Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مجله همگردی»
2024-04-30@15:23:34 GMT

جالب ترین آداب و رسوم نوروزی اقوام ایرانی

تاریخ انتشار: ۹ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۴۴۲۰۲۰

سال های ساله که نوروز بین ایرانیا وجود داره و اقوام مختلف اون رو با آداب و رسوم نوروزی خاصی جشنش می گیرن. با نزدیک شدن به نوروز 97 بد نیست برخی از جالب ترین آداب نوروزی و آداب رسوم نوروز بین اقوام مختلف ایرانی رو با هم مرور کنیم.

آداب و رسوم نوروز در میان اقوام مختلف ایرانی: ماسال

تالشی های ماسال در نوروز حلوای مخصوص عید می پزن که در گویش خودشون به این کار حلباسازی میگن.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در شب چهارشنبه سوری خانومای خونه غذا میپزن و اون رو روی تجر(ایوان خونه) قرار میدن. اون ها معتقدن که تو این روز خونه باید تمیز باشه که چهارشنبه خاتون که سر میزنه همه چیز رو تر و تمیز و مرتب ببینه. ماسالی ها رسم پریدن از روی آب رو دارن و صبح روز چهارشنبه ی قبل از سال نو، 21 بار از روی نهر آب می پرن. یکی از آداب نوروزی جالب مردم ماسال اینه که در این شب پاگشای نو داماد رو انجام میدن که بهش خشابندان میگن.

نوروز بین اقوام مختلف ایرانی:شفت

مراسم عروس گوله یا  عروس گولی یا گل عروس، در نقاط مختلف گیلان علی الخصوص روستاهای شفت برگزار میشه و جز آداب نوروزی از گذشته تا به الانه. این مراسم نمایشیه که در اون سه شخصیت اصلی غول، پیربابو و نازخانم نقش اصلین. نقش نازخانم رو جوونی که لباس زنونه می پوشه بازی می کنه، پیربابو رو هم کسی که خودش رو پیر کرده بازی می کنه . غول هم مردیه سیه چرده که کلاهی از کاه(کلوش) به سر و لباسی از اون به تن داره. این نمایش نمادیه از ستیز سال نو و کهنه. نزدیک عید که میشه در سطح رروستاها اجرا میشه و از آیین های سنتی و قدیمی استان گیلانه که در گذشته خونه به خونه می رفتن، اجرا می کردن و به ازای اون هدایایی مثل مثل برنج، تخم مرغ، شیرینی و پول دریافت می کردن. این روزها این نمایش باشکوه تنها در برخی از شهرستان ها و روستاهای محدود برگزار می شه.

آداب و رسوم نوروز در میان اقوام مختلف ایرانی: بانه

کردها از قدیم و ندیم مراسمای خاصی داشتن برای نوروز. کوسه گردی یکی از همین مراسماس که تو روستاهای کردستان رواج داره. کوسه کسیه که لباس کوسه به تن می کنه و باعث خنده و سرگرمی مردم میشه. همیطور رسمه که زنان در شب چهارشنبه سوری، دسته ای از موی بچه هاشونو می برن و دور میندازن و با این کار به اعتقاد خودشون بلاها رو به سال جدید نمیبرن و با همون دسته مو بلاها رو دفع میکنن.

نوروز در میان اقوام مختلف ایرانی: ورامین

از بیست روز مونده به عید، تو ورامین تب و تاب پختن سمنوه. پختن سمنو حدود 15 ساعت طول می کشه و در کنارش آشی هم بار میذارن و اون رو خیرات می کنن. یکی دیگه از رسومی که ورامینی ها دارن شال اندازی تو شب چهارشنبه سوریه. شال اندازی اینجوریه که رهگذرها، شالی رو به داخل خونه ها میندازن و صاحبخونه چیزی به اندازه ی وسعش، تو شال میذاره که رهگذر اونو به بیرون بکشه. معمولا اون چیزی که تو شال پیچیده میشه رو شفای بیمار می دونن!  ورامینیا نزدیک عید که میشه، نون کسمه می پزن. که یه جورایی شبیه نون تافتونیه که شیرین شده! 

آداب و رسوم نوروز در میان اقوام مختلف ایرانی: همدان

تو همدان سبزه رِختن(سبزه انداختن) خیلی خاص انجام می شه. دونه های سبزه رو باید یه آدم مومن خریده باشه...قبل از نوروز هم تو کوچه و خیابون قوت خدر نبی یا غذای خضر نبی ، ترکیبی از نون خشک، گردو، پنیر و شیر، با نوای « عید اومده خدر نبی یادت نره» فروخته و خورده می شه.

نوروز بین اقوام مختلف ایرانی: ترکمن صحرا

تو ترکمن صحرا، سپند رو نخ می کنن و به نشونه ی برکت بالای در خونه آویزون می کنن. موی پسرا رو تو چهارشنبه سوری جوری که دو طرف گوششون باقی بمونه (قولپاق) می تراشن. منجوق آتدی(انداختن دونه ی منجوق) بازی می کنن و روزهای مفرحی رو طی می کنن. 

 آداب و رسوم نوروز در میان اقوام مختلف ایرانی: میناب

از آداب نوروزی مردم میناب اینه که پیشونی گاو، گوسفند و درب منازلشون رو با گل سرخ رنگی می کنن. دخترها و پسرها گل بنفشی به نام بهارکو رو به گردن میندازن. سعی می کنن همه ی غذا ها رو تازه بخورن... از جمله تدارکات نوروزیشون برای پذیرایی از مهمون هم چاشنی پیاز سوراغه.

نوروز بین اقوام مختلف ایرانی:  بوشهر

تو بوشهر عید فطر از عید نوروز پراهمیت تره ولی سفره ی هفت سین بوشهری ها عجیبه. رو سفرشون ماهی، میگو، میوه، مرغ، مربا، ماست و مسقطی می ذارن!! شیرینی های خونگی قراپیچ و بی بی گلی رو هم برای پذیرایی عیدشون درست می کنن. 

آداب و رسوم نوروز در میان اقوام مختلف ایرانی: قوچان

یکی از آداب نوروزی مردم قوچان  اینه که تو چهارشنبه سوری، آش هفت رنگ میپزن و می خورن، مهره ای رو موقع پختن آش توش میندازن که تو غذای هرکی در بیاد اون سال  برکت و رحمت کسب می کنه. تو قوچان عرفه به دو روز مونده به شب اول فروردین گفته می شه، که تو این روز به یاد درگذشتگان شیر برنج درست می کنن و خیرات می کنن. شب بعدیش هم به عرفه ی زنده ها معروفه این بار، شیر برنج به همه میدن!

منبع: مجله همگردی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت hamgardi.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مجله همگردی» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۴۴۲۰۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تیم دانش‌آموزی ایران ۵ طلا در رویداد ایده و فناوری ترکیه کسب کرد

 

 

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، تیمی متشکل از معلمان و دانش‌آموزان ایرانی از مدارس شهرهای تهران، مشهد، کرمان و اصفهان در بزرگترین رویداد بین‌المللی ایده و فناوری کشور ترکیه با عنوان «یک ایده یک جهان» موفق به کسب ۵ مدال طلا در رشته‌های مختلف شدند.

حسن دیدبان وابسته فرهنگی کشورمان در استانبول با حضور در این روادید بین‌المللی با نخبگان افتخار آفرین ایرانی دیدار و گفت‌وگو کرد.

سازمان مالکیت معنوی اختراعات جهان و انجمن مخترعین ترکیه میزبان این دوره از مسابقات بود. این رویداد جهانی که در حمایت از ایده، استارتاپ‌ها و مخترعین جهان در کشور ترکیه در شهر استانبول برگزار شد میزبان تیم‌هایی از ۲۴ کشور دنیا از جمله ایران، کانادا، چین، تایوان، آمریکا، مالزی، اندونزی و امارات متحده عربی به صورت حضوری و غیرحضوری در ۱۰ زیرگروه مختلف از جمله پزشکی، کشاورزی بود.

در این دوره از مسابقات که در استانبول برگزار شد، بیش از ۲۷۳ ایده و طرح نوآورانه مختلف با هم به رقابت پرداختند. بخش جوایز ویژه این مسابقات، به ۵ طرح برتر تقدیم شد که ۲ جایزه ویژه آن، سهم تیم‌های ایرانی شد.

این رویداد مهم فرصتی بزرگ برای مخترعان و نوآوران جوان است تا دستاوردهای خود را به مجامع علمی و سازمان‌های علمی-تحقیقاتی در سطح بین‌المللی معرفی کنند و با کسب اطلاعات از فناوری های روز دنیا خود را برای ورود به بازارهای جهانی آماده سازند.

دیگر خبرها

  • پیوندهای قومی بخش مهم شناسنامه اقوام ایرانی است
  • شیراز میزبان جشنواره رسانه‌ای اقوام و عشایر کشور شد
  • واکنش عرب‌ها به وانت طلایی ایرانی
  • ضرورت برگزاری جشنواره فیلم اقوام ایرانی با قدرت و کیفیت
  • شیراز میزبان برگزاری اولین جشنواره رسانه‌ای اقوام و عشایر کشور می‌شود
  • تیم دانش‌آموزی ایران ۵ طلا در رویداد ایده و فناوری ترکیه کسب کرد
  • همایش ملی «نماز، دانشگاه، بایسته‌ها و شایسته‌ها» برگزار می‌شود
  • امروز چهلم بهار است؛ جشنی که از یاد رفته!
  • صادق بوقی در رختکن تیم ملی افغانستان!
  • حضور نیکی کریمی و حامد بهداد در جمع داوران جشنواره فیلم اقوام