Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-27@02:49:12 GMT

عاشق وطنم هستم/ از کودکی زیبایی های خلقت را می‌ستودم

تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۵۶۸۶۳۳

عاشق وطنم هستم/ از کودکی زیبایی های خلقت را می‌ستودم

تبریز - ایرنا - سوسن نواده رضی، بانوی هنرمند و نویسنده خودساخته تبریزی است که بزرگ ترین افتخارش، عشق به وطن، ایمان به صداقت و مهربانی ‌است که از باورهای عمیق خداپرستانه وانسان دوستانه‌ او نشات می‌گیرد.

باید پای صحبتش بنشینی تا ببینی چه انسان های بزرگی هنوز هم در این وانفسا پیدا می شوند؛ انسانی سخت آزموده و غبار روزگار دیده اما غم از چهره زدوده .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.
دیدن چنین انسان هایی در این زمانه همچون یافتن عتیقه ای از صندوقچه مادربزرگی است که پس از سال ها به بهانه غبار گرفتن از وسایل اش در صندوق می گشاید و خود نیز حیران از گنجینه ای که سال ها در آن پنهان داشته و از آن غافل بود.
شاید نتوان گفت تنها انسانی است که همه سختی ها و مصیبت ها فقط بر او نازل شده است؛ اما به جرات می توان می گفت از معدود افرادی است که هیچ گاه از محدودیت ها و فشارها ننالیده و بلکه موفقیت هایش را مرهون آن سختی هاست.
بند بند سخن اش این است که می توان تهدیدها را به فرصت تبدیل کرد و نباید با کوچک ترین تلنگری زانوی غم بغل گرفت و کنج عزلت گزید.
پای صحبت 'سوسن نواده رضی' شاعر، نویسنده و فعال رسانه ای که بنشینی فقط یک آرزو داری؛ 'کاش زمان متوقف شود'؛ وی مصداق کامل این جمله است که ' اگر بود، باید بهترین بود'.
سوسن نواده رضی در طول حیات 55 ساله اش ثابت کرده است که برای رسیدن به موفقیت هیچ راه میانبری وجود ندارد؛ نواده رضی در هر وادی که قدم گذاشته جزو بهترین های آن عرصه شده است؛ چند بعدی بودن از ویژگی های ممتاز وی است، کسب درآمد و کارآفرینی برای چند زن ، فعال اجتماعی بودن و نویسنده شدن، گوشه ای از هنرهای ایشان است.
در مکتب او 'کاری نشد' وجود ندارد؛ معتقد است اگر در قفس هم باشی باز از لای میله ها راهی بسوی بیرون است که باید آن را پیدا کنی؛ اگر در عصر مولوی می زیست، می گفتیم شاید مولوی این شعر را برای وی سروده است: 'کاملی گر خاک گیرد زر شود'.
خانم نواده رضی، مرگ فرزند را واقع بینانه قبول می کند؛ 'می توان تلخی ها را به شیرینی های زیادی تبدیل کرد، همیشه راهی برای رهایی است'.
سوسن نواده رضی که هم از طرف مادری، هم از طرف پدری تبارش به خانواده بزرگ و خوشنام برادران نخجوانی می رسد، متولد سال 1341 محله شهریار تبریز است؛ ' من نتیجه حاج حسین نخجوانی و دومین خواهر از سه خواهر هستم، پدربزرگم تجارت خانه داشته و چای تجارت می کرد'.
'دوران مدرسه ام جالب بود، ابتدایی را در مدرسه بوعلی سینا خواندم که صبح ها با معلمان فرانسوی تمام دروس را به زبان فرانسه می خواندیم و بعد از ظهرها فارسی با معلمان ایرانی، نمایش بازی کردن و برپایی نمایشگاه نقاشی از کارهای شیرین آن دوران است'.
نقش معلمان فرانسه و نظم و انضباط آنها را هم در شکل گیری شخصیت و هم علاقه به کتاب و نوشتن بسیار موثر می داند؛ 'باید یادداشت های روزانه مان را به زبان فرانسه می نوشتیم که نویسنده شدن امروز را بیشتر مدیون آن روزها هستم، از ادبیات فرانسه خیلی الهام گرفتم، کتاب های فرانسه دوران مدرسه را ترجمه کردم'.
خواندن و نوشتن به نوعی در خون اش است: 'تا جایی که یادم است کتاب از دست پدرم نمی افتاد، تخیلم خیلی قوی بود. در انشاهایم همه را می خنداندم و می گریاندم و این کاملا طبیعی بود'.
'چندین رمان قطور را خوانده و بسیاری کتاب ترکی از خط کریل به الفبای عربی برگردانده است؛ 'مطالب ام را برای چاپ به روزنامه مهد آزادی می فرستادم؛ 7 سال با استاد یحیی شیدا سردبیر صفحه‌ی ترکی روزنامه‌ مهد آزادی کار کردم بدون آنکه همدیگر را ببینم'.
معتقد است معلمان فرانسوی ضمن تدریس دروس ریاضی، علوم و ادبیات درس اخلاق و حفظ محیط زیست را هم غیرمستقیم ولی اثر گذار برایشان یاد می دادند: 'با جمع کردن چوب های آب نبات به ما ریاضی یاد می دادند که در عین حال درس حفظ محیط زیست و پاکیزه نگه داشتن شهر و کوچه نیز بود، سیستم درس فرانسه طوری بود که اگر کسی شاگرد اول می شد یک مقطع را جهش می‌دادند.'
'پدرم دوا فروش بود و من اکثر اوقات در مغازه پدرم کار می کردم و می شود گفت اولین داروخانه شبانه روزی در تبریز را پدرم در خیابان سرلک افتتاح کرد'.
با لحن شوخی از اینکه چرا مثل دو خواهرش در بیمارستان متولد نشده و در خانه توسط 'صونا ماما' بدنیا آمده است، یادی نیک از نیکنامی و خوش خلقی 'قابله ارمنی' می کند؛ اینکه وقتی می دید خانواده زائو فقیراست، نه تنها پولی بابت دستمزد نمی گرفت بلکه حتی پول 'فایتون' (درشکه) را هم نگرفته و به همان میزان بر آن پول افزوده و بی آنکه کسی متوجه شود، زیر سر زائو می گذاشت.
وقتی از خوبی های 'صونا ماما' تعریف می کرد، خیلی سخت بود اینکه بتوانی جلوی اشکت را بگیری 'زنی به غایت تمیز، مرتب و خوش قلب؛ صونا ماما وقتی می دید زائو چیزی برای خوردن ندارد تا یک هفته برایش غذا می فرستاد'.
'همیشه تم مذهبی داشته ام و به ترجمه ترکی قران هم فکر کرده ام؛ عاشق قرآن خواندنم و با تمام وجودم با خدا راز و نیاز می کنم'.
خانم نواده رضی، نقش زنان را در طول تاریخ بسیار پررنگ و اثرگذار می داند و معتقد است که نباید زیاد به بحث زن و مرد دامن زد، چرا که همه آفریده های خدا قابل احترام است: 'همیشه به دموکراسی و کرامت انسانی معتقدم، من پرسشگرم، تامل درباره چرایی مسایل همیشه مرا آگاه کرده است. اولین زن هستم که مجوز انتشارات از شهر ارومیه گرفت، دوست داشتم چاپ ترکی قران آنجا چاپ شود'.
درباره کتاب های منتشر شده اش می گوید: ' اولین کتابم ' شلاله لر شله سی' (صدای آبشاران) که حاصل 25 سال نوشتن است، در تهران چاپ شد؛ خیلی سختی کشیدم تا کتابم چاپ شود، برای رونمایی از کتاب خیلی دنبال سالن گشتم اما نشد'.
این بانوی فرهیخته تبریزی با 30 سال دانش اندوزی و مطالعه در ادبیات ترکی و آداب و رسوم محلی یکی از نوادر این عرصه و از صاحب نظران در زمینه تاریخ، آداب و ادبیات محسوب می شود و بقول فردوسی 'بسی رنج برده در این سال سی'.
در این باره می گوید: ' من طی سی سال زبان نوشتاری‌ام را پخته کردم ، اولین 'فولکویازی' را نوشتم و در کتاب 'اننه م نن من' ( من و مادربزرگم) با باز آفرینی فولکلور واقعه‌ای حقیقی و رئال را در قالب داستان شرح داده ام'.
خانم نواده رضی که چنته ای آکنده از شعر و شاعری، ترجمه و داستان نویسی را دارد، روزنامه نگار ورزیده ای هم است و سردبیری ضمیمه ترکی آذربایجانی روزنامه مهد تمدن به نام 'سانجاق' (سنجاق) را بر عهده دارد: ' 2 سال است که بدون وقفه سانجاق را با مطالب متنوع چاپ کرده ایم و این کار زمان زیادی از من می گیرد و باعث شده است که از مطالعه و نوشتن عقب بمانم و گرنه چند کتاب در دست تالیف و ترجمه دارم که از جمله آنها ترجمه 200 صفحه از رمان ' رازهای سرزمین من' اثر استاد بزرگوار رضا براهنی است'.
درباره کیفیت و نحوه کار در ضمیمه 'سانجاق' می گوید: 'در سانجاق علاوه بر نشر مقالات و اشعار بزرگان ادبیات آذربایجان، از دست جوانان دست به ‌قلم و خوش‌فکر نیز گرفته‌ام و نوشته های آنها را پر و بال می دهم تا تجربه بیاندوزند'.
و اینجا که می رسم، یاد شعری از پروین اعتصامی، شاعره بلندآوازه شعر و ادب ایران زمین، می افتم که چه زیبا گفته است: 'اگر فلاطن و سقراط بزرگ بوده اند ، بزرگ بوده پرستار خردی ایشان'.
سوسن نواده رضی در عین حال که به شکلی فعال در عرصه های اجتماعی و فرهنگی حضور دارد، در تربیت فرزندانش نیز کم نگذاشته است و پسرش کتابی بنام ' فیل آدام' را از انگلیسی به ترکی آذربایجانی و ترکی استانبولی و فارسی ترجمه کرده است:' چون پسرم 12 سال داشت مجوز چاپ نمی دادند تا اینکه در 15 سالگی این کتاب چاپ شد'.
نواده رضی که بند بند وجودش عشق به تبریز و اصالت فرهنگی آن است در هر سخن اش خواستار پاسداشت جایگاه این کهن شهر آرمیده در دامن سرخاب است: ' تبریز خیلی مهجور مانده است؛ تبریز در آغوشم می گرید، تبریز امروز دیگر مادر نیست، بلکه همچون فرزندی است که باید در آغوش مادرش باشد، باید در مورد تبریز 2018 مطالب متنوع و به زبان های مختلف برای مهمانان خارجی نوشته شود'.
خانم نواده رضی مطالعات تاریخی گسترده ای هم دارد: ' تبریز معماران بزرگی داشته و دارد؛ میدان نقش جهان اصفهان که یک دوم میدان صاحب‌الامر تبریز و در واقع کپی ‌ای از این میدان است، آجر به آجرش را معماران تبریزی چیده اند و یا مسجد 'ایاصوفیه' ترکیه که امروزه مردم این کشور به آن می نازند، توسط ' اسیرعلی' معمار تبریزی بنا شده است، ما چرا باید از داشته هایمان غافل باشیم، چرا مقبره بزرگان مان محل فروش کالا و تفرجگاه جوانان باشد'.
این بانوی نویسنده و فعال فرهنگی تبریز، خاطرات خوبی هم از رویدادهای 29 بهمن 1356 تبریز دارد؛ ' وقتی صبح به مدرسه می رفتم دیدم که روی دیوار کوچه، شاه را برعکس نوشته اند که نفهمیدم چیست و ترسیدم اما به راهم ادامه دادم، حدود ساعت 11 بود که مدیر مدرسه وارد کلاس شد و گفت که همه بیایید به زیر زمین؛ من چون کمی شلوغ بودم نرفتم و به طبقه بالای مدرسه رفتم و می گفتند که آتش سوزی در اطراف میدان ساعت اتفاق افتاده، من به چشم خودم دیدم سراسر خیابان پهلوی آن زمان، (خیابان امام خمینی فعلی) آتش و دود همه جا را فرا گرفته است.
چنان ترسیدم که زانوهایم سست شد و افتادم، وقتی به طبقه پایین مدرسه آمدم دیدم هیچ کس در مدرسه نیست و من تنها هستم، فهمیدم که بچه ها را از پشت بام فراری داده اند، ساعت سه بعد از ظهر بود که از مدرسه خارج شدم و آرام آرام به سمت خانه رفتم'.
او می گوید: ' هنر به نظر من، مولود زیبایی‌پرستی، کمال‌جویی و خدای گونگی انسان و اوج لذت جویی اوست؛ نیازی است عمیق و درونی ولی ثانویه.
شعر خواندن را دوست داشتم. وقتی شعری می‌خواندم در حال و هوای آن زندگی می‌کردم. شاعران در خیال های دور دست من بودند، دور و غیر قابل دسترس... هیچ فکر نمی‌کردم شاعر شخص ملموسی مثل خود من باشد!
آن موقع که من شروع به نوشتن کردم، خیلی کارها و چیزها انگ دیوانگی می خورد و جرم بود. دیوانه بودن در میان خیل عظیم عاقل نمایان خیلی سخت است... من می دانستم که دیوانه نیستم، ولی عاقل بودنم با عاقل بودن دیگران فرق داشت!
برای آشتی دادن جامعه با فرهنگ و هنر باید کیفیت انسانی انسان ها را بالا برد و این، در جامعه‌ ما البته با اراده،‌ خواست و عزم جمعی میسر می شود. من فکر می کنم فرهنگ سازی و بهینه‌سازی بنیان معنوی جامعه را باید از زن های جامعه آغاز کنیم.
مادران سالم، مادران اندیشه‌ورز، مادران اخلاق‌مدار، مادران هنردوست و در کل مادران باکیفیت صد البته که ‌فرزندانی مانند خود خواهند پرورد؛ بنابراین به نظر من ارتقاء فرهنگی جامعه از 'زن' شروع می شود'.
6132/518

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۵۶۸۶۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مطالبات اهالی منطقه ۱۲ از شهردار اصفهان چه بود؟

شهردار اصفهان در برنامه بی‌واسطه با مردم و دیدار چهره به چهره با شهروندان، تحت عنوان «مردم سلام» با شهروندان منطقه ۱۲ این کلان‌شهر دیدار و گفت‌وگو کرد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، هفدهمین برنامه «مردم سلام» به‌منظور دیدار با شهروندان منطقه ۱۲ شهرداری، چهارم اردیبهشت سال جاری پس از نماز مغرب و عشا در مسجد قبا واقع در ملک‌شهر، خیابان ۱۷ شهریور برگزار شد.

جهانگیری نخستین فردی بود که پشت تریبون رفت و مشکلات محله خود را اینگونه مطرح کرد

-خواستار تعیین تکلیف ۵_۶ پلاک بلاتکلیف در خیابان ناصر خسرو و صدور مجوزهای لازم برای ساخت‌وساز هستیم.

احمدیان از معتمدان محله ملک‌شهر مشکلات این منطقه را اینگونه بیان کرد:

- تعیین تکلیف زمین‌های بنیاد مستضعفان حدفاصل میدان شهید علیخانی تا خیابان مفتح ضروری است، زیرا با وزش باد، برای خانه‌ها تولید گرد و خاک می‌کند.

خلیلی از اهالی محله عاشق‌آباد در بیان بخشی از مشکلات این محله گفت:

-مسدود شدن مسیر رفت و آمد مردم این محله به خیابان امام خمینی (ره) موجب ایجاد ترافیک و افزایش طول مسیر شهروندان در منطقه شده است و باید برای خروجی محله عاشق آباد قبل از احداث متروی اصفهان-شاهین شهر فکری شود، زیرا در غیر این صورت پس از آن مشکلات بسیاری به‌وجود می‌آورد.

- به‌تازگی از کشاورزان منطقه برای فنس‌کشی زمین‌هایشان به ازای هر متر مربع مبلغ ۱۰۰ هزار تومان وجه دریافت می‌شود که این مبالغ در حد توان کشاورزان نیست.

-با توجه به نقش محله عاشق آباد در عصر صفویه، لازم است برای انتشار کتاب «عاشق‌آباد در عصر صفویه» حمایت لازم صورت گیرد.

امیرخانیان از شهرک کوثر نیز به گره‌های ترافیکی در منطقه ۱۲ اشاره کرد و از مشکلات محله خود چنین گفت:

-بازشدن انتهای محله عاشق‌آباد به سمت آزادگان از جمله راهکارها برای رفع مشکل ترافیکی در این محله است.

داوری از ایثارگران و فرهنگیان منطقه ۱۲ از مطالبات اهالی محله چنین گفت:

-حمایت شهرداری از مسابقات و برنامه‌های فرهنگی در سطح مدارس، افزایش ناوگان شهری با توجه به مهاجرپذیر بودن این منطقه و چاره‌اندیشی برای فاضلاب از جمله برنامه‌های ضروری در این منطقه است.

بختیاری یکی از نمازگزاران مسجد صاحب الزمان (عج) درخواست‌های خود را اینگونه مطرح کرد:

ضمن قدردانی برایحمایت‌های صورت گرفته از برنامه‌های فرهنگی و مردمی، لازم است جلسات با معتمدان محلی ادامه پیدا کند.

شیرانی عضو هیئت امنای شهرک امیر کبیر خواستار موقوفه‌ای برای مسجد شهرک امیر کبیر شد.

یکی از اعضای بازارچه زنان بی‌سرپرست با اشاره به کمک‌های روحانیت منطقه در دایر شدن بازارچه برای زنان بدسرپرست و بی‌سرپرست و بیماران اوتیسم درخواست‌های خود را اینگونه مطرح کرد:

- این بازارچه‌ها موقتی است، بنابراین ضرورت دارد زمینی برای برقراری نمایشگاه دائمی فروش محصولات آن‌ها و تمهیداتی برای افزایش همکاری اصناف با غرفه‌داران این بازارچه‌ها در نظر گرفته شود.

حسن‌پور از اهالی خیابان رباط سوم خواستار اصلاح روکش آسفالت کوچه‌های ۵۲ و ۵۳ شد.

همچنین تعدادی از حاضران از محله امیرالمومنین (ع) با اشاره به مشکلات عبور و مرور در این منطقه، تاکید داشتند که از ۲۵ سال پیش تاکنون قرار است خیابان ناصر خسرو تعریض شود، اما همچنان اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است؛ اگر اتفاقی برای منازل پیش آید خودروهای آتش‌نشانی و آمبولانس امکان حضور در این کوچه‌ها و خیابان‌ها را ندارند و لازم است تعریض خیابان ناصر خسرو به صورت جدی دنبال شود.

موضوع دیگر مورد تاکید آن‌ها ضرورت جمع‌آوری سگ‌های ولگرد بود.

سلطانی از فعالان فرهنگی منطقه ۱۲ نیز پیشنهاد احداث تقاطع غیر همسطح شرق به غرب در میدان شهید علیخانی را مطرح کرد.

به گزارش ایمنا، دیدار اهالی منطقه ۱۲ با شهردار اصفهان در مسجد قبای ملک شهر حدود سه ساعت به طول انجامید و پس از مطرح شدن خواسته شهروندان و پاسخ دلگرم‌کننده مدیران شهری، نخستین دور از برنامه «مردم سلام» با حضور پرشور شهروندان و مدیران شهری در این منطقه به پایان رسید.

کد خبر 747355

دیگر خبرها

  • تصاویری پراسترس از لحظه نجات جان از کودکی در سیل کرمان
  • چرخش 180 درجه: ستاره عاشق رئال منتظر بارسا
  • ببینید | تصاویر تلخ از کودکی که رودخانه پشترود در کرمان او را به همراه خود می‌برد
  • جان تری: تلاش فرگوسن برای انتقالم باورنکردنی بود اما من عاشق چلسی شده بودم
  • سینمای سیار کودک و کارگاه آموزش رایانه در خاش افتتاح شد
  • طراح این چمدان عاشق موز بوده! (عکس)
  • یاناس ویچیچ:میلیون‌ها ایرانی عاشق والیبال هستند
  • مردان متولد این ماه‌ها به سختی عاشق می‌شوند!
  • پلمب ۵ مطب غیرمجاز دندانپزشکی و زیبایی زیرزمینی در تبریز
  • مطالبات اهالی منطقه ۱۲ از شهردار اصفهان چه بود؟