Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-27@10:15:58 GMT

تولد نخستین "تک‌شاخ" ایرانی تا ۶ ماه دیگر

تاریخ انتشار: ۵ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۳۷۶۷۰۹

تولد نخستین 'تک‌شاخ' ایرانی تا ۶ ماه دیگر

اقتصاد > اقتصاد‌ جهان - اشکان خسروپو ر- خبرنگار:
توجه به اقتصاد دیجیتال و باز کردن هرچه بیشتر راه فعالیت برای استارتاپ‌ها (کسب و کارهای نوپا) از برنامه‌هایی است که دولت دوازدهم به‌طور جدی روی آن تمرکز کرده است.

در تازه‌ترین واکنش، محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات از برنامه‌ریزی‌ها در این حوزه گفته و تأکید کرده: «می‌خواهیم در پایان برنامه چهارساله 3 تا 4 تک‌شاخ (یونیکورن) یا استارتاپ‌های سطح کلان داشته باشیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

» اصطلاح یونیکورن که وزیر بر زبان آورده، به شرکت‌هایی با پایه استارتاپی اشاره دارد که ارزش‌شان از یک میلیارد دلار بیشتر باشد و توانایی عرضه سهام در بورس را داشته باشند. ایران تا به حال هیچ یونیکورنی نداشته اما در این سال‌ها، تخمین‌هایی درباره ارزش حدودی برندهای ایرانی بازگو شده است.

ایران؛ کمتر از 6‌ماه تا نخستین تک‌شاخ

واقعیت این است که فضای استارتاپی ایران در حال دگرگونی است. نگاه سنتی‌ها نسبت به این فضا هم رو به تغییر است. ارزشگذاری‌ها با ظهور شرکت‌هایی که حجم سرمایه‌گذاری‌ها را در بازار نوپای ایران رصد می‌کنند، به مرور و با تغییر رویکردها، بررسی وضعیت بازار و تخمین ارزش برندها کار ساده‌تری خواهد شد. در فضای شفاف‌تر اطلاعاتی و اقتصادی آینده، استارتاپ‌ها شرایط بروز و ظهور بهتری خواهند داشت.

طبق گفته برخی کارشناسان، در آینده‌ای که چندان هم دور نیست، چند یونیکورن در ایران ظهور خواهند کرد. عموم استارتاپ‌های ایرانی بیشتر در زمینه تجارت الکترونیک فعالیت کرده‌اند. به همین دلیل، کارشناسان تخمین می‌زنند، نخستین یونیکورن‌های کشور در همین حوزه ظهور کنند. کاوه یزدی‌فر، مربی استارتاپ به همشهری می‌گوید: «اگر خوش‌بین باشیم، می‌توان گفت تا تابستان سال آینده دو یونیکورن در ایران خواهیم داشت که در فضای تجاری آنلاین کار می‌کنند.»

ققنوس به جای یونیکورن

یونیکورن یا تک‌شاخ یک ایده جهانی است. استارتاپی که به این مرحله رسیده باشد، می‌تواند سهامش را در بورس عرضه کند. کاوه یزدی‌فر، با اشاره به اینکه هر پدیده‌ خوبی که در جهان وجود داشته باشد، ‌لزوما به‌کار ایران نمی‌آید، به همشهری می‌گوید: «اقتصاد و شیوه کارکردمان به آنچه در جهان می‌گذرد، شباهت زیادی ندارد.

ارزش پول‌ و شیوه برخوردمان با مسائل اقتصادی بسیار متفاوت است. در چنین فضایی یونیکورن شدن عملا شاید تعریف درستی از غول بودن برند نباشد. ایده‌ای که به‌تازگی در جهان راه افتاده، تعریف ارزش برندها براساس شاخص‌های بومی است. با این طرز فکر جدید ما به جای یونیکورن، ققنوس داریم. ارزش ققنوس بنا به ویژگی‌های محلی بازتعریف شده است.»

بحرانی به نام ارزشگذاری

ارزش واقعی برندها وقتی مشخص می‌شود که کسی برای خریدشان پولی پرداخت کند. کارشناسان می‌گویند، ارزشگذاری یک برند به‌خصوص در حوزه کسب و کارهای نوپا که دارایی بنا به تعداد مشتری‌ها یا ارزش ایده تعیین می‌شود، کار دشواری است. ناصر غانم‌زاده، کارشناس حوزه استارتاپ در این‌باره می‌گوید: «ارزش واقعی یک کسب و کار زمانی معلوم می‌شود که یک شرکت بزرگتر، 100درصد سهام شرکتی را خریده یا آن کسب و کار رسما وارد بورس شود.‌»

با این حال، روشی که مدت‌هاست در دنیا برای قبولاندن میزان ارزش برندها اجرا می‌شود، استناد به خرید بخشی از سهام شرکت‌هاست. کاوه یزدی‌فر در این‌باره به همشهری می‌گوید: «روابط عمومی‌ها در تلقین ارزشمند بودن یک برند نقش مهمی را ایفا می‌کند. آنها با انتشار اخبار مربوط به برند ارزشمندشان و اینکه یک شرکت بزرگ حاضر شده بابت خرید بخشی از سهم‌شان پول پرداخت کند، ارزش خودشان را خیلی بالا می‌برند.

درصورتی که ارزش واقعی برندها را با این روش‌های رسانه‌ای‌محور نمی‌توان مشخص کرد.» غانم‌زاده در این‌باره می‌گوید: «استارتاپ سوق در آخرین دور سرمایه‌گذاری، طبق ادعای تک‌کرانچ به ارزش یک میلیارد دلار رسید. اما فقط یک سال بعد، آمازون تمام سهام آن را به ارزش 580میلیون دلار معامله کرد. پس ارزش واقعی شرکت سوق تقریبا 40درصد کمتر از چیزی بوده که زمانی ادعا می‌کرده است.» روال کلی ارزشگذاری برندها در ایران نیز براساس تخمین‌ است و چون هنوز کسی تمام سهام‌شان را نخریده، به‌نظر ارزشگذاری آنها چندان واقعی به‌نظر نمی‌رسد.

تک‌شاخ‌های خاورمیانه

مهم‌ترین یونیکورن‌هایی که در خاورمیانه فعال هستند، در زمینه‌های مختلفی فعالیت می‌کنند.

کریم: شرکت تاکسی آنلاین Careem که از سال 2012در دبی آغاز به‌کار کرد، حالا در 14 کشور دیگر در خاورمیانه مشغول فعالیت است. سوق: مشهور به آمازون خاورمیانه، به عقیده برخی کارشناسان، یک یونیکورن یک‌میلیارد دلاری است که به جز امارات در مصر و عربستان سعودی هم شعبه دارد. فروش حدود یک میلیون محصول در 31بخش‌ و ارسال آنها با پست سفارشی از ویژگی‌های مهم سوق است. یاملی: یک موتور جست‌وجوی ویژه‌ عرب‌زبان‌ها که خدمات تایپ آنلاین به زبان عربی برای کسانی که به صفحه کلید عربی دسترسی نداشته باشند را فراهم کرده است. این استارتاپ تک‌شاخ در لبنان تاسیس شده است.

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۳۷۶۷۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رونمایی نخستین «موتور ۶ سیلندر بنزینی» ایران‌ساخت

به گزارش «تابناک» به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، روح الله دهقانی در مراسم رونمایی از موتور ۶ سیلندر بنزینی در پژوهشگاه شهید رضایی دانشگاه صنعتی شریف، با اشاره به توانمندی دانش‌بنیان‌ها در طراحی، تولید و بهینه‌سازی قوای محرکه عنوان کرد: قوای محرکه در حجم بالا با سوخت بنزین، یکی از انواع قوای محرکه است که در بسیاری انواع خودروها، متناسب با نیاز صنایع راهبردی کشور کاربرد دارد. این یک نیاز کاملاً راهبردی است که کشور اهمیت آن را دریافته و شرکت‌های مختلف در مسیر بومی سازی و تولید آن گام برداشته‌اند.

وی افزود: یک شرکت دانش‌بنیان توانمند متشکل از چند متخصص و عضو هیات علمی برترین دانشگاه‌های ایران و سراسر جهان در مسیر بومی سازی این موتور گام برداشته و امروز به موفقیتی چشمگیر دست یافته‌اند. بالغ بر ۴۰ نفر از برجسته‌ترین دانشگاهیان مطرح در عرصه ملی و بین‌المللی، با طرح‌ریزی یک برنامه عمیق چهار ساله در مسیر اکتساب فناوری‌های یکی از شناخته‌شده‌ترین و پرکاربردترین موتورهای ۶ سیلندر گام برداشته و موفق شدند نمونه بومی‌سازی شده این موتور را با کیفیتی بالا و منطبق با روزآمدترین استانداردها، طراحی، تولید و آزمون کنند.

دهقانی مهم‌ترین دستاورد شرکت‌های دانش‌بنیان را اثبات توانمندی کشور در توسعه فناوری ساخت انواع قوای محرکه متناسب با نیاز کشور و امکان توسعه و بهینه‌سازی آن‌ها دانست و افزود: امروز توانمندی تولید موتور ۶ سیلندر بنزینی خورجینی با حجم ۴ هزار سی‌سی که موتوری راهبردی بوده و دارای کاربری‌های متنوع صنعتی، تفریحی و نظامی است، در این مجموعه دانش‌بنیان به اثبات رسید. این جریان قوی که در این شرکت و سایر شرکت‌های دانش‌بنیان به راه‌ افتاده، باید با قوت ادامه پیدا کند و به زودی تولید انبوه و استفاده از این تولیدات را در کاربری‌های خاص خود نظاره‌گر باشیم.

رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به این‌که فناوری‌های موتور، جزو راهبردی‌ترین و کلیدی‌ترین دانش‌ها و فناوری‌ها جای دارند و سرریز این فناوری‌ها می‌تواند به توسعه و ساخت محصولات دیگری منجر شود، ادامه داد: وقتی یک شرکت از توانمندی طراحی، ساخت و ارتقای قوای محرکه‌ای با این حجم، کیفیت و سطح استاندارد برخوردار است، در واقع به سرمایه ارزشمند دانش فنی دست یافته که به مراتب از خود محصول یادشده ارزشمندتر است و قابلیت تسری به دیگر بخش‌های صنعت خودروسازی را دارد و می‌تواند زمینه‌ساز تولید و توسعه محصولات ارزشمند دیگری شود.

دهقانی به حمایت جدی معاونت علمی از کسب دانش فنی و تولید محصولات فناورانه حوزه حمل و نقل و به طور خاص ساخت انواع قوای محرکه، اشاره کرد و ادامه داد: معاونت علمی به عنوان پشتوانه اصلی این شرکت، سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه را بر عهده گرفته و در دیگر حمایت‌ها که از جنس دانشی است مانند دسترسی به فناوری‌های خاص دنیا، همراه این مجموعه دانش‌بنیان بوده است.

بر اساس این خبر، پژوهشکده فناوری‌های راهبردی شهید رضایی دانشگاه صنعتی شریف که در زمینه پژوهش‌ها و کسب دانش فنی، ارتباط میان صنعت و دانشگاه و بومی‌سازی فناوری‌های کلیدی و راهبردی فعالیت دارد، طراحی و تولید موتور ۶ سیلندر بنزینی را با توجه به نیاز صنایع کشور آغاز کرد.

به طور میانگین نیاز بخش دفاعی کشور به این قوای محرکه حدود ۱۰ هزار خودرو ‌است و با در نظر گرفتن نیاز سایر حوزه‌ها این ظرفیت به ۳۰ هزار عدد نیز می‌رسد و پژوهشگاه شهید رضایی با ورود به توسعه دانش فنی بومی قوای محرکه، مطالعه و کار بر روی خودروهای تاکتیکی و آفرود را آغاز کرد.

در این پروژه، ضمن الگوبرداری از بیش از ۱۳۰ موتور بنزینی، دستاورد ۱۳ سازنده نامی موتور در سطح جهانی بررسی و مطالعه و در نهایت موتور مبنای ۴ هزار سی‌سی ۶ سیلندر، برای بومی سازی انتخاب و پس از یک کار تحقیقاتی و فناورانه چهار ساله، نخستین نمونه از این موتور با رویکرد اثبات توانمندی تولید داخل طراحی و ساخته شد.

متخصصان در این پروژه موفق شدند به ۴۵ درصد دانش فنی بومی ساخت موتور دست پیدا کنند و ۱۰ بخش اصلی موتور با موفقیت کامل مهندسی معکوس شد. از اقدامات صورت گرفته توسط تیم تحقیقاتی و فناور پروژه موتور ۶ سیلندر بنزینی خورجینی می‌توان به طراحی و ساخت قطعات با دقت ۹ میکرون، شبیه سازی، طراحی سیستم راهگاهی و قالب های بلوک چدنی، طراحی ساخت محور بلوک موتور، ساخت بلوک آلومینیومی موتور خورجینی برای اولین بار در کشور، ساخت میل لنگ موتور خورجینی با استحکام تسلیم ۸۰۰ مگاپاسکال، ساخت میل بادامک موتور خورجینی و ساخت شاتون موتور خورجینی با یکی از بهترین انواع مواد اولیه و مبتنی بر دانش روزآمد متالورژی اشاره کرد.

دیگر خبرها

  • عکس| دو تصویر ناب از «ماشین دودی»؛ نخستین لوکوموتیو ایران
  • ساخت بلوک‌های بتنی از شیشه‌های دورریز توسط استارتاپ ایرانی
  • حضور فارسی‌ها در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ ایران
  • ببینید | جهش ایران در تولید قوای پیشرانه، با ساخت نخستین موتور شش سیلندر بنزینی
  • فارس با ظرفیت های مختلف خود به اکسپو ۲۰۲۴ ایران می‌رود
  • رونمایی نخستین «موتور ۶ سیلندر بنزینی» ایران‌ساخت
  • ۲۷.۳ سالگی میانگین سن مادران ایرانی در تولد اولین فرزند؛ پدر ۳۲.۱ سالگی
  • بازآفرینی داستانی از پهلوان ایرانی برای کودکان/ نمادی از فرهنگ پهلوانی در« پهلوان و فیل»
  • بررسی «ارزش‌آفرینی از دارایی‌های دیجیتال» در نخستین پنجشنبه فناور ۱۴۰۳
  • تمدید مهلت شرکت در جشنواره «خیمه‌شب‌بازی»