Web Analytics Made Easy - Statcounter

کودک و نوجوان > فرهنگی - اجتماعی - فریبا خانی:
برگ اول

در روزهای آخر آذرماه، نمایشگاهی در مؤسسه‌ی آوای طبیعت پایدار تهران برگزار شد. آن‌جا عروسک‌های بومی زیبایی دیدم؛ عروسک‌های ساده‌ی دست‌سازی که زنان روستایی آن‌ها را ساخته بودند. این عروسک‌ها طبیعت را نجات خواهند داد نمونه‌اى از عروسک‌هاى اردبیلک، قزوین این عروسک‌ها طبیعت را نجات خواهند داد دهتولک هرمزگان این عروسک‌ها طبیعت را نجات خواهند داد عروسک لیلى ممسنى این عروسک‌ها طبیعت را نجات خواهند داد بانوان تاجمیرى در حال ساخت دتوک این عروسک‌ها طبیعت را نجات خواهند داد خان بى‌بى زن عشایر در حال ساخت عروسک رستم این عروسک‌ها طبیعت را نجات خواهند داد در کنار زنان روستاى سه قلعه در خراسان جنوبى این عروسک‌ها طبیعت را نجات خواهند داد نیما آذرى و افسانه احسانى در کنار خانم‌هاى روستاهاى جنوب خراسان، تجن این عروسک‌ها طبیعت را نجات خواهند داد عروسک‌هاى قورچوق گنبدکاووس این عروسک‌ها طبیعت را نجات خواهند داد نمایشگاه عروسک‌هاى بومى این عروسک‌ها طبیعت را نجات خواهند داد نمایشگاه عروسک‌هاى بومى این عروسک‌ها طبیعت را نجات خواهند داد نمایشگاه عروسک‌هاى بومى این عروسک‌ها طبیعت را نجات خواهند داد نمایشگاه عروسک‌هاى بومى این عروسک‌ها طبیعت را نجات خواهند داد افسانه‌ احسانى با بچه‌هاى روستاى بهشتیه، ‌در حال آموزش بلوچى دوزى/ عکس‌ها: محسن اصلانى

يكي از آن عروسك‌ها عروسك «‌بي» بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خودش گفته بود اهل دزفول است و بخشي از جهيزيه‌ي عروس‌هاي دزفولي.لعبتك‌ها‌ي زيبا را ديدم كه از سيستان آمده بودند. «آروسك‌» استان گلستان را ديدم و عروسك‌هايي از روستاهاي اصفهان.

«دتوك» را هم ديدم كه از روستاي تاجمير خراسان‌جنوبي آمده بود. ‌دتوك‌ها، ثبت ملي شده‌اند؛ صورت‌هايشان يك دكمه است و لباس‌هايشان زيبا و با چوب و موي بز ساخته مي‌شوند. چندي است كه زنان روستايي با ساخت آن‌ها درآمدي به دست مي‌آورند و زندگي مي‌گذرانند.

چند عروسك خريدم براي دخترم و دوستانم كه مي‌دانستم از اين عروسك‌ها انرژي مي‌گيرند. هم خود اين عروسك‌ها قصه دارند و هم ماجراي توليد آن‌ها، به نوبه‌ي خود داستاني است.

اين حركت از كجا شروع شد؟ زنان بومي براي ساخت اين عروسك‌هاي قديمي‌ و درست‌كردن دست‌سازهايي كه بتواند وسيله‌ي خوبي براي امرار معاش باشد از كي و از كجا انگيزه گرفتند؟

افسانه‌ احساني، زيست‌شناس و كارشناس ارشد جغرافيا و گردشگري (توريسم) و مدرس گردشگري است. ا‌و طرح‌هاي گوناگوني براي احياي عروسك‌هاي بومي، آموزش زنان و كمك به ساخت عروسك‌ها و تشويق آن‌ها براي توليد دست‌سازه‌هايشان و فروش آن به گردشگران داشته است.

احساني طرح‌هاي متنوعي با همكاري سازمان «جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري» و حمايت «بخش کمک‌هاي کوچک تسهيلات محيط‌زيست جهاني سازمان ملل متحد» (SGP)، به اجرا درآورده است؛ طرح‌هايي كه هدفشان كمك به اقتصاد مردم محلي است تا محيط‌زيست بيش‌تر تخريب نشود. او نويسنده‌ي كتاب اكوتوريسم است و سال‌هاست در زمينه‌ي اكوتوريسم (طبيعت‌گردي)  و آموزش اكوتوريسم فعاليت مي‌كند.

 

برگ دوم

سال‌ها پيش سفري به قشم داشتم، اولين‌بار افسانه احساني و همسرش  نيما آذري را در جزيره‌ي قشم ديدم. آن‌ها راهنماي تور بودند. بسيار جوان و بسيار باانگيزه. خيلي خوشحال شدم وقتي ديدم كه آن‌ها در طول سفر، اطلاعات خوبي درباره‌ي طبيعت قشم و لاك‌پشت‌هاي پوزه‌عقابيِ اين منطقه مي‌دادند كه در حال انقراض بودند.

نيما آذري طرحي براي حفاظت لاك‌پشت‌هاي پوزه عقابي در حال انقراض جزيره را پي‌گيري مي‌كرد.

افسانه احساني نيز پي‌گير و مشوق زنان بومي آن منطقه بود براي توليد دست‌سازهاي بومي‌شان. بعدها افسانه‌ي احساني در سفرهاي متعدد، زنان روستايي را به ساخت عروسك‌هاي دست‌ساز تشويق كرد كه همين عروسك‌ها وسيله‌اي براي امرار معاش آن‌ها شد.

او به روستاهاي دور و نزديك سفر مي‌كرد و از زنان روستايي مي‌خواست عروسك‌هاي قديمي و دست‌ساز محل زندگي خود را بسازند. گاهي نيز با ساخت صنايع‌دستي سوزن‌دوزي و گلابتون‌دوزي و صنايع اصيل و قديمي خود به گردشگران منبع درآمد داشته باشند.

واقعا مي‌توان براي اين كه جامعه‌ي محلي با ساختن دست‌سازه‌ها از نظر اقتصادي خودكفا بشود طبيعت را از آسيب حفظ كرد. او مي‌گويد:

«سال 89 در قشم، جشنواره‌اي برگزار كرديم و از روستاييان قشم خواستيم عروسك‌هاي خود را بسازند در اين جشنواره شش روستا عروسك‌هاي خود را ساختند. اوايل عروسك‌ها كيفيت كافي نداشتند اما به مرور زمان اين عروسك‌ها زيباتر و با كيفيت‌تر ساخته شدند.»

 

برگ سوم

افسانه احساني مي‌گويد: «سال 84 براي آموزش به علاقه‌مندان گردشگري به خوزستان رفتم. دختري به من عروسكي داد كه بسيار زيبا بود. او گفت كه اين عروسك را مادربزرگم ساخته است و من خيلي خوشحال شدم از ديدن اين عروسك.

احساس كردم تشويق زنان بومي براي ساخت عروسك و فروش ‌عروسك‌ها باعث ايجاد درآمدي براي آن‌ها خواهد شد. در واقع ديدن آن عروسك تلنگري به من زد.»

او به مسئله‌ي صلح و عروسك‌هاي بومي هم اشاره مي‌كند و مي‌گويد: «هدف از اجراي اين طرح‌ها كمك به گسترش صلح و دوستي بوده و اين‌كه زنان ايراني بتوانند به ساخت عروسك‌ها و توليد صنايع‌دستي خود بپردازند؛ اما الآن برخي اختلافات هم هست. انگار هدف اين طرح كه صلح و دوستي بوده، فراموش شده است. گويي خودخواهي‌هاي قومي به‌نوعي ايجاد اختلاف مي‌كند كه اين عروسك مال فلان قوم است و نبايد به نام ديگري ثبت بشود. كاش هدف اوليه را فراموش نكنيم.»

 

برگ چهارم

حالا احياي عروسك‌هاي بومي به حركتي گسترده تبديل شود و گروه‌هاي متنوعي دنبال اين جريان هستند. به‌هرحال حفظ ميراث‌فرهنگي كشورمان و ارائه‌ي آن به‌عنوان محصولي فرهنگي، اتفاق بسيار خوبي است.

 

برگ پنجم

يادمان باشد به هركجا سفر مي‌كنيم، از مردم محلي صنايع‌دستي اصيل و با هويت بومي بخريم و توليد‌كنندگان آن‌ها را حمايت كنيم.

گردشگري آدابي دارد؛ هنگام سفر به طبيعت احترام بگذاريم و با حمايت از جامعه‌ي محلي آن منطقه كمك كنيم كه مردمان منطقه بتوانند فرهنگ و آداب ‌و رسوم محصولات بومي خود را حفظ كنند و بتوانند هم‌چنان به توليد محصولات محلي خود بپردازند تا ناچار نشوند براي امرار معاش به طبيعت آسيب برسانند يا از محل زندگي خود كوچ كنند.

در همین زمینه: آثاری از پدر گرافیک ایران آدم‌های بزرگ «دنیای عجیب» دید و بازدید‌های دو دوست متمدن لیلی عروسکی با موهای مادران

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۳۴۶۳۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احیای ۲۳۹ واحد راکد کشاورزی در لرستان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان لرستان، سید عماد شاهرخی امروز پنج شنبه ۱۳ اردیبهشت در نشست با مدیرکل دفتر ترویج، روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان امور اراضی کشور با اشاره به اینکه از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون ۲۳۹ واحد غیر فعال بخش کشاورزی در استان به چرخه تولید بازگشته است، گفت: از این تعداد ۱۶ واحد پرورش مرغ گوشتی بود.

وی افزود: سالانه ۴۵ میلیون قطعه جوجه ریزی در لرستان انجام می‌شود که ۳۰ درصد بیشتر از نیاز استان است.

به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان از ابتدای سال تاکنون یک هزار و ۲۰۰ تن مرغ مازاد در استان ذخیره سازی شده است.

شاهرخی اضافه کرد: همچنین ۱۳ واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی با ظرفیت ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن در دولت سیزدهم در استان به بهره‌برداری رسیده است.

وی به افزایش تولید در بخش کشاورزی اشاره کرد و افزود: سال گذشته ۲۶ هزار تن معادل پنج هزار میلیارد ریال در مصرف آرد استان صرفه‌جویی شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان یادآورشد: تولید گندم لرستان از ۱۲۳ هزار تن در دولت دوازدهم به ۵۳۰ هزار تن در دولت سیزدهم افزایش یافته و در حوزه گلخانه نیز سطح زیر کشت از ۷۸ به ۱۳۰ هکتار رسیده است.

سید عماد شاهرخی با بیان اینکه سطح زیر کشت دانه‌های روغنی در لرستان نیز از دو هزار و ۲۰۰ به شش هزار و ۵۰۰ هکتار افزایش یافته است، گفت: ضایعات یکی از چالش‌های بخش کشاورزی استان است که برای رفع این مشکل باید از ادوات به روز در حوزه برداشت استفاده کرد و پرداخت تسهیلات ارزان قیمت نیز در این خصوص راهگشا خواهد بود.

وی بیان کرد: ۱۸ تا ۲۰ درصد از تولید ناخالص استان هم در بخش کشاورزی است.

دیگر خبرها

  • کارگاه اموزشی هنرمند ایرانی در قزاقستان
  • احیای بازیکنی که فراموش شده بود
  • احیای جایگاه مرجعیت علمی اهل‌ بیت در مکتب امام صادق (ع)
  • برپایی نمایشگاه کارآفرینی و صنایع‌دستی در دانشگاه آزاد کهنوج
  • رشد اقتصادی شهرها در گرو پتانسیل کارآفرینی
  • ۴ حوزه فناوری مهم برای ترویج کارآفرینی و دانش بنیان در میان دانشجویان
  • احیای ۲۶رشته قنات توسط بسیج سازندگی قزوین
  • بیش از ۴ هزار میلیارد ریال برای احیای واحدهای تولیدی سیستان و بلوچستان هزینه شد
  • سری جدید برنامه‌های «مهمانی» و «برمودا» ساخته می‌شود
  • احیای ۲۳۹ واحد راکد کشاورزی در لرستان