Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-04@10:47:19 GMT

افزایش غیرقانونی مهاجرت نیروی کار

تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۵۵۰۰۹۹

افزایش غیرقانونی مهاجرت نیروی کار

هرچند اعزام نیروی کار ایرانی از مجاری رسمی و قانونی به خارج سال به سال در حال کاهش است، اما به نظر می‌رسد به همان میزان و شاید هم شدیدتر مهاجرت افراد جویای کار از مبادی غیررسمی روندی افزایشی دارد

قدس آنلاین- هرچند اعزام نیروی کار ایرانی از مجاری رسمی و قانونی به خارج سال به سال در حال کاهش است، اما به نظر می‌رسد به همان میزان و شاید هم شدیدتر مهاجرت افراد جویای کار از مبادی غیررسمی روندی افزایشی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در واقع خبری که چندی پیش محمد اکبرنیا؛ مدیرکل دفتر کاریابی‌های وزارت کار در گفت و گو با قدس اعلام کرده، حاکی از آن است که در حال حاضر سالانه کمتر از ۲۰۰۰ ایرانی آن هم از طریق کاریابی‌های مجاز بخش خصوصی برای کار به خارج اعزام می‌شوند. البته این تنها یک روی سکه است و روی دیگر و پنهانش فعالیت مؤسسات غیرمجاز است. جایی که ظاهراً برخلاف بخش نخست در این زمینه بشدت فعال است و بسیاری از ایرانیان جویای کار از طریق آن به آنسوی مرزها انتقال می‌یابند.

البته گزارشی از مراکز رسمی کشور در خصوص آمار مهاجرت نیروی کار ایرانی به کشورهای دیگر دنیا در دست نیست، اما براساس گزارش بانک جهانی سالانه نزدیک به یک ‌و نیم‌میلیون نفر نیروی کار از ایران مهاجرت می‌کنند و این روند رو به صعود است، به‌طوری که درسال ٢٠١٣ بیشتر از یک‌ میلیون و ۶۰۴‌ هزار نفر کارگر از ایران مهاجرت کرده‌اند که این آمار نشان‌ دهنده افزایش ۵/۲۳ درصدی مهاجرت نیروی کار از ایران نسبت به‌ سال ٢٠١٠ میلادی است.

از سوی دیگر اظهارات برخی از مسئولان و کارشناسان حوزه کاری نیز نشان از افزایش مهاجرت نیروی کار ایران به خارج بویژه به ترکیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس دارد.

مهاجرت کارگران گسترده‌تر از قبل

سلمان خدادادی؛ عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با انتقاد از دستگاه‌های متولی به خاطر ارائه نشدن آماری از آخرین وضعیت اعزام نیروی کار به قدس می‌گوید: در حال حاضر هیچ مرکزی نیست که به صورت رسمی بگوید که مهاجرت نیروی کار ما افزایش یا کاهش داشته، اما در محافل غیررسمی اعلام می‌شود که طی یک سال گذشته، مهاجرت کارگران به کشورهای حاشیه خلیج فارس گسترده‌تر از قبل شده است.

نماینده مردم ملکان در مجلس شورای اسلامی، مهاجرت برای به دست آوردن فرصت‌های شغلی و کسب دستمزد بیشتر را حق طبیعی مردم می‌داند و می‌افزاید: در این زمینه اگر اعزام نیروی کار از مبادی رسمی باشد، هیچ منعی وجود ندارد.

وی نبود فرصت‌های شغلی مناسب و پایین بودن دستمزدها را مهم‌ترین عوامل مهاجرت نیروی کار ایران به خارج عنوان و تصریح می‌کند: کسب و کار در کشور چندان رونق ندارد و تلاش‌هایی که تاکنون برای اشتغال‌زایی صورت گرفته، نتیجه قابل توجهی نداشته است. از سوی دیگر به دلیل پایین بودن دستمزدها کارگران با مشکلات زیادی بویژه در بُعد تأمین معیشت خانوارشان روبه رو هستند بنابراین در چنین شرایطی آنان کار در خارج از کشور را بهترین گزینه برای خودشان تلقی می‌کنند.

رئیس سابق کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی افزایش سرمایه گذاری در تولید، توسعه زیرساخت اقتصادی و افزایش حقوق و مزایای کارگران متناسب با میزان فعالیت و تورم جامعه را بهترین راهکار مقابله با پدیده مهاجرت نیروی کار بویژه دانش آموختگان دانشگاه‌ها می‌خواند و می‌گوید: باید به این موضوع نگاه واقعی و درست داشته باشیم.

چرا کاریابی‌های غیرمجاز!؟

حسن کرباسی عضو هیئت مدیره انجمن صنفی کاریابی‌های بین المللی ایران هم از گسترش مهاجرت ایرانیان جوینده کار به خارج به دلیل کمبود کار خبر می‌دهد و می‌گوید: مقصد بیشتر این افراد به کشورهای حاشیه خلیج فارس و بخصوص ترکیه است چراکه برای اعزام به ترکیه نیاز به ویزا نیست.

وی با اشاره به اینکه دولت هیچ برنامه خاصی برای اعزام نیروی کار از مجاری رسمی ندارد و در حال حاضر این کار به صورت خیلی محدود انجام می‌گیرد، می‌افزاید: وقتی سیستم دولتی فاقد برنامه باشد مهاجرت نیروی کار به دست کاریابی‌های غیرمجاز می‌افتد که الآن شاهد چنین اتفاقی هستیم.

چرایی اعزام‌های غیرمجاز

هادی ابوی؛ دبیرکل کانون انجمن‌های صنفی کارگران ایران هم به افزایش مهاجرت نیروی کار به کشورهای دیگر به نسبت گذشته اشاره می‌کند و می‌گوید: ما در حوزه کارگری دو مشکل بزرگ داریم که یکی به فاصله بین دستمزدها و هزینه‌ها یا همان بحث معیشت کارگران و دیگری به امنیت شغلی آنان برمی گردد که این دو موضوع بشدت کارگران را تحت فشار قرار داده است. در واقع این دو مسئله و نابسامانی بازار کار و رشد بالای بیکاری از دلایل عمده مهاجرت نیروی کار ایران به خارج به شمار می‌آیند.

وی با اشاره به اینکه بسیاری از افرادی که شغل و درآمد مالی مناسبی ندارند، قادر نیستند سال‌ها منتظر شوند تا شاید از طریق مجاری قانونی مجوز اعزام بگیرند و برای کار به خارج بروند، می‌گوید: از این رو این گونه افراد ترجیح می‌دهند به صورت قاچاق یا غیرمجاز به خارج بروند.

ابوی افزایش مهاجرت نیروی کار به خارج را کاملاً قابل پیش بینی و یک امر طبیعی در وضعیت اقتصادی امروز کشور ارزیابی می‌کند و می‌گوید: افراد بویژه آنانی که در مناطق مرزی ساکن هستند، وقتی بیکار باشند و یا از درآمد و وضعیت اشتغال خود راضی نباشند، اولین فکری که به سرشان می‌زند، خروج از کشور و اشتغال در کشورهای همسایه است.

وی با اشاره به اینکه ساز و کار قانونی برای اعزام نیروی کار بیشتر برای نیروهای تحصیلکرده و متخصص است، می‌افزاید: اما بیشتر کسانی که از طریق مجاری غیرقانونی برای کار به کشورهای حاشیه خلیج فارس می‌روند، فاقد تخصص هستند. یعنی جزو کارگران ساده به شمار می‌آیند که برای تامین معاش خود و خانواده شان خطرات احتمالی را به جان می‌خرند و به کشورهای دیگر می‌روند.

وی حتی از مهاجرت برخی از ایرانیان برای اشتغال به کشور افعانستان طی سال‌های اخیر خبر می‌دهد و می‌گوید: اگر تا دیروز ایران شاهد نیروی کار کشور افغانستان بوده است، اما اخیراً بعضی از ایرانیان برای کار به این کشور می‌روند.

وی درباره پیامدهای منفی مهاجرت نیروی کار به صورت غیر قانونی به خارج از مرزهای کشور می‌گوید: جدا از زیان‌های اقتصادی، وقتی اعزام‌ها ثبت و ضبط نشود، برنامه ریزی برای کار و اشتغال افراد در کشور از سوی مسئولان دچار مشکل می‌شود. ضمن اینکه برای خود این گونه افراد هم در کشور مقصد مشکلاتی پیش می‌آید که رفع آن‌ها آسان نخواهد بود. البته در شرایط اقتصادی امروز ایران اعزام نیروی کار می‌تواند راهکاری برای اشتغال درصد بیشتری از افراد جامعه باشد.

منبع: روزنامه قدس

منبع: قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۵۵۰۰۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عملکرد ضعیف برخی بانک‌های‌ دولتی قم در ارائه تسهیلات مسکن

استاندار قم با تشکر از بانک‌هایی (دولتی) که در ارائه تسهیلات مسکن به استان کمک کردند، گففت: بانک مسکن قم در ارائه تسهیلات بعد از اصفهان و شیراز رتبه دوم کشور را دارد، اما برای برخی بانک‌های خصوصی که در این زمینه عملکرد ضعیفی داشتند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، سیدمحمد آقامیری استاندار قم در جلسه امروز شورای بانک‌های استان که در محل سالن امام جواد استانداری برگزار شد نیاز اولیه مردم را در حوزه مسکن دانست و با تشکر از بانک‌هایی (دولتی) که در ارائه تسهیلات مسکن به استان کمک کردند، اظهار داشت: بانک مسکن قم در ارائه تسهیلات بعد از اصفهان و شیراز رتبه دوم کشور را دارد، اما برای برخی بانک‌های خصوصی که در این زمینه عملکرد ضعیفی داشتند و یا منابع استان را خارج از استان خرج کردند در سفر دوم رئیس جمهور به قم، تصمیمات جدی گرفته خواهد شد.

وی همچنین با اشاره به استناد بخشنامه بانک مرکزی که 50 درصد منابع بانکی هر استان باید در همان استان هزینه شود، افزود: بنابر تاکید رئیس جمهور نسبت به ارائه تسهیلات خرد به مردم با خارج شدن بانک‌های متخلف از گردونه، بانک‌های دیگر، می‌توانند با شتاب بیشتر به مردم خدمت رسانی نمایند.

استاندار با بیان اینکه بانک‌های خصوصی تحت نظارت بانک مرکزی که با استفاده از منابع استانی فعالیت دارند باید در راستای سیاست‌های مالی دولت به ویژه مسکن به عنوان اولویت اول دولت قدم بردارند، گفت: خوشبختانه استان قم در حوزه مسکن جزء استان‌های برتر کشور است، اما این کافی نیست و برای رسیدن به اهداف تعیین شده همه باید تلاش کنند.

آقامیری با بیان اینکه از ابتدای سال 1402 تا اسفند سال گذشته، از 26 همت جذب بانک‌های خصوصی، فقط 6 همت خرج شده است، عنوان کرد: این جای سوال است که 20 همت جذب شده از استان چرا باید خارج از استان خرج شود در حالی که نصف این مبلغ بسیاری از مشکلات استان را برطرف می‌کند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • پرگابالین چیست و چرا می‌تواند خطرناک باشد؟
  • کوچ پرستاران از بخش دولتی به خصوصی
  • مهاجرت پرستاران از بخش دولتی به خصوصی/ مشکلات پابرجاست
  • برنامه دولت انگلیس برای مقابله با تغییرات اقلیمی غیرقانونی اعلام شد
  • بی‌توجهی به مشکلات معیشتی کادر درمان سلامت را به مخاطره می‌اندازد/ دولت توان افزایش حقوق پرستاران را ندارد
  • از وضعیت اورژانسی تا مهاجرت‌های اجباری
  • عملکرد ضعیف برخی بانک‌های‌ دولتی قم در ارائه تسهیلات مسکن
  • آغاز موج جدید مهاجرت خلبانان ایرانی
  • الگوی مهاجرت دانشمندان در جهان چیست؟ / فاصله جغرافیایی کم‌تر؛ احتمال انتقال دانش بیشتر
  • ادامه موج گسترده مهاجرت پرستاران به کشور‌های خلیج فارس / در عمان حقوق یک پرستار ۶ برابر ایران است