست نشین فعالیت خواهد کرد. 
در جامعه ما مدارس به انواع گوناگون تقسیم میشوند که مدارس دولتی و غیر دولتی به نوعی معمول ترین آن هستند. شاهد آن هستیم که خانواده ها در ازای یک سال تحصیل فرزندشان در مدارس غیر دولتی مبالغی تا ۲۰ میلیون و یا بیشتر را پرداخت میکنند و در مقابل آن خدمات بسیاری برای دانش آموزان خود دریافت میکنند. خدماتی چون آموزش بهتر توسط آموزش دهندگان باسطوح بالاتر، توضیع غذا و بسته های غذایی با کیفیت مطلوب، برگزاری اردوها و برنامع های مشترک هنری فراوان و ... این در حالی است که همچنین در میان مدارس دولتی کشور نیز شاهد تفاوت های بسیاری هستیم، مدارس بالای شهر با ساختمان های زیباتر، کلاس هایی با تراکم جمعیت کمتر و خدمات بهتر، و در مقابل مدارس جنوب شهر با کیفیت بسیار ناچیز ...
بوردیو جامعه شناس فرانسوی معتقد است که کودکان با توانایی و زمینه های یکسان وارد مراکز آموزشی نمیشوند- مسئله ای که امری بدیهی می باشد- برخی از آن ها در خانواده هایی فرهیخته و طبقه بالانشین وارد نظام آموزش میشوند و عده ای از خانواده های فقیر که زمینه های کودکان گروه اول را ندارند. در این زمان آموزش و پرورش باید با استفاده از نوعی تبعیض که از آن به عنوان «تبعیض مثبت» نام برده میشود، فرایندی را دنبال کند که در نتیجه آن برابری میان این دو گروه به وجود آید تا تمامی کودکان بتوانند با توانایی های مشاهده دوره تحصیلی را به پایان برسانند. این مسئله بدان معنی نمیباشد که نسبت به کودکان طبقه بالا بی تفاوت باشیم، بلکه مقصود آن است تا شرایطی به وجود آید که در سیستم آموزشی با افرادی که از زمینه های ابتدایی مناسب برخوردار نبوده اند بیشتر کار شود تا بتوانند کمبود ها را جبران کرده و در یک سطح تقریبا برابر قرار گیرند.
از نظر بوردیو این فرایند در نظام آموزشی فرانسه رخ نمیدهد که میتوان آن را به نظام آموزشی جامعه ایران نیز تعمیم داد. این سیستم غلط باعث آن میشود که تحصیلات، دانش و مدرک و در نتیجه سطوح درآمدی و جایگاه اجتماعی افراد در آینده در گرو ثروت و قدرت باشد، خانواده های سرمایه دار کودکان خود را با صرف هزینه های بسیار به پیشرفت سوق میدهند در حالی که کودکان خانواده فقیر با مسیری پر از پستی و بلندی مواجه خواهند شد. در نتیجه تمام این اشتباهات که در اکثر نظام های آموزشی دنیا رخ میدهد مدرسه تبدیل به یک سیستم بازتولید نابرابری میشود، موضوعی که بوردیو آن را خشونت نمادین می نامد و این خشونت در نهایت نظام آموزشی مبتنی بر طبقات را به وجود می آورد که در آن ثروت و قدرت انتظار ژن های خوب را میکشد و فقر و دشواری انتظار کودکانی از طبقات پایین جامعه را .کارشناس و دبیر جامعه شناسی
برچسب ها: آموزش و پرورش ، ژن خوب ، فرهنگ ، عدالت اجتماعی

منبع: خرداد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khordad.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خرداد» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۳۴۰۶۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهدا اصلی‌ترین قدرت فرهنگی ما هستند

وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه معلمان هویت انقلاب را ساخته‌اند، گفت: امروز اصلی‌ترین قدرت فرهنگی ما شهدا هستند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی آموزش و پرورش، رضامراد صحرایی در مراسم تشییع پیکر شهید معلم «حجت الله یوسفیه» با بیان اینکه معلمان هویت انقلاب را ساخته‌اند، اظهار کرد: امروز اصلی‌ترین قدرت فرهنگی ما شهدا هستند، به این شهید قول می‌دهیم و تلاش می‌کنیم که دانش‌آموزان خود را با فرهنگ اسلامی ایرانی تربیت کنیم.

وی با بیان اینکه در محضر این شهید تعهد می‌دهیم که راه او را ادامه خواهیم داد، افزود: تفحص این شهید در هفته معلم حاوی پیام‌های فراوانی برای ما است، از همکارانم می‌خواهم در مورد رجعت این شهید در هفته معلم رویدادی تعریف کنند.

وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه انقلاب امانت شهدا است، تصریح کرد: به شهدا گواهی می‌دهیم که امانت دار هستیم و تعهد دهیم راه شهدا را ادامه می‌دهیم و نمی‌گذاریم استقلال کشور آسیب ببیند.

صحرایی با بیان اینکه به این شهید قول می‌دهیم دانش‌آموزان خود را با هویت ایرانی و اسلامی و فرهنگ اسلامی ایرانی تربیت کنیم، ادامه داد: این انقلاب امانت شهدا است، امانت ایثارگرانی که با بذل جان خود آن را رقم زده‌اند، شهید جایگاه رفیعی دارد و اگر معلم باشد به مراتب جایگاهش بالاتر است.

کد خبر 750870

دیگر خبرها

  • معلم انسانی‌ترین و گرمترین عنصر نظام آموزشی است
  • برای آموزش و پرورشی که سرپا نیست
  • شهدا اصلی‌ترین قدرت فرهنگی ما هستند
  • چینی ها در مدارس به کودکان مهارت ورزی آموزش می دهند (فیلم)
  • چرا فنلاند شادترین کشور دنیاست؟
  • جزئیات برنامه‌های آموزش و پرورش برای ارتقای کیفیت نمرات امتحانی از زبان وزیر
  • کیفیت بخشی به مقوله آموزش از اولویت‌های وزارت آموزش و پرورش
  • سرانه فضای ورزشی مدارس اردبیل ۲.۵ برابر شد
  • بازگرداندن ۳۰۰۰ کودک گلستانی بازمانده از تحصیل به مدارس
  • ۱۷۶ رتبه برتر آموزشی در رامسر کسب شد