Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-05-07@16:08:36 GMT

تجارت قبر در کنار امامزاده‌ها

تاریخ انتشار: ۶ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۳۸۰۵۳۵

گورستان‌های معتبر و معروفی که در کنار امامزاده‌ها و در داخل شهرهای بزرگ باقی مانده‌اند و تا همین چندسال قبل یا حتی همین حالا هنوز دفن میت دارند زیادند، اما برخی از آنها مانند امامزاده عبدالله در جنوب تهران سابقه و خاطراتی جدانشدنی با تهران دارند و نمی‌توان به‌راحتی در این گورستان‌ها دخل‌وتصرف انجام داد، اما اداره اوقاف شهرری تصمیم گرفته به نام ساماندهی، یک‌باره بخشی از این گورستان را زیرورو کند؛ اقدامی که با واکنش‌ها و اعتراضات زیادی همراه شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آفتاب‌‌نیوز : چالش و اختلاف اوقاف، شهرداری و سازمان میراث فرهنگی و مالکان قبور هم‌زمان با ادامه فعالیت تخریبی اوقاف در این روزها ادامه داشت و در این فاصله برخی از اعضای شورای شهر و شهرداری منطقه ٢٠ وارد موضوع شدند و روز گذشته حسن خلیل‌آبادی، عضو شورای شهر تهران، ری و شمیرانات، با شهردار منطقه ٢٠، معاون فرماندار، رئیس سازمان میراث فرهنگی و رئیس سازمان اوقاف، متولی امامزاده عبدالله و برخی از اعضای انجمن خوش‌نویسان و برخی از خانواده‌های صاحبان قبور، جلسه مشترکی داشت و به نظر می‌رسد برای این مسئله ناهماهنگ چاره‌ای هرچند دیر اندیشیده‌اند. خلیل‌آبادی در پاسخ به «شرق»، گفت: پس از بازدید و گفت‌وگویی چندجانبه قرار شد سازمان اوقاف طرح خود را برای محوطه‌سازی و یکسان‌سازی فضای این امامزاده به سازمان میراث فرهنگی ارائه و میراث هم تا هفته آینده این طرح را بررسی کند و اگر مغایرتی نبود، آن را ابلاغ کند. 
به گزارش آفتاب‌نیوز؛ خلیل‌آبادی می‌گوید سنگ‌های قبوری که واجد ارزش میراثی بوده‌اند حفظ شده‌اند و محل قبور شخصی دیگر نقشه‌گذاری شده و پس از محوطه‌سازی و یکسان‌سازی ارتفاع، همه این قبور با مشخصات قبلی می‌توانند دوباره سنگ جدید را با نظر صاحبان قبور بگذارند. 
او می‌گوید اوقاف اشکال و اشتباهی را در روند اجرای برنامه خود داشته و تصور می‌کرده که برای انجام این کار نیاز به مجوز و تأیید میراث فرهنگی ندارد. آنها قصدی نداشته‌اند و مبتنی‌بر درخواست شهروندان اطراف این گورستان به دنبال تغییر بوده‌اند. او افزود: مردم از تبدیل این فضا به آرامستان – بوستان رضایت دارند و با ادامه دفن جدید در این گورستان مخالفند.  اما این توضیحات خلیل‌آبادی درباره برنامه اوقاف و اقدامات آنها، با اتفاقی که در حدود یک ماه گذشته در گورستان امامزاده عبدالله رخ داده و گزارش‌های مردمی و تصاویری که از تخریب گسترده در این امامزاده و قبور شهروندان صورت گرفته تفاوت دارد. کارشناس اوقاف اعلام کرده به قبری تعرض نشده و آرامگاهی تخریب نشده، اما آنچه شواهد در این محل نشان می‌دهند گویای تخریب بسیاری از قبور بوده است، چه اینکه در یکی از بندهای مورد تأکید اوقاف در صحن اصلی امامزاده برای اطلاع شهروندان، آمده است: «با توجه به جمع‌آوری کلیه سنگ‌ها چنانچه مالکان قبور مایل باشند با هماهنگی دفتر و احراز مالکیت می‌توانند نسبت به برداشتن و انتقال سنگ قبر اقدام نمایند. در صورت عدم اقدام در مورد بندهای ۳ و ۴ (پیگیری برای سنگ قبر و گلدان‌های کنار آن) آستان مقدس هیچ‌گونه مسئولیتی را در قبال گلدان‌ها و سنگ‌های به‌جامانده ندارد». به عبارتی پیمانکار اجرائی مسئولیت را با این چند جمله روی بنر از روی دوش خود برداشته است. 
احمد مسجدجامعی، عضو دیگر شورای شهر تهران، نگاهی متفاوت نسبت به این اقدام اوقاف و رفتارهای مشابه در گورستان‌های درون‌شهری دارد و می‌گوید: تجارت قبر در امامزاده‌های درون‌شهری تبدیل به تجارت پربازدهی شده که زیر پوشش ساماندهی، بازسازی و نوسازی و نظایر آن اجرا می‌شود و با این عنوان به درآمد می‌رسند. 
این عضو شورا با تأکید بر اینکه عمران و نوسازی شهری، آن هم به نام حقوق شهروندی و مبتنی‌بر نیازهای محلی آداب و قواعدی دارد و این‌گونه نیست که یک دستگاه اجرائی بدون اطلاع سایر مجموعه‌های دخیل خودمختار عمل کند و بخشی از حافظه شهر و دارایی‌های شهروندان را خدشه‌دار کند. به نظر می‌رسد در چشم این قبیل از مدیران یک کریستال خوش‌آب‌ورنگ و گران‌قیمت از آجرها و کاشی‌های تاریخی ارزش بیشتری دارد و به همین دلیل است که با نگاهی کلنگی همه‌چیز را تخریب می‌کنند و اصرار دارند در دوره مدیریت آنها همه این اقدامات شروع شوند و این اقدامات به نام آنها سند بخورند. 
گورستان امامزاده عبدالله در سال ٨٧ در فهرست آثار ملی ثبت شده و فارغ از اموات مردم عادی، افراد مهمی مانند شهدای ۱۶ آذر، نیما یوشیج، دکتر سحابی و... در آنجا دفن شده‌اند. سازمان اوقاف شهرستان ری طرح ساماندهی و هم‌سطح‌کردن قبرهای امامزاده عبدالله در بخشی از این گورستان را دلیل تخریبی گسترده و بدون هماهنگی قرار داد و در چند مرحله بخشی از قبور را تخریب کرده که این اقدام با اعتراض شهروندان مواجه شده است. این تخریب از ابتدای بهمن‌ماه شروع شد و بلافاصله اعتراض‌ها بالا گرفت، درحالی‌که اداره کل میراث فرهنگی اعلام کرد اطلاعی از این اقدام و جزئیات آن ندارد. 
مصیب‌ رحیم‌زاده، رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان شهرری، اعلام کرد که نامه‌ درخواست توقف کار از سوی پیمانکار امامزاده، ١۰ بهمن به اداره اوقاف شهرری رفته، اما تا چند روز بعد (١٤ بهمن) توجهی به این موضوع نشده است. او تأکید کرده بود که‌ به اسم همسان‌سازی قبور این پروژه در دست انجام است، اما با میراث‌ فرهنگی هماهنگی نشده؛ در شرایطی که اداره اوقاف ملزم است هماهنگ باشد، چون این قبرستان تاریخی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. در ادامه، چند روز بعد (١٨ بهمن) اوقاف در پاسخی اعلام کرد که «به هیچ قبر و مقبره‌ای در امامزاده عبدالله جسارت نکرده‌ایم و این تعمیرات و مرمت‌ها برای راحتی حال مردم و عبورومرور آنها صورت گرفته است». حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسن خانی، کارشناس فرهنگی اداره اوقاف شهرری، اعلام کرد که «هیچ‌گونه تخریبی نسبت به این مقبره‌ها نداشته‌ایم و ما در محوطه اصلی و ورودی امامزاده عبدالله مشغول فعالیت و ساماندهی هستیم؛ حیاط بزرگی که در حدود یک هکتار است و مقبره‌ای در آن نیست که به ثبت میراث فرهنگی رسیده باشد و ما با قسمت‌هایی که به ثبت میراث فرهنگی رسیده، کاری نداریم. دلیل اینکه ما این مرمت و تعمیرات را داشتیم این است که سطوح قبرها بالا و پایین بود و ممکن بود مردم برای رفت‌وآمد و در مراسم‌های خاک‌سپاری که دارند دچار مشکل شوند و برف و باران که می‌آمد، مردم در این مسیر به‌راحتی نمی‌توانستند رفت‌وآمد کنند». 
منبع: ایسنا

منبع: آفتاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۳۸۰۵۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سمنان میزبان جشنواره «تاسکا» شد

به گزارش خبرنگار مهر، مریم طاهر دوست محمدی ظهر سه شنبه در نشست خبری با حضور رسانه‌ها و خبرنگاران در میراث فرهنگی شهرستان سمنان، با اشاره به انتخاب سمنان به عنوان نماینده ایران در کنسرسیوم بین‌المللی گردشگری جاده ابریشم با حضور ۲۰ کشور از جمله چین، قزاقستان و … بیان کرد: برنامه‌های متنوعی در این زمینه اندیشیده شده که یکی از آنها برگزاری جشنواره‌های گردشگری است.

وی با بیان اینکه در این زمینه جشنواره «تاسکا» در مرکز استان سمنان برگزار می‌شود، افزود: نام نوعی ظرف قدیمی ویژه آشپزی در سمنان است که تلاش کردیم با برگزاری این جشنواره و گزیدن این نام، به نوعی به فرهنگ بومی منطقه سمنان، غذاهای محلی و ظرفیت‌های گردشگری و میراث فرهنگی اشاره کنیم.

رئیس میراث فرهنگی شهرستان سمنان نان و غذای اقوام و ملل سمنان را یکی از محورهای این جشنواره دانست و تاکید کرد: نمایشگاه آثار هنری هنرمندان شهرستان سمنان از دیگر بخش‌های تدارک دیده شده در این رویداد است.

طاهر دوست محمدی با اشاره به اجرای برنامه ارکست ملی راه ابریشم در قالب جشنواره تاسکا، بیان کرد: جشنواره گردشگری نعناع در کنار رویداد گرامیداشت روز نجوم و موزه گردی دیگر محورهای این جشنواره محسوب می‌شوند.

وی با بیان اینکه در این جشنواره برنامه‌هایی مانند اجرای موسیقی سنتی و پرفرمنس هنری، نمایشگاه صنایع‌دستی، غذاهای محلی، تقدیر از برگزیدگان جشنواره و … نیز تدارک دیده شده که اجرایی می‌شود، تاکید کرد: ارگان‌هایی مانند شهرداری، شورای شهر، فرهنگ و ارشاد اسلامی و… در این رویداد همراهی و همکاری دارند.

رئیس میراث فرهنگی شهرستان سمنان با بیان اینکه ۱۹ اردیبهشت افتتاحیه این جشنواره در در مجموعه گردشگری استخر زاوقان سمنان خواهد بود، گفت: این جشنواره سه روز ادامه خواهد داشت و اختتامیه آن بیست و دوم اردیبهشت ماه برگزار می‌شود.

طاهر دوست محمدی با بیان اینکه تاسیکا در واقع نخستین گام از مجموعه جشنواره گردشگری راه ابریشم سمنان خواهد بود، ابراز کرد: تلاش داریم که تمام ظرفیت‌های میراث فرهنگی، تاریخی، گردشگری و … سمنان را در این رویدادها بشناسانیم.

وی افزود: تلاش می‌کنیم که از ظرفیت عضویت سمنان در «اتحادیه بین‌المللی شهرهای گردشگری در امتداد جاده ابریشم» با حضور ۲۰ کشور جهان بهره مند شویم زیرا این حضور بسیار اتفاق نادری است و می‌تواند در توسعه اقتصادی، گردشگری، فرهنگی و … کل استان سمنان تأثیرگذار باشد.

رئیس میراث فرهنگی سمنان همچنین گفت: شهریورماه سال گذشته سمنان در رقابت با دیگر شهرهای کشور توانست لقب پایتخت گردشگری جاده ابریشم کشورمان را از آن خود کند و لذا از مدت‌ها قبل برنامه‌ریزی لازم برای برگزاری هر چه بهتر رویدادهای این جشنواره بزرگ، اندیشیده شده است.

کد خبر 6099567

دیگر خبرها

  • سمنان میزبان جشنواره «تاسکا» شد
  • تا ۵۰ سال آینده مشکلی برای دفن در باغ رضوان نداریم/ ‏احیای قبور ۳۰ ساله
  • اخذ سند مالکیت امامزاده بی‌بی خدیجه خاتون(ع) شهرستان میبد
  • دستگیری دو حفار غیر مجاز مسلح در گرمدره
  • سرنوشت «تلخ» کارخانه‌ای که «موزه» نشد/«ریسباف» فقط «دست به دست» می‌شود!
  • تخصیص اعتبارات لازم برای حوزه میراث‌فرهنگی شهرستان گرمی
  • ثبت ملی روستای «نوسنگی» در درفک رودبار
  • مرمت پل خاتون کرج آغاز شد
  • ثبت اثر تاریخی در جواهرده رامسر در فهرست آثار ملی کشور
  • گام‌های لرزان برای ثبت جهانی محور ساسانی کرمانشاه