Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری ایسکانیوز، سید رسول موسوی مدیرکل اسبق دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه در نشست «آمریکاپژوهی و نخبگان ایرانی» که در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، گفت: آغاز شناخت دیگر کشورها در ایران توسط دستگاه دیپلماتیک بوده است و دانشگاه های ایرانی مدت ها بعد وارد صحنه شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: اگر تاریخ روابط بین الملل خودمان را نگاه کنیم، از عهد قاجار گزارش های دیپلمات ها و سفیران کشور اصلی ترین منبع شناخت شناسی در ارتباط با محیط بین الملل و کشورهای مختلف بوده است.

موسوی با اشاره به ضعف های موجود در پژوهش های دانشگاهی در حوزه روابط بین الملل، گفت: در اختیار دانشگاه ها قرار نگرفتن اسناد وزارت خارجه یکی از خلاهای آموزشی و پژوهشی ما است. ثروت بی کرانی از اطلاعات در بخش اسناد وزارت خارجه قرار دارد که روی آن ها پژوهشی صورت نگرفته است.

وی با بیان اینکه اولین منبع ما در ارتباط با آمریکاپژوهی اسناد دیپلماتیک ما است، افزود: به بخشی از اسناد اجازه دسترسی داده نشده است. برای مثال هنوز کسی دسترسی کاملی به اسناد وزارت خارجه در خصوص روابط با آمریکا نداشته تا به صورت عمیق چگونگی این روابط را بررسی کند.

سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در فنلاند و تاجیکستان با اشاره به تاریخ روابط ایران و آمریکا، حضور آمریکا در ایران را نتیجه وجود نگاه مثبت در هیئت حاکمه و دربار دانست و افزود: در اولین نامه ای که ناصرالدین شاه به رئیس جمهور آمریکا می نویسد از آمریکا درخواست می کند در عرصه اقتصادی و فرهنگی در مقابل روسیه و انگلیس از ایران پشتیبانی کند.

موسوی با بیان اینکه بازیگر سوم بودن از سیاست هایی است که ایران در گذشته دنبال آن بوده است؛ اظهار داشت: ورود آمریکا در کشور ما در قالب نیرویی برای مقابله با استعمار روس و انگلیس بوده است. البته در زمان رضا شاه وی به جای آمریکا به آلمان چنین نظری داشت.

وی اضافه کرد: دوران قاجار فصل اول شناخت ما از آمریکا است و در دوران پهلوی بحث شناخت آمریکا در مراکز علمی و بیشتر با ترجمه کتاب ها آغاز می شود. دکتر عاملی کتاب های کتابخانه های ملی و دانشگاه تهران را به عنوان دو کتابخانه بزرگ، به قبل و بعد از انقلاب تقسیم بندی می کند. نتیجه می گیرند رویکرد کتابها در قبل از انقلاب نسبت به آمریکا در مجموع مثبت بوده و پس از انقلاب نگاه به آمریکا منفی شده است.

مدیرکل اسبق دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه گفت: در فاصله پیش از انقلاب و ابتدای انقلاب ادبیات پژوهشی ما بسیار سیاسی شد. در کنار این قضیه ادبیات چپ است که نگاه غالب است و ریشه مارکسیستی دارد. این نگاه ضعفش این بود که یک نگاه تک بعدی بود در حالی که در جامعه آمریکا نقش دین یک جایگاه اساسی دارد، بحث اقتصاد، جامعه شناسی و... نیز اهمیت دارند، نگاه مارکسیستی یک رویکرد را غالب کرد و هر چه نوشته می شد از این زاویه بود.

وی اضافه کرد: در سال های 57 و 58 یک رقابت سیاسی ایدئولوژی میان جریانات چپ مارکسیستی و جریان انقلابی حاکم در ایران صورت گرفت.

موسوی با بیان این که مصدق نگاه باورمندانه ای به آمریکا داشت و فکر نمی کرد علیه او کودتا کند، گفت: با یک پدیده ای به نام آمریکا مواجهیم. به هر دلیلی بخش عمده ای از سیاست امنیتی آمریکا نسبت به ایران حساسیت دارد. ساختار آمریکا مخالف افزایش قدرت ایران بود.

وی با اشاره به کتاب «نیکسون، کسینجر، شاه» نوشته رهام الوندی که بر اساس اسنناد منتشر شده جدید آمریکا نوشته شده است گفت: در بخشی از این کتاب به مذاکرات هسته ای زمان شاه اشاره می کند. شاه بهترین رابطه را با نیکسون داشت. همه، این دوران را عالی ترین دوران روابط ایران و آمریکا می بینند اما بر اساس این اسناد آمریکا مانع دستیابی ایران به فناوری هسته ای است و در این میان کنگره آمریکا اصلی ترین مخالف بود. بنابراین در بهترین شرایط روابط هم آنچه موجب قدرت ملی شود آمریکا با آن مخالفت می کند.

سید رسول موسوی آمریکاپژوهی

منبع: ایسکانیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۶۰۴۸۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر خارجه آمریکا : روابط عربستان و اسرائیل به زودی عادی می شود

«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا امروز (دوشنبه) از پیشرفت روند عادی سازی روابط عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی و رسیدن آن به مراحل پایانی خبر داد.

به گزارش ایرنا از شبکه الجزیره، بلینکن افزود: آمریکا و عربستان در طول ماه گذشته میلادی اقدامات فشرده ای را برای عادی سازی روابط ریاض و تل آویو انجام دادند.

وی اضافه کرد: احتمال دارد، تلاش‌های دوجانبه عربستان و آمریکا در این باره به زودی به نتیجه برسد.

بلینکن گفت: ابتدا باید به جنگ در غزه پایان دهیم و روند تشکیل کشور مستقل فلسطینی را آغاز کنیم تا پس از آن روند عادی سازی روابط عربستان و اسرائیل به پیش رود.

وی با ادعای اینکه تنها عاملی که از برقراری آتش بس جلوگیری می کند، جنبش حماس است، افزود: با دوستانمان برای پایان دادن به جنگ در غزه و جلوگیری از گسترش دامنه درگیری تلاش می کنیم.

وزیر خارجه آمریکا گفت: یک پیشنهاد سخاوتمندانه مقابل حماس گذاشته شده است و امیدواریم که تصمیم درستی بگیرد.

بلینکن درباره حمله احتمالی رژیم صهیونیستی به رفح نیز مدعی شد که تاکنون در این باره، طرحی به واشنگتن ارائه نشده است و بدون وجود طرحی که جان غیرنظامیان را حفظ کند، واشنگتن از این عملیات حمایت نمی کند.

وی بیان کرد: روسیه طرحی برای نابود کردن اوکراین داشت ولی با شکست روبه رو شد.

بلینکن درباره روابط واشنگتن و پکن نیز گفت: روابط بسیار پیچیده و رقابتی داریم و باید برای تبدیل نشدن این روابط به درگیری، همواره گفت و گو کنیم.

وزیر خارجه آمریکا امروز در یک سفر منطقه‌ای برای رایزنی درباره آتش‌بس در غزه و شرکت در نشست مشترک با وزرای خارجه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس وارد ریاض شد.

وزیر امور خارجه آمریکا در حالی از مراحل پایانی عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی و عربستان سخن به میان آورده که مقامات سعودی هنوز به این اظهارات واکنش نشان نداده است. مقامات ریاض همواره تاکید کرده‌اند که هرگونه عادی سازی روابط با تل آویو در گرو تشکیل کشور مستقل فلسطینی است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • وزیر خارجه آمریکا : روابط عربستان و اسرائیل به زودی عادی می شود
  • پرداختن به خاطرات مقام معظم رهبری؛ گام اول فصلنامه «ماجرا»
  • پرداختن به خاطرات مقام معظم رهبری؛ گام اول «ماجرا»
  • موگویی: وزارت خارجه هنوز اسناد پهلوی اول و دوم را آزاد نکرده است/ باقری‌کنی: ورود به پژوهش درباره امنیت ملی جسارت می‌خواهد
  • گام اول فصلنامه «ماجرا»، پرداختن به خاطرات و کارنامه رهبر معظم انقلاب است
  • سپاه بزرگ‌ترین نیروی ضد تروریسم جهان است/ آمریکا به دنبال آتش بس در غزه نیست
  • سپاه بزرگترین نیروی ضد تروریسم جهان است/ آمریکا به دنبال آتش بس در غزه نیست
  • دیپلمات افغان: جهان به سمت تعامل با کابل پیش می‌رود
  • تدوین آئین‌نامه تاسیس و اداره موزه‌های دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و پژوهشی کشور
  • واکنش سخنگوی وزارت خارجه به تحریم های سه کشور علیه ایران: دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند