Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-26@17:44:36 GMT

جلوه های زیبا از مراسم بله‌بران قشقایی ها

تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۶۰۶۳۹۱

جلوه های زیبا از مراسم بله‌بران قشقایی ها

بله‌بران به نام مراسم باشلُق‌بران میان عشایر ترک قشقایی در روستای تنگ‌خون بخش بوشکان شهرستان دشتستان شناخته می‌شود.

ایران آنلاین / بله‌بران به نام مراسم باشلُق‌بران میان عشایر ترک قشقایی در روستای تنگ‌خون بخش بوشکان شهرستان دشتستان شناخته می‌شود. باشلق نام پولی بود که به پدر عروس داده می‌شد و امروزه شیربها نام دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مراسم که در چادر برگزار می‌شود، در دهه‌های گذشته به دلیل عدم دسترسی عشایر به برق با روشن شدن هوا از صبح آغاز می‌شد و با تاریکی هوا به پایان می‌رسید، در چند سال‌ گذشته این جشن‌ها از ظهر و پس از خوردن ناهار در خانه‌ی عروس و داماد آغاز می‌شود، مهمانان با پوشیدن لباس سنتی عشایر راهی خانه‌ی داماد شده و در ورودی خانه مردان با پیاده شدن از خودرو و شلیک هوایی حضور مهمانان عروس را به خانواده‌ی داماد اعلام می‌کنند، این شلیک مانند سلام دو خانواده به یکدیگر است، در سوی دیگر ورودی خانواده‌ی داماد نیز با شلیک هوایی پاسخ میزبان را می‌دهند که نوعی خوشامدگویی و احترام به مهمانان نیز می‌باشد. گاه برای احترام به کسی که می‌رقصد و سلامتی او نیز تیراندازی می‌کنند.

موسیقی مراسم بله‌بران توسط اوستا نواخته می‌شود، در گذشته اجرای موسیقی عروسی برعهده دلاکان ایل بود، آنها در کنار سایر وظایفشان مانند اصلاح سر و صورت نواختن سازهای عروسی و گاه خواندن آواز را بر عهده داشتند. اوستا یا همان استاد از جایگاهی ویژه میان عشایر برخوردار است، اگر خانواده‌ای قصد دعوت از اوستایی خارج از ایل یا روستای خود برای عروسی داشته باشد، باید ابتدا دل اوستای ایل خود را با دادن هدیه یا شیرینی به دست بیاورد. هَلِی، سحرآوازه و اشرف منگنه از موسیقی‌های رایج در عروسی است، هلی مخصوص رقص زنان، سحرآوازه با آغاز عروسی در صبح و اشرف منگنه برای رقص زنان و مردان باهم نواخته می‌شود.
رقص زنان عشایر بیشتر با نام آهنگ چوپر شناخته می‌شود، زنان عشایر از گذشته تا امروز لباس و آرایش سنتی خود را در مراسم عروسی حفظ کرده‌اند. دامن یا تمّون قِری، پیراهن رویی، چارقد، دستمال سر یا یاغلوق، کلاغی، سنجاق زیرگلویی که بیشتر به عنوان زیور و از جنس طلا استفاده می‌شود و کلاچه که همان کلاه کوچک روی سر است بخش‌های لباس زنان عشایر را تشکیل می‌دهند. دستمال هفت‌رنگ از ارکان مهم عروسی است، این دستمال هنگام رقص در دست رقصندگان چرخانده می‌شود و به ساز نوازندگان گره و روی چمدان هدیه نیز قرار داده می‌شود. آنها با چرخاندن دستمال‌هایی موسوم به دستمال هفت‌رنگ بر بالای سر که به معنای آزادگی است، رقص را آغاز می‌کنند. رقص مردان جنگ‌نامه نام دارد و که با چوب همراه است. هُو بازی مخصوص مردان در عروسی عشایر است که با دو قطعه چوب بلند و متوسط انجام می‌شود.
مردان در گذشته چوغا یا چوخا و کلاه دوگوشی می‌پوشیدند، امروزه کت و شلوار و لباس‌های مانند آن جایگزین چوخا و کلاه شده است و مردان انگشت‌شماری لباس سنتی می‌پوشند.
پس از پایکوبی و پذیرایی از مهمانان در چادر، چمدان هدیه عروس بر بالای سر به سوی به چادر او برده می‌شود، زنان و مردان با خواندن آوازهای بومی به زبان ترکی چمدان را باز کرده و هدیه‌ها را به مهمانان نشان می‌دهند. مهریه و شیربها در این مراسم تعیین و به خانواده داماد اعلام می‌شود و در پایان در محضر یا خانه‌ی داماد عروس و داماد به عقد یکدیگر درمی‌آیند.

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۶۰۶۳۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولید فیلم‌های غیراخلاقی از دختران ۱۵ تا ۲۶ ساله ایرانی برای مردان خارجی | انهدام باند بزرگ قاچاق زنان و دختران ایرانی به ترکیه و گرجستان + جزئیات

به گزارش همشهری آنلاین، سردار سعید منتظرالمهدی؛ سخنگوی فراجا با تشریح گوشه‌ای از دستاوردهای پلیس در مبارزه با انواع جرایم سازمان‌یافته و شبکه‌ای اظهار کرد: پلیس به‌عنوان آخرین و مهمترین حلقه در لبه برخورد با ناهنجاری‌های اجتماعی، از آخرین وضعیتِ زیر پوستِ شهر مطلع است و مطابق آن اقدام و عمل می‌کند.
وی با تأکید بر این که اقدامات و مأموریت‌های پلیس به‌ویژه پلیس امنیت عمومی فراجا در راستای حفظ سلامت جامعه و ارتقاء امنیت و آرامش در دو بخش جرایم آشکار و پنهان پیگیری می‌شود؛ افزود: در یکی از این جرایم بینِ‌بخشی (نیمه‌آشکار و نیمه‌پنهان) به پروژه "سرویس اسکورت" و انهدام شاخه خارجی باند فساد و فحشاء که اقدام به شناسایی، جذب و انتقال دختران برای خدمات جنسی و قاچاق آنها به خارج از کشور می‌نمودند اشاره کنم که از نقاط درخشان کارنامه کاری همکارانم در پلیس امنیت عمومی فراجا است.
به‌گفته منتظرالمهدی، در فاز اول این پرونده ۲۴ نفر، در فاز دوم ۵۷ نفر دستگیر و در فاز سوم نیز تعداد زیادی شناسایی شده‌اند که پرونده آنها در دست اقدام و پیگیری است.
معاون فرهنگی و اجتماعی فراجا در ادامه به «پروژه کینگ» که شبکه‌ای سازمان‌یافته برای قاچاق زنان به کشورهای ترکیه و گرجستان بود، اشاره کرد و گفت: ارتباطات آنها با باندهای تجارت مستهجن و غیراخلاقیِ خارج از کشور مشخص شد و در نهایت پلیس اعضای اصلی را در تهران، البرز، پایانه فرودگاهی و گذرگاه مرزی بازرگان دستگیر کرد و تحویل مراجع قضائی داد.
سخنگوی پلیس با اشاره به پرونده «چَتِر بِیت» که اقدام به تهیه فیلم‌های مستهجن و مروّج فساد به‌صورت برنامه زنده برای شبکه‌ها و سایت‌های منتشرکننده محتوای غیراخلاقی می‌کرد، گفت: متأسفانه برخی از دختران کم‌سن‌وسال و جوان (۱۵ تا ۲۶ سال) در دام سرکرده شبکه «چَتِر بِیت» که در قالب کارآفرینی برای جوانان در رشته‌های کامپیوتر، زبان انگلیسی، طراحی سایت و شبکه و... تبلیغ می‌کرد گرفتار آمده بودند و آن شبکه پس از شناسایی، ساماندهی و آموزش، اقدام به تولید فیلم‌های جنسی زنده برای مردان با ملّیت‌های مختلف آلمانی، فرانسوی، آمریکایی، اوکراینی، روسی، انگلیسی و... می‌کردند.
معاون فرهنگی و اجتماعی فراجا در ادامه با اشاره به پرونده بزرگ و چندوجهی «رافائل» که با هدف تغییر ذائقه فرهنگی مردم به‌سوی ابتذال و حیازدایی از جامعه عفیف دختران و زنان ایرانی دست به کار شده بودند، گفت: پلیس توانست با انواع اقدامات فنی ۲ سرشبکه اصلی، ۵ پل ارتباط داخل و خارج، ۸ عکاس و فیلمبردار فیلم‌های مستهجن و ۵۰ مدل را شناسایی و دستگیر و سکوهای تبلیغاتی آنان را مسدود کند.
وی خاطرنشان کرد: البته کار به‌روی این پرونده به اتمام نرسیده است؛ رافائل از سرشاخه‌های اصلی خارج از کشور است که تبعه یکی از کشورهای آمریکای جنوبی و ساکن کشورهای همسایه است و تعاملات وسیعی با انواع باندهای فساد، فحشا و سایت‌های شرط‌بندی با گردش مالی بالا در خارج کشور دارد و در این سو نیز ارتباط گسترده‌ای با تولیدکنندگان محتواهای مبتذل ایرانی و سطحِ یک این پرونده که به خارج کشور تردد داشتند، دارد؛ پلیس در این پرونده و به‌طور خاص از مسیر سازمان جهانی اینترپل و سایر راه‌های قانونی و بین‌المللی در حال پیگیری است.
سخنگوی پلیس در ادامه سراغ پرونده «لِوِل آپ دنس» که به‌بهانه اجرای مسابقه رقص در کشورهای همسایه اقدام به شناسایی دختران برای اهداف غیراخلاقی، فیلم‌های مستهجن، قاچاق انسان و تشکیل شبکه‌های فحشا و... می‌کردند، رفت و گفت: پشت‌پرده برخی از تبلیغات به‌ظاهر مفرّح و کم‌خطر، اقدامات غیرقانونی و غیراخلاقی گسترده‌ای است که مستقیماً خانواده‌ها را تهدید می‌کند.
وی تصریح کرد: پلیس امنیت عمومی به پرونده «سایه» همان خانه فساد یکی از مناطق مرفه تهران که زیرشاخه‌های متعددی داشت، ورود کرد که پس از رصد و پایش اطلاعاتی دقیق صورت‌گرفته در فاز یک این پرونده ۸ زن و ۲ مرد از سرشبکه‌های اصلی و دایرکنندگان فحشا شناسایی، دستگیر و به دستگاه قضا تحویل داده شدند و در فاز دوم که گستردگی جغرافیایی یافته، اما تمرکز و عمده فعالیت‌هایش در تهران بود، نیز ۵ زن و یک مرد در تور اطلاعاتی گرفتار و دستگیر شدند.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

کد خبر 847045 برچسب‌ها دختران خبر ویژه فراجا فساد زنان

دیگر خبرها

  • (تصویر) عکس‌هایی از جشن عروسی دختر ناصرالدین‌شاه؛ ۱۳۰ سال قبل
  • نتایج جالب از پژوهشی درباره حس پیری/ زنان درباره سن پیری مردان چطور فکر می‌کنند؟
  • حسگر تشخیص زودهنگام سرطان سینه طراحی شد
  • تیم‌های ریکرو مردان و زنان از صعود بازماندند
  • حذف ریکرو مردان و زنان ایران از کاپ جهانی شانگهای
  • کاپ جهانی شانگهای| حذف ریکرو مردان و زنان تیم ملی
  • حذف تیم‌های ریکرو مردان و زنان ایران در کاپ جهانی شانگهای
  • تولید فیلم‌های غیراخلاقی از دختران ۱۵ تا ۲۶ ساله ایرانی برای مردان خارجی | انهدام باند بزرگ قاچاق زنان و دختران ایرانی به ترکیه و گرجستان + جزئیات
  • تکرار قصه ناتمام زن‌کشی/ زیبا؛ زن ارومیه‌ای که تاوان طلاقش را با مرگ داد
  • بازگشت تیم ملی قایقرانی مردان و زنان ایران به میهن