Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-01@23:30:10 GMT

اهمیت نیازسنجی آینده در تفکر قرآنی امام خمینی(ره)

تاریخ انتشار: ۱۷ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۵۹۱۲۸۵

اهمیت نیازسنجی آینده در تفکر قرآنی امام خمینی(ره)

یکی از مهم‌ترین نگرش‌های امام خمینی(ره) آینده‌نگری ورصد حوادث آینده بود،موضوعی که خداوند در آیاتی از قرآن بر آن تأکید دارد؛ ایشان در بخشی از پیام خویش خطاب به جامعه روحانیت فرمود:حوزه‌ها و روحانیت باید نبض تفکر و نیاز آینده جامعه را همیشه دست بگیرند. ۱۷ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۱:۵۴ فرهنگی قرآن و عترت نظرات

 باشگاه خبرنگاران پویا «منشور روحانیت» عنوان پیامی است که امام خمینی(ره) در اسفندماه سال 67 آن را صادر فرمودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این پیام را می‌توان حاوی تحلیل و دیدگاه امام(ره) درباره روحانیت و حوزه‌ها و نیز حاوی فهرست دغدغه‌ها و نگرانی‌های ایشان درباره این قشر مؤثر جامعه دانست؛ همچنان که به درستی نیز عنوانِ «منشور روحانیت» به خود گرفت و در شمار مهم‌ترین پیام‌های امام روح‌الله(ره) در آمد.

امام در این پیام آخرین توصیه‌ها و هشدارها را به نسل‌های آینده حوزه‌ها و روحانیت ابلاغ می‌کند و حاصل تجربیات طولانی و دشوار خود را در برابر گرایش‌ها و لایه‌های انحرافی، وابسته، متحجر و مقدس‌نمای حوزه‌ها در اختیار آنان قرار می‌دهد.

نگرش آینده‌گرایانه امام خمینی(ره)
در آن زمان هیچ تصور نمی‌شد که در فاصله صد روز پس از صدور این پیام، امام بزرگوار رحلت خواهد کرد و دشوارتر از آن، پیش بینی این احتمال بود که یک ماه پس از صدور این پیام، قائم مقام رهبری عزل شود. در حقیقت حضرت امام(ره) برای پیشگیری از وقوع آسیب‌های پیش‌بینی شده در این پیام، اقدامِ به ظاهر تلخی را انجام می‌دهد تا تضمینی برای حفظ و سلامت آینده نظام و جهتگیری‌های اصولی و انقلابی آن باشد.

اهمیت آینده‌نگری از منظر قرآن
بنابراین یکی از مهم‌ترین نگرش‌های امام خمینی(ره) اهتمام به آینده‌نگری و رصد حوادث آینده بود، موضوعی که خداوند در آیات  متعددی از قرآن بر آن تأکید دارد و در بیانات و سیره پیامبر(ص) و اهل‌بیت عصمت و طهارت(ع) به ویژه امیرمؤمنان(ع) یافت می‌شود. آیاتی که حاکی از وعده‌های خداوند در قرآن به مؤمنان و کافران است نشان از اهمیت تفکر آینده‌گرایانه است.  به عنوان نمونه خداوند در آیه 55 سوره نور درباره مقطعی از آخرالزمان و یا مراحل تحقق امر ظهور می‌فرماید: «وَعَدَ اللَّهُ الَّذینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَیَسْتَخْلِفَنَّهُمْ‏ فِی الْأَرْضِ کَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذینَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَ لَیُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِینَهُمُ الَّذِی ارْتَضى‌ لَهُمْ... خدا به کسانى از شما که ایمان آورده و کارهاى شایسته کرده‌‏اند، وعده داده است که حتماً آنان را در این سرزمین جانشین [خود] قرار دهد؛ همان گونه که کسانى را که پیش از آنان بودند جانشین [خود] قرار داد و دین پسندیده آنان را (که اسلام واقعی است بر همه ادیان) تمکین و تسلط عطا کند». در این آیه خداوند مقوله صالحیت را یکی از ویژگی‌های اهل ایمانی معرفی کرد که بناست خلفای خداوند روی زمین شوند تا خداوند دین مرضیّ خود را به واسطه حضور آنان جریان دهد. 

در اهمیت پرداختن به آینده و توجه به آن، اهل‌بیت عصمت و طهارت(ع) احادیث زیادی صادر فرمودند که در اوج آن‌ها صدور احادیث مهدویت و آخرالزمانی است. بیشترین احادیث موضوعیِ این بزرگواران مربوط به مهدویت،‌ آخرالزمان و ظهور و بیان راهکارهای عبور از فتنه‌های آخرالزمانی است. سید رضی در نهج‌البلاغه خطبه‌های فراوانی از امیر مؤمنان(ع) درباره مهدویت و امر ظهور جمع‌آوری کرده است. 

روحانیت، تفکر و نیاز آینده را در دست بگیرد
امام خمینی(ره) در پیام خود موسوم به «منشور روحانیت» درباره یکی از وظایف مهم جامعه روحانیت فرمودند: «حوزه‌ها و روحانیت باید نبض تفکر و نیاز آینده جامعه را همیشه در دست خود داشته باشند و همواره چند قدم جلوتر از حوادث، مهیای عکس‌العمل مناسب باشند. چه بسا شیوه‌های رایج اداره امور مردم در سال‌های آینده تغییر کند و جوامع بشری برای حل مشکلات خود به مسائل جدید اسلام نیاز پیدا کند.» 

نتیجه اینکه،  امام خمینی(ره) به عنوان یکی از پر قدرت‌ترین رهبران دینی، خود نیز در بین سایر روحانیون در آینده‌نگری پیش‌قراول بودند و سعی می‌کردند جامعه را بر اساس آنچه در آینده اتفاق خواهد افتاد، آماده و تربیت کنند.

ایشان در سخنانی در ضرورت شناخت آینده فرمودند: «... شناخت آینده، با مطالعه آینده‌های ممکن، مطلوب یک جامعه است. اطلاعات اولیه ما برای این مطالعات، تاریخ و وضع فعلی است... بنابراین با احتمال زیادی می‌توان گفت که جامعه ما، با این گذشته‌اش که می‌شناسیم، چه مجموعه‌ای از آینده‌ها در انتظارش است. این که کدام یک از آینده های ممکن به وقوع بپیوندد بستگی به گام‌هایی که ما اکنون یا در آینده برخواهیم داشت.» لذا ایشان در بخشی از وصیت سیاسی الهی خویش یکی از مخاطبان خود را آیندگان قرار می‌دهند و می‌فرمایند: «به عنوان یک نفر طلبه حقیر که همچون دیگر برادران ایمانی امید به این انقلاب و بقای دستاوردهای آن و به ثمررسیدن هرچه بیشتر آن دارم ، به عنوان وصیت به نسل حاضر و نسل‌های عزیزآینده مطالبی هر چند تکراری عرض می‌نمایم...». 

هشدارهای امام(ره) به جامعه روحانیت نسبت به خطرات گرایش به تجملات و دنیاگرایی و عواقب آن، عدم اعتماد به دشمنان اسلام، معرفی آمریکا به عنوان شیطان بزرگ، پیش‌بینی حرکت مردم مصر و عاقبت حسنی مبارک و وضعیت منطقه، پیش‌بینی تحقق بیداری اسلامی در آینده، وعده نابودی کمونیست، توطئه دشمنان در شکستن وحدت مسلمین و بسیاری از موضوعات دیگر نمونه‌هایی از تفکرات آینده‌بینانه امام راحل است و اکنون می‌توان این وعده‌ها و هشدارها را لمس کرد. 

انتهای‌پیام/ 

 

R1392/P1010114/S4,37/CT4 واژه های کاربردی مرتبط امام خمینی جامعه روحانیت مبارز

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۵۹۱۲۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جامعه نخبگانی آمریکا علیه تفکر غیرتوحیدی/ برخوردهای دوگانه در مواجهه با آزادی بیان

کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه خیزش دانشجویی آمریکا در حال شکستن و نابودی همه زیرساخت های فکری مادی و غیرتوحیدی غرب است، گفت: آمریکا دو سال پیش با همه توان رسانه ای و دیپلماتیک خود سعی در حمایت از آشوبگران داخل ایران داشت اما امروز در مقابل دانشجویان حامی غزه سرکوب را به حد نهایت رسانده است.

سیدرضا صدرالحسینی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به خیزش ضدصهیونیستی دانشجویان در آمریکا اظهار کرد: در شرایطی سخن می گوییم که یک جنبش بزرگ و همه جانبه فرهیختگان در اتاق ها و صحن و سرای دانشگاه های آمریکا در مخالفت با جنایات ۲۵۰ ساله آمریکا و ۷۵ ساله رژیم صهیونیستی مشاهده می شود.

مخالفت جامعه نخبگانی آمریکا با زیرساخت‌های تفکر غیرتوحیدی

وی افزود: در واقع حرکت های اخیر جامعه نخبگانی آمریکا مخالفتی روشن و شفاف با همه زیرساخت های فکری لیبرال دموکراسی در غرب محسوب می شود؛ البته اندیشمندان حوزه سیاسی در دهه‌های گذشته موضوعی به نام نئولیبرالیسم را مطرح کردند و لیبرالیسم غربی را زیر سوال بردند اما جنبش اخیر در حال شکستن و نابودی همه زیرساخت های فکری مادی و غیرتوحیدی غرب است.

این کارشناس مسائل سیاسی و بین الملل تصریح کرد: حقیقت موضوع این است که امروز بازگشت به فطرت در حوزه نخبگی آمریکا به میزانی مشاهده می شود که انتظار آن توسط مخالفان فکری لیبرال دموکراسی در غرب وجود نداشت و آنها تصور می کردند پس از فروپاشی تفکر لیبرالیستی بر اساس یک عدالت نسبی تفکر نئولیبرالیستی در غرب به وجود بیاید اما فطرت های بیدار و آگاه جهان که در ماه های اخیر به دلیل خون های به زمین ریخته مظلومان غزه بیدار شده بود، چنان حرکتی را ایجاد کردند که هیچ‌یک از تئوریسین‌های لیبرالیسم و نئولیبرالیسم نتوانسته اند درباره آن تئوری پردازی کنند.

سکوت در مقابل سرکوب جنبش

وی ادامه داد: در طول هفته های اخیر که این جنبش نخبگی در بیش از ۷۰ دانشگاه معروف و صاحب نام آمریکا و تعدادی از دانشگاه های اروپایی و کانادایی و برخی دانشگاه های قاره آسیا به وجود آمده است، تئوریسین های مذکور فقط به صورت مبهم و مبهوت مجبور به نظاره‌گری آن هستند؛ البته این نظاره‌گری فقط در مورد حرکات جنبش دانشجویی و نخبگی در کشورهای یاد شده نیست بلکه این سکوت در مقابل سرکوب شدید جنبش، توسط پلیس و ماموران آمریکایی نیز کاملاً مشهود است.

صدرالحسینی تاکید کرد: متاسفانه در مناطقی از آمریکا پلیس با همه امکانات خود دست به دامان پلیس فدرال شده و حتی در بعضی دانشگاه ها صحبت از گارد ملی و قوای ارتش به میان آمده است.

وی در ادامه شرایط کنونی آمریکا را با شرایط انتهای جنایات آمریکا در ویتنام و جنبش وال استریت مقایسه کرد و افزود: تفاوت عمده جنبش کنونی، سردمداری اساتید، نخبگان و فرهیختگانی است که از نظام سرمایه‌داری آمریکا خسته و از کمک‌های بی حساب آمریکا به جنایتکاران صهیونیست آزرده خاطر شده اند.

سرکوب دانشجویان موجب افزایش حضور آنها خواهد شد

این کارشناس مسائل سیاسی و بین الملل در خصوص آینده این جنبش اذعان کرد: به نظر می رسد در شرایط کنونی امکان هیچگونه پیش بینی آینده در این رابطه وجود ندارد و هرچقدر که سرکوب دانشجویان این جنبش در دانشگاه های مختلف افزایش یابد میزان حضور دانشجویان و اساتید در مخالفت با اقدامات آمریکا و رژیم صهیونیستی نیز افزایش می یابد تا جایی که حتی مجبور به تعطیلی دانشگاه ها شدند و این تعطیلی نیز نتوانست دانشجویان را از حضور در محوطه دانشگاه ها و محیط های پیرامونی آنها منصرف کند.

وی ادامه داد: در هر حال امروز شرایط داخلی آمریکا از جهت تبلیغات انتخاباتی مخالفان جدی بایدن و عدم تحمل شنیدن حرف مخالف توسط مقامات ارشد این کشور، آمریکا را به نقطه ای نامعلوم سوق می دهد که به طور مشخص امکان پیش بینی برای آینده نزدیک وجود ندارد.

برخوردهای دوگانه آمریکا در مواجهه با آزادی بیان

صدرالحسینی تاکید کرد: نکته مهم این است که آمریکا در شرایطی از همه امکانات خود برای سرکوب جنبش دانشجویی و فرهیختگان استفاده می کند که کمتر از دو سال پیش با همه توان رسانه ای و دیپلماتیک خود سعی در حمایت از آشوبگران داخل ایران داشت و از کسانی که به مراکز علمی، صنعتی، تجاری، مالی و بانکی ایران خسارت های قابل توجهی وارد کرده بودند، حمایت می کرد اما امروز در مقابل دانشجویانی که در محوطه دانشگاه ها و محیط های پیرامونی آن شعار «مرگ بر اسرائیل» و «مرگ بر لیبرالیسم» و حمایت از مردم مظلوم غزه سر می دهند سرکوب را به حد نهایت رسانده است.

وی خاطر نشان کرد: آمریکا یک‌بار دیگر ثابت کرد که برخوردهای دوگانه این کشور در حوزه های مختلف سیاسی، فکری، اندیشه ای، اقتصادی و جهانی به عنوان یک عنصر دائمی و قوام بخش برای تفکر لیبرالیسم و حاکمان آمریکا محسوب می شود.

کد خبر 749533

دیگر خبرها

  • اهمیت معلم از نگاه امام خمینی: شغل شما آدم سازی است
  • برجسته ترین بنیان در ساخت یک جامعه موفق تربیت نسل آینده است
  • جامعه نخبگانی آمریکا علیه تفکر غیرتوحیدی/ برخوردهای دوگانه در مواجهه با آزادی بیان
  • جامعه امروز ما نیاز به تفکر معلمان شهید دارد
  • نیروی انسانی زمانی موفق است که رویکرد الهی، دینی و تفکر توحیدی داشته باشد
  • رایزنی با ده‌ها سرمایه‌گذار برای فعالیت در لرستان
  • شوخی گل آقا با امام خمینی (ره) + فیلم
  • فرمانده کل سپاه پاسداران یک پیام صادر کرد +جزئیات
  • کُرسی آینده‌پژوهی یونسکو به قزوین آمد
  • درخواست یک فعال سیاسی درباره کاظم صدیقی