Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-05-01@18:58:10 GMT

روز جهانی حیات وحش و غروب یوزپلنگ

تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۴۸۸۸۶۷

روز جهانی حیات وحش و غروب یوزپلنگ

به گزارش جهان نيوز، روز جهانی حیات وحش در حالی از راه رسیده که اظهارات مسئولان محیط زیست، حکایت از خداحافظی یوزپلنگ آسیایی با دست‌کم دو زیستگاه از چهار زیستگاه اصلی این گربه‌سان کمیاب در سراسر کشور دارد، گربه‌سانی که زیستگاه اصلی آن مناطق حاشیه کویر مرکزی از جمله خارتوران در استان سمنان، نایبندان در استان خراسان جنوبی، دره‌انجیر در استان یزد و میاندشت در استان خراسان شمالی است اما مسئولان محیط زیست استان‌های یزد و خراسان جنوبی، هفته گذشته خبر از مشاهدات اندک یوز در سال جاری در این استان‌ها دادند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


   حسن اکبری، معاون فنی محیط‌ زیست یزد، با بیان اینکه در سال جاری تنها ۲ یوزپلنگ نر در پناهگاه حیات‌وحش دره انجیر مشاهده شده گفت: ای‌کاش در تمام محاسبات و بررسی‌ها اشتباه کرده باشیم وگرنه احتمالا امسال آخرین سالی است که در روز جهانی حیات‌وحش هنوز در استان یزد یوزپلنگ زندگی می‌کند و این می‌تواند تلخ‌ترین خبر برای دوستداران طبیعت این سرزمین باشد.

این مقام مسئول، با اشاره به اینکه تقریبا تمام زیستگاه‌های یوزپلنگ در استان یزد دستکاری شده‌اند، تخریب طبیعت به‌بهانه‌های مختلف نظیر معدن‌کاوی گسترده در زیستگاه‌های بکر، تصادفات جاده‌ای، دست‌اندازی شکارچیان غیرمجاز به شکارگاه‌ها در دهه‌های گذشته و کاهش جمعیت طعمه‌های یوز در زیستگاه‌های غیرحفاظت‌شده را عوامل مؤثر بر کاهش جمعیت این گربه‌سان دانست و افزود: تلاش برای تکثیر این‌گونه در شرایط نیمه‌طبیعی به‌دلیل محدودیت اعتبار مالی مسکوت مانده است و متاسفانه فقط نظاره‌گر نابودی تدریجی آن هستیم.

بهمن مودی معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی نیز درباره یوزپلنگ‌های شناسایی‌شده در منطقه نایبندان به‌عنوان یکی از زیستگاه‌های اصلی یوز می‌گوید: در سال ۹۵، با کمک انجمن یوزپلنگ ایرانی، ۵۲ دوربین در منطقه نصب شد که بررسی تصاویر حاصل از آن، حکایت از وجود ۵ فرد یوزپلنگ در منطقه داشت. در سال جاری اما دوربینی نصب نشده، ولی محیط‌بانان با چشم غیرمسلح، ۵ بار یوزپلنگ مشاهده کرده‌اند که به‌دلیل در دست نبودن تصویر، امکان خال‌شناسی و تعیین تعداد افراد مشاهده‌شده وجود ندارد.

با توجه به کاهش جمیعت یوز در ایران، پروژه بین‌المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در سال ۸۰ با مشارکت سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان ملل متحد راه‌اندازی شد تا پایش و حفاظت از یوزپلنگ آسیایی، این گربه‌سان ارزشمند را که حالا تنها در ایران باقی مانده به‌صورت تخصصی پیش ببرد.

مدیریت این پروژه در دوازدهمین سال فعالیتش به هومن جوکار، خزانه‌دار موسسه خصوصی حیات وحش میراث پارسیان سپرده شده و معصومه ابتکار، رئیس پیشین سازمان حفاظت محیط زیست در آبان‌ماه ۹۲، با امضای الحاقیه‌ای بر سند فاز دوم پروژه بین‌المللی حفاظت از یوز که حاصل همکاری مشترک ۱۲ ساله سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان ملل متحد بود و آن زمان پروژه‌ای موفق شناخته می‌شد، موسسه حیات وحش میراث پارسیان را به‌عنوان شریک سازمان حفاظت محیط زیست در این پروژه معرفی کرد.

از آن زمان، نقش مسئولان ستادی و استانی محیط زیست در پروژه حفاظت کمرنگ و کمرنگ‌تر شد و پروژه حفاظت از یوزپلنگ عملا در انحصار موسسه حیات وحش میراث پارسیان درآمد. فعالیت این پروژه، رفته‌رفته به پایش جمعیت یوز در منطقه خارتوران و اقدام در راستای فرهنگ‌سازی محدود شد و فعالیت‌هایی که انتظار می‌رفت به‌منظور حفاظت از یوز در زیستگاه‌های چهارگانه این گربه‌سان انجام پذیرد محقق نشد: نه محیط‌بانی برای افزایش امنیت از سوی پروژه در زیستگاه‌های یوز استخدام شد، نه جاده حادثه‌خیزی ایمن‌سازی شد، نه تدبیری برای افزایش طعمه اندیشیده شد و نه حتی موفقیتی در تکثیر دو یوزپلنگی که علی‌رغم مخالفت‌های بسیار به پارک پردیسان تهران منتقل شده بودند حاصل آمد.

شهریور سال جاری بود که انتقادات نسبت به عملکرد پروژه یوز بالا گرفت و مجید خرازیان مقدم، مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست، اعلام کرد: هفته گذشته از مدیر پروژه بین‌المللی حفاظت از یوزپلنگ خواسته‌ام مقدمات را برای تشکیل یک کمیته تخصصی در زمینه حفاظت از یوز با حضور مسئولان ستادی، استانی، اعضای هیئت علمی دانشگاه، ان‌جی‌اوها و نمایندگان نهادهای ذی‌ربط فراهم آورد. صبح روز یکشنبه هم این پیشنهاد را کتبا به معاونت محترم محیط زیست طبیعی سازمان اعلام خواهم کرد چرا که مشکل اصلی ما این است که سالهاست در زمینه حفاظت از یوزپلنگ سر در گم شده‌ایم.

هرچند برای تشکیل چنین کمیته‌ای قطعا اکنون بسیار دیر است اما تلاش خواهم کرد تا زمان باقی است و جای امیدواری هست این کمیته راه‌اندازی شود تا افرادی که صلاحیت دارند بتوانند حرفشان را بزنند و برنامه‌ریزی کنند، چرا که بدون برنامه‌ریزی نه پول کاری از پیش می‌برد نه بحث بر سر تعداد یوزهای باقی‌مانده.

پیشنهادی که هرچند مایه دلگرمی دوستداران حیات وحش شد اما ظاهرا نه مدیر پروژه یوز از آن استقبال کرد و نه حمید ظهرابی، سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست.

کمیته موعود تشکیل نشد و چند روز بعد خبر از قطع همکاری ۱۶ ساله سازمان ملل با پروژه یوز رسید. پروژه بین‌المللی حفاظت از یوز آسیایی حالا دیگر پشتوانه حمایت مالی سازمان ملل را هم که از آغاز، دو میلیون دلار به پروژه کمک کرده بود از دست داده بود.

مدتی بعد هم که خبر بازداشت مدیر پروژه و چند تن دیگر از اعضای موسسه حیات وحش میراث پارسیان به گوش رسید و حالا بدون آنکه مسئولان ارشد سازمان حفاظت محیط زیست حرفی از برنامه حفاظتی‌شان برای اندک‌بازماندگان نسل یوز آسیایی بزنند، شاهد غروب یوزپلنگ در دست‌کم دو مورد از زیستگاه‌های چهارگانه این گربه نادر هستیم و البته کاهش مشاهدات یوز در دو زیستگاه دیگر.

با این اوصاف، آنچه روز جهانی حیات وحش در ذهن دوستداران محیط زیست تداعی می‌کند پرسش‌هایی است که با توجه به سکوت مسئولان ارشد سازمان حفاظت محیط زیست، ظاهرا پاسخگویی به‌جز زمان ندارند، پرسش‌هایی از این دست که؛ آیا غروب تلخ شاخص‌ترین گونه جانوری کشور، به صبحی خواهد انجامید؟

آیا در این بزنگاه، شاهد اراده‌ای راسخ از سوی عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، برای حفظ اندک‌بازماندگان یوزپلنگ آسیایی در کشور خواهیم بود؟ آیا از این پس از تجربیات و نظرات مدیران استانی، کارشناسان و متخصصان به‌منظور نجات نسل یوزپلنگ بهره‌ای گرفته خواهد شد؟

آیا تلاشی برای تکثیر یوزپلنگ‌های باقی‌مانده صورت خواهد گرفت؟ یا مسئولان کنونی محیط زیست کشور، به‌عنوان تنها متولیان حیات وحش که انقراض یوزپلنگ آسیایی در زمان مسئولیتشان اتفاق افتاده برای همیشه در تاریخ محیط زیست جهان و توسط نسل‌های آینده ایران مورد شماتت قرار خواهند گرفت برای آنچه می‌توانستند انجام دهند و ندادند؟
 
منبع: تسنیم

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۴۸۸۸۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ارائه راهکارهای خردمندانه محیط زیستی در توسعه صنایع و رشد اقتصادی کشور به خصوص در سواحل مکران در دست اقدام است که با مشارکت مردم و جوامع محلی راه‌اندازی و فعال خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از سازمان حفاظت محیط زیست، مجتبی ذوالجودی با تبریک «روز ملی خلیج فارس» در تشریح اهمیت توجه به زیستگاه‌های دریایی به‌ویژه خلیج فارس اظهار کرد: خلیج فارس سومین خلیج بزرگ جهان است و مساحتی به بزرگی ۲۳۷ هزار کیلومتر مربع دارد و به عنوان بزرگ‌ترین و مهم‌ترین منطقه تأمین انرژی جهان با برخورداری از ۴۰ درصد ذخایر نفتی جهان و از طریق تردد سالانه بیش از ۴۰ هزار کشتی، بیش از ۲۳ درصد نفت تولیدی جهان را تأمین می‌کند.

وی با بیان اینکه مرجان‌های خلیج فارس تا تغییرات روزانه ۹ درجه و تغییرات سالانه ۲۰ درجه را تحمل می‌کنند، بنابراین به عنوان منابع بالقوه ژنتیکی برای افزایش تاب‌آوری در برابر تغییر اقلیم مورد توجه هستند، افزود: کیفیت نفت‌های خام در جهان مشابه هم نیست و ذخایر نفتی خلیج فارس دارای ویژگی‌هایی چون سهولت استخراج، هزینه پایین تولید، امکان تولید مازاد بر ظرفیت و کیفیت‌تر بالا است.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: خلیج فارس با تنوع و غنای زیستی و تولید بالا و برخورداری از جزایر بی‌نظیر و ارزشمندترین زیستگاه‌های حساس ساحلی مانند جنگل‌های حرا، آبسنگ‌های مرجانی، بسترهای علفی، مناطق تخم گذاری لاکپشت‌ها، پهنه‌های جزر و مدی، خوریات و مصب‌های متنوع و ذخایر عظیم آبزی، یکی از اکوسیستم‌های دریایی منحصربه‌فرد آب‌های گرمسیری جهان محسوب می‌شود و نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور و معیشت مردم بومی منطقه دارد.

ذوالجودی اضافه کرد: محیط زیست دریایی خلیج فارس و دریای عمان مشترک بین ایران و هفت کشور عربی همسایه با برخی از چالش‌های زیست محیطی مواجه هستند که صید بی‌رویه و غیر مسئولانه از منابع آبزی، تخریب و ایجاد تغییرات فیزیکی مناطق ساحلی، ریزش نفت ناشی از اجرای عملیات اکتشاف و استخراج و حمل‌ونقل نفت از جمله آن‌ها است.

وی ادامه داد: آلودگی‌های با منشأ خشکی در خلیج فارس شامل فاضلاب‌های شهری و روستایی، پساب‌های صنعتی و کشاورزی، آلودگی‌های صنایع مستقر در مناطق ساحلی، عملیات عمرانی و توسعه غیراصولی در سواحل مانند استحصال و خشک کردن دریا، انباشت پسماندها از جمله زباله‌ها و پلاستیک و میکروپلاستیک در نواحی سواحلی می‌شوند که نیازمند مدیریت اصولی است.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اهمیت توجه به زیست بوم خلیج فارس گفت: این منطقه به لحاظ غنا و تنوع زیستی بالا و ارتباط با دریای عمان و آب‌های باز اقیانوسی (اقیانوس هند) از ظرفیت‌های بسیار بالای اکولوژیک در تولید آبزیان، گردشگری و طبیعت گردی، پرنده‌نگری، تولید انرژی پاک و حمل‌ونقل دریایی و بسیاری از زمینه‌های دیگر اقتصادی برخوردار است که با برنامه‌ریزی اصولی می‌توان برای بهره‌برداری و توسعه متوازن و خردمندانه از این ثروت بی‌نظیر و نعمت خدادادی در راستای توسعه و ایجاد شغل و درآمد پایدار جوامع محلی اقدام کرد که معاونت محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست در جهت سیاست‌های ابلاغی توسعه دریامحور مقام معظم رهبری و دستور اکید رئیس جمهوری در سال جاری برنامه‌های ویژه‌ای جهت دستیابی به اهداف این سیاست‌ها از طریق فعال‌سازی ظرفیت‌های اکولوژیک و زیست‌محیطی محیط‌های دریایی و تالاب‌ها و ارائه راهکارهای خردمندانه محیط زیستی در توسعه صنایع و رشد اقتصادی کشور به خصوص در سواحل مکران را در دست اقدام دارد که با مشارکت مردم و جوامع محلی راه‌اندازی و فعال خواهد شد.

کد خبر 749041

دیگر خبرها

  • حدود ۵۰ درصد تالاب هامون آب‌گیری شد
  • طالبان حق‌آبه هیرمند را رهاسازی کرد | ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری شد
  • حفاظت از حیات وحش مناطق آزاد نیازمند اجرای قرق اختصاصی است
  • رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: حل مسئله گرد و غبار نیازمند هم‌افزایی دستگاه‌هاست / باید از ظرفیت رسانه‌ها استفاده کنیم
  • یک بزمجه بیابانی در زیستگاه‌ طبیعی نیک‌شهر رهاسازی شد
  • مشاهده پلنگ ایرانی در زیستگاه‌ های لرستان
  • ثبت نخستین تصاویر از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان + فیلم
  • ثبت نخستین فیلم از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان
  • تولید اثر فاخر سینمایی از زندگی محیط بان شهید «هوشنگ نصیری»
  • ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»