Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@15:16:19 GMT

خرده پول های سنگی - افسانه آروند*

تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۵۵۹۷۱۳

خرده پول های سنگی - افسانه آروند*

ایران به عنوان یکی از بزرگ ‌ترین تولید کنندگان سنگ‌‌های ساختمانی و تزیینی در جهان محسوب می شود و این درحالی ست که تولید سنگ‌‌های ساختمانی از مرحله استخراج تا بخش های مختلف برش و آماده‌سازی با ضایعات قابل توجهی همراه است.

ضایعات سنگ، سرمایه ای است که به راحتی از پیکره صنعت سنگ جدا می شود در حالی که به جای دور ریز شدن در سایه طرح های عمرانی زیباشناسانه می توان از آن ها در عملیات ساخت و سازها و شاخه هایی از هنر کهن ایرانی استفاده بهینه کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


لاشه های سنگ نما به منظور هر چه زیباتر کردن فضاهای محیطی همچون نماهای بیرونی و درونی ساختمان ها، کف پوش ها و محوطه سازی ها و سنگ فرش خیابانی کاربردهای مختلفی دارند.
با راهبردهای اصولی می توان افزایش و انباشت ضایعات سنگ را که اینک مشکلات جدی برای تولیدکنندگان معدنی شده و محیط زیست را نازیبا و آلوده کرده است به فرصتی درآمدزا تبدیل کرد که تحقق این امر، مصداق بارزی از اقتصاد مقاومتی محسوب می شود.
شهرستان محلات با تولید سالانه 2 و نیم میلیون تن سنگ تراورتن به عنوان کانون تولید سنگ نمای کشور نام گرفته و 12 درصد از تولید سنگ تراورتن دنیا را به خود اختصاص داده است.
70 معدن سنگ تراورتن و 250 کارخانه فرآوری سنگ در محلات وجود دارد و این ظرفیت به عنوان بخش مهمی از چرخه اقتصادی استان مرکزی خونمایی می کند.
بر اساس استاندارد و میانگین جهانی، 30 درصد از سنگ استخراجی از معادن تا فرآوری و عرضه به لاشه و ضایعات تبدیل می شود که این رقم در محلات 65 درصد است.
آنچه در مورد سنگ محلات حائز اهمیت است، تقویت زیرساخت های فرآوری سنگ، جلوگیری از خام فروشی و مدیریت ضایعاتی است که از فعالیت های معادن سنگ به جا می ماند و نباید اجازه داد که این ظرفیت های ناب در درآمدزایی و ارزش افزوده از کف برود.
به طور میانگین بر اساس بررسی های کارشناسان و طرح های پژوهشی از هر یک تن سنگ استخراجی تا زمان مصرف، 650 کیلوگرم تبدیل به ضایعات و دورریز می شود.
طرح تاسیس کارگاه های بازیافت سنگ( کاغذهای سنگی) ایده ای نو جهت جلوگیری از به هدر رفتن سنگ و استفاده بهینه از ضایعات کارخانه هاست که علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار و ارزش افزوده به بهبود شاخص های زیست محیطی نیز کمک شایانی می کند.
ماده اولیه کاغذهای سنگی یا آهکی تنها سنگ است و بدون استفاده از آب و مواد سفید کننده تولید می شود و تولید این نوع کاغذ، مصرف آب و آلایندگی محیط زیست را به شدت کاهش می دهد.
تولید کاغذ سنگی به عنوان نمادی از صنایع سبز، دارای ماندگاری و استحکام بیشتر نسبت به نمونه های مشابه است و در واقع این نوع کاغذ نفوذپذیری کمتری دارد و برای استفاده در صنعت چاپ مناسب است.
ایران به عنوان پنجمین کشور برخوردار از فناوری کاغذ سنگی اقدام به تولید این نوع از کاغذ کرده که گسترش این صنعت نوپا ضمن ایجاد ارزآوری و اشتغال در رشد شاخص های زیست محیطی نیز موثر است.
بر اساس آمار موجود، سالانه بیش از یک میلیون و 500 هزار تن کاغذ در کشور مصرف می شود و برای تولید هر تن کاغذ باید 17 اصله درخت را قطع کرد و در واقع سالانه 25 میلیون و 500 هزار اصله درخت برای تولید کاغذ از چرخه طبیعت حذف می شود.
در فرآیند تولید هر تن کاغذ نیز حدود 400 هزار لیتر آب و چهار هزار کیلووات برق مصرف می شود و مصرف روزافزون کاغذ در کشور ضمن ایجاد مخاطرات زیست محیطی در جنگل‌ها، سرعت فرسایش خاک را نیز دوچندان می کند.
ضایعات و دورریز صنعت سنگ هنگام استخراج و فرآوری در قطب تولید سنگ کشور در محلات 2 برابر میانگین جهانی است و بهره گیری از لاشه ها و دورریزهای این معادن با فناوری و استفاده از ماشین‌آلات ویژه، می تواند سرآغاز عصری جدید در تولید کاغذهای سازگار با محیط زیست باشد.
برخوردار نبودن از فناوری روز در صنعت سنگ در بخش استخراج و فرآوری ، بسته بندی نامناسب سنگ فرآوری شده در بازارهای داخلی باعث می شود بخش عمده ای از سنگ تبدیل به دورریز و ضایعات شود.
کارآفرینان محلاتی با به خدمت گرفتن فناوری نوین و بهره گیری از ذخایر ارزشمند معادن و کارگاه های فرآوری سنگ، به دنبال ایجاد تحولی جدید در صنعت کاغذ هستند.
تولید کاغذ از ضایعات سنگ اقدامی ارزشمند با رویکرد حفظ محیط زیست، ایجاد ارزش افزوده پایدار و در نهایت تحقق اصل اقتصاد مقاومتی است.
طرح تولید کاغذ از کربنات کلسیم در حقیقت بهره گیری از دور ریزها و ضایعات برجا مانده از فعالیت معادن و کارخانجات سنگ است که این ضایعات با فرآوری تبدیل به کاغذ می شود.
در حالی که برای تهیه یک کیلو کاغذ، 10 کیلو چوب از بین می رود با ورود فناوری جدیدِ تولید کاغذ از لاشه های سنگ، حوزه اقتصادی کشور در بخش کاغذ، متحول شده و از خروج ارز از کشور جلوگیری می شود.
طرح تولید کاغذ از سنگ تحولی شگرف در صنعت کاغذ از طریق فناوری جدید در عصر مدرن است در واقع این فناوری دوستدار محیط زیست است و سبب کاهش مصرف انرژی می‌شود.
در واقع لاشه های سنگی که دپوی آنها در طبیعت آثار مخربی بر محیط زیست دارند، بازیافت می شود و از کاهش وسعت جنگل ها با قطع درختان جلوگیری می شود.
منابع اولیه تولید کاغذ سنگی با وجود لاشه های سنگ در محلات وجود دارد و بی شک محصول تولیدی این صنعت، قابل رقابت با تولیدات کشورهایی همچون چین، ایتالیا و فرانسه است.
بازاریابی هدفمند و استفاده از ظرفیت های صادرات خارجی در کنار توجه به بازار مصرف داخل، یکی از پایه های رونق صنعت کاغذ سنگی در کشور است و تولیدکنندگان داخلی برخوردار از این فناوری باید با بهره گیری از توانمندی های یکدیگر نسبت به بومی سازی این صنعت اقدام کنند.
اکنون مجوز سه طرح صنعتی تولید کاغذ از ضایعات سنگ یا کربنات کلسیم در شهرستان محلات صادر شده است و باید به زودی شاهد ظهور صنعتی نوین در عرصه تولید کاغذهای سنگی باشیم.
حجم سرمایه گذاری این طرح های صنعتی 825 هزار میلیون ریال و ظرفیت تولید سالانه ها این طرح ها 120 هزار تن کاغذ کربنات کلسیم است و با بهره برداری از این طرح ها فرصت اشتغال برای 122 نفر در شهرستان محلات فراهم می شود.
به امید روزی که از ضایعات سنگ در صنایع مختلفی چون تولید کاغذ سنگی، سنگ مصنوعی، صنایع کاشی و سرامیک، کاغذ، مجسمه سازی، پودر سنگ و صنایع شیمیایی، استفاده تا میلیاردها تن پسماند تبدیل به ثروت شود.
*خبرنگار دفتر خمین
1772

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۵۵۹۷۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امیدی که در «هفت‌تپه» زنده شد

ایسنا/خوزستان شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه که به دلیل واگذاری نادرست به بخش خصوصی در دولت قبل به مرز نابودی کامل رفت و تجمعات و اعتصابات کارگری آن به سر خط اخبار بین المللی تبدیل شده بود، طی سه سال گذشته با نگاه ویژه آیت الله رییسی و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب بار دیگر در حال بازگشت به دوران طلایی خود است.

نیشکر هفت تپه قدیمی‌ترین و بهترین کشت و صنعت نیشکری ایران بود که به دلیل مختلف از جمله واگذاری نادرست به بخش خصوصی در سال ۹۴ به حاشیه رانده شد و به دلیل سوء مدیریت‌ها در چند سال گذشته وضعیت نامناسبی پیدا کرد و طی این سال‌ها خانواده‌های کارگران نیشکر هفت تپه با مشکلات عدیده اجتماعی و خانوادگی و اقتصادی مواجه شدند. در حالی که خصوصی سازی شرکت‌ها باید به اهلش واگذار شود و توسط مسئولین امر در این واگذاری‌ها باید به تخصص و تجربه نیز نگاه شود تا خسارت‌های بیشمار پس از خصوصی سازی در پی نداشته باشد.

شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه به عنوان اولین تولیدکننده شکر از نیشکر در ایران در هجدهم آذرماه سال ۱۳۴۰ افتتاح شد. شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه با وسعتی بیش از ۲۴ هزار و ۹۰۰ هکتار در نزدیکی شهر شوش و در فاصله ۱۰۰ کیلومتری شمال اهواز قرار دارد.

به گزارش ایسنا، اکنون و پس از پشت سر گذاشتن روزهای تلخ، کشت و صنعت نیشکر هفت ‌تپه در مسیر روزهای طلایی خود قرار گرفته و خاطرات تلخ گذشته این شرکت در حال فراموش شدن است. امید در هفت تپه زنده شده است و کارگران با همه توان برای جهش تولیدات این شرکت حتی بیش از وظایف قانونی در تلاش هستند.

داستان پر غم و غصه هفت تپه امروز به خوشی و آرامش رسیده است. روزگار تلخی که خسارت‌های جبران ناپذیری به هفت تپه و کارگران آن وارد کرده امروز جای خود را به کار و تولید داده است.

نیشکر هفت تپه پس از واگذاری به شرکت توسعه نیشکر/ مهرماه ۱۴۰۰

دکتر عبدعلی ناصری مدیرعامل شرکت نیشکر و صنایع جانبی می‌گوید: هفت‌تپه در سال جهش تولید پیشتاز است و جهش ۲۰۰ درصدی تولید شکر در شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه را نسبت به سال گذشته شاهد خواهیم بود.

به گفته وی، تاکنون با برداشت نزدیک به ۶۰ درصدی مزارع نیشکر در هفت‌تپه، حدود ۳۸ هزار تُن شکر تولید شده است و پیش‌بینی می‌شود تا پایان فصل برداشت، این رقم به نزدیک ۶۰ هزار تُن برسد که در مقایسه با سال بهره‌برداری گذشته، جهشی ۲۰۰ درصدی را نشان می‌دهد.

و اما هفت تپه امروز چه می‌خواهد...این شرکت در ۱۸ مهرماه ۱۴۰۰ با مصوبه سران قوا به شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی واگذار شد ولی روند انتقال قطعی مالکیت آن هنوز صورت نگرفته است. ۱۸ اسفندماه سال ۱۴۰۲ در جریان سفر رییس‌جمهور به شوش، کارگران هفت‌تپه خواستار واگذاری قطعی این شرکت به توسعه نیشکر شدند. آیت‌الله رییسی در این سفر در محل شرکت پاک چوب شوش با تعدادی از نمایندگان کارگران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه دیدار و نسبت به دغدغه آن‌ها برای واگذاری قطعی این شرکت به شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی قول پیگیری جدی داد.

شادی کارگران هفت‌تپه پس از خلع ید مالک قبلی/ اردیبهشت ۱۴۰۰

محمد خنیفر فعال کارگری هفت‌تپه در این اجتماع کارگران با تقدیر از زحمات آیت‌الله رییسی برای باز کردن گره کور این شرکت و بازگشت این شرکت به روزهای طلایی تولید خود، واگذاری قطعی هفت تپه به شرکت صنایع جانبی نیشکر را مهمترین خواسته کارگران از رییس‌جمهور دانست.

این فعال کارگری با بیان اینکه کارگران هفت تپه قدردان آیت‌الله رییسی هستند، چرا که بدون پیگیری‌های رییس دولت سیزدهم، مشکل هفت تپه هرگز حل نمی‌شد، گفت: کارگران این شرکت می‌خواهند تا رییس‌جمهور لطف خود را به این واحد تولیدی تکمیل کرده و با قطعی کردن واگذاری هفت‌تپه به صنایع جانبی آرامش را به هزاران خانواده این شرکت بازگرداند.

وی با بیان اینکه کارگران هفت تپه به قول آیت‌الله رییسی اعتماد دارند، ادامه داد: اکثر کارگران هفت تپه جزء خانواده شهدا و رزمندگان هستند و به دنبال هیاهو و یا تولید خوراک برای رسانه‌های خارجی نیستند.

شرکت هفت تپه که پیش از روی کار آمدن دولت سیزدهم به دلیل اعتراضات کارگری به سرخط اخبار تبدیل شده بود و صدها کارگر این شرکت آینده شغلی برای خود متصور نبودند، با تشکیل دولت سیزدهم و گره‌گشایی از مشکلات این شرکت، بار دیگر با شیرینی کار و تولید کام کارگران این شرکت شیرین شد.

نیشکر هفت تپه پس از واگذاری به شرکت توسعه نیشکر/ مهر ماه ۱۴۰۰

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • پلمب ۱۷ انبار غیرمجاز جمع‌آوری و فروش ضایعات در شیراز
  • مرحله سوم اردوی تیم ملی کاتا بانوان از ۱۰ اردیبهشت
  • میمند شهر ملی شیشه گری
  • متصدی واحد جمع‌آوری ضایعات در خواف به حبس محکوم شد
  • امیدی که در «هفت‌تپه» زنده شد
  • صدور حکم حبس برای متصدی غیرمجاز جمع‌آوری ضایعات
  • جمع‌آوری «نامزد گلوله‌ها» سال گذشته از نمایشگاه کتاب به شدت غیرفرهنگی بود!
  • آیا با خرده های پاک کن می توان دوباره پاک کن ساخت؟ (فیلم)
  • مسی به یاد مربی افسانه‌ای: چقدر زود رفتی تیتو!‏
  • پایان کار طراح افسانه‌ای فرمول یک در ردبول