Web Analytics Made Easy - Statcounter

پایگاه اطلاع رسانی بانک سپه:مدیرعامل بانک سپه با اشاره به مهمترین و استراتژیک ترین هدف دولت یعنی تبدیل درآمد نفت به ثروت ملی،تولید و اشتغال که همواره مورد تأکید مقام معظم رهبری نیز بوده است،اظهار داشت:بانک سپه با درک این مهم بالغ بر 11 میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی و بخش قابل توجهی از منابع داخلی خودرا به بخشهای مولد اقتصادی کشور تخصیص و تزریق کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گزارش  صدای ایران محمدکاظم چقازردی ضمن بیان مطلب فوق،افزود:بر اساس قراردادهای منعقد شده بین بانک سپه و صندوق توسعه ملی،این بانک با تأمین مالی10 هزار و 500 طرح در بخش های مختلف اقتصادی کشور از محل منابع صندوق توسعه ملی،نقش مهمی در تولید و اشتغال کشور ایفا کرده است.
رئیس هیئت مدیره بانک سپه گفت:این بانک برای تأمین مالی طرح های مذکور اقدام به انعقاد قرارداد با متقاضیان واجدشرایط برای اعطای تسهیلات از محل منابع صندوق توسعه ملی به مبلغ 33 هزار و 450 میلیارد ریال کرده است.
 
* امضای قرارداد 11 میلیارد دلاری بانک سپه با صندوق توسعه ملی
وی رقم ریالی کل قراردادهای منعقد شده بین بانک سپه و صندوق توسعه ملی را از سال 1390 تا پایان بهمن ماه سال جاری 70 هزار و 388 میلیارد ریال اعلام کرد و افزود:در این مدت 11 میلیارد و 176 میلیون دلار قرارداد ارزی بین صندوق توسعه ملی و بانک سپه منعقد شده است.
چقازردی ادامه داد:طرح هایی که توسط بانک سپه از محل صندوق توسعه ملی تأمین شده در بخش های آب و کشاورزی،صنعت، معدن،گردشگری، نفت،گاز و پتروشیمی و محیط زیست مشغول فعالیت است.
 
* ایجاد بیش از 12 هزار شغل از محل منابع صندوق توسعه ملی
رئیس هیئت مدیره بانک سپه در خصوص میزان اشتغال ایجاد شده از محل منابع صندوق توسعه ملی،اظهار داشت:بانک سپه با تأمین مالی طرح های مختلف اقتصادی از محل صندوق توسعه ملی بیش از 12 هزار شغل مستقیم ایجاد کرده است.
وی تصریح کرد:علاوه بر قراردادهای دو جانبه بین صندوق توسعه ملی و بانک سپه،این بانک تعداد قابل توجهی از پروژه های کلان اقتصادی کشور را با منابع داخلی و منابع صندوق توسعه ملی عمدتاً در مناطق مرزی و کم برخوردار تأمین مالی کرده است.
 
* اجرای 20 پروژه کلان اقتصادی با مشارکت بانک سپه در مناطق کم برخوردار کشور
مدیر عامل بانک سپه گفت:این بانک برای اجرای 20 پروژه کلان اقتصادی کشور از محل منابع داخلی،همچنین منابع صندوق توسعه ملی 6 میلیارد و 800 میلیون دلار و 4 میلیارد یوان چین اختصاص داده است.
وی اضافه کرد:بانک سپه برای عملیاتی کردن پروژه های مذکور حدود 15 هزار میلیارد ریال از منابع داخلی خود را اختصاص داده است.
چقازردی ادامه داد:تقریباً کلیه 20 پروژه کلان اقتصادی در حال اجرا از محل منابع داخلی بانک سپه و صندوق توسعه ملی در استان های مرزی و کم برخوردار بوده و در این پروژه ها حدود 11 هزار و 500 نفر به صورت مستقیم مشغول به کار هستند.
وی خاطر نشان کرد:پروژه های 20 گانه مذکور در حوزه نفت،گاز، پتروشیمی،نیروگاه،آبرسانی و تأمین آب شرب،گردشگری و کشاورزی بوده و این طرح ها در افزایش تولید محصولات استراتژیک و توسعه اقتصادی کشور نقش مؤثری دارد.
 
* 41 هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری در بخش آب و کشاورزی 
رئیس هیئت مدیره بانک سپه ضمن اشاره به اهمیت توجه به بخش آب و کشاورزی،تصریح کرد:این بانک برای کمک به توسعه بخش آب و کشاورزی کشور قرارداد تأمین مالی پروژه های این حوزه به مبلغ 41 هزار و 100میلیارد ریال را با صندوق توسعه ملی طی 6 سال اخیر امضا کرده است.
 
* اختصاص 23 هزار میلیارد ریال به بخش صنعت و معدن 
چقازردی اظهار داشت:بانک سپه برای تأمین سرمایه ثابت و در گردش فعالان حوزه صنعت و معدن از محل منابع صندوق توسعه ملی قراردادی به ارزش 23 هزار و 687 میلیارد ریال منعقد کرده است.
 
*پرداخت 6 هزارمیلیارد ریال به فعالان بخش گردشگری
مدیر عامل بانک سپه گفت:این بانک برای کمک به صنعت گردشگری کشور 6 هزار میلیارد ریال منابع از محل صندوق توسعه ملی به این بخش اختصاص داده است.
 
* بهره مندی 41 هزار بنگاه کوچک و متوسط کشور از تسهیلات بانک سپه
چقازردی ضمن تأکید بر ضرورت توجه به بنگاه های اقتصادی کوچک و متوسط، تصریح کرد:تأمین مالی این بنگاه ها در اولویت برنامه های بانک مرکزی در سال 96 قرار گرفت به همین خاطر بانک سپه در سالجاری به 41 هزار و 733 بنگاه اقتصادی کوچک و متوسط کشورمان تسهیلات پرداخت کرده است.
وی رقم پرداختی بانک سپه به بنگاه های اقتصادی کوچک و متوسط در سال 96 را 68 هزار و 859 میلیارد ریال اعلام کرد و افزود:این بنگاه ها در زمینه های مختلف تولیدی،توزیعی،کشاورزی و خدماتی فعالیت کرده و محصولات خود را از طریق واحدهای صنفی عرضه می کنند به همین خاطر بنگاه های اقتصادی کوچک و متوسط در رونق اقتصادی کشور نقش مهمی دارند. 
رئیس هیئت مدیره بانک سپه ادامه داد:این بانک از ابتدای سال گذشته در راستای اجرایی کردن منویات مقام معظم رهبری برای ایجاد رونق تولید و کمک به رشد اقتصادی با مسئولیت پذیری کمک به بنگاه های کوچک و متوسط را در دستور کار خود قرار داد و هزار و 733 واحد تولیدی کوچک و متوسط در مجموع 19 هزار و 790 میلیارد ریال تسهیلات از بانک سپه دریافت کردند.
وی ضمن اشاره به نقش انکار ناپذیر تأمین مالی بنگاه های کوچک و متوسط در حفظ و اشتغالزایی، خاطر نشان کرد:بنگاه های کوچک و متوسط مستقر در استانهای اصفهان،آذربایجان غربی،کرمان،مازندران،خراسان رضوی،آذربایجان شرقی و یزد بیشترین میزان تسهیلات دریافتی از بانک سپه را به خود اختصاص دادند.
 
* دومین بانک کشور در پرداخت تسهیلات به بنگاه های کوچک و متوسط هستیم 
چقازردی یادآور شد:بخش قابل توجهی از تسهیلات پرداختی بانک سپه به بنگاه های کوچک و متوسط در حال ثبت در سامانه بهین یاب بوده و این بانک سعی کرده است تسهیلات بنگاه های معرفی شده واجد شرایط از سوی کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید استانها را در کمترین زمان ممکن پرداخت کند.
مدیر عامل بانک سپه گفت:این بانک در قالب سامانه بهین یاب و مراجعه مستقیم مشتریان اقدام به پرداخت و تأمین مالی بنگاه های کوچک و متوسط کرده و براساس آمارهای منتشر شده طبق ثبت نام در سامانه بهین یاب بانک سپه در پرداخت تسهیلات به این بنگاه ها دومین بانک کشور است.
چقازردی تصریح کرد:این در حالی است که بخش قابل توجهی از تسهیلات پرداختی بانک سپه به بنگاه های کوچک و متوسط از طریق مراجعه مستقیم مشتریان بوده است.
 
* کمک به کنترل تورم؛ توسط بانک سپه به عنوان یکی از مهمترین اهداف اقتصادی دولت
رئیس هیئت مدیره بانک سپه اظهار داشت:این بانک برای صیانت از کنترل تورم به عنوان یکی از دستاوردهای مهم دولت گام های مهمی برداشت و با رعایت مقررات بانک مرکزی در جذب منابع یکی از موفقیت ترین بانک های کشور طی دو سال اخیر بوده است.

* رشد64 درصدی منابع بانک سپه
وی ضمن اشاره به رشد 64 درصدی منابع بانک سپه طی دو سال اخیر،تصریح کرد: روند روبه رشد سپرده های کل بانک از ابتدای سال جاری ادامه داشته و منابع بانک سپه از 501 هزار میلیارد ریال در ابتدای سال 1395 به 820 هزار میلیارد ریال در پایان بهمن ماه سال جاری رسیده است.
چقازردی بانک سپه را یکی از منضبط ترین بانک های کشور در رعایت مقررات بانک مرکزی برشمرد و افزود این بانک برای کمک به اجرای سیاست های اقتصادی دولت و برنامه های بانک مرکزی در اعطای منابع بانکی،نرخ های مصوب را رعایت کرد. 
 
* کمک به خودکفایی 18 هزار خانواده تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره)
رئیس هیئت مدیره بانک سپه اظهار داشت:براساس اعلام مسئولان کمیته امداد امام خمینی (ره) بانک سپه با پرداخت حدود 22 هزار میلیارد ریال تسهیلات به توانمندسازی و خوداتکایی 18 هزار و 243 خانواده تحت پوشش این کمیته طی پنج سال 1390 تا 1395 کمک کرده است.
وی ضمن تأکید برادامه حمایت بانک سپه از خوداتکایی خانواده های تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) تصریح کرد: این بانک در قالب اجرای تبصره 26 قانون بودجه سال 1395، با پرداخت 277 میلیارد ریال تسهیلات به 2 هزار طرح اشتغالزا به عنوان دومین بانک کشور در اعطای تسهیلات به خانواده های محروم کشور شناخته شد.
چقازردی ادامه داد:بانک سپه در ده ماهه سال جاری 5432 فقره تسهیلات به مبلغ 916 میلیارد ریال به خانواده های تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور پرداخت کرده است.
 
* نامه رییس کمیته امداد به معاون اول رییس جمهور در تقدیر از بانک سپه
براساس این گزارش پرویز فتاح رییس کمیته امداد امام خمینی(ره) به واسطه نقش بانک سپه در کمک به خانواده های تحت پوشش این نهاد طی نامه ای به معاون اول رییس جمهور آورده است:بانک سپه با پرداخت مبلغ 370 میلیارد ریال تسهیلات معادل صد در صد تعهد پذیرفته شده در تبصره 26 قانون بودجه سال95 باعث اشتغال توانمند بیش از2732 خانواده تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره)  شده است.
پرویز فتاح در بخش دیگری از نامه خود از معاون اول رییس جمهور خواسته تا از آقای چقازردی مدیرعامل بانک سپه به دلیل تلاش یاد شده تقدیر نماید.
 
 
* آغاز زندگی مشترک 80 هزار زوج جوان با وام ازدواج بانک سپه
رئیس هیئت مدیره بانک سپه ضمن اشاره به عملکرد مطلوب این بانک در پرداخت تسهیلات ازدواج،خاطر نشان کرد:در ده ماهه سال جاری 80 هزار و 471 زوج جوان با تسهیلات قرض الحسنه ازدواج بانک سپه زندگی مشترک خود را آغاز کردند.
وی افزود:بانک با اختصاص 6 هزار میلیارد ریال از منابع خود گام مؤثری در اجرای طرح ضربتی وام ازدواج مورد تأکید بانک مرکزی برداشت.
چقازردی اضافه کرد:بانک سپه بابت پرداخت تسهیلات ازدواج به زوج های جوان در ده ماهه سال جاری 8 هزار و 407 میلیارد ریال از منابع خود را اختصاص داد.
 
* بانک سپه بهترین بانک کشور در فعالیت های ارزی پسابرجام
رئیس هیئت مدیره بانک سپه گفت:براساس آمار دریافتی از بانک مرکزی در دوره پسابرجام، بانک سپه با 8 میلیارد و 276 میلیون دلار، بهترین عملکرد ارزی را در سیستم بانکی کشور طی سال 1395 و 9 ماه اول سال 1396 داشته است.
وی افزود:سهم بانک سپه از شبکه بانکی کشور در حوزه عملیات ارزی در سال گذشته 12.58 درصد و 9 ماهه ابتدای سال جاری 14.39 درصد است.
چقازردی با بیان اینکه حجم فعالیت های ارزی از جمله شاخص های حضور موفق بانک ها در عرصه داخلی و بازارهای جهانی است، اظهار داشت: بانک سپه با داشتن نیروهای توانمند در این عرصه موفقیت های چشمگیری را در مدت کوتاه پس از برجام به دست آورده است.
 
* تجهیز و راه اندازی نخستین موزه شبکه بانکی کشور در بانک سپه
مدیر عامل بانک سپه که در محل موزه بانک سپه سخن می گفت در خصوص سابقه این موزه گفت:هسته اولیه تشکیل موزه بانک سپه در اواخر دهه 30 شمسی با خرید مجموعه آثار از مجموعه داران و جمع آوری آثار اهدایی شکل گرفت و به طور رسمی در سال 1352 هجری شمسی برای بهره برداری عموم علاقمندان افتتاح شد.
چقازردی خاطر نشان کرد:موزه سکه بانک سپه نخستین موزه سکه شبکه بانکی کشور بوده و شامل گالری های سکه،تابلوهای نقاشی و بانک سپه به روایت تاریخ است.
وی افزود:در گالری سکه موزه بانک سپه غنی ترین سکه های مربوط به ادوار مختلف تاریخ ایران نگهداری می شود.
رئیس هیئت مدیره بانک اظهار داشت:در گالری نقاشی بانک سپه برای نخستین بار پس از انقلاب اسلامی آثار از سهراب سپهری،ایران درودی،رضا مافی،صادق تبریزی،مسعود عربشاهی و سایر هنرمندان معاصر ایران رونمایی شد. 
وی در خصوص گالری بانک سپه به روایت تاریخ گفت:این گالری تاریخچه بانکداری ایرانی بوده و طراحی فضای شعبه قدیمی بانک از اقدامات مهمی است که برای اولین بار در موزه های بانکی کشور صورت گرفته است.

منبع: صدای ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۵۴۹۰۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آب‌های خاکستری؛ نجات‌بخش حیات زمین

امروزه بسیاری از شهرهای جهان در معرض خطر بحران آب قرار دارند، بحرانی که با کاهش منابع آب زیرزمینی و سطحی به دلایل مختلف، در بسیاری از نقاط دنیا به اکوسیستم‌ها آسیب می‌زند، اما در این بین استفاده از آب‌های خاکستری در کشاورزی، صنایع و مصارف، یکی راه‌های مقابله با نگرانی فزاینده کمبود آب در دنیا است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، آب یکی از عناصر ضروری و اولیه حیات روی زمین، هسته اصلی توسعه پایدار و لازمه توسعه اجتماعی_‌اقتصادی، تولید انرژی، غذا و سالم ماندن اکوسیستم است؛ اما کمبود آب نگرانی فزاینده‌ای در سراسر جهان به حساب می‌آید که همه را به تلاش برای رفع این بحران واداشته است، از این رو محدود بودن منابع آب شیرین، تغییرات آب و هوایی به ویژه گرمایش زمین، انفجار جمعیت و افزایش تقاضا تا چهار برابر در بعضی مناطق، کمبود آب شیرین را به یکی از مهم‌ترین چالش‌های جوامع بشری تبدیل کرده و استفاده از آب‌های خاکستری در کشاورزی، صنایع و مصارف، یکی راه‌های مقابله با این بحران است، آب خاکستری، به آب‌های ضایعاتی (پساب) که دربرگیرنده تمام جریان‌ها به استثنای فاضلاب خروجی از سرویس‌های بهداشتی استحصال شده از فعالیت‌های معمول روزانه مانند رخت‌شویی، شست‌وشوی ظروف و حمام کردن است که می‌تواند برای اموری مانند آبیاری فضاهای سبز و ساختمان‌های نیازمند رطوبت زیاد مانند گلخانه‌ها به مصرف مجدد برسد، اما آب‌های سیاه دارای نوعی باکتری هستند که برای سلامتی انسان ضرر دارد و نمی‌توان به راحتی و به سرعت آن را از آب جدا کرد تا بتوان برای بعضی استفاده‌های روزمره مانند کشاورزی استفاده کرد، از سویی آب خاکستری حاوی چنین ماده‌ای نیست و خطر استفاده از آن بسیار کمتر است.

دانشمندان با ارزیابی داده‌ها معتقدند؛ آب خاکستری ۵۰ تا ۸۰ درصد فاضلاب شهری و صنایع را تشکیل می‌دهد، فاضلاب را می‌توان به دو دسته آب سیاه و خاکستری طبقه‌بندی کرد، اگرچه هر دو فاضلاب هستند، اما سطح آلودگی آنها متفاوت است، آب خاکستری بیش از ۸۰ درصد فاضلاب تولیدی در ساختمان‌های مسکونی و اداری را تشکیل می‌دهد که ناشی از شست‌وشوی لباس، استحمام، روشویی و آشپزخانه است، می‌توان این آب را به جای انتقال به شبکه فاضلاب به آبیاری فضاهای سبز، پر کردن فلاش‌تانک‌ها و شست‌وشوی محوطه‌ها اختصاص داد، همچنین در صنایعی نظیر لباسشویی‌ها، شست‌وشوی خودرو و بعضی سیستم‌های آتش‌نشانی امکان استفاده فراهم است.

بر اساس اعلام سازمان ملل، در ۱۰۰ سال اخیر مصرف آب در سراسر جهان شش برابر بیشتر شده است، کارشناسان می‌گویند با افزایش جمعیت، تولیدات صنعتی و کالاهای مصرفی باز هم سالی یک درصد به مصرف آب افزوده خواهد شد، این در حالی است که تغییرات اقلیمی تأثیر به‌سزایی بر وضعیت آب خواهد داشت و بر بحران آن دامن خواهد زد، به گزارش یونیسف دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان به آب سالم دسترسی ندارند، اکنون سه میلیارد و ۶۰۰ میلیون نفر در مناطقی زندگی می‌کنند که حداقل یک ماه در سال با کمبود آب مواجه هستند و از سوی دیگر میلیون‌ها نفر دیگر نیز در ماه‌های بارندگی و سیل با آلودگی چشمه‌ها و منابع آب مواجه می‌شوند.

امروزه بسیاری از شهرهای بزرگ جهان در معرض خطر بحران آب قرار دارند، وضعیت منابع آبی کشور ایران نیز به‌طور خاص، موضوع بحث و بررسی بسیاری از مسئولان حوزه آب و زیست محیطی قرار دارد و نگرانی‌هایی ناشی از بحران آب، دغدغه اصلی برنامه‌ریزی‌های سال‌های اخیر در این حوزه بوده است، زیرا ایران کشوری با اقلیم گرم و خشک است و در کمربند بیابانی و نیمه‌بیابانی کره زمین قرار دارد؛ از ویژگی‌های این منطقه محدودیت منابع آب سطحی، تبخیر بالا، وابستگی به منابع آب زیرزمینی و نیز بارندگی کم است، به طوری که میانگین بارندگی در کشور حدود یک‌سوم میانگین جهانی است.

به این ترتیب استفاده از آب خاکستری باعث می‌شود نیاز برداشت کمتری از منابع آب زیرزمینی و سطحی وجود داشته باشد که این کار علاوه بر حفظ منابع آب، به حفاظت از محیط زیست هم کمک می‌کند، زیرا استفاده از آب خاکستری سبب کاهش بار آلی فاضلاب و آلودگی مجاری فاضلاب‌روها شده و مقدار فاضلاب تولیدی را تا حد بسیار زیادی کاهش می‌دهد که منجر به کاهش مصرف انرژی هم خواهد شد، گرچه کم شدن مقدار بار هیدرولیکی فاضلاب ناشی از این اقدام خود به عنوان عاملی نامطلوب در تغییر پارامترهای اولیه طراحی خطوط، کلکتورها و تصفیه فاضلاب مطرح است، اما به هر حال تفکیک فاضلاب در مبدا و بازچرخانی آن در محل از جمله راهکارهای مؤثر در کاهش نیاز آبی در دنیا است.

بر این اساس، اهداف و برنامه‌های مربوط به توسعه پایدار با تمرکز بر مدیریت منابع طبیعی، به دنبال شناخت و برطرف کردن نیاز نسل‌های آینده است، مشکلات جهانی به دلیل محدودیت دسترسی همیشگی به منابع آب سالم و مناسب شرب و بهداشتی به خصوص در مناطق خشک و کم باران، دولت‌ها را به چاره‌اندیشی و بهره‌مندی از منابع جایگزین آب تازه و همچنین توسعه استراتژی‌های بازیافت هدایت کرده است که یکی از مهم‌ترین جایگزین‌ها برای محدودیت است، در این میان که حفظ محیط زیست از مباحث مهم در پایداری حیات طبیعی و انسانی در شهرنشینی امروزی است و توسعه فضای سبز، بخش جدانشدنی شهرسازی و نیازهای اولیه زندگی شهری و یکی از شاخص‌های مناسب شهرها برای زندگی تعریف می‌شود؛ تفکر استفاده مجدد از منبع عظیم پساب تصفیه‌خانه‌ها مطابق با استانداردها به عنوان راهکاری پایدار جهت مقابله با کم‌آبی با اهداف توسعه فضای سبز و حفظ محیط زیست است.

نتایج تحقیقات نشان داده است که جمعیت ایران طی هشت دهه اخیر، از حدود هشت میلیون نفر در سال ۱۳۰۰ به ۸۳ میلیون نفر تا پایان سال ۱۳۹۸ رسیده است، بر این اساس میزان سرانه آب تجدیدپذیر سالانه کشور از میزان حدود ۱۳ هزار متر مکعب در سال ۱۳۰۰ به حدود ۱۴۰۰ متر مکعب در سال ۱۳۹۲ تقلیل یافته است و در صورت ادامه این روند، وضعیت در آینده به مراتب بدتر خواهد شد، در این راستا با قنبر احدزاده، فعال و کارشناس محیط‌زیست گفت‌وگویی داشتیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:

ایمنا: آب خاکستری با آب سیاه چه تفاوتی دارد؟

احدزاده: آب خاکستری، آبی است که از مصارف خانگی جمع‌آوری می‌شود، البته این آب به استثنای فاضلاب خانگی است و به آن آب سیاه می‌گویند، این نوع پساب‌ها پس از استفاده آلوده می‌شوند و استفاده از آن برای سلامت انسان ضرر دارد، اما برخلاف آب سیاه یا همان فاضلاب خانگی آب خاکستری می‌تواند دوباره به حالت قبل بازگردد، حدود سرانه تأمین آب خاکستری از کشوری به کشور دیگر تفاوت دارد و با توجه به استانداردهای زندگی، عادات، سبک زندگی و درجه در دسترس بودن آب بین ۹۰ تا ۱۵۰ لیتر در روز متغیر است.

تفاوت آب خاکستری با آب سیاه باعث شده تا در کشورهای مختلف روی آن برنامه‌ریزی متفاوتی انجام دهند و از آن به عنوان یکی از راهکارهای کاهش مصرف آب و مقابله با کمبود آب استفاده کنند، به طوری که آب و هوا نیز بر تولید آب خاکستری تأثیر می‌گذارد، به عنوان مثال در یک کشور گرم، متوسط تولید آب خاکستری حدود ۱۵۰ لیتر برای هر نفر در روز است، معادل ۸۲ درصد کل مصرف آب شیرین است، ۵۶ درصد آن از دوش گرفتن، ۳۰ درصد از آشپزخانه، هشت درصد از لباس‌های شسته شده و شش درصد از مصارف دیگر مانند آبکشی است.

ایمنا: بازچرخانی آب‌های صنعتی و پساب چگونه بر کاهش استفاده از منابع آب تأثیر می‌گذارد؟

احدزاده: مسئله بازچرخانی آب از جمله مواردی است که در سیاست‌های کلی برنامه هفتم توسعه نیز به آن به طور ویژه اشاره شد، بر این اساس در ماده ۷ سیاست‌های کلی برنامه هفتم توسعه آمده است تا «برنامه‌ریزی برای دستیابی به سایر آب‌ها و بازچرخانی آب‌های صنعتی و پساب» در دستور کار قرار گیرد.

نکته قابل توجه در مسئله پساب‌ها نداشتن اطلاع کافی مردم نسبت به این صنعت است، بر اساس پژوهش انجام شده توسط یکی از مراکز افکارسنجی رسمی در کشور که در دو استان انجام شده است، ۴۷.۵۵ درصد از مردم این دو استان اطلاعی از تعریف پساب ندارند و تنها ۲۲.۷ درصد به طور دقیق پساب را با تعاریف اصلی معرفی کرده‌اند، علاوه بر این ۳.۴۵ درصد از شهروندان این دو استان فکر می‌کنند، پساب همان آب آلوده جاری در سطح شهرهای کشور است.

بر اساس آخرین آمارنامه ماهانه صنعت آب و برق طی مرداد سال ۱۴۰۱، تعداد ۲۵۸ تصفیه‌خانه فاضلاب در مدار فعالیت قرار دارند که به طور روزانه ۵۷۵۴ مترمکعب آب تولید می‌کنند، با فرض ثابت بودن این عدد در طول ۳۶۵ روز سال، ۲.۱ میلیارد متر مکعب پساب در هر سال از طریق تصفیه‌خانه‌های فاضلاب در کشور مهیا استفاده دوباره خواهد شد، بر این مبنا استفاده مجدد در شرایطی که ۵۳ درصد از مشترکان کشور تحت پوشش شبکه فاضلاب قرار دارند، می‌تواند زمینه کاهش ۱.۵ درصد استفاده از آب تجدیدپذیر در کشور را فراهم کند.

ایمنا: ظرفیت‌های استفاده صحیح از آب‌های خاکستری در حفاظت از محیط زیست چیست؟

احدزاده: امروزه با بحران کمبود منابع آبی و تأمل انسان‌ها به صنعتی شدن شهرها با حفظ محیط زیست و توسعه فضای سبز، بازچرخانی پساب تصفیه‌خانه‌های فاضلاب به‌عنوان راهی برای گریز از شرایط کم‌آبی و خشکسالی با کارایی بیشتر و استفاده از هر قطره آن برای نسل‌های آینده، لزوم برنامه‌ریزی جهت بهره‌وری بهینه از منابع آب متعارف و نامتعارف را از اهمیت فراوانی برخوردار کرده است.

از آنجا که کمبود آب در ایران یکی از عوامل محدودکننده اصلی توسعه فعالیت‌های اقتصادی در دهه‌های آینده به شمار می‌رود و امنیت و توسعه پایدار با استفاده از روش بازچرخانی آب برای کاهش آسیب‌های کم‌آبی در مناطق کم‌آب کشور می‌تواند در توسعه صنعت و فضای سبز نقش بسیار مؤثری را ایفا کند؛ جمع‌آوری و تصفیه جداگانه و متمرکز یا نیمه متمرکز آب خاکستری و فاضلاب در گستره‌های بزرگ مانند یک شهر کاری بسیار پرهزینه و فاقد توجیه اقتصادی است، اما استفاده از آب خاکستری در مقیاس یک ساختمان یا مجتمع یا گستره‌های کوچک می‌تواند مورد توجه قرار گیرد و به طور قطع بر کاهش مصرف آب مؤثر خواهد بود.

حفظ محیط زیست از مباحث مهم در پایداری حیات طبیعی و انسانی در شهرنشینی امروزی است و توسعه فضای سبز، بخش جدانشدنی شهرسازی و نیازهای اولیه زندگی شهری و یکی از شاخص‌های مناسب شهرها برای زندگی تعریف می‌شود؛ بنابراین کاربرد فاضلاب‌های تصفیه شده با احداث تصفیه‌خانه‌های بزرگ و رعایت ضوابط زیست محیطی برای بهره‌برداری از بخشی از آن برای مصرف در توسعه و آبیاری فضای سبز با انجام مراحلی با کنترل و کیفیت استانداردهای لازم مورد بهره‌برداری بوده است که محور این قوانین بر حفظ سلامتی انسان، حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از آلودگی خاک و آب استوار است که در دوره‌های زمانی مشخصی مورد بازنگری قرار می‌گیرد.

بر این اساس در کنار اقداماتی نظیر تغییر الگوی کاشت، مدیریت توزیع و مصرف آب، بازچرخانی آب و تصفیه فاضلاب‌های شهری به منظور استفاده متعارف و غیرمتعارف با مناسب‌سازی پارامترهای فیزیکی و شیمیایی، توسعه فضای سبز تصفیه‌خانه‌ها با شیوه‌های آبیاری غرقابی و پساب کاملاً با کیفیت و مطابق با استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست از دغدغه‌ها در تأمین منابع آبی پایدار در کشور است.

ایمنا: مدیریت ضعیف آب خاکستری چه خطراتی را به همراه دارد؟

احدزاده: تفکر استفاده مجدد از منبع عظیم پساب تصفیه‌خانه‌ها مطابق با استانداردها به عنوان راهکاری پایدار جهت مقابله با کم‌آبی با اهداف توسعه فضای سبز و حفظ محیط زیست است و استفاده مجدد از آب خاکستری برای آبیاری باغ‌های خانگی یا زمین‌های کشاورزی رایج است، به ویژه در مناطقی که آب کمیاب یا قیمت منابع آبی بالا است، این اقدام انجام می‌شود، از این رو اهمیت و ارزش آب خاکستری چندین برابر خواهد شد، در بعضی مواقع اغلب از اثرات منفی بالقوه استفاده از منابع آب خاکستری غفلت می‌کنیم، زیرا آب خاکستری تصفیه نشده، اگر چه حاوی کمترین درصد آلاینده‌ها است، اما حاوی عوامل بیماری‌زا، مواد شیمیایی، نمک‌ها، روغن‌ها، چربی‌ها و ذرات جامد است که امکان دارد بر سلامت انسان و کیفیت خاک‌ها و آب‌های زیرزمینی اثر بگذارد، با این حال می‌توانیم با رعایت قوانین اساسی، خطرات آلودگی این آب‌ها را کاهش دهیم تا با مدیریت صحیح از آب‌های خاکستری به عنوان راهکاری پایدار جهت مقابله با کم‌آبی با اهداف توسعه فضای سبز و حفظ محیط زیست استفاده کنیم و از بروز خطرات در این زمینه پیشگیری کنیم.

ایمنا: اهمیت بهره‌مندی از آب‌های خاکستری برای سازگاری با تغییرات اقلیم چیست؟

احدزاده: امروزه تغییر اقلیم، یکی از مؤثرترین عوامل مؤثر بر رشد و نمو گیاهان، چرخه زندگی گیاهان را دستخوش تغییر خواهد کرد و حتی ممکن است بسیاری از گونه‌های گیاهی که از دیرباز و در حال حاضر در فضای سبز استفاده شده‌اند، تناسب خود را در اقلیم کنونی از دست دهند، سیلاب‌های گاه و بی‌گاه در کشور به راحتی قابل مدیریت و استفاده هستند، نه اینکه وارد دریا شوند و ضمن شستن خاک‌های مرغوب، آب زیادی را از سرزمین خارج و خسارت وارد شده به منابع طبیعی را دو چندان کنند؛ در حالی که می‌توان این چرخه را با مدیریت درست استفاده از این منابع آب و جلوگیری از ایجاد خسارت‌ها، متوقف کرد و از این آب‌های نامتعارف برای آبیاری درختان دست کاشت بهره برد.

لازم است بدانیم تغییر اقلیم از محیط‌زیست جدا نیست و اگر بارندگی کم و هوا گرم‌تر شود، تحت تأثیر سناریوهای مختلف، تغییر اقلیم رخ می‌دهد، مطابق پیش‌بینی‌ها با تغییرات اقلیم مناطق خشک، خشک‌تر می‌شود و طی روند کاهش بارندگی‌ها و افزایش دما در جهان با دسترسی آب کمتر در آن سرزمین‌ها، پوشش گیاهی و سبزینگی از بین می‌رود و با افزایش گردوخاک و رشد پدیده‌هایی مانند آتش‌سوزی و سیل‌های فراوان و ناگهانی محیط‌زیست آسیب می‌بیند و تخریب خواهد شد، در این شرایط طی دهه‌های اخیر با افزایش مصارف بی‌رویه آب و به‌تبع آن روند رو به رشد تولید فاضلاب و توجه به استفاده غیراصولی در وضع موجود ایجاب می‌کند، برای جلوگیری از گسترش مشکلات محیط زیستی و تأمین بخشی از آب مورد نیاز مصارف مختلف از طریق بازچرخانی و استفاده مجدد از پساب‌ها و آب‌های برگشتی اقدامات اساسی اجرایی شود.

در این شرایط چنانچه با مشکل کمبود آب نیز مواجه نباشیم، باز هم استفاده از پساب برای حفظ منابع آبی بسیار لازم است، زیرا توجه به این مهم زمینه‌ساز توسعه پایدار است، همچنین نقش آمایش سرزمینی در مسیر توسعه پایدار کشور، بازچرخانی پساب و تبدیل شدن اقلیم از نیمه خشک به خشک باید مورد توجه همگان قرار گیرد.

کد خبر 750825

دیگر خبرها

  • مصارف مهم مالیات در کشور به چه صورت است؟
  • آب‌های خاکستری؛ نجات‌بخش حیات زمین
  • ارائه نوآوری‌های صندوق توسعه فناوری‌های نوین در تامین مالی فناوری در اینوتکس ۲۰۲۴
  • معافیت سازمان بیمه سلامت بر اساس قانون از اتصال به حساب خزانه
  • تأمین مالی  ۲ میلیارد دلاری  برای انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان
  • تأمین مالی حدود ۲ میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی برای انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان
  • تخصیص ۲ میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی برای انتقال آب خلیج فارس
  • تخصیص ۲ میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی برای انتقال آب خلج فارس
  • آخرین تلاش‌های دلار تلگرامی برای حفظ حمایت ۶۰
  • نقش نفت در رشد اقتصادی و توسعه زیرساخت‌ها مشهود است