Web Analytics Made Easy - Statcounter

پنجمین روز اسفندماه که در تقویم ملی به نام روز مهندس نامگذاری شده، بهانه‌ای شد ت بزرگان این رشته به بایدها و نبایدهای مهندسی بپردازند. ۰۵ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۵:۱۹ استانها فارس نظرات

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، پنجمین روز اسفندماه که به مناسبت بزرگداشت خواجه نصیرالدین طوسی روز مهندس نامگذاری شده است، بهانه خوبی به دست داد تا ضمن گفت‌و‌گو با چند استاد و دانش‌آموخته رشته مهندسی از  اراده آنهایی قدردانی شود که از کودکی، با تلاش و کوشش پیگیر تصمیم خود بوده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حمید نادگران رئیس دانشگاه شیراز به تسنیم می‌گوید: دانشگاه شیراز امسال نیز تلاش دارد در مراسمی باشکوه از مهندسان برجسته استان تقدیر کند.

وی با بیان اینکه اکنون دانشگاه شیراز با داشتن استادان بین‌المللی در کشور به عنوان یک الگو شناخته می‌شود، می‌افزاید: پرورش متخصصان  و استادان زبده در عرصه‌های بین‌المللی از سیاست‌های اصلی دانشگاه شیراز است.

نادگران با اعلام این خبر که دانشگاه شیراز برای پرورش نیروی مجرب در رشته‌های مهندسی، تمامی امکانات را در اختیار دانشجو قرار می‌دهد، اضافه می‌کند: همگام شدن با دانش و ابزار روز جهان از وظایف اصلی دانشگاه برای دستیابی به موفقیت‌های علمی است.

این استاد دانشگاه معتقد است یکی از ملزومات جامعه امروز آگاهی یافتن مهندسان نسبت به علوم اقتصادی و فناوری است تا با تحلیل اقتصادی فعالیت خود را جدی‌تر پیگیری کنند.

محمد مهدی علیشاهی که دکترای مهندسی هوا و فضا دارد و به عنوان چهره ماندگار سال 92 معرفی شده است، بر اهمیت اخلاق حرفه‌ای مهندسان تاکید می‌کند و می‌گوید: نتیجه فعالیت مهندسان به صورت محصول در اختیار افراد جامعه قرار می‌گیرد پس اخلاق مهندسی ایجاب می‌کند که آنان آبروی شغلی و حیثیت انسانی خود را در نظر بگیرند تا وظایفشان به بهترین شکل ممکن انجام شود.

وی اضافه می‌کند: اگر اخلاق در حرفه مهندسی رعایت نشود، جلب اعتماد کاربران و مشتریان و همچنین انجام کارهای دقیق مهندسی میسر نمی‌شود.

این استاد دانشگاه  ارائه پایان نامه‌های مطلوب را  برای مهندسان آینده ضروری می‌داند و می‌افزاید: آگهی‌های پایان‌نامه و مقاله‌نویسی  برای دانشجویان که پشت شیشه بعضی از دفاتر خدمات چاپی و کامپیوتری نصب می‌شود، خجالت‌آور است.

وی ابراز امیدواری می‌کند: با فرهنگ‌سازی بیشتر می‌توان از بروز چنین معضلاتی که  گریبانگیر جوامع مهندسی و دانشگاهی است، جلوگیری کرد.
این چهره ماندگار ملی درباره ویژگی‌های حرفه مهندسی می‌گوید: این حرفه مجموعه‌ای  از دانش و روش‌هایی است که برای عملی و کاربردی ساختن طرح‌ها، با به کارگیری وسایل و تجهیزات مورد استفاده قرار می‌گیرد.

علیشاهی معتقد است حرفه  مهندسی یک شغل پشت میزی نیست و کسب عنوان و اعتبار را برای شخص به همراه نمی‌آورد بلکه  با آموختن و اندوختن دانش و فن میسر می‌شود و رسالت سنگینی را بر دوش شخص می‌گذارد. این استاد دانشگاه تصریح می‌کند: در دانشگاه‌ها مسائل صنعتی کشور کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد.

محمد حسین پایدار رئیس دانشکده مهندسی دانشگاه شیراز با تاکید بر جایگاه والای مهندسان می‌گوید: جوامع بشری از آغاز تاکنون، پیشرفت‌های شگرفی را در زمینه‌های متعدد تکنولوژی تجربه کرده‌اند که این موفقیت‌ها مرهون تلاش مهندسان سختکوش است. وی معتقد است روز مهندس بزرگداشت آفرینندگان صنعت و تکنولوژی و همچنین پدیدآورندگان آسایش است.

وی می‌افزاید: رفاه امروز افراد جامعه از تلاش مهندسانی سرچشمه می‌گیرد که در عرصههای مختلف صنعتی با تلاشی مبتنی بر اندوخته‌های علمی، خلاقیت، نوآوری و با تکیه بر تجربه و اخلاق فعالیت کرده‌اند.

حبیب الله عبیری از دیگر اساتید دانشگاه شیراز نیز مهندسان را واجد دو خصوصیت می‌داند و می‌گوید: استانداردهای مهندسی با دو مبنای علمی و ریاضی، تدوین و شناخته می‌شوند که رعایت اصول اخلاقی نیز در آن نقش قابل ملاحظه‌ای دارد.

وی  رقابت و اخلاق را از ضرورت‌های جامعه مهندسی می‌داند و تاکید می‌کند: باید مهندسان جوان به این نکته توجه داشته باشند که اگر در میان تحصیلکرده‌های کشور رقابت مبنای گزینش نباشد، موضوع اخلاق زیر سؤال می‌رود.

یکی دیگر از چهره‌های ماندگار ملی محمد یعقوبی است که خلاقیت را برای یک مهندس ضروری می‌داند و می‌گوید: مهندس به کسی اطلاق می‌شود که دانش رشته‌های گوناگون را دریافت کند و دست به اختراع و نوآوری بزند.

وی با اشاره به اینکه مهندسی نوعی مهارت است می‌افزاید: این حرفه تلاش دارد علم را به عنوان یک دستاورد رفاهی جلوه دهد. مهندس بر پایه علم و تحقیقات می‌تواند نیازهای جامعه را تامین کند که در این زمینه بسیاری از افراد موفق عمل کرده‌اند و تعداد قابل ملاحظه‌ای از محصولات صنعتی توسط مهندسان ایرانی ساخته شده و در دسترس بشر قرار گرفته است.

گزارش از محمد شبیری 

انتهای پیام/  ت

R41382/P1336/S6,61/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۳۶۹۹۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرگ ۳ میلیون کارگر در جهان در پی حوادث و امراض/ ۵ شغل پرخطر

رئیس انجمن متخصصین بهداشت حرفه‌ای ایران با بیان اینکه حوادث و بیماری‌های شغلی سالانه منجر به مرگ ۳ میلیون کارگر در جهان می‌شود، گفت: کشاورزی، ساخت‌وساز، جنگل‌داری و ماهیگیری و تولید، پرخطرترین بخش‌ها از نظر حوادث شغلی هستند. - اخبار اجتماعی -

حسن اصیلیان مهابادی در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم با اشاره به فرارسیدن اول ماه می و روز جهانی کارگر درباره حوادث شغلی کارگران اظهار کرد: براساس آخرین گزارش سازمان جهانی کار، سالانه نزدیک به 3 میلیون نفر در جهان بر اثر حوادث و بیماری‌های حرفه‌ای (ناشی از کار) جان خود را از دست می‌دهند.

مرگ 3 میلیون کارگر در جهان به علت حوادث و بیماری‌ها

وی ادامه داد: بیشتر این مرگ و میرهای ناشی از کار که مجموعاً 2.6 میلیون مرگ را شامل می‌شود، به علت بیماری‌های ناشی از کار است و 400 هزار مورد نیز مربوط به حوادث شغلی است که به واسطه عدم رعایت اصول ایمنی ایجاد می‌شود‌‌.

مثال‌هایی از سختی کار  و حوادث شغلی کارگران

اصیلیان با ارائه مثالی افزود: در جامعه مشاغل زیادی داریم که شامل اصناف کارگری و مشاغل خانگی و کارگاه‌های کوچک تا بزرگ مانند صنایع فولاد، پتروشیمی و پالایشگاه‌ها و معادن زیرزمینی می‌شود. این مشاغل وابسته به نوع کار، عوامل زیان‌آوری تولید می‌کنند برای مثال کارگرانی که در کارگاه‌های جوشکاری کار می‌کنند خواسته یا ناخواسته در معرض آلاینده‌های تولیدشده و دودهای ناشی از جوشکاری قرار می‌گیرند که حاوی فلزاتی مانند کروم است که ممکن است سمی و سرطان‌زا باشند. در برخی محیط‌های کاری پر صدا نیز آلودگی صوتی ایجاد می‌شود و کارگران در معرض این اصوات ممکن است به ناراحتی‌های عصبی و کری شغلی و ... دچار شوند.

وی تصریح کرد: بسته به نوع آلاینده‌ای که در صنایع تولید می‌شود کارگران ممکن است دچار بیماری‌های مختلفی شوند. بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان و بیماری‌های تنفسی(ریوی) سه علت اصلی مرگ و میر ناشی از کار در کارگران به شمار می‌روند.

اهمیت بهداشت حرفه‌ای در کاهش حوادث و بیماری‌های ناشی از کار

رئیس انجمن متخصصین بهداشت حرفه‌ای ایران با بیان اینکه تمرکز بر بهداشت حرفه‌ای می‌تواند از عوامل زیان‌آور شغلی جلوگیری کند، بیان کرد: بهداشت حرفه‌ای به معنای به‌کارگیری روش‌هایی است که این عوامل خطرزا را در حرفه‌ها و مشاغل اندازه‌گیری و روش‌های کنترلی ارائه می‌کند برای مثال متخصصان بهداشت حرفه‌ای قبل از اینکه سموم به لایه‌های تنفسی یک کارگر وارد شود با استفاده از روش‌های ایمنی و مهندسی (مثلاً پیشنهاد تهویه مناسب) این آلاینده‌ها را کنترل و از ورود آن‌ها به بدن کارگران جلوگیری و سلامت کارگران را تضمین می‌کند.

بهداشت حرفه ‌ای عمر مفید کارگران را افزایش می‌دهد

وی با اشاره به اینکه برنامه‌هایی که متخصصان بهداشت حرفه‌ای برای پیشگیری دارند می‌تواند عمر مفید کارگران را افزایش دهد، تصریح کرد: در کشورهای توسعه یافته به بهداشت حرفه‌ای توجه زیادی شده و محیط کار افراد بر اساس استاندارد است و کارگران در آنها امنیت و احساس آرامش دارند و تولید آنها نیز باکیفیت و ایمن است اما در کشورهای در حال توسعه هنوز مشکلات زیادی در این زمینه و رعایت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی وجود دارد و برخی کشورها اصلا به این موارد توجه نمی‌کنند.

وضعیت بهتر ایران از نظر بهداشت حرفه‌ای نسبت به منطقه 

استاد گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار دانشگاه تربیت مدرس با بیان این‌که در کشور ما نیز نسبت به قبل از انقلاب پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای در بهداشت حرفه‌ای حاصل شده است، بیان کرد: ایران از نظر رعایت بهداشت حرفه‌ای وضعیت بهتری نسبت به کشورهای منطقه دارد اما نیاز است که نقش متخصصان بهداشت حرفه‌ای پررنگ‌تر شود. در این راستا نیز قانون کار در ایران پشتوانه خوبی برای رعایت بهداشت حرفه‌ای است. برای مثال در قوانین تأکید شده کارفرمایانی که بالای 25 نفر کارگر دارند باید از متخصصان بهداشت حرفه‌ای در محیط کار بهره ببرند.

بهانه کارفرمایان برای عدم رعایت ایمنی و بهداشت محیط کار

وی اضافه کرد: در عین حال متاسفانه در بسیاری از موارد شاهد این هستیم که کارفرمایان به بهانه هزینه‌زا بودن اقدامات کنترلی، توصیه‌های متخصصان بهداشت حرفه‌ای را در محیط کار پیاده‌سازی نمی‌کنند، در حالی که رعایت اصول ایمنی و بهداشتی ساده اگرچه در وهله اول ممکن است هزینه‌زا به نظر برسد اما به دلیل ارتقای سلامت کارگران، نوعی سرمایه‌گذاری برای آینده به شمار می‌رود. 

نبود تعامل بین دو وزارتخانه کار و بهداشت 

اصیلیان به ضعف‌های قانونی موجود در زمینه رعایت اصول ایمنی و بهداشتی در محیط کار اشاره و خاطرنشان کرد: کارشناسان و بازرسان وزارت بهداشت عمدتاً نظارت بر اصول بهداشت محیط کار و بهداشت حرفه‌ای و کارشناسان و بازرسان وزارت کار بررسی رعایت نکات ایمنی در محل کار کارگران را برعهده دارند اما از سویی در زمینه تعداد نیروهای موجود کمبود وجود دارد و به اندازه کافی بازرس در این حوزه نداریم و از سوی دیگر وزارت بهداشت و وزارت کار نتوانسته‌اند با همکاری و هم‌افزایی، بر رعایت اصول ایمنی و بهداشتی در محیط‌های کاری نظارت مناسبی داشته باشند‌‌.

وجود بیش از 5000 نیروی بهداشت حرفه‌ای در کشور

وی درباره تعداد نیروهای بهداشت حرفه‌ای در کشور نیز بیان کرد: الان تعداد فارغ‌التحصیلان حدود 5000 نفر است اما نیاز است که این تعداد ارتقا یابد.

آمار دقیقی از بیماری های شغلی نداریم!

رئیس انجمن متخصصین بهداشت حرفه‌ای ایران یادآور شد: متاسفانه در رابطه با بیماری‌های ناشی از کار هیچ آمار متقنی در کشور نداریم در حالی که احصای آمار دقیق می‌تواند به پیشگیری بهتر از این بیماری‌ها کمک کند.

وقوع حوادث ناشی از کار در مردان بیش از زنان

به گفته وی، طبق گزارش سازمان جهانی کار مردان در حوادث ناشی از کار، بیشتر از زنان جان خود را از دست می‌دهند و منطقه آسیا و اقیانوسیه بالاترین مرگ و میر ناشی از کار را به دلیل وسعت نیروی کار این منطقه دارد.

5 شغل پرخطر کارگری

وی با اشاره به اینکه کشاورزی، ساخت‌وساز، جنگل‌داری و ماهیگیری و تولید، پرخطرترین بخش‌ها از نظر حوادث شغلی هستند، گفت: از هر سه صدمه شغلی کشنده در سراسر جهان، یک مورد در میان کارگران کشاورزی رخ می‌دهد. 

تغییرات اقلیمی عامل اثرگذار بر محیط کار

استاد دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به اینکه تغییرات اقلیمی و تحولات الگوهای آب و هوایی تأثیرات قابل توجهی بر دنیای کار به ویژه حوزه ایمنی و بهداشت حرفه ای کارگران دارد، تصریح کرد: در مشاغلی که در محیط‌های روباز فهالند، نمونه‌هایی از خطرات شغلی که با تغییرات اقلیمی تشدید می‌شوند عبارت است از تنش‌های حرارتی، پرتو ماوراء بنفش، آلودگی هوا، رویدادهای غیر عادی اقلیمی مثل طوفان، بارندگی، گرما و سرما و... به همین دلیل سازمان بین ‌المللی کار، شعار امسال را "زمان رو به اتمام است؛ در شرایط تغییر اقلیم، هم اکنون از ایمنی و بهداشت حرفه‌ای محیط کار اطمینان حاصل کنیم" اعلام کرده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دانشگاه شیراز آماده جذب دانشجویان اخراجی دانشگاه‌های آمریکا و اروپا
  • شاید لازم باشد مهندسان دروس علوم انسانی را پاس کنند!
  • دریافت بیش از ۴۹۰ میلیارد تسهیلات خوداشتغالی توسط دانشجویان لرستان
  • بهداشت حرفه ‌ای عمر مفید کارگران را افزایش می‌دهد
  • حرمت‌گزاری به مقام والای استاد، باید بیش و پیش از هر آیینی مدنظر باشد
  • عضو هیأت علمی دانشگاه، ولی عصر (عج) رفسنجان استاد نمونه کشوری شد
  • تاکید بر حمایت از کارگران سمنان تا سهم ۴۰ درصدی دانش‌آموختگان از اشتغالزایی
  • مرگ ۳ میلیون کارگر در جهان در پی حوادث و امراض/ ۵ شغل پرخطر
  • وزیر علوم: دانش آموختگان ما وعده صادق را رقم زدند
  • فراخوان جذب دانشجوی دکتری در پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی